Oto przepisy prosto od mojej siostry! Więc wybaczcie gramatyke i składnie

Są cytowane z maila.
"....wiesz moge ci podac 2 bardzo fajne przepisy.. na paste.. prosto od giorgina mamy z poludnia wloch.. bardzo proste i szybkie to znaczy nic prawie nie trzeba robic.. i zazwyczas produkty ma sie w loduwce...
no wiec potrrzebujesz paste
jakis makaron (najlepiej penne - ja najbardizej lubie, ale ogolnie nie
ma znaczenia jaki)
puszke pomidorow takich chopped czyli bez skorki troche posiekanych, tylko nie koncentrat bo bedzie za zadkie, jak nie masz to sama mozesz posiekac pare pomidorow..ze swierzych pewnie bedzie lepiej
jeden zabek czosnku
troche oleju
puszka tunczyka w sosie wlasnym
kapary albo oliwki
i to wszystko
jak zrobic...
troche oleju do garnaka, i zabek czosnku, tak zeby olej nabral zapachu czosnku ale nie rozgniatasz tylko tak w calosci podsmarzas caly zabek przez chwile, wyjmujesz czosnek i potem dodajesz te pomidory i podgrzewasz tylko na srednim ogniu zeby sie nie przypalilo i dodajesz puszke tunczyka w tym samym czasie... i to gotujesz przez jakies 10-16 minut az zobaczysz ze zrobil sie taki dosc gesty sos a tunczyk polaczyl sie z pomidorami, czasami trzeba troche wody dolac bo moze za duzo wyparowac.. na sam koniec dodajesz kapary albo pokrojone oliwki, i gotujesz jeszcze chwile.. i zrobione.. to jest strasznie proste.. oczywiscei mozesz dodac piepszu i soli.. noi na koniec wsadzasz ugotowana paste do tego sosu i dobrze razem mixujesz... do past z rybami nie dodaje sie parmezanu ale jezeli lubisz to mozesz...
tak samo mozesz zrobic z bekonem, albo nawet z szynka, tylko ze po podsmarzenu miesa dodajesz do tego pomidory, i nie dodajesz kapar czy oliwek ale za to parmezan...."
i drugi na TORTILLE!
"...tez barzdo proste.. tutaj mozna troche fantazjowac....
no wiec potrzebujesz :
ziemniaki ugotowane pokrojone w talarki
pare jajek ( w zaleznosci jak duza chcesz ale na wasza 3rk to 4 chyba
wystarcza)
troche mleka
szynka-kurczak- co popadnie, jakies miesko ale tez nie trzeba jak nie
chcesz
jakis ser zolty - moze byc stary, albo nawet moze troche bri czy
camamber dodac (tez wszystko jedno)
troche papryki (zielona, zolta albo czerwona (wszystko jedno))
troche cebuli, (ja lubie ta czerwona)
troche czosnku (moze byc zywy lub w proszku)
troche pomidorow, marchewki i ogolnie czego popadnie nawet grzybow..
podstawa sa ziemniaki, jajka i mleka bo a potem to mozesz dodawac co ci pasuje...
wiec robisz to tak... bierzesz troche oleju, podgrzewasz dodajesz cebule (dobrze posiekana i czosnek) podsmarzasz... do tego dodajesz kurczaka albo jakies inne mieska i dalej podsmazasz.. potem dodajesz te wzsystkie warzywa po koleji... tylko ze jak dodasz grzyby za szybko to bedziesz musiala wylec wode ktora sie pojawi od grzybow... z innymi warzywami nie ma problemu bo nie wydzielaja duzo wody... noi oczywiscei podsmarz to sobie jak lubisz , jak juz podsmazysz wszstko to ukladasz to ladnie w tej pateni przyklepujac rowno... zeby bylo rownomiernie wszystkiego w kazdej rzesci pateni... i na to wlewasz jajka polaczone z mlekiem i serem zoltym (tylko malutko mleka) tak jak na omlet. i gotujesz dopoki jajak sie nie swiada.. najlepiej to sie robi na teflonowej patelni... bo nie przywiera... to jest ogolnie bardzo zdrowe i dietetyczne danie (jezeli oczywiscie nie pzresazdisz z olejem i z przesmazeniem) bo jest strasznie duzo warzyw... oczywiscie ja jeszcze dodaje rozne pzryprawy do samku.. np. ziola prowansalskie, pieprz ziolowy w trakcie smarzenia.. to jest bardzo smaczne.. lepsze do tej pasty... i fajne jest to ze wrzucasz co masz w domu.. podsawa to ziemniaki, jajko i mleko... etc...
to jest szybki pzrepis ale ta tortija sie dosc dlugo robi bo samim sie jajka zsiada to troche trwa.. jezeli masz dobra patelnie to moze nawet do piekarnika wsadzic i tam sie szybciej zsiadzie..
love you!!!"
Moja sister bardzo ciężko pracuje!