Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3564405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gabiś
  • Gość
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #22230 dnia: 27 Października 2011, 15:04 »
ja robiłam... moim zdaniem to bardzo wazne badanie. Ja akurat miałam paciorkowca i musięl ii mi i chłopakom podawać antybiotyk.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #22231 dnia: 27 Października 2011, 15:07 »
Na pomorzanach cos kolo 40 z jak dobrze pamietam, jak jest wynik dodatni to sie doplaca jeszcze. W katedrze mikrobiologii to robia.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #22232 dnia: 27 Października 2011, 15:21 »
Ja nigdy w KFC nie byłam. Ale budują u nas w mieście i kiedyś pewnie spróbuję.
Jeśli chodzi o Mc to wbrew pozorom też nie wszystkie rzeczy są takie straszne jak to ogólnie się przyjęło, ludzie czasem bardzo przesadzają, powtarzają gdzieś tam usłyszane plotki i pogłoski. I też mogę powiedzieć że wiem jak to funkcjonuje. Tu akurat wiele zależy od restauracji.
Osobiście takiego jedzenia po prostu nie jem, bo nie przepadam za fast foodami. W Mc jadłam żeby Was nie skłamać, dwa razy :D No i kiedyś sama żyłam przekonaniem że Mc to największe zło jakie może być ;) Poza shake i McFlurry ;)

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #22233 dnia: 27 Października 2011, 15:27 »
GBS ważne jest ;) ;D

Zrób sobie, bo potem przy porodzie wymagają wyniku z tego posiewu... u mnie tak było.
Koszt ok. 30 zł (w mojej mieścinie oczywiście) a potem masz spokój.

Nie jadam ani w Mc ani w KFC... zresztą nie ma tam nic dla mnie oprócz lodów i shake'a...

Wolę domowy slow food ;)

Mój mąż robi nieziemskie frytki ;D

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #22234 dnia: 27 Października 2011, 15:39 »
Nie no loz,ale jak mam to ugryzc skoro moja dr stwierdza ze nie jest to wymagane..gdzie mam pójsc"z marszu' aby to zrobic?bez skierowanie itp?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22235 dnia: 27 Października 2011, 15:41 »
AA!!?Gabrysiu jaki laktator masz?Nie chcesz sprzedac w dobre cycki? ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22236 dnia: 27 Października 2011, 15:43 »
tetku sprzedałam już dawno... miałam medela mini electric...

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #22237 dnia: 27 Października 2011, 15:43 »
Zadzwon na pomorzany do katedry mikrobiologi i spytaj czy trzeba skierowanie. Pobieraja na miejscu.

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22238 dnia: 27 Października 2011, 15:45 »
Zadzwon na pomorzany do katedry mikrobiologi i spytaj czy trzeba skierowanie. Pobieraja na miejscu.
serdecznie dziękuje!
Gabis-noto po ptokach jak to sie mówi :P

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #22239 dnia: 27 Października 2011, 15:55 »
Może nie widzi sensu bo masz mieć CC? a chyba to ważne jest badanie jak się chce rodzić naturalnie, żeby nie zarazić maleństwa.... może się mylę nie wiem, nie strzelajcie jak coś :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22240 dnia: 27 Października 2011, 15:58 »
CC nie ma tu nic do rzeczy.... ja tez maiąlm CC. 2 dni pzred planowanym odpłynęly mi wody płodowe i dostałam skurczy. W szpitalu od razu mowiłam że mam paciorkowca i 6h leżałam pod kroplówką z antybiotykiem i modliłąm się żeby akcja porodowa nie szła za syzbko bo nie zdązyliby z CC.

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22241 dnia: 27 Października 2011, 16:14 »
Dokladnie to samo co Gabis mówi powiedzieli mi w szpitalu..
wiec ja sie pytam:czy to staje sie/jest standardem czy tylko"fanaberią" coniektórych lekarzy?W Medicusie w Sz-nie robią z marszu,60zł to kosztuje.Zrobie-bo skoro jest jakiekolwiek wskazanie -to czemu mam  nie zrobic...
z Maja bylo tak ze wody odeszly mi ok 2 w nocy,a ona sama urodzila sie o 00.50 dnia nastepnego poprzez cc...wiec czynnik ryzka jest.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #22242 dnia: 27 Października 2011, 16:28 »
W UK też nie jest to wymagane badanie ale zrobię sobie prywatnie. Za bardzo przerażają mnie powikłania żebym sobie odpuściła.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #22243 dnia: 27 Października 2011, 16:47 »
Ja też to robiłam u mojego gina. Ale nasuwa się tu pytanie: pełno kobiet nie robi tego badania, pewnie nawet o nim nie słyszała. I co wtedy? Za każdym razem przy porodzie podają standardowo antybiotyk czy po prostu w szpitalu to olewają a konsekwencje tego pojawiają się kiedyś czy jak?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22244 dnia: 27 Października 2011, 17:07 »
Mnie też gin nie skierował na to badanie ani nie miałam badanego CRP
GBS zrobiłam sobie sama - wyszło ujemne, ale o CRP zapomniałam, a miałam ponad normę i tak samo Mały jak się urodził, miał na ciele pokrzywkę , antybiotyku nie dostał ale hydrocortyzon, gdybym miała zbadane pewnie od razu by zareagowali ............

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22245 dnia: 27 Października 2011, 17:52 »
Mi pobrali przy przyjmowaniu do szpitala, ale słyszałam, że ten wymaz jest ważny 4 tygodnie. czyli podczas porodu wynik nie powinien być starszy niż 4 tyg., więc może wstrzymaj się jeszcze trochę.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22246 dnia: 27 Października 2011, 17:55 »
ricardo poczytaj sobie w necie to sie pzrerazisz ;D paciorkowiec czesto jest pzreczyną zapalenia płuc i innych niebezpiecznych chorób. Jasne że pewnie z 75% dzieci się nie zarazi od matki. U mnie w szpitalu wymaz na paciorkowca był dokumentem wymaganym do przyjęcia.
anulka 80 i wynik byl od razu ???  :o Bo bakterie się hoduje chyba kilka dni.. a moze się myle..

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22247 dnia: 27 Października 2011, 17:56 »
Nie od razu, dopiero na wypisie zobaczyłam, czyli po prawie tygodniu.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #22248 dnia: 27 Października 2011, 17:57 »
U mnie też wymagali tego badania. I ja także się leczyłam antybiotykiem.

Jeny ja uwielbiam McDonalda, KFC i jeszcze Burger Kinga. I nie wyobrażam sobie choć jednej wizyty w tygodniu w którymś z tych miejsc :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #22249 dnia: 27 Października 2011, 18:16 »
Nie chcę czytać bo jeszcze koszmary będę miałam w nocy :) ale tak na serio to jest przecież kupa kobiet, które nie robią tego badania więc jeśli dziecko się zarazi no to są wtedy brzydkie powikłania.

Suprynka  Ty jesteś chudzinka :) Ja miałam w poprzedniej ciąży manię na fast foody i pączki :) Narazie na szczęście nic takiego nie występuję. Jak już to chętnie bym zjadła frytki ale jak dotąd może z 2 razy jadłam.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22250 dnia: 27 Października 2011, 18:25 »
ricardo mogą nawet nie wiedziec że mialy paciorkowca.  RAz się uda i się dziecko nie zarazi a raz się zarazi i jak lekarze wiedza że był paciorkowiec to można szybko podac antybiotyk. Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoć dziecko może miec objawy o wiele poxniej i nie wiadomo co się dzieje...

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22251 dnia: 27 Października 2011, 19:17 »
Boze,niewiem  co lepsze..zycie w niewiedzy czy haslo pt"przezorny zawsze ubezpieczony" ::) ::) ::) ::)mogli by jakis standart wprowadzic-czlowiek nie bylby tak skolowany ::)
Inna sprawa ze co lekarz/szpital to obyczaj..

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #22252 dnia: 27 Października 2011, 21:25 »
Ja nie wiem dlaczego wszysscy nie kierują na to badanie, mój lekarz kierował mnie w obu ciążasz, w obu miałam dodatni wynik paciorkowca, z Polą odeszły mi najpierw wody, dostałam antyb. a małej robili pełno badań, z Leną najpierw antyb. później odejście wód i badań już nie robili tyle. Tak czy siak wg. mnie to badanie jest mega ważne!!

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #22253 dnia: 27 Października 2011, 21:27 »
Ja kocham KFC I Maca  :serce: :serce: W ciąży jadłam średnio co 2 tygodnie naprzemian i oprócz dodatkowych fałdek nic mi ani małemu nie jest  ;). Aaaaa, i wypijałam hektolitry coli- nie mogłam się opanować  :P.

Posiew pochwy robiłam- mój gin na wizycie pobrał material i mi dał do zaniesienia do laba. Płaciłam 25zł.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #22254 dnia: 27 Października 2011, 21:35 »
Tetek na GBS idziesz na Pomorzany albo do Medicusa, ale osobiście wybrałabym Pomorzany, bo mają dobrą mikrobiologię, w której wyniki wierzę...kosztu Ci nie powiem bo jako pracownik uczelni mam zniżkę jakowąś...
Wymaz powinien być a pochwy i odbytu...czyli akcja na dwie dziurki... ;D
Z tego co kojarzę mialy wyjść zalecenia żeby nie robić GBS tylko każdą ciężarną lub noworodka traktować na dzień dobry antybiotykiem...jakoś mi się ta opcja średnio podoba...
Gdzieś ktoś bąkał, że taką ideę mają Zdroje...
I pewnie tak niedługo będzie - przyjdzie laska bez wymazu dostanie antybiotyk. To ja wolę mieć wynik.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22255 dnia: 28 Października 2011, 08:42 »
To sobie zrobie akcje na dwie dziurki ;D ;D ;D\
nie bijcie,ale jakis CKM jestem..szukam tel. do tego laba mikrobiologii na POmorzanach-wyskakują mi jakies sprzeczne bzdurne informacje..moze macie namiar bezposrednio?

Myslicie ze 30.11 to dobra data urodzin?Niewiem czy córa szczesliwa bedzie ze ma urodziny w Andrzejki-ale mnie sie ta data podoba? ;D ;D
Nika-ja tez niewiem czemu niema tego w kalendarzu badan ciężarnej..

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #22256 dnia: 28 Października 2011, 08:52 »
Tete mi się data podoba - będzie miała łączone imprezy :)
Mi lekarz w ciąży zalecił badanie GBS więc zrobiłam.
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #22257 dnia: 28 Października 2011, 09:02 »
Ja wiem że to badanie jest bardzo ważne, no ale myślałam czemu lekarz Tet nie widział w nim konieczności... może właśnie z powody ZAPLANOWANEJ CC? Ja wiedzą że mam zaplanowaną CC i tak bym zrobiła to badanie, wiedząc że byłam/jestem nosicielem, tak dla świętego spokoju.

Razem ze mną rodziła laska - młoda siksa z wioseczki pod Gdańskiem, nie miała badania i maluszkowi w drugiej dobie stwierdzono paciorkowca... Boże ile ja jej się natłumaczyłam, że to nie jej wina a lekarza prowadzącego (no jej trochę też, mogła poczytać neta i pomyśleć, no ale jak, jak się ma 17 lat i mieszka pewnie tam gdzie nie ma netu..) ... cała rodzina razem z kolegą - ojcem dziecka na nią jechali, z każdej rozmowy telefonicznej czy wizyty wracała zaryczana... masakra.

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22258 dnia: 28 Października 2011, 09:07 »
Heheh Elcik moze i moglabym to sobie tak tlumaczyc,.ale moja lekarka jeszcze niewie ze w szpitalu w którym chce rodzic i ja sama zdecydowalam sie juz w 100%na ciecie..ona nadal (lekarka ) jest w fazie takie ze 'rozwazam" cc.Mam wizyte za tydzien-to ją poinformuje -przy okazji poprosze o skierowanie do szpitala.Ale ten przypadek mnie nie dziwi :P :P,dając mi skierowanie do laba"zapomniala" zaznaczyc mocz-badanie ogóle(zrobilam sobie sama) a o HBS sama jej przypomnialam teraz ::)
Zreszta,mówie -z Maja bylo tak ze najpierw wody mi odeszly..potem bylo ciecie.Wiec czynnik ryzka jest.Zrobie to badanie-w niczym ono przeciez nie szkodzi-a spokojniejsza bede.
ada-no mam nadzieje ze nie będzie jędolic Mloda ze nijak nie moze zaplanowac imprezy urodzinowej ;D ;D ;D ;D ;D

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #22259 dnia: 28 Października 2011, 09:51 »
Tete ja też sobie wybrałam datę urodzin dla Zuzi na 17 lipiec a ona sama zdecydowała, że wyjdzie 15 lipca :) Tak więc plnować sobie możesz :)
Ale ja bym chyba nie chciała urodzin w tak popularne święto.. Bo to nigdy nie będzie jej święto...