Autor Wątek: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2015 :)  (Przeczytany 287254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline domi90
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.2015
Odp: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2015 :)
« Odpowiedź #930 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:20 »
No wiecie, jakby to powiedzieć "serce" podpowiada wpisać jego i jemu wręczyć i ją wypisać imiennie ale jako drugą.. Savoir vivre zaś nakazuje kobiety jako pierwsze wpisać i często się kobiety obrażają, że facet był jako pierwszy.  Z drugiej strony myślę, że mniejszy powód do obrazy miałaby jeśli wpiszemy ją jako drugą ale imiennie niż ją jako osobę towarzyszącą. Co myślicie jakby patrzeć w ten sposób?

Offline domi90
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #931 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:22 »
niby nie muszą ,ale mnie takie 'błędy' rażą.

przykładowo niestety niedawno mieliśmy nieprzyjemność być na pogrzebie wujka mojego K. :( i teściowa zamawiała dla nas wieniec i na szarfie było K z Alicją.

uważam , że powinno być odwrotnie.

jeżeli chodzi o tę konkretną sytuację  to ja bym najpierw wpisała jego. Bo to on jest waszym gościem.

My robiliśmy tak, że osoby w długoletnich związkach , narzeczonych wypisywaliśmy z imienia i nazwiska, z tym ze najpierw był nasz gość potem osoba towarzysząca.

a jak kogoś nie lubiliśmy z tych osób towarzyszących to dawaliśmy tylko wpis osoba towarzysząca :P

AlicjaEwa  czyli jeśli Waszym gościem był wasz kolega to najpierw pisaliście np. Karola X i Kamilę Y?  Nie obraziła się żadna z dziewcząt?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #932 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:23 »
niby nie muszą ,ale mnie takie 'błędy' rażą.

przykładowo niestety niedawno mieliśmy nieprzyjemność być na pogrzebie wujka mojego K. :( i teściowa zamawiała dla nas wieniec i na szarfie było K z Alicją.

Ale jak to JEGO wujek, to taktownie nawet było tak wpisać....wg mnie. Nawet tak bym prosiła.
wpisanie w zaproszeniu faceta (naszego znajomego) i dopiero potem jego partnerki to raczej norma, nie słyszałam, żeby MUSIAŁA być najpierw kobieta, to ON jest zaproszony, a ona- siła rzeczy z nim. Ona albo inna, kolejna ::)

domi90, wpisz jego i potem ją, imiennie, mówię ci ;)

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #933 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:24 »
My wpisywaliśmy zawsze kobietę pierwszą, nawet jeśli laskę widziałam raz w życiu :)

Przecież w razie jakby się rozstali ta laska na wesele nie przyjdzie :P

Alicja oczywiście, że powinnaś być pierwsza, tym bardziej teraz jak już małżeństwem jesteście.

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #934 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:25 »
uważam, że nie masz co sie spinać.

jeśli sie obrażą to trudno. niestety po tym jakie cyrki ludzie odstawiali na moim weselu, wiem że nie da sie dogodzić nikomu.
daj zapke jemu, a ją wpisz jako drugą. jak sie fochnie to trudno.

nie obraziła sie żadna o to . wręcz były zadowolone, że są wymienione z imienia i nazwiska. bo jakby nie było ja zapraszałam ich partnera a z szacunku do niego wpisywaliśmy je imiennie, choć sie nie znałyśmy.

a zdarzyło sie tak, że jednej francy bardzo nie lubiłam, ale że była dziewczyną mojego kuzyna to dostała na zapce co prawda imiennie , ale jako druga osoba wpisana, a zaproszenie do rąk kuzyna było.

a na winietce widniała jako osoba towarzysząca, bo bardzo jej nie lubię :P

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #935 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:33 »

a jak przyjdzie ?  ;D w końcu zaproszony gość  :P

ja jak byłam dziewczyną M. to zawsze wpisywana byłam na zaproszeniach jako osoba towarzysząca i jakoś focha nie miałam

jak podskoczyłam w hierarchii do narzeczonej to rożnie bywało , czasami z imienia i nazwiska ale na drugim miejscu a czasami jako osoba towarzysząca , ogólnie tez focha nie miałam chociaż wewnętrznie było mi przykro bo datę ślubu ustalaliśmy zaraz po zaręczynach i wszyscy o tym wiedzieli ale wiadomo - datę ślubu zawsze można odwołać

także ja bym zrobiła tak jak napisałam  :)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #936 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:43 »

Musiałaby być nieźle szurnięta  ;D ale i takie się zdarzają  :D

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #937 dnia: 30 Stycznia 2015, 20:19 »
Ja bym wpisała faceta najpierw i później ją jako osobe towrzyszącą.
U mnie było tak, że na pierwsze wesele na które szłam z moim lubum - wesele jego kuzyna, widniałam jako "osoba towarzysząca" ale nawet jeszcze nie znałam tamtej strony rodziny wiec normalne, kolejne wesele było jak byliśmy 2 lata razem i był najpierw mój narzczony a później ja z imienia i nazwiska i tak bylo przez kolejne wesela - bo wszystkie było od jego rodziny, wydaje mi się, że dopierona ostatnim z jego strony gdy byliśmy już 5 lat razem przeskoczyłam na pierwsze miejsce ale nie jestem tego pewna.
Ja nigdy się nie obrażałam o to, że jestem na drugim miejscu, logiczne, że póki "nie jestem w rodzinie" to jestem jako osoba towarzysząca, no chyba, że sie jest już bardzo długo, razem się mieszka itd - tym bardziej jeśli się nie planuje ślubu.
Ja bym zrobiła tak: jeśli spotykają się od 3-4 miesięcy (bo nie widziałam żeby było napisane ile sa razem) napisałabym wraz z osobą towarzyszącą nawet jeśli ją poznaliście, jeśli dłużej na to z imienia i nazwiska ale na drugim miejscu.

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #938 dnia: 30 Stycznia 2015, 20:20 »

Musiałaby być nieźle szurnięta  ;D ale i takie się zdarzają  :D

Przyjść raczej nie przyjdzie, jeśli się rozstaną ale on do tego czasu może mieć inną.

Offline kasobo
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.08.2015
« Odpowiedź #939 dnia: 30 Stycznia 2015, 20:58 »
kasobo a na którą masz ślub?

na 17:)

Offline kasobo
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.08.2015
« Odpowiedź #940 dnia: 30 Stycznia 2015, 21:02 »
Zapraszamy jego, wiecie jak to jest z dziewczynami dziś jest jutro może być inna, bo zaręczeni nie są, tym bardziej nie mieszkają nawet razem. Doksik a u Ciebie się nie obraziły dziewczyny facetów że były drugie na zaproszeniu? Znaliście je wcześniej? Bo rzecz w tym, że my znamy, ale z tej pary np to on jest przyjacielem ona jak mówisz doszła do ekipy, ale jak się rozejdą to z nią żadnego kontaktu mieć nie będziemy. I druga sprawa nie mamy okazji już do ślubu spotkać się parami, raczej tylko z tym kolegą narzeczonego więc on by dostał do ręki zaproszenie - i teraz zastanawia mnie jakby to było, że wręczamy jemu ale to ona jest pierwsza wypisana  ???  Tak generalnie jest z każdym kolegą Pana Młodego, bo każdy ma dziewczynę ale nie są zaręczeni, nie mieszkają razem - po prostu są od kilku miesięcy czy lat parą. 

a ja mam odwrotnie, u nas wszyscy znajomi są po ślubie, my ostatni. i nie ma komu łapać welonu:D

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #941 dnia: 30 Stycznia 2015, 21:15 »
to ja u mojej koleżanki na weselu w sierpniu bede podobno poza małymi dziewczynkami jedyną panną :/
już myślałam, że to bedzie ostatnie wesele na którym będę panną (na ogół migam się od łapania welonu) a tu okazuje się, że kolega mojego narzeczonego planuje ślub na lipiec 2016 (choć jeszcze się nie zaręczyli i są 3 miesiące razem) a teraz jeszcze kuzynka mojego M. się zaręczyła i może nas wyprzedzić  :'( :-[

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #942 dnia: 30 Stycznia 2015, 21:21 »
to ja u mojej koleżanki na weselu w sierpniu bede podobno poza małymi dziewczynkami jedyną panną :/
już myślałam, że to bedzie ostatnie wesele na którym będę panną (na ogół migam się od łapania welonu) a tu okazuje się, że kolega mojego narzeczonego planuje ślub na lipiec 2016 (choć jeszcze się nie zaręczyli i są 3 miesiące razem) a teraz jeszcze kuzynka mojego M. się zaręczyła i może nas wyprzedzić  :'( :-[

A to takie ważne, skoro i tak macie ślub w planach? wszystko ustalone, zaklepane etc.?
Pomyśl, że oni już prawie zapomną o TYM dniu, a Ty go nadal będziesz miała przed sobą ;)

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #943 dnia: 30 Stycznia 2015, 21:37 »
chodzi o to, że ja nie cierpię iść na środek do łapania welonu, staram się wtedy do łazienki uciec albo na zewnątrz (ale rzadko mi się to udaje), bo jak zostane na sali to wtedy wołaja po imieniu i wypychają, a ja nie lubie strasznie tego, tymbardziej, że na jedym weselu (tam gdzie ja bede tylko panna bedzie 2 chłopaków poza moim M łapać muszke w wieku 18-19 lat i z tego co wiem, nie dostają zaproszenia z osoba tow. wiec panien nie przybędzie) a ja tam nikogo nie bede znała i to bedzie dla mnie krepujące jeśli bede musiała dac buzi ktoremuś z nich i z nim tańczyć. A na tych 2 innych jest jeszcze większe prawdopodobieństwo, że w razie gdybym złapała welon nowy p. mlody bedzie obcy, choć też większe prawdopodobieństwo, że uda mi sie wymsknąć lub nie złapać welonu wiec chyba lepiej, ale mimo wszystko wolałabym już nie chodzić na sluby jako panna. Wiem, że może to Wam się wydawac głupkowate ale ja tak mam, inne się biją o welon a ja uciekam jak najdalej.

Offline domi90
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #944 dnia: 30 Stycznia 2015, 22:26 »
ja też nie chciałabym na Twoim miejscu iśc łapac welon skoro same dzieci będą   :-\ i duża szansa, że raczej Ty złapiesz. Trochę dziwne w sumie skoro i tak zaraz masz ślub żeby brać udział w takiej zabawie. Może zagadaj z tamta parą młodą czy jest  sens robić łapanie welonu skoro same dzieci?
Jeśli jesteśmy w tym temacie- jak myślicie jak rozegrać żeby dzieci nie wchodziły do kołeczka łapać welonu czy muszkę? Nie ukrywam dosyć moich rówieśników jest do łapania i nie wyobrażam sobie żeby złapała np. mała dziewczynka i jakiś kolega Pana Młodego. Jak dla mnie zepsute oczepiny, bo już żadnej fajnej zabawy nie można zrobić bo dziecko się nie nadaje do takich zabaw a druga sprawa zawstydzi się i ucieknie do mamy. Czy wasz wodzirej np jakoś mówił kogo zaprasza do kółka?   

Offline majkaaaa

• bywalec
  • data ślubu: 22.04.2016
« Odpowiedź #945 dnia: 30 Stycznia 2015, 22:35 »
Ja nie lubię łapania welonu bez względu na to czy są dzieci czy nie. Pomysły na oczepiny bywają bardzo nieprzewidywalne, a nie uśmiecha mi się choćby najmniejszy pocałunek z podpitym, spoconym "Nowym Panem Młodym". W sumie najlepiej by było, żeby wodzirej jakoś rozwiązał problem dzieci na oczepinach. Można jakoś grzecznie, ale dosadnie i z humorem zaprosić tylko pełnoletnie kandydatki do zamążpójścia i kandydatów do ożenku.

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #946 dnia: 30 Stycznia 2015, 22:39 »
U nas wodzirej powiedział, że zapraszamy osoby pełnoletnie i tyle :)

Też nie chcieliśmy dzieci - to nie ma sensu zupełnie. Raz byłam na weselu gdzie dziewczynka - na oko 12 letnia wystąpiła na początku wesela dla PM, przed wszystkimi gośćmi, bez żadnego problemu a później złapała welon i był płacz, ucieczka i chowanie się, że ona na środek nie wyjdzie...

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #947 dnia: 31 Stycznia 2015, 08:19 »
Ja raz byłam na weselu i welon złapała kobietka na oko 30 letnia a potem muszkę jej 10 letni syn ;D

Ale ona panna on kawaler wiec pasuje  :P

Chłopak wyszedł na środek ale matka była widocznie zdegustowana  ;D

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #948 dnia: 31 Stycznia 2015, 11:28 »
Wiem, że mowa o ślubach, ale wspomniało o wieńcach pogrzebowych - u mnie w rodzinie zarówno z mamy jak i taty strony jest zwyczaj, że na wieńcu pierwsze widnieje imię osoby, która od zawsze należała do rodziny, niezależnie czy to kobieta czy mężczyzna i nikt się nie dziwi, bo to w sumie logiczne, że gdyby nie ta pierwsza osoba to druga by nie poznała zmarłego.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #949 dnia: 31 Stycznia 2015, 11:41 »
Wiem, że mowa o ślubach, ale wspomniało o wieńcach pogrzebowych - u mnie w rodzinie zarówno z mamy jak i taty strony jest zwyczaj, że na wieńcu pierwsze widnieje imię osoby, która od zawsze należała do rodziny, niezależnie czy to kobieta czy mężczyzna i nikt się nie dziwi, bo to w sumie logiczne, że gdyby nie ta pierwsza osoba to druga by nie poznała zmarłego.

Dokładnie

Offline Netka24
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 11/07/2015
« Odpowiedź #950 dnia: 31 Stycznia 2015, 17:03 »
hm wlasnie ja tez nie wiem jak to wszystko umowic zeby zdazyc,
my mamy w usc na 15 i nie wiem na ktora zlapac fryzjera i kosmetyczke
chociaz nawet nie mam jeszcze nic umowione,
wolalabym kolo domu ale z tym ciezko :(
wiec chyba bede jechac na sniadeckich wiec to kolo 40min jazdy tam i tyle samo z powrotem :(
1,5h makijaz potem 1,5h fryzura wszystko w tym samym miejscu ale ten dojazd
a co najpierw sie robi fryz czy makeup?

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #951 dnia: 31 Stycznia 2015, 17:07 »
najpierw fryzjer :)

Offline maślanka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.06.2015
« Odpowiedź #952 dnia: 1 Lutego 2015, 11:56 »
Fakt dziecko na oczepinach słaby pomysł, sama jako 5 latka złapałam welon ....i 2 metrowy facet, byłam przerażona i skrępowana.  W listopadzie byliśmy na weselu i oboje z narzeczonym złapaliśmy :D:D

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #953 dnia: 1 Lutego 2015, 12:10 »
A ja w sumie nie kojarzę, żebym była na weselu, gdzie w łapaniu welonu brały udział dzieci. W sumie to nie problem, by prowadzący imprezę zaprosił osoby pełnoletnie. U nas nawet nie było tańca "nowej pary", bo nie wiedzieliśmy kto na kogo trafi i nie chcieliśmy niezręcznych sytuacji. Ale nową parą młodą zostali ludzi, którzy naprawdę są parą więc uczcili wygraną namiętnym buziakiem ;D DJ stwierdził, że "tych dwoje ma się widocznie ku sobie", goście poklaskali i na tym koniec ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #954 dnia: 1 Lutego 2015, 14:25 »
u nas dzieci łapały welon/krawat. nasza wina , bo nie pomyśleliśmy by zastrzec zabawę dla pełnoletnich, a one pierwsze na parkiet wyskoczyły.

dramatu nie było, bo złapało rodzeństwo w podobnym wieku. dj fajnie sie zachował , na wesoło im ' ceremonie' zrobił , wszyscy byli zachwyceni , oprócz mnie:P ale moja wina, mogłam pomyśleć. :)

Offline domi90
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #955 dnia: 1 Lutego 2015, 14:57 »
No ja jestem zdania ze z tą nową parą młodą można przeprowadzić wiele fajnych zabaw. A takie dziecko wszystko psuje bo ze śmiesznych zabaw robi się przedszkole. Fakt jak złapie mała dziewczynka to później żaden dorosły chłopak wcale nie chce iść łapać muchy :)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #956 dnia: 2 Lutego 2015, 20:03 »
przymierzałam dziś przepiękną suknie, imperial bridal 1506,
czy gdzieś ją można znaleźć na zdjęciach?  :'(
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline kasik25
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 4.07.2015
« Odpowiedź #957 dnia: 2 Lutego 2015, 22:27 »
Dziewczyny,
Na jakie stoły zdecydowałyście się w waszych restauracjach? Mamy z narzeczonym okropny dylemat... czy okrągłe, czy w podkowę? Jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. Moim zdaniem na pewno okrągłe wyglądają ładniej, ale pytanie czy to jest najważniejsze... jakie są wasze doświadczenia? Co mi poradzicie?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #958 dnia: 2 Lutego 2015, 22:29 »
My mieliśmy podkowe,  odnoszę wrażenie, że przy okrągłych trudniej o integrację gości.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #959 dnia: 2 Lutego 2015, 22:32 »
My też się zastanawialiśmy, ale ostatecznie wybraliśmy w podkowę (ale pośrodku nikt nie tańczył) i jesteśmy zadowoleni. Podobno taki układ bardziej sprzyja poznawaniu się ludzi i trochę jest w tym racji, bo u nas jedna strona była "młoda", przy drugiej siedzieli starsi. Po drugiej w nocy jak kilka osób wyszło to ludzie przesuwali się na ich miejsce i nie było luk i każdy miał towarzystwo. Po czasie mam wrażenie, że przy okrągłych stołach byłaby trochę gorsza zabawa (w sensie nie na parkiecie, ale przy stołach - toasty, rozmowy, integracja itd.)