Płatki jaglane kupuję bio w Piotrze i Pawle albo ich marki bio, jest super albo jakiejś innej
https://www.e-piotripawel.pl/index/asortyment?sCity=&query=p%C5%82atki+jaglane&Szukaj=, tak samo
Te z PiP gotuje się 5min tylko, robię je na wodzie, to tego wrzucam jabłko, gruszkę, śliwkę czy banana bo teraz ciężko z innymi świeżymi owocami. Mój żarłoczek zjada 20gram płatkow na 110ml wody. Taka paczka 300gram kosztuje jakieś 13zł a starcza na długi czas, bo jednak koszt Holle jest wyższy i więcej się jej zużywa.
To samo z kukurydzianą, dwie płaskie łyżki na jakieś 100ml wody i potem podlewam wodą, gotuje jakieś 15-20min i dorzucam owoc.
Po 9 miesiącu można ponoć kuskus więc spróbuje. No i jaglankę można też ugotować, zależy jak Wam maluchy cząstki zjadają bo mój od 7msca radził sobie z całym groszkiem czy ryżem, ale on ma dużo zębów. Ale z jaglanką więcej czasu niż z tymi płatkami jaglanymi.
Bo oprócz z Holle to znalazłam tylko dwie kaszki bez cukru i pochodnych, tą co Asia dawała z Nestle na zdrowy brzuszek i kaszkę Bobovity Expert. Chociaż nie wiem czemu ale kaszki błyskawiczne (poza holle) są takie słodkawe, a ja wolę żeby Kuba jadł właśnie niesłodkie rzeczy i o dziwo te płatki jaglane czy kukurydzianą wcina ze smakiem.
No a jak gluten jest wprowadzony to już w ogóle pole do popisu, codziennie maluch co innego może zjadać.
A obiadki to robię tak, że mam takie małe kawałki wołowinki, cielęcinki i indyka, wrzucam to z warzywkami na wywar (zazwyczaj marchewka, ciut pietruszki, selera), jeden ziemniaczek, pod koniec różyczkę brokuła czy kalafiora. Potem to kroję na drobną kostkę, mieszam w różnej konfiguracji też z ryżem, makaronem czy kaszą jaglaną (na wadze sprawdzam ile mięska czy jaka pojemność "słoiczka"), podlewam trochę bulionem, można dodać masełka ale najlepiej oleju rzepakowego i Kuba się zajada o wiele bardziej niż słoiczkami. Mam obiadki na trzy dni
Wczoraj jak robiliśmy sobie rybkę z parowaru to Kubusiowi odłożyliśmy obiadek. Coraz więcej kombinujemy jak tu gotować sobie, że młody też miał obiad i jest naprawdę łatwiej
Sorki Asia jak Ci wątek zaśmiecam