Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3528632 razy)

Offline sarmaxarica

• maniak
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #26580 dnia: 14 Czerwca 2012, 16:05 »
Ok Dziewczyny,już co nieco mi rozjaśniłyście ;D ale pytań jeszcze nie wyczerpałam. ;)
Czy w Policach płaci się za poród rodzinny?Niby tak (50zł) ale słyszałam już kilkakrotnie,że nie zawsze.... Jak tam wygląda kwestia znieczulenia,lewatywy (trzeba mieć swój zestaw?) i ubranka dla Tatusia do porodu?

Wczoraj miałam wizytę kontrolną.Szyjka znów się skróciła (2 tyg.temu miała 1 cm,traz 0,5 cm),ale gin mówił,że i tak jest dobrze jak na ten moment i widać,że moje leżenie pomaga.Póki co zapisał mnie na kolejną wizytę 27.06,więc przewiduje że tyle jeszcze pochodzę w dwupaku. ;D Mi to pasi i oby tak było.

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #26581 dnia: 14 Czerwca 2012, 16:25 »
A ja mam inne pytanie: na poczatku ciazy czuc bol w podbrzuszu jakby zblizal sie @, do kiedy u Was taki bol wystepowal?

I jeszcze jedno: jak planujecie rodzic - naturalna metoda, czy moze macie juz zaplanowana cesarke?

:D :D

jutro ide na USG :) mam nadzieje, ze wszystko jest OK :) 3majcie kciuki!

Ja też odczuwałam bóle w podbrzuszu ... teraz już nie odczuwam

Co do planowania porodu to jest jeszcze czas bo wszystko zdarzyć sie może ...ja chciałam w pierwszej ciązy rodzic naturalnie a jednak byłam zmuszona do cesarki.

Na USG zobaczysz na razie małą fasolke ... a czy sie dobrze rozwija dowiesz sie dopiero na usg genetycznym miedzy 12 a14tc

ortografia
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2012, 17:00 wysłana przez liliann »
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #26582 dnia: 14 Czerwca 2012, 18:01 »
Wybaczcie że tak wbijam się w temat, ale spieszę, żeby podzielić się dobrymi wiadomościami:)
Będzie synuś:D
Najważniejsze jednak, że rozwija się prawidłowo:) To najlepszy prezent jaki mogłam dostać na swoje Urodzinki;-)
Słodki jest:) Wkłądał sobie kciuka do buźki i raz nawet obrócił się buźką do nas i widać było nosek:)
A kiedy lekarz go szturchał, żeby go odpowiednio odwrócić do badania - to reagował kopniakiem:P
Szczęśliwa po badaniu mogłam w końcu udać się na zakupy i troche zaszaleć:P i mąż nie marudził :D
Na dodatek Pani sprzedawczyni była w swoim żywiole bo zasypywała mnie ubrankami;-)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #26583 dnia: 14 Czerwca 2012, 18:18 »
martusia-sc gratuluję syna:)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #26584 dnia: 14 Czerwca 2012, 19:00 »
Anio0lek, ja odczuwałam tak około miesiąc, może trochę dłużej, licząc od 6 tygodnia, czyli od kiedy się dowiedziałam o ciąży:-). Przez te bóle byłam pewna, że @ przyjdzie  8).

Na początku były co dzień i dość silne, później co drugi dzień i rzadziej, aż się zorientowałam, ze ich nie ma :-)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26585 dnia: 14 Czerwca 2012, 20:15 »
W sprawie bólu brzucha we wczesnej ciąży zapytaj lekarza najlepiej. Nie każdy ból jak na @ na początku ciąży jest "normalny" u mnie i w pierwszej i w drugiej ciąży oznaczał poronienie zagrażające co równało się z braniem leków i nakazem leżenia

Co do planowania rodzenia to już natura za nas zaplanowała, planowo powinno byc naturalnie do cesarki są określone wskazania medyczne to nie kwestia wyboru kobiety ( zazwyczaj i w pierwszej ciąży)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26586 dnia: 14 Czerwca 2012, 20:29 »
z tym porodem to wiem, ze jeszcze daleko i w ogole wszystko sie jutro okaze na USG, ale duzo dziewczyn teraz nawet pierwsze dziecko rodza przez cesarke... skoro jest taka mozliwosc to czemu nie? ;) ja mam klopoty ze wzrokiem i nie chce zeby mi sie pogorszylo po urodzeniu...

a jeszcz jedno pytanie... czy w ciazy u dentysty branie znieczulenia jest zakazane?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26587 dnia: 14 Czerwca 2012, 20:53 »
To w takim razie raz jeszcze, cesarkę wykonuje się przy określonych wskazaniach medycznych to nie powinna byc kwestia "widzimisie" , to nie sklep że przychodzisz i sobie poród wybierasz, jak cię lekarz okulista skieruje to masz "przyczynę medyczną dla której cesarka jest wskazana" natomiast nie każdy problem ze wzrokiem jest wskazaniem do cesarki, sama takowy posiadam a jednak pierwsze dziecko urodziłam naturalnie za przyzwoleniem lekarza. Cesarka to możliwośc w okreslonych życiowych sytuacjach. I owszem nawet w pierwszej ciąży można urodzic przez cesarkę pod warunkiem że są ku temu powody, napisałam o pierwszej ciąży bo są sytuację jak np gdy pierwsza ciąża kończy się cesarką przy drugiej kobieta może zdecydowac jak chce rodzic czy naturalnie czy też nie. Nie na darmo poród naturalny naturalnym się nazywa. Widzę żeś zielona w temacie więc proponuje-nie złośliwie- poczytac sobie fachowych źródeł na temat jednego i drugiego porodu, albo lekarza zapytac o wyższośc naturalnego nad cesarką pod kątem dobra rodzącego się dziecka

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #26588 dnia: 14 Czerwca 2012, 20:56 »
Aniolku raczej nie bedziesz miala wyboru,
cesarke glownie zleca  lekarz\ u ktorej jestes pod stala opieka, on ( w Twoim przypadku moze to byc okulista)da ci zaswiadczenie o ty ze MUSI byc cesarka i z jakiego powodu..
ja wlasnie po takie zaswiadczenie jade we wtorek do mojego kardiologa i mam je ciagle nosic ze soba wrazie
mozesz ewentualnie poprosic o znieczulenie podczas porodu naturalnego zebys sie mniej meczyla , nie ma latwo ;) ;)
:*:*:*

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #26589 dnia: 14 Czerwca 2012, 20:57 »
ja jakoś po dwóch porodach SN nie oślepłam  ;D
soczewki też noszę tej samej mocy...baaaa po pierwszym porodzie mam pół dioptrii mniej na oboje oczu  :D znaczy się poród SN pomaga na wzrok  :P
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26590 dnia: 14 Czerwca 2012, 20:59 »
ja wlasnie po takie zaswiadczenie jade we wtorek do mojego kardiologa i mam je ciagle nosic ze soba wrazie
.....w razie jak trafie niezapowiedzianie na porodowke ;) ;)...
bo ja mam cesarke ustalona z gory na 5 lipca, ale wiadomo ze roznie moze byc ;)

Offline agairish

• Chuck Norris
  • Nasz aniołek 10t3d (9.07.10) godz. 13.15 [ * ]
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #26591 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:08 »
Sarmaxarica - poród rodzinny wedle nowych standardów jest z założenia bezpłatny ;) w Policach również. Ze znieczuleniem chyba nie powinno być problemów. Z lewatywą nie wiem - mnie nikt nie pytał, nie kazał a i ja też jakoś ten temat ominęłam. A tatuś ubranie do porodu dostaje. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania odnośnie porodu w Policach, polecam się ;)

Anio0lek - nie wiem czy znajdziesz gdzieś w Polsce szpital, w którym możesz mieć cesarkę na zamówienie... Każda cesarka to albo ze wskazań medycznych (jeśli dostaniesz skierowanie) albo ze względu na pozycję dziecka albo ratunek w trakcie porodu naturalnego.  Poza tym kobieto, to jest poważna operacja, podczas której wiele może się wydarzyć. Chcesz ryzykować dla jakiegoś tam widzimisię?!?!?!

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26592 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:14 »
powiem Wam, ze dziewczyny u Nas bardzo czesto doslownie zalatwiaja sobie cesarki bo tak im wygodniej i wola, wiem na czym polega jeden porod i drugi. co jest po naturalnym porodzie, co po cesarce. jesli sama zeche cesarke to nie ma nic w tym zlego, kuzynka wcale nie miala zadnych przeciwskazan.. po prostu nie chciala i tyle, dziewczyny skoro Wy urodzilyscie normalnie to ok brawo! tylko pogratulowac, nie kazda z Nas czuje sie na silach i tyle...
mam wybor wiec korzystam z niego, Wy nie mialyscie - przykro mi z tego powodu, moze tez byscie wolaly :)

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #26593 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:15 »
W kwietniowym Twoim Stylu był właśnie artykuł/reportaz o cesarskim cieciu "na życzenie" i wniosek był taki, że wskazania medyczne to jedno, a dobre układy ze swoim ginem prowadzacym to drugie ::) Chociaż tam bohaterki rodziły głownie w prywatnych klinikach wiec myśle, że to też ma wpływ na to, jak rodzisz...
Co do bezpłatnych, rodzinnych porodów to wczoraj w SR dowiedziałąm się, że i owszesz- poród taki za free, ale strój dla ojca 100zł ;) ot, taka cegiełka na wsparcie szpitala. I to nic, że ciotka ma aptekę i takie wdzianko  możemy mieć za 20 zł, trzeba kupić na bloku i już.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26594 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:17 »
agairish - podczas jednego i drugiego porodu moga wystapic powazne komplikacje niestety... moja mama bardzo chciala rodzic naturalnie ale niestety musiala miec cesarke... i dobrze, bo lekarze zwlekali nie wiadomo po co i na co.... chwila dluzej i moj brat urodzilby sie ale martwy.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26595 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:24 »
Cóż mogę rzec, skoro kuzynka miała to rzeczywiście każdy może miec cesarkę, ja ze swojej strony popytam w swoim otoczeniu może komuś uchem wyciągnieto np to by jeszcze łatwiej poszło  :D

Offline agairish

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26596 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:28 »
No to tylko "pogratulować" lekarzom...

Oczywiście jest to Twój wybór. Nie wiem czy znajdziesz tu kogoś kto by takowy poparł  ::) (a może się mylę  ??? )
Ja mogę tylko ze swojej strony powiedzieć, że przez to, że synek urodził się poprzez cc, to mam poczucie, że coś zostało mi odebrane...
Poza tym, to jesteś w baaaardzo początkowym etapie ciąży. Widziałaś i słyszałaś już serduszko swojego maleństwa? Do końca ciąży postrzeganie porodu może Ci się diametralnie zmienić...

Ola - albo może pępkiem  :P  :los:

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26597 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:28 »
dodam, ze kuzynka i jej kolezanka! :D normalnie poszly umowic sie na porod w tym i tym dniu, wiadomo ze roznie bywa, malenstwo postanowi wyjsc wczesniej to wtedy juz nie ma czasu na wymyslanie z cesarka itd...

co ja w ogole tu pisze... ja dopiero poczatek, moge jeszcze poronic (niestety :( ) a juz o porodzie mysle... ech chyba za bardzo wybiegam po przodu z czasem...  ;)

3majcie sie dziewczyny i brzuszki! lece dalej ogladac mecz z fasolka :P

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26598 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:29 »
powiem Wam, ze dziewczyny u Nas bardzo czesto doslownie zalatwiaja sobie cesarki bo tak im wygodniej i wola

Mam w rodzinie taki przykład - jedna mama - dwie ciąże - dwie ceraski na życzenie - bęz najmniejszych problemów !!

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #26599 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:31 »
Anio0lek, co do znieczulenia u dentysty to z tego co wiem, nie ma przeciwwskazań. Ja jestem strasznie słaba, jeśli chodzi o ból, i najmniejszą dziurkę pani stomatolog reperuje mi ze znieczuleniem, niedawno byłam na kontroli i specjalnie o to pytałam.

Co do cesarki, to ja sobie nie wyobrażam jej 'załatwić', na życzenie, po coś w końcu natura tak to urządziła, że jeśli jest to możliwe, powinno się rodzić naturalnie... Też się nie czuję na siłach, bynajmniej, ale dziecko to nasza przemyślana decyzja i po prostu wiem, że będę musiała :-). Nie ja pierwsza, nie ostatnia :-).

Zastanawiam się natomiast nad znieczuleniem, podobno w naszym szpitalu można takowe otrzymać (oczywiście na polecenie lekarza). Wcześniej byłam przeciwna, z obawy, iż znieczuli mi całą dolną połowę i nie będę mogła 'działać'. Ale chyba Liliann pisała, że znieczulenie ma największy sens, jeśli ktoś ma niski próg bólu... Ja mam straszniee niski... Bóle miesiączkowe mam nie do wytrzymania, więc jeśli porodowe są silniejsze...

Offline agairish

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26600 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:34 »
Co do znieczulenia u dentysty - ja miałam robione. Jenak na leczenie umówiłam się dopiero w drugim trymestrze i dostałam znieczulenie bez środka obkurczającego. Są jakieś takie specjalne właśnie dla kobiet w ciąży czy też sercowców.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #26601 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:42 »

Anio0lek - nie wiem czy znajdziesz gdzieś w Polsce szpital, w którym możesz mieć cesarkę na zamówienie...
no co ty ? na prawdę uważasz że jest z tym problem ?
Podejrzewam że w większości szpitali nie ma z tym większych problemów .

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline agairish

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26602 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:49 »
Widać taka naiwna jestem...  ::) Albo chciałabym, żeby tak było  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #26603 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:50 »
jak ja uwielbiam te dyskusje o wyższości jednego porodu nad drugim...
drogie Panie te drzwi już dawno wyważono i nie ma tu żadnych wątpliwości, który poród jest lepszy i po którym jest mniej powikłań;

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #26604 dnia: 14 Czerwca 2012, 21:53 »
U nas nie ma problemu  8) Jest konkretna kwota , umawiasz się i CIACH :P
Wiadomo ze nie ma co dyskutować który lepszy itd
Natura to natura dla kobiety stworzona i bezpieczniejsza ... ale po co się tak oburzać ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26605 dnia: 14 Czerwca 2012, 22:07 »
.....w razie jak trafie niezapowiedzianie na porodowke ;) ;)...
bo ja mam cesarke ustalona z gory na 5 lipca, ale wiadomo ze roznie moze byc ;)

Paulincia mozna wiedziec czy cesarke masz z powodu jakichs powiklan/przeciwskazan?

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26606 dnia: 14 Czerwca 2012, 22:22 »
Mam wypadajacy platek zastawki (zespol Barlowa) oraz arytmie...
niby nic groznego ale od 10 lat mam zakaz uprawiania sportow ktore wymagaja duzego wysilku fizycznego..
noi juz 2 razy w ciazy arytmia dala mi o sobie znac...serducho przyspieszylo tempo do okolo 200 uderzen na minute przez jakies 7-10 min...

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #26607 dnia: 14 Czerwca 2012, 22:53 »
Ale się napisało..... ale jako stara była też coś napisze a co :)

Aniołek przed porodem idziesz do okulisty, jak masz sporą wadę zrób badanie też dna oka i poproś o zaświadczenie do porodu. Nie sama wada jest przeciwwskazaniem, ale stan Twojej siatkówki.

U nas w Gda panuje ogólnie przyjęte info, że w jednym szpitalu można łatwiej "dostać" cesarkę, niż w drugim. W tym drugim nawet nacinają w ostateczności (byłam świadkiem, jak kobitka naskakiwała na korytarzu na Ordynatora, że nie została nacięta i się męczyła..... a on ze stoickim spokojem: "nie nacinamy na żądanie"). Tam nawet pośladkowo rodzą.... w tym drugim za Chiny Ludowe, od razu cesara.

A tak i potwierdzam - coś się przez 4 lata zmieniło z tymi "cegiełkami" za poród rodzinny... z Pati kupowaliśmy taką cegiełkę, teraz w tym samym szpitalu nawet o tym nie burknęli.

PS. W dzieciatym ja już też siedzę ;) muszę poznać obsługę chłopca :D

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #26608 dnia: 14 Czerwca 2012, 23:06 »
Boże a ja tak walczyłam, jak lwica żeby mnie tylko nie pocięli żeby, żeby pozwolili mi spróbować urodzić naturalnie - bo uważałam że nic lepszego w tej chwili nie mogę zrobić dla mojego synka. Walczyłam bo lekarze i położna uważali że mam zbyt wąskie biodra do porodu naturalnego, Tymuś nie wiadomo ile będzie ważył i jaki jest duży bo od dawna czyli o 19 tygodnia ciąży był odwrócony główką do porodu i z  każdym tygodniem coraz niżej pod spojeniem łonowym. W końcu przyszedł ordynator i szczypcami wymierzył brzuch oszacował że w 3kg raczej się zmieści i żeby dać nam szansę. Sala operacyjna była przygotowana w pogotowiu gdyby coś szło nie tak.Byłam 3 tygodnie przed terminem. Było ciężko? Podobno wiele nie pamiętam ;) Ale dałam radę i po 2 godzinach mówiłam że ja mogę go rodzić tak co roku :) Byle rósł zdrowo i zdrowy był  ;D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #26609 dnia: 15 Czerwca 2012, 00:32 »
A ja będę każdej powtarzać, że wiele bym dała, żeby nie mieć cesarki... przy następnym porodzie (o ile taki będzie) mam nadzieję urodzić SN... może  przynajmniej dojdę do siebie po połogu... a nie po wieeeelu miesiącach...