Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3523965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #40320 dnia: 2 Lutego 2014, 22:15 »
My chcieliśmy 2-3 lata różnicy. Udało się 2 lata miesiąc i tydzień. Bywają ciężkie momenty, np. jak synus jadł tylko pierś, córcia zrobiła kupkę do nocniczka i wolala, żeby ją wytrzec, więc małego bach od cycusia, ten się drze. Dom wariatów ;-) ale teraz to już z górki (mam taką nadzieję) oboje świata poza sobą nie widzą.Bawią się ze sobą fajnie. Choć nie powiem, wojna o.zabawki czasem jest ;-)

Dziewczyny jeszcze raz gratuluję  :-*

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #40321 dnia: 2 Lutego 2014, 22:18 »
My chcieliśmy 2-3 lata różnicy. Udało się 2 lata miesiąc i tydzień. Bywają ciężkie momenty, np. jak synus jadł tylko pierś, córcia zrobiła kupkę do nocniczka i wolala, żeby ją wytrzec, więc małego bach od cycusia, ten się drze. Dom wariatów ;-) ale teraz to już z górki (mam taką nadzieję) oboje świata poza sobą nie widzą.Bawią się ze sobą fajnie. Choć nie powiem, wojna o.zabawki czasem jest ;-)

Wesoło :D jak i u nas :P
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40322 dnia: 2 Lutego 2014, 22:32 »
U was chyba weselej, bo jeszcze najstarszy synus  ::)

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #40323 dnia: 2 Lutego 2014, 22:50 »
Ela gratulacje  :) ale wysyp nam się zrobił.

Ja przez pierwszy rok naszej oli myslalam ze będzie jedynaczka.  Leczenie macierzyństwa pracy zawodowej i miliona innych spraw ostro dalo mi w kość. Ale jak Mloda miala tak 1,5 roku poczulam ze pora rodzinę powiększyć i że po prostu dam rade że to ten czas. A teraz to myślę ze za 5 lat o trzecim dziecku pomyślimy jak tylko zdrowie pozwoli.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #40324 dnia: 3 Lutego 2014, 00:15 »

u nas bedzie rowne 2 lata roznicy, jak los da to moze beda nawet blizniaki dwuletnie :P :P przeraza mnie to co bedzie sie dzialo w lipcu ale dajesz mi nadzieje ze po czasie bedzie coraz latwiej :P :Pnajbardziej cieszy mnie fakt ze swiata poza soba nie widza :D :D
:*:*:*

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #40325 dnia: 3 Lutego 2014, 07:27 »
mówiąc wprost... że czekam na trzecie  ;)
Gratulacje  ;D

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #40326 dnia: 3 Lutego 2014, 07:28 »
Bywają ciężkie momenty, np. jak synus jadł tylko pierś, córcia zrobiła kupkę do nocniczka i wolala, żeby ją wytrzec, więc małego bach od cycusia, ten się drze.

Skądś to znam ;)

Gratuluję kolejnych ciąż.

Na trzecie dziecko nie zdecyduję się świadomie ;) Dwójka pewnie wystarczy do przedwczesnego osiwienia :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40327 dnia: 3 Lutego 2014, 09:46 »
Ela gratuluję  ;D

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #40328 dnia: 3 Lutego 2014, 10:03 »
dzięki..

No to ogromne gratulacje :) na kiedy masz termin? Super wiadomość :)

na sam początek lata...1 lipca.... mam dziecko jesienne, wiosenne ..brakowało letniego ;)

Eee to jeszcze zimowe musi być  ;D

Gratulacje :)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40329 dnia: 3 Lutego 2014, 11:51 »
U nas jest różnica 6 lat i uważam że jest idealna. Dałam Marcelowi 6 lat wyłącznej uwagi. Nawiązalam z nim więź głęboką jak tylko byłam w stanie, więc teraz część uwagi mogę skierować spokojnie na Maksa. To tak jakbym miała dwóch jedynaków :D Samodzielność starszego jest mi na rękę, nie jest zazdrosny o małego (nie zauważyłam :)), opiekuje się nim, pobawi, nie wsadzi mu palca w oko tudziez innych rzeczy gdzie indziej :) Oczywiscie nie traktuję go jako "wynieś, pozamiataj".
Co do małych różnic wieku - to ja się nie nadaję na takie sytuacje :)
Jedno co bym zmieniła to wczesniej postarala się o dzieci. Wiek jednak robi swoje. Przy starszym mialam więcej energii i chęci.  Przy mniejszym juz tak lajtowo nie jest.  ;)

Offline Karina
  • zapaleniec
  • data ślubu: 2005-06-25
« Odpowiedź #40330 dnia: 3 Lutego 2014, 12:12 »
u mnie też różnica 6 lat i sobie chwalę :-) między mną a moją siostrą 7 lat, więc chyba to w genach haha
z tym że teraz właśnie macierzyństwo dla mnie jest fajniejsze, dojrzalsze, bez spinania się  ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40331 dnia: 3 Lutego 2014, 12:16 »
to ja mam inaczej  ::) między mną a moim bratem jest 7 lat i moim głównym założeniem było -mieć mniejszą różnicę wieku między dziećmi  ;)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40332 dnia: 3 Lutego 2014, 12:20 »
mnie trochę przeraża różnica 2 lat..ta moja mała pipka wymaga sporo mojej uwagi...  nie mówię już o tym, że za chwilę latanie za nią z "brzuchem" będzie męczące....

3,5 roku które jest między nr 1 i nr 2 jest bardzo spoko... ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #40333 dnia: 3 Lutego 2014, 12:27 »
ja mam dwóch braci - jeden niecałe dwa lata rożnicy i my się chowaliśmy jak rówieśnicy, z drugim prawie 8 - i tu na pewnym etapie to mu bardziej matkowałam niż byłam sisotra, dlatego u siebie nie chciałam tak długo czekać...zresztą sami pschologowie podkreslanją, że powyżej 5 lat to już dzieci będa sie chowały bardziej jak "jedynacy", wiec jeśli takie było twoje zalozenie gosiaczekk to ok,  moje doświadczenie pokazuje, ze mniejsza różnica ok 3 lat wcale nie powoduje , że starszemu dziecku poświeca się mniej uwagi, to tylko kwestia organizacji czasu :) a i samo rodzeństwo prędzej się dogaduje np, na etapie 3 i 6 lat :)
ela podobne obawy miałam przy pierwszym synu, dlatego czekalismy do jego drugich urodzin ;) ale spokojnie dasz radę :ok:

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #40334 dnia: 3 Lutego 2014, 12:38 »
haha,Ela-rozwalilas system normalnie ;) ;D

Ja za leniwa jestem na malą róznice wieku,nie ten czas(dobrze Gosia pisze).
Róznica wieku -to termin"umowny" wg mnie(subiektywnie pisze) mozna miec bliźnieta -i jesli nie będą chcialy/umialy itp byc "blisko" w doroslym zyciu-zadna sila ich do tego nie zmusi.,mozna miec rodzenstwo starsze o.,,,ekhm bycie babcią juz-i moze ono byc najlepszym przyjacielem.Na zycie sklada sie wiele odcieni.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #40335 dnia: 3 Lutego 2014, 12:45 »
Ela, dasz radę! kto jak nie Ty? :) U mnie rok i 9 miesięcy różnicy i choć na początku było gorąco to ani przez sekundę nie żałowałam.

A czasu poświęca się tyle samo... tylko, że na dwójkę dzieci :P Bez przesady- doba się nie wydłuża, ogarnąć trzeba tyle samo rzeczy poza dziećmi... także nie ma szans, aby i jeden i drugi dostał tyle samo uwagi na tym samym etapie swojego życia. No nie ma... i to był powód moich smutków i wyrzutów sumienia na samym początku podwójnego macierzyństwa. Szybko jednak doszło do mnie, że to co otrzymali w zamian- brata- rekompensuje absolutnie wszystko. To więź na całe życie i moja w tym głowa, aby ona (więź!) przetrwała wszystko i była co raz silniejsza ;) Nawet kosztem spiskowania przeciwko mamie :D

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #40336 dnia: 3 Lutego 2014, 12:48 »
Ela gratuluję!!

Justyś coś czuję, że planujesz podobnie staranka jak ja ;) wiosenno letnie ;D

Ja chciałam zawsze róznicę ok 5 lat, moja siostra ma bliźnięta - 2,5 roku, także dałam babci odsapnąć troszkę i myślę, że 6 letnia różnica się uda ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40337 dnia: 3 Lutego 2014, 12:51 »
tete sory ale mylisz dwa pojęcia :) dorosłe życie to zupełnie inna bajka, mam przykład w otoczeniu, gdzie z bratem starszym tez o niecałe dwa lata drugi brat w zasadzie nie ma kontaktu, a ja mam przyjaciółkę poznaną"dopiero" na studiach, z którą nadal mam super kontakt i traktuje jak siostrę :) ja pisałam o okresie przedszkolnym i wczesnoszkolnym, bo jak powiedzmy dwulatek ma mieć wspólne zainteresowania z 9-10 latkiem?? ;D chociaż nie podważam, że i przy takiej różnicy wytworzy sie więź potem procentujaca na kolejne lata...
dziubasek u nas akurat jak sie urodziło drugie dziecko, to pierwsze poszło do przedszkola (od razu napisze, że nie miał z tego powodu traumy), więc do południa był czas tylko na niemowlaka, a po południu dla starszaka, teraz większośc czasu spędzają razem, więc ja akurat nie miałam wyrzutów sumienia, że któreś odczuwa brak mojej uwagi (albo może wyrodna matka ze mnie :P)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #40338 dnia: 3 Lutego 2014, 12:59 »
miśka dołóż do tego trzecie dziecko ;D
i nie ma co ukrywać z dwójką maluchów jest ciężko, szczególnie jak oboje potrzebują tylko MAMY w nocy
o przedszkolaku już nie mówię, bo to mały dorosły człowieczek, ma inne potrzeby, swoje zajęcia
na szczęście dzieci szybko rosną i z czasem łatwiej się zorganizować
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40339 dnia: 3 Lutego 2014, 12:59 »
ja chyba podswiadomie daze do tego, aby roznica miedzy moimi dziecmi byla mniej wiecej taka jak miedzy mna a moim bratem (11 lat) ...
aktualnie nie chce slyszec o drugim dziecku, ale moze z czasem cos sie zmieni.
ja z bratem mam super kontakt, więc różnica wieku nie musi mieć znaczenia :)
młoda jestem, mam czas ;D

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #40340 dnia: 3 Lutego 2014, 13:03 »
Dzieki :) Adas to jakby go nie bylo, grzeczny i bezproblemowy od dnia narodzin, takze mysle, ze na luzie damy rade, chocby i drugie bylo calkiem inne :) z reszta na co tu czekac, mlodsza nie bede, a teraz, po porodzie i plodnosc wieksza to trzeba bylo korzystac,
ale z trzecim na pewno poczekamy ;)

Justynka, pewnie gdybym bylana Twoim miejscu to bym sie nie zeecydowala tak szybko, wy swoje przezyliscie...

Termin, na wrzesien, ale dokladnie na kiedy to sie podziele po przeziernosci, jak juz bedzie bardziej pewne to wszystko.

Moja córka nie jest problemowym dzieckiem, po prostu patrząc na nią nie wyobrażam sobie odebrać jej moją uwagę i zainteresowanie i przenieść na inne dziecko... Póki co chcę aby miała mnie na wyłączność. Niektórzy mogą pomyśleć, że mi odwaliło, ale trudno - jestem matką mojej córki i mam prawo do szajby na jej punkcie.
Dla mnie odpowiednia różnica wieku to przynajmniej 3 lata, a najlepiej, 4-5. Ale to moje zdanie, nie oczekuję komentowania  ;)
Poza tym całkiem poważnie rozważam brak rodzeństwa dla Niny.

Marta nie boisz się zagrożenia ciąży przez noszenie Adama?

Ela ogromne gratulacje!  ;D Dasz radę :) Czasami los naprawdę wie co robi i fajnie, że decyduje za nas  ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #40341 dnia: 3 Lutego 2014, 13:06 »
Miśka, Nikodem miał rok i 9 miesięcy jak został bratem. On był na prawdę... malutki i absorbujący na tyle, na ile potrafią być 1,5-2 letnie dzieci. Dla niego pojawienie się brata było rewolucją, tak jak dla nas. Do tej pory miał mnie całą dla siebie, nie wróciłam do pracy, nie miał niani i nie chodzi do żłobka, także sytuacja z goła inna ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40342 dnia: 3 Lutego 2014, 13:06 »

Marta nie boisz się zagrożenia ciąży przez noszenie Adama?

Ewa Adam to lekki jeszcze :) Ja czasem Nikolę dźwigami bo nie mam serca jej ciągle odmawiać "bo dzidziuś jest w brzuszku"  :P

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #40343 dnia: 3 Lutego 2014, 13:07 »
A ja jestem jedynaczką i każda różnica wieku między dziećmi mnie zadawala :) Byleby więcej niż jedno i nie więcej niż dwoje :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #40344 dnia: 3 Lutego 2014, 13:11 »

Ewa Adam to lekki jeszcze :)

hmm, nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale 9kg ważył jakiś czas temu? Mało to to nie jest  ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40345 dnia: 3 Lutego 2014, 13:14 »

Ewa Adam to lekki jeszcze :)

hmm, nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale 9kg ważył jakiś czas temu? Mało to to nie jest  ;)

Ale nie dużo biorąc pod uwagę, że ja noszę jakieś 16 kg  :P

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40346 dnia: 3 Lutego 2014, 13:22 »
dziubasek oczywiście, że inna sytuacja, dlatego ja zakładałam te min. dwa lata przerwy do następnych starań, trochę "wygodnie" to wykalkulowałam ;) nadzieja naprawdę moja żywotna dwójka zdecydowanie mi wystarczy ;) ale szczerze kibicuję wszystkim  potrójnym mamusiom :) marta no trochę kusisz los...u mnie co prawda były dodatkowe przesłanki, ale wówczas dwulatek (dokładnie dwa lata i 3 miesiace) wiedział, że musze sie oszczedzać i wysiłkowe rzeczy typu jego podnoszenie zostały bardzo mocno ograniczone...
ps. tak jeszcze a propo to nawet po sn mój ginekolog zalecał minimum  rok przerwy, żeby organizm całkowicie doszedł do siebie po takiej rewolucji, jaką jest ciąża...

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #40347 dnia: 3 Lutego 2014, 13:37 »
Ja i mój brat różnica 1.5 roku i nie mamy za bardzo dobrego kontaktu.. Chociaż wiem, że jakby coś się działo to obydwoje zrobimy dla siebie wszystko... Na szczęście z jego żoną mam fajny.. A u mojej kuzynki różnica wieku ogromna.. Niecałe 10 lat i mają genialny kontakt ze sobą.. Więc to naprawdę różnie bywa..

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #40348 dnia: 3 Lutego 2014, 13:39 »
Oj dziewczyny bez przesady... organizm wie co robi a dźwiganie starszaka na pewno nie zaszkodzi ciąży. To nie jest 15kg. Posiadanie dzieci rok po roku to nie jest jakaś mega ekstremalna sprawa ( co innego zajmowanie się takimi dwoma maluchami, ale Marcie życzę aby miała jak najlżej). Nie wiem czemu upatrujecie w tym problem... Weźcie się same przeczytajcie. Marta jest w ciąży i gadanie o rocznej przerwie jest lekko nie na miejscu... Poza tym z tego co kojarzę dobrze znosiła ciążę, super poród więc nad czym się zastanawiać :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #40349 dnia: 3 Lutego 2014, 13:41 »
a my mimo dosc problemowego mlodego, mamy zamiar zaczac starania z poczatkiem 2015r ;D zawsze chcialam miec czworke dzieci, obecnie patrzac realnie to mam nadzieje, ze chociaz trojke sie uda ;D