Autor Wątek: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2015 :)  (Przeczytany 287402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline violiza

• uzależniony
Odp: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2015 :)
« Odpowiedź #900 dnia: 28 Stycznia 2015, 22:44 »
Ja też mam ślub na 17,
z tym że do kościoła mam przynajmniej 45 min autem.... i  też chce być ok. 16:30
zastanawiałam się jak to logistycznie ustawić.
póki co fryzjera jako tako nie mam, makijaż ok. 1h- 1,5h tak mi moja makijażystka napisała.
Myślę żeby błogosławieństwo było ok. godz. 15:00 (to trwa moment, ale wiadomo jak się wszyscy wygrzebią  z domu to mija czas, ostatnie poprawki itp...)
pomyśl o tym że trzeba mieć czas na SPOKOJNE ubranie- nie mam pojęcia ile sobie na to zostawić- godzinę???
więc o 14 muszę już być w domu
zatem make-up 12 (mam z 15 min autem, albo może poproszę o przyjazd) tylko nie wiem czy jest sens???
fryzjer?????  godz. 10:30??
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #901 dnia: 28 Stycznia 2015, 22:47 »
Dziewczyny po co chcecie być w kościele o 16.30 ? Nam ksiądz kazał być jak najpóźniej, tak z 5 min przed msza. Chyba ze dokumenty podpisujecie przed?

Jak macie na 17 w kościele to fryzjera i makijaż zorganizujcie tak, żeby na 14 być w domu - w zupełności wystarczy :)

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #902 dnia: 28 Stycznia 2015, 22:56 »
Violiza a w jakim masz kościele, bo cos mi się kojarzy, że pisałas kiedys o św. Trojcy. Jesli tak to ile wcześniej rezerwowałaś termin? Jak przyjdę półtora roku wcześniej ksiądz zapisze? Bo wolałabym wszystko mieć jak najszybciej z głowy skoro mam już sale.

Mgielka86 z tego co widziałam u mnie w kosciele młodzi w czasie mszy nie podpisywali dokumentów, wiec pewnie robili to przed mszą dlatego licze 16:30 (zresztą ja tak bym wolała - podpisać przed)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #903 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:07 »
Były wstępne plany w Św. Trójcy ale jednak Nie, mam ślub  i wesele w Świekatowie.

Z księdzem jeszcze osobiście nie rozmawiałam, ale z doświadczenia (zawodowego, grałam już na setkach ślubów) wiem że bardzo często młodzi mają trochę papierków do podpisywania, z resztą nie tylko oni, bo świadkowie też, dlatego chciałam być wcześniej.
Raz nawet grałam na ślubie gdzie świadkowie i młodzi PODCZAS MSZY podpisywali się na papierkach każdy po kilka razy....... trwało to wieczność :P ksiądz z tamtej parafii jest nieco hmmm inny..... organista mnie uprzedzał, dziwak po prostu, to przez niego.
z resztą różne jaja robił podczas tego ślubu
na początku mszy zawołał mnie do siebie, spojrzał- no dobrze, Pani wygląda ładnie, może Pani grać, spojrzał na buty- ładne, będzie pani grała pod ołtarzem (a organista na chórze....)
po czym poszedł przed ołtarz kazał WSZYSTKIM gościom wstać... wszyscy w szoku- po co przyszliście? Ślub się nie odbędzie, Proszę wstać i wyjść z ławek! Idę do konfesjonału, zapraszam do spowiedzi. Co ładniejsi proszę usiąść z przodu itd.... wszystkich ustawiał:D jednak nie robił tego ze smaczkiem tylko tak że było to po prostu niegrzeczne! Biedni...
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #904 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:12 »
U nas świadkowie podpisywali przed msza - jechali z nami, wiec byli chwile przed :) My w trakcie mszy - a raczej na koniec już, na ołtarzu - wtedy tez dostaliśmy pamiątkowy obraz i ksiądz złożył nam życzenia. Trwało to wszystko z 5 minut - do złożenia są tylko 3 podpisy :)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #905 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:16 »
Podczas ślubu zwyczajowo są podpisy i zawsze do tego zachęcam, ale nie żeby wszyscy wszystko podpisywali w czasie mszy. Najwyżej po jednym podpisie (to i tak 4 osoby muszą się podpisać)  To jakoś dziwnie długo trwało.

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #906 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:20 »
Violiza wszyscy nie, ja tez nie widze potrzeby żeby świadkowie podpisywali w trakcie mszy :) ale Młodzi jak najbardziej - jest wtedy uroczyściej a naprawdę trwa to chwile :) Fajna tez pamiątka na filmie czy na fotkach.

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #907 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:24 »
Zgadzam się!:) niestety coraz częściej podpisy są wyłączone ze mszy. Ja na pewno będę chciała podczas mszy, bo to dodatkowy moment na kawałek ładnej muzyki którą mam nadzieje mi siostrzyczki zagrają w kwartecie (lub trio jak żadna znajoma wiolonczela mi nie dojedzie :( ) ale mam nadzieje że się uda :P choć to 40 km od Bdg co nie zachęca niestety

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #908 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:26 »
ja bym jednak wolała wszystko podpisać przed mszą, na większości ślubów na których byłam tam było i podobało mi się w takiej formie, sama przysięga jest wystarczająco uroczysta a podpisanie papierków wydaje mi się wrecz odwrotnie. Poza tym i tak bede wystarczająco zestresowana a pokonanie kilku dodatkowych metrów i wejście po kilku schodkach w sukni z trenem na pewno spotęguje stres.

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #909 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:30 »
Kara, o tym samym pomyślałam, ale nie o sukni ale o trzęsących rękach i gryzmole który mogę postawić, jednak mam nadzieje że nie będę tak zestresowana,
podpisy naprawdę fajnie wyglądają. Ale kurczę co niektóre Panie mają problem z sukniami ;)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #910 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:38 »
Nam ksiądz na próbie pokazał jak mamy wychodzić ze swoich miejsc, jak mąż ma mnie brać pod rękę itp. :) Także o tyle nam było łatwiej, ze wiedzieliśmy jak podejść, co zrobić. Ja zazwyczaj tez nie umiem zapanować nad stresem, ręce sie trzęsą itp. Ale tu o dziwo stresu brak :) Tylko radość cała msze :) Naprawdę było fajnie i chętnie bym to powtórzyła :)

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #911 dnia: 28 Stycznia 2015, 23:58 »
Podejrzewam, że mi uśmiech od ucha nie bedzie schodził z twarzy, ślub jest dla mnie ogromnym szczęściem i zmianą (na lepsze :p) i nie umiem hamowac uśmiechu jak dzieje się coś na co tyle czekałam, poza tym czesto jak się stresuje w takich "pozytywnych" sytuacjach to się uśmiecham i to tak bardzo mocno. Mam tylko nadzieje, że sie zbytnio nie wzruszę (co często mi się zdarza na ślubach bliskich).

Offline martbpd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #912 dnia: 29 Stycznia 2015, 00:03 »
Wow, dziewczyny.

Zazdroszczę Wam waszego entuzjazmu. "Moja" data coraz bliżej, a ja nie potrafię się z tego cieszyć. Wręcz przeciwnie, strasznie się stresuję, denerwuję i kłócę ze wszystkimi :P Mam wrażenie, że nic nie jest jeszcze załatwione.

Już od pewnego czasu nie mogę zasnąć o normalnej porze, nie wiem, jak to będzie dzień przed ślubem :)

Macie jakieś sposoby na takie nerwy?

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #913 dnia: 29 Stycznia 2015, 09:23 »
Ja miałam ślub o 16:30, dokumenty podpisywaliśmy dzień wcześniej,
 o 13 wychodziłam od wizażystki i fryzjera (miałam w tym samym miejscu)

potem 40 minut jechałam do domu rodzinnego, jeszcze zjadłam, posiedziałam, wypiłam kawę, o 15 zaczęłam się ubierać, o 15:30 byłam gotowa, akurat zajechał młody ze świadkami, błogosławieństwo, i o 16 wyjeżdżaliśmy z domu

do kościoła było 10 minut samochodem

byliśmy jakoś 16:10 - 16:15 pod kościołem

polecam zostawić sobie trochę czasu, mieć zapas bo jest czas wtedy żeby posiedzieć i zrelaksować się, pogadać jeszcze z rodziną, i odchodzi jeden stres - ze gdzieś się nie zdąży  :) :) :) :)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #914 dnia: 29 Stycznia 2015, 09:32 »
Hehe a mi właśnie pasowało przyjechać na ostatnią chwilę, właśnie po to żeby nie wysiadać z auta, z nikim nie rozmawiać i nie czekać też za długo - bo wtedy pewnie stres by się zaczął  ;) Chwilę staliśmy przed wejściem w oczekiwaniu na księdza i to mi wystarczyło :P Każdy musi dopasować ten dzień pod siebie  po prostu :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #915 dnia: 29 Stycznia 2015, 09:35 »
ja wszystkich wołałam z samochodu ale nikt nie przyszedł  :P :P :P

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #916 dnia: 29 Stycznia 2015, 09:41 »
my podpisywaliśmy na 15 min przed mszą. i byłam  zadowolona z tego rozwiązania :)

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #917 dnia: 29 Stycznia 2015, 11:46 »
My byliśmy 10 minut przed mszą, każdy mówił, że to za późno, a ja sądzę, że i tak za wcześnie (teraz przyznają mi rację), bo goście czekali na nas zobaczyli jak wysiadamy i powoli zaczęli wchodzić do kościoła, a my z 5 minut staliśmy sami przy wejściu czekając na wejście i się denerwując.

Dokumenty podpisywaliśmy po mszy pod ołtarzem - polecam, takie rozwiązanie, a ręce się już tak nie trzęsą, bo najgorszy stres jest do połowy mszy, przynajmniej u mnie tak było, najgorsze było samo wejście, a potem siedzisz tyłem do wszystkim i to cię ratuje ;) Świadkowie podpisywali przed mszą.

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #918 dnia: 29 Stycznia 2015, 12:03 »
ja jeszcze przez te 20 minut przed mszą zdążyłam iść siku na plebanie, jak wracałam do pogadać sobie z panią gotującą obiad , i narobić sweet foci komórką przy wejściu do kościoła  ;D ;D ;D

Offline magna

• uzależniony
  • data ślubu: 27 czerwiec 2015
« Odpowiedź #919 dnia: 29 Stycznia 2015, 15:57 »
Długo mnie tu nie było.. Widzę nowe panny młode :) Troszkę muszę nadrobić...

Offline kasobo
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.08.2015
« Odpowiedź #920 dnia: 29 Stycznia 2015, 20:25 »
o rety... ja też nie wiem jak to wszystko zaplanować godzinowo. a wszystko dlatego, że ubzdurałam sobie, że mój przyszły mężulek zobaczy mnie dopiero pod ołtarzem. dlatego błogosławieństwo musi być z rana, potem to całe pindrzenie i do kościoła - osobno. mam nadzieję, że podpisy świadków będą przed mszą, a nasze po. tak sobie wymyśliłam i teraz same z tym problemy:D ale jak kobieta się uprze, to nie ma siły:P

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #921 dnia: 29 Stycznia 2015, 21:06 »
kasobo a na którą masz ślub?

Offline domi90
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.2015
« Odpowiedź #922 dnia: 30 Stycznia 2015, 10:58 »
Dziewczyny mam dylemat.. Czas zamawiać zaproszenia a ja nie wiem jak rozegrać pewną kwestię. Chodzi o kolejność osób na zagrożeniach. Mianowicie- wieloletni kolega Pana Młodego z dziewczyna. Dziewczynę znamy osobiście ale już raz się rozeszli więc kto wie czy znowu się nie rozejda. Jeśli napiszemy że zapraszamy jego z osobą.towarzyszącą to może być obraza z jej strony. Z drugiej strony powinno się wpisywać kobiety pierwsze jednak to na nim nam zależy to on jest przyjacielem Pana młodego. Są ze sobą kilka lat, znamy się ale jakoś nie wyobrażam sobie jej wpisać pierwszej na zaproszeniu. Poza tym komu wręczyć wtedy zaproszenie jeśli ona byłaby pierwsza a nie mieszkają ze sobą? Co uważacie?  :)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #923 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:00 »
domi90 jeśli znacie ją osobiście i są ze sobą kilka lat to jednak kobietę wpisałabym pierwszą :) I dałabym zaproszenie obojgu na spotkaniu.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #924 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:01 »
Najlepiej ów Pana z osobą towarzyszącą. Jeżeli się boicie obrazy, imiennie, ale przyjaciela pierwszego. My też tak zapraszaliśmy, bo to dziewczyna przyjaciela jednego i drugiego się "wkręciła" w towarzystwo, jak by przyszli, to przyjaciele bez dziewczyn, a nie na odwrót, więc to faceci byli kluczowi na zaproszeniach :D mam nadzieję, że zrozumiałaś, o co mi chodzi :D

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #925 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:05 »
Najpierw zadaj sobie pytanie : kogo zapraszacie ? Jego czy ją ?

Jeśli jego to napisałabym Pana xxx z osobą towarzyszącą, skoro nie są małżeństwem ani narzeczonymi to ona jest właśnie jego osobą towarzyszącą , jak się obrazi to może jest niedojrzała po prostu

Jeśli ją to Pani zzz z osobą towarzyszącą

a jeśli ich razem to najpierw trzeba by było wpisać ją a potem jego

:)

a  zaproszenie dałabym temu kogo zapraszacie

Offline domi90
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.2015
« Odpowiedź #926 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:13 »
Zapraszamy jego, wiecie jak to jest z dziewczynami dziś jest jutro może być inna, bo zaręczeni nie są, tym bardziej nie mieszkają nawet razem. Doksik a u Ciebie się nie obraziły dziewczyny facetów że były drugie na zaproszeniu? Znaliście je wcześniej? Bo rzecz w tym, że my znamy, ale z tej pary np to on jest przyjacielem ona jak mówisz doszła do ekipy, ale jak się rozejdą to z nią żadnego kontaktu mieć nie będziemy. I druga sprawa nie mamy okazji już do ślubu spotkać się parami, raczej tylko z tym kolegą narzeczonego więc on by dostał do ręki zaproszenie - i teraz zastanawia mnie jakby to było, że wręczamy jemu ale to ona jest pierwsza wypisana  ???  Tak generalnie jest z każdym kolegą Pana Młodego, bo każdy ma dziewczynę ale nie są zaręczeni, nie mieszkają razem - po prostu są od kilku miesięcy czy lat parą. 

Offline magna

• uzależniony
  • data ślubu: 27 czerwiec 2015
« Odpowiedź #927 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:15 »
Hmm.. wcale to nie jest proste... kurcze my też będziemy mieli takie dylematy. Ja bym zrobiła jak Alis napisała, albo imiennie, ale wpierw jego.. no bez przesady, że kobiety muszą być wszędzie pierwsze... a co do wręczenia -na 100% bym jemu wręczyła.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #928 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:16 »
domi, znamy je długo, lubimy i się często spotykamy, są normalne, więc nie było pretensji ;) ale imiennie były ;) oni bedą zawsze przy nas, a one- dopóki są z nimi, więc hello ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #929 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:19 »
niby nie muszą ,ale mnie takie 'błędy' rażą.

przykładowo niestety niedawno mieliśmy nieprzyjemność być na pogrzebie wujka mojego K. :( i teściowa zamawiała dla nas wieniec i na szarfie było K z Alicją.

uważam , że powinno być odwrotnie.

jeżeli chodzi o tę konkretną sytuację  to ja bym najpierw wpisała jego. Bo to on jest waszym gościem.

My robiliśmy tak, że osoby w długoletnich związkach , narzeczonych wypisywaliśmy z imienia i nazwiska, z tym ze najpierw był nasz gość potem osoba towarzysząca.

a jak kogoś nie lubiliśmy z tych osób towarzyszących to dawaliśmy tylko wpis osoba towarzysząca :P