Autor Wątek: Marika - najcudowniejszy mały raczek Ninki i Pawła :)  (Przeczytany 263894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Marika - najcudowniejszy mały raczek Ninki i Pawła :)
« Odpowiedź #540 dnia: 17 Września 2008, 11:52 »
Poznałam na żywo i to nawet razy dwa ;) najpierw po ślubie, a potem 2w1 ale to nie to samo co codzinne obcowanie (przesadziłam z tym codzienne, nawet z rodziną tak często się nie widuję ;D)
Mnie chodziło o to, że raczej wirtualnie się kogoś zna i już może człowiek przewidzieć co, kto i na jaki temat ma do powiedzenia (pięknie gramatycznie ;D)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #541 dnia: 17 Września 2008, 12:34 »
I ja Ninkę w Hadze poznałam i odniosła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Taka ciepła i życzliwa osóbka :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #542 dnia: 17 Września 2008, 19:29 »
Och no przestańcie, bo wszystkie czerwone kokardki Marice oddałam :)

A myyyy frrrrr zlądowałyśmy  domku po Kinie Bambinie dla mam z dziećmi.  Super sprawa. Pełne przejęcie uśmiechniętego personelu: czy światło nie za jasne, czy temperatura akurat, czy nie brakuje pieluch. Poczułam się dopieszczona. Mogłam wejść z wózkiem na salę i wtachać go do góry między rzędy. Mariczka dała film obejrzeć moja perełka złota. Sama zdroworozsądkowo do cycka sobie ją przystawiłam na godzinę przed końcem seansu, by w drodze do domu nie mieć alarmu w  wózku.

Przy okazji kupiłam sobie butki spacerowo-jesienne w Deichmann-nie i znalazłam piękną wielką torbę u Marc Pickard, ale jakoś się wstrzymałam... chyba niepotrzebnie, bo mi teraz w głowie siedzi.

W kinie byłam z naszą nową forumką Mamą Julki, ale zakupy już robiłam opierając się na pomocy i guście mojej córki, która spała i zakupy w d... uszy miała ;)

Po południu byliśmy całą familią u naszego lekarza, który pozaglądał do drzwi domku Mariki, z którego ta 22 lipca się wyprowadziła. ogólnie wynik wizyty nie satysfakcjonujący... zwłaszcza dla mojego męża, ale czas leczy rany i będzie jeszcze fajniej w niedalekiej przyszłości. Zdecydowałam się na antykoncepcję hormonalną dla matek karmiących, przynajmniej na razie. Wręczyliśmy prezent z podziękowaniami, a doktor cieszył się od ucha do ucha oglądając nasze szczęście. W końcu gdyby nie jego pomoc na początku, gdy leżałam miesiąc w szpitalu, gdyby nie jego troska i wsparcie, to dziś moglibyśmy nadal być we dwoje.

Jak się koty znajdują? Cudownie!!! Jestem z nich ogromnie dumna. Ilekroć mają okazję podwą*cenzura*ą Młodą i czasem ocierają się o nią futerkiem, a ta póki co nie reaguje w żaden sposób. Staramy się nasze futerka pieścić i kochać, kiedy tylko mamy czas i pozwalamy im na plątanie się po całym mieszkaniu, bez stref zakazanych. Sądzimy z Pawłem, że jakiekolwiek izolowanie ich od dziecka mogłoby wzbudzić w nich agresję z zazdrości, a tak rozwijamy ich instynkt opiekuńczy i powiększamy stado ;D
ha ha ha cenzura objeła słowo:

*p o d w ą c h u j ą*

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #543 dnia: 17 Września 2008, 20:24 »
hehehe, a no własnie nie mogłam się doczytać co to za słowo jest zacenzurowane :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #544 dnia: 17 Września 2008, 20:33 »
Pati Ty u mnie, a ja u Ciebie ;D

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #545 dnia: 18 Września 2008, 03:32 »
A na jakim filmie były panienki?

Mi też trochę czasu zajęło rozszyfrowanie *cenzury* :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #546 dnia: 18 Września 2008, 09:02 »
Ja również nieźle się pogłowiłam z cenzurą  :D :D :D

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #547 dnia: 18 Września 2008, 10:07 »
A mi sie udało odrazu  ;D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #548 dnia: 18 Września 2008, 11:04 »
Ninus - to masz życie towarzyskie bez zmian prawie, z córa do kina - ho ho :ok: jakie buciory zakupiłaś bo ja ostatnio zfazowana na punkcie butów jestem to sobie chętnie popatrzę na Twoje ;D
Jak widziałam fotkę, gdzie Marika lezy wtulona w Ciebie, a na kolanach siedzi kotuś to pomyślałam, że to musi być niezła szkoła jazdy tak zgrać towarzycho ale okazuje się, że takie stadko jest jak najbardziej zgrane ;)
Pomyśl tylko, jak Mała zacznie raczkować - to będzie niezły widok, 3x po 4 łapki

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #549 dnia: 18 Września 2008, 20:01 »
A  pewnie, pewnie, co życie towarzyskie miałoby cierpieć :) Ja tam ludziolubny stwór jestem i rozrywkę też kocham, a coś mi się za to wychowywanie i latanie z cyckami na wierzchu należy, nie ??? ;)

Buty kupiłam takie o:

Wygodne, ciepłe i niedrogie. Dzisiaj ich funkcjonalność na spacerze z foremkami przetestowałam i daję im 10 punktów na 10 możliwych.

Mam wrażenie, że się z Mariką docieramy w relacji matka-córka i chyba pory karmienia nam się normują... chyba. Oby, bo mi już psycha siada od tej zależności od dziecka i nierozumienia go i zaczęłam myśleć o wprowadzeniu butli, jako stałego elementu żywienia z tej niemocy. Jednak, jeśli nasze układanie się będzie nadal szło w takim kierunku, jak od kilku dni, to może mój bar mleczny pociągnie dłużej swoją karierę ;)

Jutro przed nami wizja spotkania z cioteczkami spoza forum i, jak znam życie długi spacer. Trzeba będzie się cieplutko otulić jakimś wielkim swetrem, bo w tym roku jesieni chyba już nie będzie.

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #550 dnia: 18 Września 2008, 22:57 »
Ta...widziałam te buty na nieziemsko szczupłych nogach Ninki.... :)

A Mariczka..toż to sama słodycz..tylko spała i spała...

Co do przekłucia uszów...każdy ma swoje zdanie- zresztą ja mam takie jak Ty Ninuś...
a to o uszatku to chyba o Nelci było, co???

Pozdrawiam Was i do zobaczenia wkrótce!! :-* :-*
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #551 dnia: 19 Września 2008, 00:22 »
Tal Leuś, o Twojej Nelci. W mojej ocenie jej klejnociki w uszkach podkreślają dziewczęcość, a te spineczki we włoskach...mniamuśne.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #552 dnia: 19 Września 2008, 09:05 »
Głód bucikowy zaspokojony i mnie też się udało upolować coś na moje kopytka ;D

Cieszy mnie fakt uznormowania - przynajmniej chwilowego - relacji z córą w kwestii karmienia i trzyamam kciuki, żeby to się jak najdłużej utzymało

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #553 dnia: 19 Września 2008, 10:11 »
Gdzie zaglądam, tak każdy wlepia nowe butki :) aż mnie korci żeby też kupić :) hehehe, to się nazywa siła oddziaływania :)

Fajne butki :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #554 dnia: 19 Września 2008, 12:50 »
Ja jestem właśnie na etapie szukania... Póki co podobały mi się jedne z tysiąca obejrzanych, ale nie było mojego rozmiaru  :-\ Dzisiaj poszukiwań ciąg dalszy  ;D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #555 dnia: 20 Września 2008, 00:00 »
Tak butki się sprawdzają, ale naszukałam się ich jeszcze od zeszłego sezonu.

Spacer z koleżankami nie doszedł do skutku, bo latorośl jednej z nich walczy z wyrastaniem ząbków trzonowych i byli bardzo zmęczeni, po ciężkiej nocy. Ale, ale dzień nie był stracony, bo kupiłam płaszcz jesienny. Hmmm może nawet jesienno-zimowy. Jest w kolorze brązowego melanżu, przetykany złotą nitką. Śliczniusi. Szczerze powiedziawszy/ napisawszy ;) to nie on był moim numerem jeden, a inny w biało-czarną grubą jodełkę, ale... upatrzyłam sobie tamten 2 dni temu i tak długo się nad nim zastanawiałam, że jak po niego poszłam, to już tego, co trzeba rozmiaru nie było :(

Oczywiście do Galerii poszłyśmy z Mariką z kapciucha pokręconymi drogami, by się naoddychać świeżego powietrza i pohartować.  Podczas gdy byłyśmy na zewnątrz Mała spała, jak anioł. Tylko 1 karmienie zaliczyłyśmy na przypadkowej ławce, przypadkowego podwórka, wśród drzew. Śmiejemy się z mężem, że ja jak cyganka w każdym kącie Szczecina cycki już wywalałam ;)

W samym Centrum Handlowym Marika się rozbudziła i z wielkim przejęciem śledziła światełka i kolorowe wystawy. Większość czasu prowadziłam wózek tylko na tylnych kołach, dając jej możliwość podziwiania świata z lepszej perspektywy. A się nagadałyśmy na zakupach, ja do niej mówiłam, jak do pełnoprawnej przyjaciółki, konsultowałam się w sprawie płaszczy, a ona glużyła i się śmiała.
Miałyśmy okazję skorzystać z pokoju dla matki z dzieckiem. W sumie żadna rewelacja, ale można spokojnie przewinąć i usiąść do karmienia. Tak, czy inaczej wypad miał pomyślny finał, bo płaszcz wisi właśnie w przedpokoju.

A tak ogólnie u Małej jest super. Kiedyś, jak słuchałam od innych świeżo upieczonych rodziców, że dziecko co dzień umie coś innego, to się grzecznościowo uśmiechałam, ale nie bardzo umiałam ich zrozumieć. Tymczasem nasza Panna każdego ranka prezentuje nową mimikę i galerię dźwięków.
2 dni temu odkryła, że ma 2 rączki i, że można je składać razem, plątać paluszki, wkładać jedną piąstkę w drugą. Zatem żadne tam zabawki, a właśnie jej rączki są teraz najbardziej fascynujące. Widać, że odziedziczyła wyobraźnię po mamusi. Zdolne dziecko ;)

Najzabawniejsza była dziś rano. Od wczoraj bowiem śpi w śpiworku z rękawkami, bo spod kołderki wyłaziła jakoś pokrętnie i marzła. Śpiworek jest taki na zaś, więc jest zdecydowanie większy od Mariki. Rano, po karmieniu miała ochotę na zabawę z nowo odkrytym zjawiskiem, czyli własnymi paluszkami, ale... rękawki zasłaniały całą dłoń. Machała tymi nieproporcjonalnymi kondonikami na ręce, a paluszków nie widać. Hehehe trochę jak w kaftanie bezpieczeństwa. Bidulka zaczęła się irytować. Jak już się troszkę z niej pośmiałam (tak, wiem, wredna jestem) to odpięłam jej te rękawki. Ach, jaka była radość do następnego karmienia.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #556 dnia: 20 Września 2008, 10:35 »
hehehe, dobra jest Twoja Mała :)

Ninko wiesz co, jak tak piszesz to normalnie czuć Twoją miłość do Mariki i piszesz już tak całkiem inaczej. Nie wiem jak to wyjaśnić, ale ja to odczuwam jako cieplejsze, takie kochające... no, jakoś tak :)

A te butki to kupiłaś w Deichmanie? Bo takie właśnie wczoraj widziałam, przymierzałam się do nich, ale odpuściłam sobie :) Ale za to widziałam inne cudowne, ale za niecałe 300 zł i się zastanawiam :) i chcę ale szkoda mi wydać 300 zł... Jeszcze poszukać czegoś w tańszej cenie :)

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #557 dnia: 20 Września 2008, 11:46 »
Ninko super się czyta o Mariczce, na żywo musi być cudna :D no i uśmiałam się z tej historii ze śpiworkiem ;D a Ty taka niedobra jeszcze się z dziecka śmiejesz :P :P :P heheh (ja mam tak samo ;D) ;)

buziaki dla Mariki i głaski dla koteczków :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #558 dnia: 22 Września 2008, 21:42 »
Dziś nasza córa skończyła 2 miesiące życia i w prezencie dała mi piękne:

"A gu, a gu, a gu"

Zrobiła to z tak świadomą mimiką, że mnie tknęło i oczka mi się zaszkliły. Teraz koleżanka wrzeszczy sobie i wymusza wzięcie na rączki. Bestyjaaaaaaaaaaaaaa!!!

Strasznie mnie terroryzuje, ale po woli przestaję ulegać jej zachciankom. Tak być nie może, że ciągle ją piastuję.

A z życia kotowo-Marikowego to dziś jej rączką głaskałam naszą koteczkę. Kotka się podstawiała,  a Marika śmiała się na głos. Fajny widok.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #559 dnia: 23 Września 2008, 10:56 »
to są piękne chwile
też pamiętam pierwsze "a guuuuuuuu" :Wzruszony:

buziaki dla talibanki i jej mamy  :-* :-* :-* :-* :-*

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #560 dnia: 23 Września 2008, 12:49 »
Gratulacje dla Mariczki z okazji dwóch miesięcy - duża pannica już  :D

A widok Mariczki głaszczącej kotkę musiał być boski  :Serduszka:

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #561 dnia: 23 Września 2008, 16:14 »
Dzięki dziewczyny :)

To "a gu" nie było jej pierwszym, ale nowością była ta świadomość glużenia :)

Dzisiaj chce mi się spać, a zasnąć nie mogę. Spaceru nie było, ale werandowanie. Mamuśka w tym czasie ciacho z brzoskwiniami upiekła i płatkami owsianymi ;) oraz ugotowała obiadek: rybkę p tajlandzku z ryżem curry i kolendrą oraz smażonymi cząstkami ziemniaka.

Teraz ze śpiącą na mnie Mariczką, w pozycji brzuszek w brzuszek czekamy na tatusia z obiadkiem. Po południu zaś poczęstujemy ciachem wujka Bartusia (mojego odwiecznego przyjaciela)

A niech tam tatuś co dzień śniadanka robi i w obiadku pomaga, to niech ma raz na jakiś czas coś wypracowanego przez mamuśkę ;)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #562 dnia: 23 Września 2008, 17:41 »
Ninka, ja poproszę o przepis na rybę bo mi smaka narobiłaś :)
Już 2 miesiące....? ale ten czas leci...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #563 dnia: 24 Września 2008, 17:28 »
hej Kochane :)

U nas ruch, jak w ulu. Na brak wrażeń nie narzekamy :) Co dzień nowe odkrycia Marikowe i nasza radość im towarzysząca.

Dzisiaj z babcią Grażynką, ciocią Lilą i funfelą Ewcią byłyśmy w kinie, a potem na kawulcu. Obie panny gapiły się na zmianę w ekran lub w światełka... piromanki :)

Dzisiaj trzymałam na rękach Lilową kruszynkę Ewę :) Poręczna dziewczynka i nawet płakać u mnie przestała, na czas gdy mamusia butlę jej szykowała.

Teraz jemy cycusie, a potem mama się posili późnym obiadkiem. Przepis za chwilę.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #564 dnia: 24 Września 2008, 17:48 »
Rybka po tajlandzku:

Filety z Tilapii (mrożone)

odmrażamy
spłukujemy glazurę
pokrapiamy octem winnym z jabłek
zostawiamy ma 10 min.
nacieramy solą morską
pieprzymy pieprzem kolorowym Kamisa
opruszamy mąką z 2 stron
smażymy po 3 minuty na każdej ze stron

Podajemy z dressingiem z majonezu zmieszanego z odrobiną chrzanu i suszoną pietruszką (proporcje dowolne, wg upodobania)

Ryż curry z kardamonem ( na górze jest z błędem ;) ) ze smażonymi cząstkami ziemniaka

1 szklanka ryżu parabolied
1łyżeczka curry
1 łyżeczka kardamonu
gotujemy ryż 20 minut w NIEOSOLONEJ, ale przyprawionej curry i kardamonem wodzie
odcedzamy

0,5kg ziemniaków
obieramy
kroimy na małe cząstki
sowicie pieprzymy i solimy
obsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju do miękkości

gorące ryż i obsmażone ziemniaki mieszamy w 1 garze

Podajemy z zieloną fasolką, lub surówką z kapuchy

Voila!!!
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2008, 17:49 wysłana przez Ninka »

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #565 dnia: 24 Września 2008, 20:48 »
Brzmi smakowicie  ;D Smaka robisz na żarcie o tak późnej porze  :P Ninko błagam Cię  ;D :D :D :D

Przepis skopiowany, wydrukowany i gotowy do użycia  ;D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #566 dnia: 24 Września 2008, 21:03 »
;) Adamiewa fajne na obiadek, albo zimową kolację we dwoje.

Ps. Kardamon w całości NIE MIELONY!!!

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #567 dnia: 24 Września 2008, 21:06 »
Dobrze, że powiedziałaś o tym kardamonie, bo dałabym mielony  :D :D :D

Na myśl o tak pysznym obiadku ślina cieknie  ;) :D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #568 dnia: 24 Września 2008, 21:21 »
Noooo!!!! Pycha jest. Ryba mniamuśna, a ryż taki fajny z lekka słodkawy mocno aromatyczny smak złamany tymi słono-ostrymi kawałkami chrupiącego ziemniaczka. Pyszności  ;D

Ten obiadek, to taki mój priv przepis. Sprawdzony i wyśmienity, że tak skromnie zareklamuję. Rybka ma nazwę z miejsca jej odłowu, a ryż jest zapożyczony z kuchni arabskiej. Kardamon to ja mam taki real z Dubaju. Miód w gębie.

Dzisiaj kupiłam mojej Modelci piękne wściekle różowe rajtki w Gattcie. Będzie jutro jak ta lala na spotkaniu z forowymi ciociami. Sobie zaś sprawiłam piękne czerwone korale. Ot takie małe zakupy na przekór jesiennej chandrze, choć ta jakaś obca mi jest.

Takie rajtki dla Małej, oczywiście w odpowiednim rozmiarze:

i korale dla mnie, tyle, że długie:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #569 dnia: 24 Września 2008, 21:39 »
no a co laleczka musi być piękna
ja uwielbiam grzebac w rajtkach dla małej są teraz takie fajne wzory

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010