Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3559813 razy)

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #23400 dnia: 30 Grudnia 2011, 15:09 »
Dzięki za wszystkie rady :)
Ja już po wizycie, wszystko ok. Lekarz pochwalił moje wyniki. Następna wizyta za 4 tyg.
No i mam umówić się na USG 4D połówkowe. Wybrałam 4D i myślę że warto...

Offline sezorg
  • bywalec
  • data ślubu: 03.07.2010:)
« Odpowiedź #23401 dnia: 30 Grudnia 2011, 17:13 »
czy któraś z was miała zespół cieśni nadgarstka (lub coś co ma podobne objawy)?? można coś na to stosować?? ja mam wizytę u gina dopiero 9.01 a już drugą noc z rzędu budziłam się w nocy z potwornym bólem nadgarstka i palców.. nie mogłam w ogóle ręką ruszyć.. do 9 wytrzymać muszę, aż gin coś zdecyduje i postawi konkretną diagnozę.. ale gdyby było coś ogólnie dostępnego, co mogłoby pomóc to będę wdzięczna :(

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #23402 dnia: 30 Grudnia 2011, 19:28 »
Miała coś z nadgarstkami Buraczek ale nie pamiętam czy to dokładnie to co piszesz. Musiała byś do niej na priv bo ona teraz na forum nie za często bywa

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #23403 dnia: 30 Grudnia 2011, 21:17 »
Hej Dziewczyny mam wielką prośbę, ma może któraś z Was nr tel do dr Mariusza Zarzyckiego na komórkę, pilnie byłby mi potrzebny bo nie mogę go odnaleźć. Dzieki

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #23404 dnia: 30 Grudnia 2011, 21:18 »
Ja miewam drętwienie rąk i palców i czasem ból.Nie ma na to lekarstwa, po porodzie przejdzie  :)  choć wiem że to mało przyjemne

Offline Olka1983
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #23405 dnia: 30 Grudnia 2011, 22:42 »
dziekuje Wam wszystkim za glosiki  :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka:
kochane jestescie :)
prosze o zaglosowanie jeszcze jutro ostatni raz ;*

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #23406 dnia: 31 Grudnia 2011, 09:57 »
polecamy się na przyszłośc :P
Buraczek miała chyba własnie to jeśli się nie mylę.
My na 4D jednak się nie zdecydujemy chyba... Tzn, podoba nam się i w ogóle, no ale jednak trochę kosztuje ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #23407 dnia: 31 Grudnia 2011, 10:05 »
4D - zbędny i kosztowny gadżet...
zupełnie do niczego poza funem nieprzydatny, ale jak ktoś chce...

Ja akurat dostałam w gratisie fotę synka z połówkowego, nie prosiłam się, ale powiedzmy, ze to po zawodowej linii...

i powiedzcie warto za to płacić???, akurat tam gdzie ja wykonywałam badanie to dodatkowe 100zł...
Dla mnie warto było zapłacić 150zł dodatkowo za echo serca mojego dziecka, ale za to?

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23408 dnia: 31 Grudnia 2011, 10:22 »
No właśnie ostatnio na wizycie zapytałam swojego gina jak to jest z tym 4D, co ono daje itd. No i potwierdzają się Twoje słowa Liliann, że to po prostu po to, by frajdę sprawiać. Jeśli chodzi o jakieś badania w sensie no nie wiem, kości czy narządów i innych tego typu spraw, to nie wnosi to lekarzowi nic nowego. To po prostu bajer dla rodziców, by mogli sobie dziecię pooglądać.
I to przeważyło naszą decyzję, bo o ile chciałabym synka zobaczyć, to jednak szkoda mi pieniędzy na samo zobaczenie go w ten sposób. Gdyby to dawało coś więcej, to pewnie byśmy jakoś wykombinowali coś.
Dodatkowym minusem jest to, że aby zdjęcia wyszły fajnie, muszą być ku temu warunki. Ułożenie dziecka itd, bo jak dziecko się źle ułoży to żadne zdjęcia fajne nie wyjdą. Nawet nam gin pokazywał zdjęcia które faktycznie wyszły, i zdjęcia które były po prostu średnie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23409 dnia: 31 Grudnia 2011, 10:40 »
to powyżej jest średnie...
bo ręką się zasłania, co widać...trochę w obróbce komputerowej doktor rękę wyciął...
Córka dwa razy nie dała sobie zrobić 3D...zasłoniła się rękami dokumentnie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #23410 dnia: 31 Grudnia 2011, 10:45 »
Lila synek bedzie!!??!!!!GRATULACJE!!pisz mnie tu szybko ;) ;) ;)jakie imie wybraliscie??
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23411 dnia: 31 Grudnia 2011, 11:04 »
żadnego... ;D
— Richard M. Devos

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #23412 dnia: 31 Grudnia 2011, 11:04 »
zdjecie calkiem fajne ale mi tez szkoda kasy na to, wole zrobic sobie badania prenatalne zeby dowiedziec sie czy moje dziecie bedzie mialo moja wade serca ;)

KAHA jeszcze raz gratuluje :-* :-*
:*:*:*

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23413 dnia: 31 Grudnia 2011, 11:08 »
Ja w pierwszej ciąży zdecydowałam się na ten "bajer" choć miałam świadomość że to tylko "bajer" no ale z pierwszą ciążą podejście było inne, teraz bym się nie zdecydowała

Dobra, to Lila i "reszta mam synów" to jak "zrobić" tego synka ? ;) Bo jak ostatnio gina zapytałam w żartach na wizycie to ryknął śmiechem i kazał mi metody z "neta" wypróbować  ;D

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23414 dnia: 31 Grudnia 2011, 11:15 »
Ola nie wiem, musiałabyś pogadać z moim mężem bo on ciągle naiwnie twierdzi że jest synek bo on po prostu "wiedział co robi" :P

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #23415 dnia: 31 Grudnia 2011, 11:18 »
liliann gratuluję synka!!  :) ja też wydałabym na echo serca.. i wydam na pewno przy drugim dziecku. Mam nauczkę po pierwszej ciąży.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #23416 dnia: 31 Grudnia 2011, 11:28 »
a ja to nawet nie do końca wiem jak to u nas było z tym usg 3d czy tam 4d (jaka to w ogóle różnica?), za usg połówkowe z tymi wszystkimi pomiarami zaplaciliśmy 200zł. nie prosiliśmy o żadne 3d/4d, ale też dostaliśmy taką fotkę i film na płycie z tego usg z dwoma fragmentami z 3d (czy tam 4d). to już nie wiem teraz czy nie zostałam poinformowana za co płacę czy dostaliśmy to gratis :P

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #23417 dnia: 31 Grudnia 2011, 12:35 »
mój gin w 1 ciąży za każdym razem na moment przełączał obraz na 3d więc co usg miałam taką fotkę. teraz też to praktykuje  ;D

Offline Olka1983
  • uzależniony
« Odpowiedź #23418 dnia: 31 Grudnia 2011, 12:37 »
dziekuje Wam wszystkim za glosiki  :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka:
kochane jestescie :)
prosze o zaglosowanie jeszcze jutro ostatni raz ;*
poprosimy o ostatni glosik :*

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
« Odpowiedź #23419 dnia: 31 Grudnia 2011, 13:32 »
dałam nawet dwa głosiki :)

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #23420 dnia: 31 Grudnia 2011, 13:57 »

Dobra, to Lila i "reszta mam synów" to jak "zrobić" tego synka ? ;) Bo jak ostatnio gina zapytałam w żartach na wizycie to ryknął śmiechem i kazał mi metody z "neta" wypróbować  ;D

Olu podobno seks w dniu owulacji jest na chłopca, a 1-2 dni przed na dziewczynkę. I Twoja recepta gotowa  ;)

Offline Olka1983
  • uzależniony
« Odpowiedź #23421 dnia: 31 Grudnia 2011, 15:21 »
dałam nawet dwa głosiki :)
dziekuje ;*

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #23422 dnia: 31 Grudnia 2011, 15:35 »

Olu podobno seks w dniu owulacji jest na chłopca, a 1-2 dni przed na dziewczynkę. I Twoja recepta gotowa  ;)

Jestem przykładem, ze i ten patent zawodzi, ja własnie celowałam w drugą dziewczynkę ;)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #23423 dnia: 31 Grudnia 2011, 16:15 »
to by u nas wychodził chłopiec, a jest dziewczynka ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23424 dnia: 31 Grudnia 2011, 20:59 »

a kit prawda i Ewkę i tego drugiego kawalera robiliśmy tą sama metodą...dzień przed dodatnim testem owu, w dniu dodatniego testu i dzień po teście...potem był już skok temperatury to odpuściłam biednemu mężowi...
i co? jedna babka, a drugie chłop...
zawsze mnie śmieszy celowanie w płeć...
byle zdrowe...a co będzie znaczenia dla mnie ma...

co do 3D/4D
zdjęcie to 3D
jak dołączy się "motion" to jest 4D...zatem na płycie mam 4D, a na focie 3D.

liliann gratuluję synka!!  :) ja też wydałabym na echo serca.. i wydam na pewno przy drugim dziecku. Mam nauczkę po pierwszej ciąży.

a co coś z serduchem nie tak?

Ewa miała echo serca dwukrotnie wykonywane, na połówkowym i w 30-tym tygodniu...
Młody miał teraz, ale podczas USG w 12/13 tygodniu miał stwierdzone zwapnienie w lewej komorze...zwapnienie ma nadal i mieć będzie, ale dopiero w 20 tygodniu lekarz miał szansę ocenić czy ma ono wpływ na pracę zastawek serca. Nie ma. Na tej podstawie i na podstawie wcześniej wykonanych przeze mnie badań mam o tym zapomnieć i olać gada.

Gdyby nie echo serca wykonane w ciąży syn mojej koleżanki pewnie by nie żył...a tak jest zdrowym 9 latkiem...
Niestety miał jedną z poważniejszych wad  serca.
— Richard M. Devos

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #23425 dnia: 1 Stycznia 2012, 12:21 »
liliann moja urodziła sie z wadą serca, na szczęście po roku wszystko się zrosło i jest zdrowym dzieckiem :) następna kontrola w wieku 7 lat.
Ale wiem teraz, że lepiej zrobić echo jeszcze będąc w ciąży, bo nigdy nie wiadomo co może być..a można dziecko uratować, pomóc.
Dlatego wszystkich namawiam na to badanie.

Hehe będę musiała podczytać jak w kawalera wycelować, bo coś ostatnio sami chłopcy się ujawniają ;) choć u nas plany dopiero na 2014 ;) ale różnie bywa...

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #23426 dnia: 1 Stycznia 2012, 12:43 »
luuuz...pierwsze dziecko poczułam w 22 tygodniu
drugie już w 16-tym...w 19 tłukło mnie już bardzo konkretnie...a teraz  ::)

Liliann tak mnie to z lekka zaciekawiło.. W 22 tc poczułaś dopiero łaskotanie itp. delikatne odczucia czy to były już konkretniejsze kopnięcia, przeciągnięcia itp.?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23427 dnia: 1 Stycznia 2012, 13:42 »
kopanie, pukanie, lekkie przelewanie...coś w ten deseń...łaskotania nie czułam...

podejrzewam, że Ewę czułam już wcześniej, ale nie odróżniałam od przelewania w jelitach, ruchów robaczkowych, bo z racji zespołu jelita drażliwego miałam je dość nasilone...

liliann moja urodziła sie z wadą serca, na szczęście po roku wszystko się zrosło i jest zdrowym dzieckiem :) następna kontrola w wieku 7 lat.

Jeśli córka miała ubytek w przegrodzie międzykomorowej lub między-przedsionkowej to uprzedzam, że w ECHO prenatalnym tego typu ubytku ma prawo nie być widać.  Ma na to wpływ kilka rzeczy.
— Richard M. Devos

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #23428 dnia: 1 Stycznia 2012, 13:47 »
Cieszy mnie ze piszecie ze nie ma znaczenia czy sie robi w owulacje czy nie, pierwszego synka zrobilismy w owulacje, drugie dzidzi tez, ale plec poznamy za 10 dni, marze o zdrowej coruni, ale i zdrowy synek ucieszy mnie bardzo.

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #23429 dnia: 1 Stycznia 2012, 20:32 »
Ja z tą płcią to napisałam z przymrużeniem oka bo ja osobiście w takie rzeczy nie wierzę. Przy żadnym dziecku nie celowaliśmy w konkretną płeć,bo było mi to najzwyczajniej obojętne.