Autor Wątek: Marika - najcudowniejszy mały raczek Ninki i Pawła :)  (Przeczytany 265435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Marika - najcudowniejszy mały raczek Ninki i Pawła :)
« Odpowiedź #240 dnia: 6 Sierpnia 2008, 20:02 »
Ojej a ja nie widzę sukienki... Tylko szpile - zjawiskowe!!!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #241 dnia: 6 Sierpnia 2008, 20:06 »
Nina, jak bedziesz cos wiedziala o zwrocie kasy to daj znac. Szczerze nie pomyslelismy, ze mozna sie o to ubiegac...lekarz nam powiedzial wczesniej, ze sie placi.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #242 dnia: 7 Sierpnia 2008, 02:40 »
Malutka musi śliczne wygladać w tych wszystkich różowych ciuszkach.

Uwielbiam takie małe księżniczki :)

Miło się czyta, że sobie świetnie radzicie, co instynkt, to instynkt :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #243 dnia: 7 Sierpnia 2008, 09:56 »
No u nas w szpitalu to kiedys było tak, ze placiło się kase niby za poród rodzinny ale kasa trafiała na konto jakieś "dzieciowej" fundacji...uwązam, że było to ok rozwiązanie.

Teraz nie wiem jak to jest, ale słyszałam o tym, że nie powinno się płacić, ale jak się ubiegać o zwrot...kompletnie nie wiem ???

A kiecka super...w 2 tyg. po porodzie w takiej kiecy :o :o
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #244 dnia: 7 Sierpnia 2008, 19:47 »
Hmmm no właśnie ponoć nie powinno się płacić. Ale drzeć koty tuż przed porodem nie wróżyłoby nic dobrego. Krzywo by na mnie patrzono, a ja chciałam urodzić po ludzku :D Teraz skoro wiem, że można to chcę ubiegać się o zwrot. Tyle, że bez podstawy prawnej to tak bez sensu się fatygować.

A u nas powoli, jak zawsze ;D I samodzielny spacer bez eskorty tatusia zaliczony. Faktem jest, że pomógł mi we zniesieniu i wyniesieniu wózeczka, ale wędrówka była typowo babska :D Ja z Mariką plus koleżanka z miesięczną córeczką. Rany, jak bardzo różnią się od siebie dzieciątka jedno w wieku 2 tygodni, a drugie 2 miesięcy. Przepaść. Już nie mogę się doczekać, aż Mariczka będzie taka kumata pannica.

Podczytuję tak sobie wątki innych świeżo upieczonych mamusiek i się zastanawiam co jest z tym karmieniem cycem  ??? Moja Mała mogła by ciągnąć bez końca, a ja nawet do kibelka nie mam kiedy skoczyć  ::) Nawet gdy zasypia przy piersi po 1,5h i puszcza brodawkę, to każde odłożenie jej do łóżeczka kończy się rykiem. Jedynie na spacerze regularne telepanie wózka pozwala jej odpłynąć... Nie potrafię tak się poświęcić, by cały dzień ją na cycu trzymać, bo ani nic bym nie zrobiła w domu, ani z niego nie wyszła. Więzienie normalnie.
 Biorę się zatem na sposób. Podczas karmienia jedną piersią z drugiej ściągam pokarm laktatorem. Gdy Mała zaśnie, a jej odłożenie kończy się płaczem, a ten nie cichnie przez kilkanaście minut daję jej z butli to co odciągnęłam i zasypia jak anioł. Zastanawiam się, czy ten pokarm jej starcza ??? Jednak skoro zasypia, to chyba starcza.
Zatem idealne karmienie książkowe dalekie jest od rzeczywistości. trzeba się nadumać i napocić, by swoje osiągnąć... A nawet taki trud nie koniecznie wieńczy sukces.

A tak na marginesie, to waga zamówiona ;D Ta Lilowa. Będzie do kuchni, a taką i tak chcieliśmy kupić, a przy okazji dziecko poważę, czy przybiera, jak należy.

Właśnie skarmiłam ją butlą, po cycuchu i odpływa. zaraz się za sprzątanie zabiorę, bo poza dwoma kotkami to mam jeszcze koty kurzowe w domu :)
« Ostatnia zmiana: 7 Sierpnia 2008, 19:50 wysłana przez Ninka »

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #245 dnia: 7 Sierpnia 2008, 23:18 »
Ninko cieszę sie że sobie radzicie :)
to że nie chcesz wkleic foty Malej tez rozumiem , ale może zaufanym forumkom byś chociaż na pw przesłala? oczywiscie licze tez na hasło bloga.

a i kiece bym tez zobaczyła bo juz nie ma tej fotki i zostaly tylko buty.

Pozdrawiam i oby tak dalej.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #246 dnia: 8 Sierpnia 2008, 09:03 »
no wlasnie ja tez kiecki nie widze a z checia bym zobaczyla

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #247 dnia: 8 Sierpnia 2008, 09:15 »
Witaj Ninko  :-* :-* :-*

Wspaniale było Was wczoraj spotkać  ;D Pyszczek uśmiechał mi się jeszcze dłuuugo dłuuugo po naszym spotkaniu  ;D

Mariczka jest przecudną mała kruszyneczką, a Ty Ninko wyglądasz prześlicznie  ;D Pozazdrościć tylko - dwa tygodnie po porodzie a figura modelki  :o Ja też bym tak chciała  ::)

Offline Anielka

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2006
« Odpowiedź #248 dnia: 8 Sierpnia 2008, 09:46 »
Ninka jeszcze Ci nie gratulowałam, ale to wszystko przez urlop i brak forum.

Ninka ogromnie Ci GRATULUJĘ ŚLICZNEJ CÓRCI - mam wrażenie, że jest podobna do Ciebie. Życzę Ci aby wyrosła na piękną i mądrą kobietę jak jej mama. Na pewno będziesz z niej dumna  :) Pozdrawiam.  ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #249 dnia: 8 Sierpnia 2008, 12:24 »
Witajcie Kochane prawie weekendowo :D

Blog Małej jest dopiero w planach, ale zaraz po utworzeniu rzucę hasło.

OBIECUJĘ :D

Anielko KOCHAM CIĘ !!! Jesteś I osobą, która widzi podobieństwo Mariki do mnie :D Ja już żartowałam, że ona tylko pipke po mnie odziedziczyła, no i grupę krwi :D

Adamiewa no, modelki to nie mają takich mięciuchnych brzuszków, ale tak jak mówiłam daję sobie czas do końca sierpnia (6 tygodni), a później uruchomię inny asortyment wspomagający kondycję.

O treningach już marzę. Może za 2 tygodnie rzucę się na mały aerobik ;)

Kasiu, Jagódko to ta sukienusia:

A pamiętacie sako, które kupiłam jakiś czas temu :?: Jest rewelacyjne do karmienia :D Bomba po prostu. Oprócz tego mam taki rogalik poduszkowy do karmienia, Teraz z niego korzystam. Siedzę w fotelu. Marika na rożku, w moim pasie, a ja mam dwie ręce wolne :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #250 dnia: 8 Sierpnia 2008, 13:13 »
o ja cię kręcę ale ta sukienka wypasiona jest :) elagancka laska bedziesz  ;D ;D ;D

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #251 dnia: 8 Sierpnia 2008, 13:36 »
Fjuuu fjuuuu te dopiero zobaczyłam sukienusie.... czekam na fociaki na Ninka model ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #252 dnia: 8 Sierpnia 2008, 14:00 »
fajna kieca....
boszeee a ja nic jeszcze nie mam na to weselicho w sierpniu.... ::) ::) ::)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #253 dnia: 8 Sierpnia 2008, 14:11 »
 ;D

Ta sukienka była na ślub, na który miałam iść w grudniu 2007r, buty zresztą też. Niestety leżałam wtedy w szpitalu, albo stety bo dziś mamy Marikę  :D :D :D

A włożyłam ją we wtorek na 80-tkę teścia :D Na ślub i wesele naszej Oli mam inną kiecuchę, też superową.

Zaraz śmigam na spacer z Mariczką. Panna spać nie chce w domku... Talibanek-Terrorystka ;D

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #254 dnia: 8 Sierpnia 2008, 14:13 »
idźcie idźcie, moja jak padła o 12 na spacerku, to śpi do tej pory (a od 30min już jesteśmy w domku :).

U nas zaczęło już kropić, mam nadzieje że u Was ładniejsza pogoda..

Offline niezwyciezona

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #255 dnia: 8 Sierpnia 2008, 15:53 »
Ninko ja tylko na chwilke wiec w skrocie. moze ci sie przyda jesli jeszcze na to nie trafilas ;) kolezanka ze slaska tez sie stara o odzyskanie pieniedzy

Krzysztof Grzegorek, sekretarz stanu w resorcie zdrowia: "[...] pobieranie opłat za świadczenia opieki zdrowotnej w zakresie porodu i połogu, które są przedmiotem umowy świadczeniodawcy z Narodowym Funduszem Zdrowia, należałoby kwalifikować jako naruszenie prawa. Jaskrawym tego przykładem jest kwestia odpłatności za tzw. porody rodzinne [...]".
Grzegorek przyznaje, że co prawda ten rodzaj świadczenia nie jest objęty umową z NFZ, ale "rozstrzygając możliwość pobierania w tym przypadku opłat, należy uwzględnić przepisy o prawach pacjenta". A z nich wynika, że powinien on móc liczyć na "dodatkową opiekę pielęgnacyjną sprawowaną przez osobę bliską lub inną osobę wskazaną przez siebie".

Podsumowując - opłaty, owszem mogą być, ale nie powinny być wyższe od kosztów faktycznie ponoszonych przez szpital - np. na zakup jednorazowych ochraniaczy na obuwie czy fartucha - góra parę złotych. A jeśli opłata jest wyższa? Każda pacjentka ma "podstawę do roszczenia tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę", czyli do wniesienia pozwu do sądu cywilnego.
NFZ radzi kobietom, od których zażądano dodatkowych pieniędzy, aby wnosiły skargę do Funduszu. Wtedy szpitalowi grozi kara finansowa. Bez skarg nie ma podstaw do tego, by je nałożyć. - A mogłoby być inaczej, gdyby rodzące masowo skarżyły się na szpitale. Może wtedy dyrektorzy szpitali wycofaliby się z pobierania opłat. Na razie opinia resortu w tej sprawie nie przyniosła żadnych efektów. Nie wiemy nawet, czy dyrektorzy szpitali poznali jej treść - mówi Urszula Kubicka-Kraszyńska z fundacji Rodzic po Ludzku. Wczoraj nikt w resorcie nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Usłyszeliśmy tylko, że opłatami za porody od kilku miesięcy zajmuje się specjalny zespół i nie wiadomo, kiedy zakończy pracę (miał to zrobić w połowie roku).
zrodlo http://www.emetro.pl/emetro/1,85651,5463883,Rodzic_po_ludzku_i_za_darmo.html

p.s UCALUJ DZIDZIE ;D
asiulec pozdrawia

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #256 dnia: 8 Sierpnia 2008, 16:05 »
ja Ci tylko Nina powiem ze owszem szpital nie powinien pobierac opłat za poród-aczkolwiek(konsultowałam sie z radcą,tak przy okazji innej sprawy) szpital na podstwie wew.statusu rządzi sie jakoby'swoim prawem"Tak na marginesie-w Zdrojach te pieniądze idą na sam szpital(wiem z wiarygodnego źródła-od osoby zarządzajacej finansami) a Ty zawsze masz prawo przed porodem wystąpic pisemnie do dyr.szpitala o zwolnienie z ksztów porodu,wiem co mówie-sama tak zrobiłam ;D
pozdrówka dla Was!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #257 dnia: 8 Sierpnia 2008, 23:15 »
My na unii rok temu płaciliśmy 50 zł za ubranie jednorazowe dla  Marcina

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #258 dnia: 9 Sierpnia 2008, 11:28 »
Hej Kochane!

Tylko na chwilunie :D

Małe sprostowanko:

Jeszcze nie ma bloga, ani strony naszej córuni. Jak tylko ją założymy, to dam znać wybranym foremkom ;D Póki co brakuje nam na to czasu :)

Buziaki dla niecierpliwych i podczytujących. Muszę pędzić z cycem do Mariki.... ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #259 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:04 »
Cisza, jak makiem zasiał. No, ale nie dziwota. Matka się nie udziela, to co Wy macie pisać :?:

Mamy małe przeboje z jedzeniem i niespaniem naszej królewny. Od wczoraj ot tak sobie popłakuje mimo czystej pieluchy i ledwo, co ciumkanego cycucha...

Echhh...

Życie towarzyskie "kwitnie" Znajomi masowo przychodzą poznać naszą córę i znoszą tony ciuszków ;D Ku naszej radości, wszystkie w kolorku pink.

A tutaj 2 małe niespodzianki, Marika i jej stópki zaraz po wyjściu ze szpitala :D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #260 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:08 »
Ślicznotka  :)  :-*

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #261 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:10 »
śliczna malutka  :-* :-* :-*
mam nadzieje, ze problemy z karmieniem szybko przejda

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #262 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:13 »
ale jest słodziutka, i te stópki jakie maleńkie :D

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #263 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:36 »
Śliczności... i jakie maleńkie stópki :)

Buziaki od cioci Ani :)

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #264 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:50 »
Super porównanie słodkich stopek z dlugopisem. Jakie malenstwa  ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #265 dnia: 11 Sierpnia 2008, 15:14 »
Ale ślicznotka! Piękna jest  :-*

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #266 dnia: 11 Sierpnia 2008, 15:27 »
Ninko... Mariczka wygląda jak lalka  :o Taka cera idealna, kształty też... Cudo  ;D A zdjęcie porównujące stópki do długopisu słodkie  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #267 dnia: 11 Sierpnia 2008, 15:30 »
niunia....sliczniusia....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Beacia

• uzależniony
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
« Odpowiedź #268 dnia: 11 Sierpnia 2008, 15:50 »
Ślicznotka z niej  :D

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #269 dnia: 11 Sierpnia 2008, 15:56 »
Nicy tylko tulić, pieścić, całować :)