Autor Wątek: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2015 :)  (Przeczytany 285983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
Odp: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2015 :)
« Odpowiedź #1200 dnia: 21 Lutego 2015, 19:30 »
ja miałam fragment materiału mojej sukni w kolorze ivory i poszłam sobie do zdrowej stopy i sobie dobrałam ;)

Offline Styś
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1201 dnia: 21 Lutego 2015, 20:08 »
a skąd wziąć próbkę materiału jak moja suknia czeka w salonie do czasu przymiarki i poprawek (do maja)?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #1202 dnia: 21 Lutego 2015, 20:14 »
Spod spodu, z zakładki, zawsze są jakies nadmiary na wszelki wypadek

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #1203 dnia: 21 Lutego 2015, 22:51 »
W Romantice mają takie skrawki materiałów z każdej marki, dały mi już przy składaniu zamówienia żebym mogła sobie spokojnie buty dobrać.

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #1204 dnia: 22 Lutego 2015, 19:59 »
co do tanich butów jeszcze to, ja od początku liceum bardzo chciałam mieć szpilki na imprezy itd, wiec mialam 2-3 pary takich najtańszych z chińskich sklepów czy innych i popsułam sobie stopy, nabawiłam się trwałych odcisków, z którymi bardzo długo walczyłam i stopy zrobiły mi się bardzo wrażliwe na otarcia itd, bo te tanie buty były sztywne i źle wyprofilowane, teraz nim kupie buty na wysokim obcasie robie kilometry w sklepie żeby wyczuć czy nie są zbyt twarde, sztywne i dobrze wyprofilowane. Postanowiłam sobie, że gdy moja córka mając naście lat stwierdzi, że chce szpilki to nie popełnię błędu swojej mamy, która mi powiedziała, że jak chce to mam sobie za swoje kupić bo jestem za młoda na szpilki, i kupie jej jedne a porządne szpilki. Balerinki czy sandałki moga być z byle czego, ale szpilki i to na ślub musze być porządne, nie muszą kosztowac kroci, bo można dostać dobre szpilki za 60-80 zł zależy z jakiego materiału sa zrobione i czy całe zabudowane czy częściowo czy sandałki, dla mnie musza być dobrze wyprofilowane. Jedne z wygodniejszych szpilek w których już 2 wesela przetańczyłam mam z new looka, były przecenione z 120 na 60zł -cieliste lakierki/

Offline magna

• uzależniony
  • data ślubu: 27 czerwiec 2015
« Odpowiedź #1205 dnia: 25 Lutego 2015, 12:24 »

Ech dziewczyny.. mam trochę problem z zaproszeniami. Konkretnie z odmianą nazwisk. Poprawnie w języku polskim odmienia się wszystkie nazwiska, też takie krótkie (np. Nowak --- Państwa Nowaków) http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100829/REPORTAZ/860225492 Wiele osób nie odmienia i tak się utarło. Faktycznie niektóre brzmią śmiesznie. Nowak to może nie jest za dobry przykład.. jest zbyt osłuchane i nie brzmi źle. Weźmy inny przykład: Piłka. Poprawnie będzie Państwa Piłków..Moja kuzynka już miała jakiś problem, że chcę odmienić nazwisko jej chłopaka. Mi jakoś na tym nie zależy, choć wolę pisać poprawnie. Napiszę jej jak chce. Ale obawiam się, że więcej osób będzie miało taki problem. Jak Wy wypisywałyście zaproszenia?

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #1206 dnia: 25 Lutego 2015, 13:05 »
My wszystkie odmienialiśmy. To, że Polacy są na bakier z zasadami polskiej gramatyki, nie oznacza, że mamy pisać błędnie, tym bardziej na oficjalnych zaproszeniach. Rzeczywiście niektóre nazwiska brzmiały "dziwnie", ale nie zwracaliśmy na to uwagi. Co do kuzynki - nam nikt nie zwracał żadnej uwagi, w sumie trochę nie halo zwracać komuś uwagę, że pisze poprawnie i nie najlepiej świadczy o osobie która tę uwagę zwraca. Kuzynce przy najbliższej okazji kupiłabym słownik - człowiek się uczy całe życie ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1207 dnia: 25 Lutego 2015, 16:03 »
I mojego, i mojego męża się nie odmienia. Jest to niepoprawne. Co nie zmienia faktu, że moi własni dziadkowie mają na drzwiach ,...-owie :mdleje:

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1208 dnia: 25 Lutego 2015, 16:10 »
W języku polskim niepoprawne jest nieodmienianie nazwisk. Jest niewiele przypadków nazwiska nieodmiennych i doksik nie znam Waszego przypadku, ale może jednak dziadkowie mają prawidłową odmianę na drzwiach? Tak się zastanawiam czy znam osobiście przypadek wśród znajomych i rodziny nazwisk nieodmiennych i chyba nie, więc to musiał być niezły przypadek, że zarówno nazwisko Twojej, jak i Twojego męża jest nieodmienne.
* Mówię tutaj o odmianie w liczbie mnogiej.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1209 dnia: 25 Lutego 2015, 16:14 »
Blankowa, zaręczam Ci, że moje jest niedomienne ;) męża prawdopodobnie również, ale w jego przypadku nie dam sobie ręki uciąć, dziadkowie wiedzą, że mają bład, ale ku mojej rozpaczy nie chcą tego zmienić ;)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1210 dnia: 25 Lutego 2015, 16:24 »
Przyznam, że mnie zaintrygowało Twoje nazwisko, bo naprawdę nie znam takiego przypadku, żeby się nie odmieniało w liczbie mnogiej. I skoro dziadkowie dali rade odmienić to w sumie jest to dowód na to, że się da  ;) - chodzi w sumie tylko o dobór wzorca deklinacyjnego, co w przypadku liczby mnogiej nie jest trudne, gorzej z liczbą pojedynczą. Ja za to miałam przypadek z drugiej strony - moje panieńskie jest jak najbardziej odmienne, ale nie wszyscy wiedzą jak je odmieniać, więc albo w ogóle tego nie robią (czego nie cierpię), albo odmieniają źle (z dwojga złego wolę to). Strasznie mnie razi nieodmienianie nazwisk, a Polacy robią (nie odmieniają) to na potęgę.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1211 dnia: 25 Lutego 2015, 16:27 »
Da się, pewnie, że się da, ale w moim przypadku nie można- nie jest to poprawne i strasznie mnie to irytuje ;) nie jest typowo polskie i udusiłabym za odmienianie, no nie można i już ;)
Ja z kolei spotykam się z nagminnym odmienianiem nazwisk, zamiast brakiem tego ;)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1212 dnia: 25 Lutego 2015, 16:38 »
Obce nazwiska też odmieniamy. Najwięcej nieodmiennych nazwisk to te mające korzenie we Francji. Spotykasz się z nagminnym odmienianiem nazwisk, bo po prostu tak jest poprawnie. Dalej obstawiam, że Twoje nazwisko jest najprawdopodobniej odmienne ;) A w tym przypadku nie ma dowolności, że właściciel sam sobie wybiera, czy odmieniać, czy nie (na szczęście, bo to zaczęłyby się cyrki np. opowiadalibyśmy o Janie Kowalski itp.) Jedynie w przypadku nazwisk np. Jan Cichy kobieta może wybrać, czy będzie np. Anna Cicha (będzie się odmieniać), czy Anna Cichy (nieodmienne w liczbie pojedynczej, rodzaju żeńskiego), ale z odmianą dowolności nie ma - jeśli tylko się da, to trzeba odmieniać :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1213 dnia: 25 Lutego 2015, 16:40 »
blankowa- znam swoje korzenie i nazwisko i wiem, czy się odmienia czy nie i bynajmniej nie jest to mój wymysł.

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #1214 dnia: 25 Lutego 2015, 16:42 »
Kuzynce wysłałam linka, bo twierdziła, że Miodek się myli... ::)

Doksik w języku polskim chyba wszystkie nazwiska odmienia się w liczbie mnogiej, nawet obcojęzyczne. Sprawdź sobie na tej stronie: http://www.odmiana-nazwisk.waw.pl/ tam wpisujesz nazwisko i wyskakuje Ci poprawna odmiana.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1215 dnia: 25 Lutego 2015, 16:51 »
magna - bardzo dobrze zrobiłaś z tym linkiem  ;)

doksik - nie obraź się, ale po prostu byłabyś naprawdę pierwszą osobą, którą znam z nieodmiennym nazwiskiem w liczbie mnogiej, więc nie dziw się, że nie dowierzam  ;) I nadal zachęcam to zgłębienia tematu, bo wielu osobom się już wydawało, że ich nazwisko się nie odmienia, a w rzeczywistości tak nie było. Co do korzeni - nie mają one wpływu na odmianę nazwisk.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1216 dnia: 25 Lutego 2015, 16:54 »
Dobra, dobra, bo okazuje się, że jestem kretynką nie znającą swojego nazwiska i możliwości odmiany ::) ale pewnie wiecie lepiej, więc peace ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #1217 dnia: 25 Lutego 2015, 16:59 »
Doksik nikt Ciebie nie uważa z tego powodu za kretynkę. To nie jest kwestia znajomości swojego nazwiska a zasad gramatycznych. Ja też wielu zasad nie znam, ale dbam o poprawność i jak ktoś mi zwróci uwagę, to się cieszę, bo nie robię dłużej błędu. :) Nie urażaj się,  tylko sprawdź, nie odrzucaj a priori tego co piszemy. :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1218 dnia: 25 Lutego 2015, 17:00 »
Długo drążyłam temat nazwiska i wiem, że sie nie odmienia, ale co tam ;) odmieniajmy 8)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #1219 dnia: 25 Lutego 2015, 17:02 »
Co do kuzynki... po tym jak dostała linki, stwierdziła,  że tak może jest niepoprawnie, ale ma tak być... jej wybór.. mi tam nie zależy..
To dlaczego się nie odmienia? Jakie są za tym argumenty? Bo mnie to zwyczajnie ciekawi..

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1220 dnia: 25 Lutego 2015, 17:04 »
Nikt nie twierdzi, że jesteś kretynką, więc nie wiem o co chodzi ::) Nikt nie twierdzi, że nie masz racji, ale uwierz, że wiele osób nie odmienia swojego nazwiska, choć powinno.
Ja wychodzę z założenia, że człowiek uczy się całe życie i niewiedza to nie zbrodnia, ale tkwienie w przekonaniu swojej nieomylności już tak ;) Zachęcałyśmy Cię tylko, żebyś dla pewności jeszcze sprawdziła odmienność swojego nazwiska (nawet w tej sprawie można napisać do poradni językowej). Nie chcesz, jesteś pewna swego, to ok, co nam do tego.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1221 dnia: 25 Lutego 2015, 17:08 »
magna - podejście kuzynki świetne :mdleje: Ja bym po prostu podziękowała za wyprowadzenie mnie z błędu i tyle, a nie brnęła w to i kazała napisać zaproszenie z błędem, ale tak jak piszesz, skoro tak chce, to niech ma. 8)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1222 dnia: 25 Lutego 2015, 17:44 »
Mi tam by było bez różnicy jak napiszą moje nazwisko na zaproszeniu ;) Chyba to nie jest powód, żeby się obrażać?  ???

Pisz jak uważasz i nie przejmuj się ;)

Offline Tusia_23
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: lato 2015
« Odpowiedź #1223 dnia: 25 Lutego 2015, 20:31 »
Tez miałam problem z nazwiskami na zaproszeniach, powiem wam, ze pisałam jak popadnie ;) najpierw odmieniłam wszystkie a moja mama na to, ze się nie odmienia, wiec po prostu spytałam się paru osób, których nazwiska najbardziej mnie "raziły" czy się odmienia czy nie i ogólnie większość osób mowiła, ze ich nazwiska się nie odmienia, dlatego tez pisałam jak mi pasowało  ::)

Offline roxi291290

• bywalec
  • data ślubu: 08.08.2015
« Odpowiedź #1224 dnia: 25 Lutego 2015, 20:39 »
Ja właśnie wysłałam listę gosci do nadrukowania na zaproszeniach i powiem wam szczerze, że nie wiem czy to jest wielki problem jesli ktoś odmieni czy tez nie. Czy zaproszenia są główną atrakcją ? ;)
Właśnie zamówiłam dzisiaj zaproszenia i.... ślubną biżuterię. ;) W końcu wybraliśmy obrączki teraz tylko zostało nam je zamówić.
Zapraszam do relacji z mojego ślubu:
http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=50698.0

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1225 dnia: 25 Lutego 2015, 20:42 »
Nazwiska należy odmieniać. Takie są zasady naszego języka i tak jest prawidłowo. Pozostawienie nazwiska w mianowniku jest błędem i tyle
Dla mnie to ignorancja, maturę bym takiej osobie unieważniła :evil:

Zaproszenie jest atrakcją bo to wyróżnienie. Ktoś chce żebym towarzyszyła w tak pięknym i ważnym dniu.
Jako posiadaczka  ;) nazwiska dwuczłonowego jestem nagminnie zapraszana razem z małżonkiem i z jednym nazwiskiem. Wnerwia mnie to

Offline roxi291290

• bywalec
  • data ślubu: 08.08.2015
« Odpowiedź #1226 dnia: 25 Lutego 2015, 20:45 »

Moim pytaniem było czy jest GŁÓWNĄ atrakcją.

Chodziło mi raczej o to, że jeśli ktoś się spiera, że jego nazwisko się nie odmienia to mam mu zrobić na złość bo JA wiem, że się odmienia?
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2015, 20:46 wysłana przez Maja »
Zapraszam do relacji z mojego ślubu:
http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=50698.0

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #1227 dnia: 25 Lutego 2015, 20:46 »
ze wszystkiego można robić problem, ale super że zwracacie na ten temat uwagę!:)
My dziś szukaliśmy w Aparcie obrączki. Szczerze jakoś mi się średnio podobały...... kurcze...
a gdzie Wy znaleźliście? Jakie chcecie?:) my klasyczne.
Pochwal się biżuterią!:) Ja nadal nie zdecydowałam się na suknie....... ;( dlatego jestem zablokowana co do szukania biżuterii etc.
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1228 dnia: 25 Lutego 2015, 20:48 »
Jest jedną z wielu atrakcji, dla każdego coś innego jest atrakcją  ;)
Jak ktoś się upiera, a nie ma racji - to jak najbardziej nakeży uświadomić i z błędu wyprowadzić.

Dla niektórych klaps to nie jest bicie dziecka ale ja się upieram, że nie mają racji. Ustawodawca również  ;)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1229 dnia: 25 Lutego 2015, 20:56 »
roxi - tu nie chodzi o jakieś atrakcje, bo nazwisko takową nie jest, ani tym bardziej o robienie komuś na złość. Przy czym fakt, że odmieni się czyjeś nazwisko jest równoznaczne z robieniem mu na złość jest nieco śmieszne ;) Chodzi po prostu o poprawność językową, bo nieodmienianie nazwisk jest błędem. Czyli można równie dobrze by było napisać zapraszamy na msze przy parafji, przy ulicy Gużyskowej itd. Skoro piszemy zaproszenie bez błędów to bądźmy konsekwentni. A jeśli przy tym doedukujemy co po niektórych, to moim zdaniem tylko z korzyścią dla nich :)

Tusia - to potwierdza, że wielu Polaków nie ma pojęcia, że ich nazwisko się odmienia, ba często się wykłóca, że tak nie jest. Dziwne, że żaden Kowalski się o to nie spiera, ale już Kozioł, Grabczyk, Micko (nazwiska przykładowe) ma wątpliwości.

Co do obrączek my mamy z białego złota, robione u złotnika na Krasińskiego.