TYDZIEŃ 26
(24. tydzień po poczęciu)
Słynne ciążowe zachcianki
Wprawdzie sceny, kiedy mąż w środku nocy biega po sklepach w poszukiwaniu kiszonych ogórków, rozgrywają się głównie w filmach, prawdą jest, że kobiety w ciąży mają ochotę na szczególne rodzaje jedzenia (często one same są zdziwione, jak to się dzieje, że przez kilka miesięcy chciałyby widzieć na swoim talerzu same ogórki, lub zajadać się lodami). Folguj swoim zachciankom - korzystaj, że teraz masz do tego pełne prawo - ale nie zapominaj o zrównoważonej diecie, aby dostarczyć Twojemu dziecku wszystkie konieczne do rozwoju substancje odżywcze.
TyNiektóre kobiety na tym etapie ciąży zauważają gęstą żółtawą wydzielinę z piersi. Nie wyciskaj jej - to siara, pierwszy pokarm dla Twojego dziecka, bogaty w przeciwciała zapobiegające chorobom. Jeśli nie zauważasz u siebie siary - nie martw się, jej obecność w czasie ciąży nie ma wpływu na powodzenie w karmieniu piersią.
Z każdym dniem wyraźniej uświadamiasz sobie obecność dziecka wewnątrz Ciebie. Prawdopodobnie ten fakt sprawia, że potrafisz bardziej zdecydowanie upomnieć się o swoje prawa. Wyraźniej zauważasz swą moc i zdarza się, że prosisz czasami innych o pewne przywileje (na przykład o ustąpienie miejsca w autobusie). Być może będzie to najlepszy trening "troski o siebie", który może się przydać w szpitalu podczas porodu czy w czasie pobytu na oddziale położniczym - już z maluszkiem.
Twoje dzieckoMaluch waży obecnie 500-700 gramów i ma około 35 cm długości. W dalszym ciągu postępuje rozwój układu nerwowego. Dowodem na to jest wytworzenie się niektórych odruchów bezwarunkowych dziecka (ich obecność i prawidłowość sprawdzana jest w badaniu neurologicznym po porodzie).
Innym poważnym wyczynem malucha jest otwarcie oczu ! Wcześniej powieki dziecka były zaciśnięte. Teraz maluszek może zobaczyć pomarańczowo - brązowy półmrok, jaki panuje wewnątrz macicy. Są jednak momenty, gdy w "mieszkanku" dziecka jest jaśniej - zależy to od grubości Twojego ubrania i oświetlenia pomieszczenia. Dziecko nie lubi jasnego światła, potrafi zakryć oczy rękami lub odwrócić głowę od źródła światła.
Witamy w 26 tygodniu

Juz niedługo nasza 100-dniowka

a potem juz z gorki

Pod koniec tego tygodnia - chyba w piatek - ide na badania. Maz idzie ze mna bo jakby mi sie tak po glukozie wymiotkowac zachcialo to bede miala wsparcie

no i bedzie z kim pogadac w oczekiwaniu na wyniki

Czy zawsze sie czeka 2 godziny ? Słyszałam ze robione jest to badanie tez w ciagu godziny.
Postanowilismy z Rafałem ze w tym miesiacu kupimy wszytko dla maluszka do konca. Pozostalo w sumie niewiele - wozek, łózeczko,posciel i pare rzeczy dla mnie.
Wczoraj bylismy na urodzinach babci - mały wiercił sie niesamowicie po czym tak sie ulozył ze nie dało sie wysiedziec:( Taki mały a sie stawia

Wczoraj tez zaszalelismy na Allegro

Oto nasze zdobycze :
http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/19/1992/199255/19925515/199255154

Za to wszystko razem z przesyłką zapłacilam 50 zł