Autor Wątek: Marika - najcudowniejszy mały raczek Ninki i Pawła :)  (Przeczytany 263600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Odp: Marika - najcudowniejszy mały raczek Ninki i Pawła :)
« Odpowiedź #1680 dnia: 25 Lutego 2009, 21:37 »
Spora porcja jak na raz, ale za to wytrzymuje 8 - 12. Moja jest zwolenniczką malutkich posiłków, bo i na sniadanie nie zje wiecej niz 150 ml na kolację z kaszą z max 4 miarki tez wiecej nie obciągnie. I w przerwie, przed obiadem musi dostac 60 ml mleczka (lub cyca), bo inaczej bedzie wściekla i obiadu nie zje.

Ninka spoko odrosną. Twoje przynajmniej nie przestały sie kręcić, moje przed ciążą duże fale zakonczone lokami teraz są proste jak druty. >:( >:( >:(

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1681 dnia: 25 Lutego 2009, 22:49 »
Kochane zaczęłam od schematu żywieniowego:

1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml);
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml);
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem3 codziennie (10 g);
1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy;
przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g

wg. NOWE ZALECENIA ŻYWIENIA NIEMOWLĄT OD ROKU 2007.
Janusz Książyk, Halina Weker
Instytut Pomnik "Centrum Zdrowia Dziecka", Warszawa,
Instytut Matki i Dziecka, Warszawa.

Marice to nie wystarczało. Wiecznie była głodna. Naprawdę Ona jest takim żarłokiem, że głowa mała. Nic jej na siłę nie wciskam. Kaszkę zjada sama, więc bywa, że zostawi na dnie 10-20ml, ale najczęściej zjadłaby jeszcze. Do słoiczków aż się trzęsie w porze obiadowej i deserowej, byle szybko do dzióbka trafiły.

Na szczęście nadal jest na 50 centylu i nie jest spasiona, a nawet jak wyjdzie poza niego to nie odmówię jej jedzenia. Ma takie łaknienie i niewiele mogę na to teraz poradzić. Wierzę, że nie ma zadatków na grubasa no bo po kim niby ;D Im będzie starsza tym bardziej naszą kuchnię będzie dzielić, a ta jest zdrowa, lekka i nietucząca.
Przy tym oboje uprawiamy aktywnie sport będąc czynnymi ruchowo również na co dzień. Marika też będzie coś ćwiczyć, co sama wybierze, ale ja wierzę w aktywny wypoczynek i to będzie częścią jej życia. Zatem szanse na bycie pulpecikiem ma marne ;D

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #1682 dnia: 25 Lutego 2009, 23:07 »
Ninuś pewnie Marika tyle potrzebuje. Co innego jakbyś w Nią wmuszała.

Sama byłam kiedyś świadkiem jak matka "pasła" swojego rocznego synka, który był już po prostu gruby. Po jedzeniu mu się ulało, widocznie za dużo zjadł, a jego mama stwierdziła, że skoro mu się ulało to musi go dokarmić i na chama butlę mu dawała. Nie powiem jak wyglądał, lubię pulchne, małe dzieciaczki......

Mogę podać jeszcze przykład swojej siostrzenicy, która jako roczne, dwuletnie dziecko nie była za szczupła. Jak zaczęła rosnąć, to tak wystrzeliła w górę, że była po prostu chuda. Teraz (skończyła 7 lat) apetyt jej nie opuszcza, a cały czas jest szczuplutka, siostra się śmieje, że ma to po mnie, bo ja rzeczywiście duuużo jem.
Tak więc dużo jest zapisane w genach.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1683 dnia: 26 Lutego 2009, 11:14 »
Nasza kluseczka nie je dużo wg mnie a trzyma się dzielnie na 90 centylu.... pediatra się co wizytę dziwi, po kim ona to ma, bo na pewno nie po rodzicach :) ale tak jak mówicie, jak zacznie biegać, skakać to mam nadzieje zgubi przede wszystkim swoją brzuszną oponkę :D

Nasze jedzonko to:
6 - 150ml mleczka,
9 - 150ml kaszka ryżowa lub mleczno - ryżowa owocowa
12 - 150ml mleczka lub jogurt naturalny lub kanapeczka lub słoiczek z jogurtem
14.30-15 - 190ml słoiczek (zupka lub obiadek)
17 - owocek (pół jabłka lub pół banana lub deserek owocowy), piętka do pogryzienia
19-20 - 210ml mleczka

Po każdym posiłku woda do popicia, w między czasie jeszcze chrupy kukurydziane.

Do pięciu posiłków udaje nam się zejść czasem w weekend, zależnie od pory wstania :) Jak wstaje o 8 to często wypada posiłek w południe. W tygodniu nie ma szans z uwagi na porę wstawania.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1684 dnia: 2 Marca 2009, 21:40 »
Cześć kochane!!!

U nas dzieje się tak wiele, że brakuje mi czasu na forum i bardzo, bardzo z tego powodu cierpię...

Jestem rozchwytywana, to tu to tam. Jednak dzięki temu czuję nawrót sił witalnych i chce mi się żyć. Muszę działać, bo jak nie działam, to umieram. Ciężko i powoli.
Na szczęście na teraz mam masę energii, pomysłów, chęci do pracy i full optymizmu.

Cycki odstawione, czasem tylko troszkę traktuję je laktatorem, bo inaczej robią mi się zatory i bolą. Upuszczam tylko tyle mleczka, ile jest konieczne dla poczucia ulgi i dodaję je do kaszek i kleików Mariki. Jej samej nie przystawiam, bo nie zawsze ma ochotę przynieść mi ulgę, a jak już zaskoczy, to znowu nakręca mi piersi, a przeca tego nie chcę.

Nasza Córa dostarcza nam gro radości. Ma wielkie bum rozwojowe i zaskakuje nas co godzinę. Po każdej drzemce jest bogatsza o nowe umiejętności.

Od 3 dni pięknie siedzi w wanience. Leniuszek jeden potrzebuje motywacji do wysiłku. Jak ma siedzieć, tylko dla siedzenia to ma to w nosie. Jeśli natomiast w perspektywie ma chlapanie nogami i rękami, a w zasięgu rąk zabawki którymi bawić się można tylko na siedząco to jak najbardziej czemu nie ;)

Dziś na spacerze usiadła sama! Chwyciła się przewieszonego nad nią paska od torebki i uniosła się do siedzenia, bo półleżenie jej nie odpowiadało. Zbyt mały zakres widoczności miała, więc go sobie poszerzyła.

Klaszcze w łapki, gdy się z czegoś cieszy i opanowała nowy rodzaj śmiechu i uśmiechu, którym towarzyszy marszczenie noska i wesołe chrumkanie.

Stawanie na nóżkach jest czymś co kocha, a dodatkowo uwielbia tańczyć gdy słyszy muzykę lub śpiewanie. Rozkosznie wtedy giba nóżkami, gdy stoi lub kołysze się na rączkach, gdy akurat brzuszkuje. Wystarczy Jej coś zanucić, a Panna zaczyna się bujać. Po mamusi kocha tanu tanu i coś mi się zdaje, że wyczucie rytmu będzie miała ponadprzeciętne.

Lustro, to jej najlepszy przyjaciel (też po mamusi, choć tatuś tez taki troszkę narcyz ;D ) Ubóstwia się do siebie uśmiechać, głaskać swoje odbicie i rozmawiać z nim. Tatuś wierszyk dla swojej Księżniczki ułożył na modłę "lustereczko powiedz przecie..."

Nasz mały Geniusz poza wyczuciem rytmu cieszy się świetnym public relation. Coś czuję, że to będzie lubiana i szanowana istotka za sam fakt bycia. Super!

Czasem zastanawiam się, czy powinnam się wstydzić tak cudownego dziecka, ale sądzę, że rodzice są od tego by odnajdywać  w potomku, co jest w nim ponadprzeciętne i to pielęgnować oraz rozwijać.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1685 dnia: 3 Marca 2009, 08:59 »
Hej Nina!!
Ciesze sie i gratuluje postępów Marikowych!!
z jedym sie nie zgodze posród gąszczu rzeczy które opisałas ;D-człowiek nie moze życ w swiadomosci ze bedzie lubiany i SZANOWANY za sam fakt bycia...niewiem czy sie zgodzisz-ale wg mnie na szacunek trzeba sobie bardzo cieżko zapracowac.
pozdrawiam.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1686 dnia: 3 Marca 2009, 14:00 »
Cześć Ciotki!

Znowu w biegu...

Marika utwierdza nas w przekonaniu, że siedzenie jest dla niej bułką z masłem, ale tylko za coś. Leniuch i spryciarz w jednym ;D

Wygina się za zabawkami, aż miło i jak nie widzi pomocnych rąk, to sama świetnie sobie radzi. Bujanie się w rytmy melodii ćwiczy dzień w dzień i wychodzi jej to coraz zgrabniej. Może będzie małą dancerką, jak to sobie kiedyś wymarzyłam, a może nie. Nic na siłę.

Dzisiaj odbieramy foto Mariki w formacie 50x70cm z sesji, którą zrobił jej mąż Lady_yes. Wrzucimy w antyramę i zawiesimy na ścianie saloniku, a ściana ta będzie od dziś ścianą Mariki. Zbieram się z tym zamysłem już od czasu jej narodzin, ale w końcu mamy foto godne tej inauguracji i chęci znalazłam na działanie.

Dziewuchy, czy brak zębów u dziecka w ósmym miesiącu życia powinien mnie  już niepokoić :?:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1687 dnia: 3 Marca 2009, 14:23 »
nie
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #1688 dnia: 3 Marca 2009, 14:32 »
Ninka - u nas zębolów też nie ma....

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1689 dnia: 3 Marca 2009, 14:41 »
No to ok, tak mi się zdawało, że to nie powód do niepokoju ;D

Tete, pomyślałam i odpowiadam:

Na szacunek się zasługuje- PRAWDA, nie można go żądać- PRAWDA, ale można mieć do tego naturalne predyspozycje, bądź nie. Życzę Marice by je miała i by umiała sama szanować ludzi, bo to działa w obie strony.

Lubianym zaś można być za pogodę ducha, optymizm i serdeczność, a takie cechy są naturalnymi. Zauważam je w naszej Córeczce i będę je w niej pielęgnować. Wolę by była wesoła i otwarta na ludzi, aniżeli butna i zadzierająca noska.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1690 dnia: 3 Marca 2009, 14:50 »
Nina, u Gabrysi zęby pojawiły się jak miała 8 m-cy i 2 dni.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1691 dnia: 3 Marca 2009, 21:04 »
Dzisiaj na kolację zjadłam 500ml Yogobelli z brzoskwinią!!!

Radocha, jak dawno! Tyle nabiału na raz!!! Yupiii!!!

Odkrywam na nowe małe radości w życiu ;D

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1692 dnia: 4 Marca 2009, 14:28 »
I ie miałaś potem kłopotów z żołądkiem?  ;)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #1693 dnia: 4 Marca 2009, 21:37 »
Martuś kiedyś jak intensywnie i systematycznie ćwiczyłam to wciągałam 500 ml jogobelli jedną dziurką od nosa  :D  Wystarczała za kolację  ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1694 dnia: 5 Marca 2009, 00:24 »
He he nie miałam kłopotów z żołądkiem, ani ciut ciut. A smakowało cudownie ;D

Marika miała dziś super intensywny dzień. Spotkała się z kumpelą Julią, z którą zdają się już rozpoznawać i gadulcują do siebie w im tylko znanym języku. Marika podłapuje co ciekawsze zachowania Julci i się dzięki temu rozwija, bo Julcia jest od niej starsza o całe 1,5 miesiąca. Mamusie dziewczynek, czyli ja we własnej osobie i mama Julki ;) pospacerowały, zahaczyły o  jedno piwko, pogadały o życiu i w ogóle było super przyjemnie.

Po południu gościliśmy na obiadku (spaghetti pomidorowe z tuńczykiem mojego przepisu.... pyyyyycha ) przyjaciół, gdzie Ona jest matką chrzestną Mariki. Tak nasza Dziewczynka została rozpieszczona zabawkami, pieszczotami, buziakami, nieustającą zabawą i padła nam jak kawka po 20 tej, a dorośli mogli jeszcze pobawić się po dorosłemu ;)

Mała aż wypieków dostała z tych emocji zebranych za dnia. Jutro pewnie zaskoczy nas arsenałem nowości. Już wykazywała skłonności do generowania nowych sylab i gimnastykowania się w nowych pozycjach, z czego ta stojąca jest jej ukochaną.

Dziewczyny!

Szukam chętnych do darmowego make-upu. Warunki:

-podpisanie zgody na publikację fot "przed" i "po" wykonaniu makijażu,
-makijaż będzie wykonany wg mojej wizji. Może się  on okazać artystycznym, bądź scenicznym. W większości jednak będą to makijaże ślubne, okolicznościowe, do fotografii i biznesowe.

Chcę sobie zrobić port folio. Chętne proszę o kontakt na priv.
« Ostatnia zmiana: 5 Marca 2009, 00:26 wysłana przez Ninka »

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1695 dnia: 5 Marca 2009, 09:28 »
ja nie powiem że według nagród za odgadnięcie daty urodzin mariki wisisz mi make up  ;D
szkoda że mam tak daleko bo uwielbiam być malowana

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1696 dnia: 5 Marca 2009, 10:53 »
jagodka24 no cóż..., ale jak będziesz u nas to Cię tak odpicuję, że bania mała ;D

Jedną chętną już mam. Kto next :?:

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #1697 dnia: 5 Marca 2009, 11:03 »
Ale Ci córcia rośnie i dorasta ;D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1698 dnia: 5 Marca 2009, 11:13 »

Jedną chętną już mam. Kto next :?:

:brewki: :brewki: :brewki: :brewki: :brewki: :skacza:

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1699 dnia: 5 Marca 2009, 12:44 »
Mam już dwie!!!

Potrzebuję 5-10!!!

Zgłaszać się!!!

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #1700 dnia: 5 Marca 2009, 13:08 »
Nineczko robisz jakiś kurs i chętnych potrzebujesz? Jak coś to mogę pomóc i zgłosić się na ochotniczkę  ;D
Wybacz głupie pytanie - dopiero doczytałam - wcześniej czytałam przed modyfikacją posta  ;)

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1701 dnia: 5 Marca 2009, 14:48 »
Chętna zgłosiła się na priva :D
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1702 dnia: 5 Marca 2009, 22:27 »
Robię port folio na stronę internetową i do wersji na papierze ;)

Od przyszłej soboty 14.03.2009 zaczynam z makijażami i sesjami. Będę  brała po 2-3 z Was na 1 dzień (prawdopodobnie weekendy), by wykonać to solidnie i bez uchybień. Kolejność wykonywania będzie wg kolejności zgłoszeń. Konkretne terminy powysyłam do Was na privy.

Zdjęcia prawdopodobnie robić będzie ktoś wyjątkowy, kto ma magiczne spojrzenie na osoby fotografowane i wydobędzie blask przemiany. Poza makijażem planuję małe charakteryzacje i inscenizacje.

Myślę, że pomysł i Wam się spodoba i, że będzie dla Was nie lada przygodą.

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
« Odpowiedź #1703 dnia: 5 Marca 2009, 22:31 »
Super pomysł, szkoda, że mieszkam tak daleko :-[

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1704 dnia: 6 Marca 2009, 08:20 »
Jej... Już się nie mogę doczekać...

Ninko? A czy foty będzie robiła może Pani Patrycja? I czy dostaniemy chociaż po jednym pięknym zdjęciu na pamiątkę?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1705 dnia: 6 Marca 2009, 11:10 »
o kurcze, ale fajnie będzie :)

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1706 dnia: 6 Marca 2009, 11:54 »
Pati? Ty też?! :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1707 dnia: 6 Marca 2009, 12:40 »

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1708 dnia: 6 Marca 2009, 12:42 »
Fotami prawdopodobnie zajmie się kolega.

Teraz układam Was w grafik, bo ze wszystkimi na raz nie dam rady. zwłaszcza, że i Wy macie zobowiązania i terminy.

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1709 dnia: 6 Marca 2009, 12:52 »
Ale czad   ;D ;D

Normalnie jestem podekscytowana jak przed pierwszą komunią  :P

Dzięki Ninka za te emocje "przed".

p.s. aż strach pomyśleć jakie będą "po" :P