Autor Wątek: Rybka bedzie MAMUNIA!  (Przeczytany 88726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2610 dnia: 13 Marca 2007, 16:13 »
no co   :los:  na wiosne wszystko sie robi zielone no nie :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2611 dnia: 13 Marca 2007, 16:45 »
Cytat: "Martaxyz11"
na wiosne wszystko sie robi zielone no nie
Dokładnie!!!

Robie na obiad nowe danie! Prosto z samego czubka włoskiego obcasa! Przepis "tesciowej" od mojej siostry! Włoszki z dziada pradziada!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2612 dnia: 13 Marca 2007, 18:41 »
Cytat: "rybkawiedenka"
Robie na obiad nowe danie

oj kochana dawaj dawaj a proste jest do zrobienia?
ja uwiebiam wloskie zarcie

jesli chodzi o pakowanie to wiesz ze masz jeszcze duzo czasu
ja nie mam nic dla siebie
koszuli, szlafroka, nic kompletnie

jakby mnie teraz nie daj boże ścigło to normalnie masakra

nawet dzisiaj mój M powiedział, jak mu opowiedziałam o Igraszce, że to nie było by śmiesznie jakbym teraz zaczeła

ale mam nadzieje że mam jeszcze troszke czasu tak samo jak ty masz go jeszcze dużo

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2613 dnia: 13 Marca 2007, 20:42 »
Oto przepisy prosto od mojej siostry! Więc wybaczcie gramatyke i składnie :) Są cytowane z maila.

"....wiesz moge ci podac 2 bardzo fajne przepisy.. na paste.. prosto od giorgina mamy z poludnia wloch.. bardzo proste i szybkie to znaczy nic prawie nie trzeba robic.. i zazwyczas produkty ma sie w loduwce...
no wiec potrrzebujesz paste
                                 jakis makaron (najlepiej penne - ja najbardizej lubie, ale ogolnie nie
                                       ma znaczenia jaki)
                                 puszke pomidorow takich chopped czyli bez skorki troche posiekanych, tylko nie koncentrat bo bedzie za zadkie, jak nie masz to sama mozesz posiekac pare pomidorow..ze swierzych pewnie bedzie lepiej
                                 jeden zabek czosnku
                                 troche oleju
                                 puszka tunczyka w sosie wlasnym
                                 kapary albo oliwki
                                 i to wszystko
jak zrobic...
troche oleju do garnaka, i zabek czosnku, tak zeby olej nabral zapachu czosnku ale nie rozgniatasz tylko tak w calosci podsmarzas caly zabek przez chwile, wyjmujesz czosnek i potem dodajesz te pomidory i podgrzewasz tylko na srednim ogniu zeby sie nie przypalilo i dodajesz puszke tunczyka w tym samym czasie... i to gotujesz przez jakies 10-16 minut az zobaczysz ze zrobil sie taki dosc gesty sos a tunczyk polaczyl sie z pomidorami, czasami trzeba troche wody dolac bo moze za duzo wyparowac.. na sam koniec dodajesz kapary albo pokrojone oliwki, i gotujesz jeszcze chwile.. i zrobione.. to jest strasznie proste.. oczywiscei mozesz dodac piepszu i soli.. noi na koniec wsadzasz ugotowana paste do tego sosu i dobrze razem mixujesz... do past z rybami nie dodaje sie parmezanu ale jezeli lubisz to mozesz...
tak samo mozesz zrobic z bekonem, albo nawet z szynka, tylko ze po podsmarzenu miesa dodajesz do tego pomidory, i nie dodajesz kapar czy oliwek ale za to parmezan...."

i drugi na TORTILLE!

"...tez barzdo proste.. tutaj mozna troche fantazjowac....
no wiec potrzebujesz :

ziemniaki ugotowane pokrojone w talarki
                       pare jajek ( w zaleznosci jak duza chcesz ale na wasza 3rk to 4 chyba
                                           wystarcza)
                           troche mleka
                           szynka-kurczak- co popadnie, jakies miesko ale tez nie trzeba jak nie    
                                chcesz
                           jakis ser zolty - moze byc stary, albo nawet moze troche bri czy    
                                   camamber dodac (tez wszystko jedno)
                           troche papryki (zielona, zolta albo czerwona (wszystko jedno))
                           troche cebuli, (ja lubie ta czerwona)
                           troche czosnku (moze byc zywy lub w proszku)
                           troche pomidorow, marchewki i ogolnie czego popadnie nawet grzybow..

podstawa sa ziemniaki, jajka i mleka bo a potem to mozesz dodawac co ci pasuje...
wiec robisz to tak... bierzesz troche oleju, podgrzewasz dodajesz cebule (dobrze posiekana i czosnek) podsmarzasz... do tego dodajesz kurczaka albo jakies inne mieska i dalej podsmazasz.. potem dodajesz te wzsystkie warzywa po koleji... tylko ze jak dodasz grzyby za szybko to bedziesz musiala wylec wode ktora sie pojawi od grzybow... z innymi warzywami nie ma problemu bo nie wydzielaja duzo wody... noi oczywiscei podsmarz to sobie jak lubisz , jak juz podsmazysz wszstko to ukladasz to ladnie w tej pateni przyklepujac rowno... zeby bylo rownomiernie wszystkiego w kazdej rzesci pateni... i na to wlewasz jajka polaczone z mlekiem i serem zoltym (tylko malutko mleka) tak jak na omlet. i gotujesz dopoki jajak sie nie swiada.. najlepiej to sie robi na teflonowej patelni... bo nie przywiera... to jest ogolnie bardzo zdrowe i dietetyczne danie (jezeli oczywiscie nie pzresazdisz z olejem i z przesmazeniem) bo jest strasznie duzo warzyw... oczywiscie ja jeszcze dodaje rozne pzryprawy do samku.. np. ziola prowansalskie, pieprz ziolowy w trakcie smarzenia.. to jest bardzo smaczne.. lepsze do tej pasty... i fajne jest to ze wrzucasz co masz w domu.. podsawa to ziemniaki, jajko i mleko... etc...
to jest szybki pzrepis ale ta tortija sie dosc dlugo robi bo samim sie jajka zsiada to troche trwa.. jezeli masz dobra patelnie to moze nawet do piekarnika wsadzic i tam sie szybciej zsiadzie..

love you!!!"

Moja sister bardzo ciężko pracuje!  :los:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2614 dnia: 14 Marca 2007, 09:10 »
Rybko mnie sie też ciągle wydawało, że jeszcze mam czas na pranie i pakowanie. Aż do ostatniej wizyty u gina. spakowana jeszcze nie jestem (bo czekam na zamówione koszulki nocne) ale o praniu i prasowaniu muszę już myśleć co by mąża tym nie obarczać i naszykować mu co ma wziąść a czego nie.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2615 dnia: 14 Marca 2007, 09:16 »
rybkawiedenka, ja ten pierwszy przepis znam (teściowa spon Neapolu ;) ) i wiem, że jest fantastyczny - pyyycha nawet, jak ktoś za tuńczykiem nie przepada  :taktak:

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2616 dnia: 14 Marca 2007, 09:22 »
Twoja siostra Rybko jest bezbłędna w innym tego słowa znaczeniu, nie chodzi o gramatykę :los: -rozumiem, nie ma z naszym językiem za wiele do czynienia.
Ale te przepisy to normalnie szok. Jakbym oglądała program kulinarny z tym austriakiem Sch. Brzmi podobnie. Wiem coś na ten temat, bo moja kuzynka, która siedzi w Niemczech od wielu lat, często jest nie do rozszyfrowania. :drapanie:
A sąsiadka to bardzo spostrzegawcza kobitka. Nie zauważyła wcześniej, że troszkę urosłaś to może nie zauważy zmian na balkonie, co? :los:
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2617 dnia: 14 Marca 2007, 09:34 »
Cytat: "Gosiaczek80"
ale o praniu i prasowaniu muszę już myśleć co by mąża tym nie obarczać i naszykować mu co ma wziąść a czego nie.
Wczoraj wstałam z kanapy i złapał mnei nagle skurcz - usiadłam na dywanie a M zaczął biegąć - masz torbe???????!!!!!!! Uśmiałam się potwornie! On jak ja nie odbiore komórki bo np mysje głowe to wpada w panike!

Cytat: "Maja"
wiem, że jest fantastyczny - pyyycha
to prawda, M i Kasia spałaszowali w mgnieniu oka!

Cytat: "nadzieja"
Ale te przepisy to normalnie szok
Jak ją znam to kryje jeszcze wiele takich!

Cytat: "nadzieja"
Nie zauważyła wcześniej, że troszkę urosłaś to może nie zauważy zmian na balkonie, co?
Ona by zmian nie zauważyła ale słyszy hałas! Cała kamienica słyszy!!! Dlatego przylazła....Ale M ją uspokoił :)

Mam całe mieszkanie pokryte folią a i tak kurz włazi wszędzie!!!! Nawet na latkach prosiaków wczoraj znalazłam!

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2618 dnia: 14 Marca 2007, 09:36 »
Rybeczko, ten pierwszy przepis to barzdo podobny podawał ostatnio Pascal po prostu gotuj, tylko z sardynkami  ;) i juz kupiłam sardynki ;)

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2619 dnia: 14 Marca 2007, 09:51 »
tak to juz jest z tymi sąsiadami  :drapanie:

jakbym Wam opowiedziała jaki numer zrobiła sąsiadka moim rodzicom jak się budowali to byście padły  :mdleje:

ale większość tu babek jest w stanie ciążowym więc lepiej oszczędzić takich emocji  :los:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2620 dnia: 14 Marca 2007, 10:37 »
rybkawiedenka, kurz jes wszechobecny - my niby już tyle miaszkamy i zdążyłam nawet ściany umyć  :brewki: a nadal widzę go wszędzie, normalnie mnie prześladuje :drapanie:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2621 dnia: 14 Marca 2007, 11:01 »
normalnie mnie prześladuje
Mnie teraz prześladuje parapet! Bo musze zamówić parapet na balkon, bo my nie mamy barierki tylko murek i zerwali właśnei stary parapet i zamawiam nowy :) Ale są rozbierzności w cenach!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2622 dnia: 14 Marca 2007, 11:04 »
Mnie teraz prześladuje parapet

zewnętrzny znaczy - oglądaliśmy dzisiaj  :mdleje: nie wiedziałam, że jest taki wybór :drapanie: a Wy jaki wybieracie blaszany czy ceramiczny :?:

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2623 dnia: 14 Marca 2007, 11:35 »
a może parapet wyłozony płytkami ceramicznymi, takimi jak się wykłada schodki z lekkim zaokrągleniem? Twój M pewnie ma tony katalogów, to może tam coś wypatrzysz ;) ?

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2624 dnia: 14 Marca 2007, 14:08 »
Parapet będzie stalowy, nie chodziło o kwestięwyboru ale o to ile będzie nas kosztował. Musi być dość długi 6.8m i szeroki na 22 cm więc istotan była cena za metr!

Ale udało się!! Zamówiłam - będzie na jutro! Cena 12pln/m2 netto czyli niecałe 100pln za całość!!

I M kupił dzisiaj płytki na balkon! Ale fajnie!
Będą takie, kłądzione w karo:

Gosiu - wiem co masz na myśłi ale nam zalezalo na cenie, bo majątek jużnas sam remont balkonów wynoci (mamy 2 i to nie małe), do tego płytki, fugi itd, I teraz jeszcze parapet....

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2625 dnia: 15 Marca 2007, 09:16 »
Przygotowałam sobie do spakowania:
- piżame
- koszule nocną
- podpaski BELLA
- kosmetyki (szczotka do zębów itd)
- majtki i skarpetki

dla Tosi
- 2 czapeczki
- małe rękawiczki
- 3 śpiochy
- 2 body
- 2 pajace
- sudokrem (malutki na wszelki wypadek)
- 2 butelki
- smoczek uspokajacz

Musze dopakować:
- pampersy
- mleko (!)

Coś jeszcze????

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2626 dnia: 15 Marca 2007, 09:33 »
widzę, ze przygotowania na całego :) , cos do mycia dla Tosi?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2627 dnia: 15 Marca 2007, 09:41 »

jakiś grzebyczek do włosó lub szczotka !
Ja miałam mega extra kołtuny po porodzie od krecenia gową na łożku!!!!!!!!!!

mleko (!)

Powiem ci tak . W szpitalu nie mozna było przygotowywać samemu mleka z proszku , bo nie było na to warunków .
Położne kazały kupować mleko juz gotowowe któe się tylko podgrzewało. I takie własnie mleka w słoiczku podaja dziecku .

dla Tosi

aparat foto :D

A kosmetyków nie potrzeba ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2628 dnia: 15 Marca 2007, 09:41 »
- piżame
- koszule nocną
- podpaski BELLA
- kosmetyki (szczotka do zębów itd)
- majtki i skarpetki

dla Tosi
- 2 czapeczki
- małe rękawiczki
- 3 śpiochy
- 2 body
- 2 pajace
- sudokrem (malutki na wszelki wypadek)
- 2 butelki
- smoczek uspokajacz

Musze dopakować:
- pampersy
- mleko (!)

Coś jeszcze????

dla Tosi dodaj rożek i kocyk, mokre husteczki, pieluszki tetrowe. Zastanawia mnie po co bierzesz śpiochy jak nie bierzesz kaftaników ? będziesz małej zakładać body+śpiochy+pajacyk ?

dla siebie dorzuć majtasy poporodowe, szlafrok i dokumenty  :los:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2629 dnia: 15 Marca 2007, 10:17 »
Cytat: "gosia_kwiecień"
cos do mycia dla Tosi?
Mają w szpitalu

Cytat: "ela"
grzebyczek do włosó lub szczotka
Dobra uwaga!
W szpitalu nie mozna było przygotowywać samemu mleka z proszku
Ale tosia ma dostawać Nan Ha 1 Któru moge kupić tylko w proszku.... Położna jak o tym rozmawiałyśmy nic nie mówiła ze nie można. Najwyżej M mi dowiezie czajnik bezprzewodowy i sama będę robiła!

aparat foto
To działka M

A kosmetyków nie potrzeba ?
Kąpią położne - mają kosmetyki, ja biore tylko sudokrem, ale podobno też jest.

dla Tosi dodaj rożek i kocyk, mokre husteczki, pieluszki tetrowe
 :drapanie:  Położna mówiła mi tylko o pieluchach i ewentualnie ubrankach.
po co bierzesz śpiochy jak nie bierzesz kaftaników
Nie biore kaftaników bo nawet nie mam. Uważam je za najmniej praktyczną odzież niemoglęcą! Z doświadczenia.
Będe jej zakładał body + pajac.

dla siebie dorzuć majtasy poporodowe, szlafrok i dokumenty
majtasów poporodowych nie posaidam - dlatego biore klasyczne bawełniane, szlafrok chyba musze sobie kupić bo też nie mam, a dokumenty mam zawsze w torebce. Łącznie z paszportem i aktem małżeństwa.

Dzięki za rady jesteście kochane!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2630 dnia: 15 Marca 2007, 10:20 »
rybka, zawsze możesz wziąc szlafrok M :brewki: , a tak na seria to wydaje mi się, że rożek możesz wziąć poza ciuszkami a te wszystkie husteczki, skoro są środki pilęgnacji na oddziale to bym sobie odpuściła; a majtasy poporodowe czemu nie? Nie służyły Ci, czy jak? Lepsze zwykłe bawełniane? A bierzesz dla siebie Tantum Rose do polewania rany po cięciu? Psiapsóła miała i była w niebowzięta :taktak:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2631 dnia: 15 Marca 2007, 10:22 »
Nie służyły Ci, czy jak?
Nawet nie miałam!

A bierzesz dla siebie Tantum Rose
o widzisz! O tym nie pomyślałam :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2632 dnia: 15 Marca 2007, 10:48 »
słuchaj jak nie weźmiesz rożka czy chusteczek czy czegoś tam jeszcze to nic sie nie stanie. M doniesie ;)

u mnie w szpitalu też niepotrzeba kosmetyków. Ciuszki jendak lepiej mieć swoje. A Chusteczki biorę do przewijania małej. Nie bede przecierz wołała położnej do każdego przewińięcia dziecka. (matko już widzę, jak za pierwszym razem drżą mi ręce  :mdleje: )

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2633 dnia: 15 Marca 2007, 10:50 »
M doniesie
Też na to licze :)
Ciuszki jendak lepiej mieć swoje
U nas co prawda nie trzeba mieć ale jakoś tak nie widze dzidzi w tych szpitalnych ubrankach :)
A Chusteczki biorę do przewijania małej. Nie bede przecierz wołała położnej do każdego przewińięcia dziecka
W moim szpitalu mająchusteczki, a położnej raczej potrzebować nie będę  :los: Myślę że jeszcze pamięam jak to się robi....

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2634 dnia: 15 Marca 2007, 12:00 »
no aguś przygotowanie pełną parą widze
ja dzisiaj muszę sie zapytać położnej w szkole rodzenia co mam wziąśc do szpitala dla dziecka
bo dla siebie wiem ale dla małej to nie wiem

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2635 dnia: 15 Marca 2007, 14:29 »
Ciuszki jendak lepiej mieć swoje
U nas co prawda nie trzeba mieć ale jakoś tak nie widze dzidzi w tych szpitalnych ubrankach

oj tez nie chciałabym, żeby moja dzidzia w szpitalnych chodziła..

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2636 dnia: 15 Marca 2007, 16:06 »
a w te majtki bawełniane wejda te podkłady ?  :drapanie:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2637 dnia: 15 Marca 2007, 17:02 »
w te majtki bawełniane wejda te podkłady
no myślę że tak. To są jak mówi M "barchanowe gatki" więc nie powinno być problemu. Ale zawsze go moge poprosić żeby mi dowiózł z apteki te poporodowe.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2638 dnia: 15 Marca 2007, 17:06 »
Ale zawsze go moge poprosić żeby mi dowiózł z apteki te poporodowe.

no jasne :) ja pierwszy dzien to chodziłam jak pingwin i na mysl o rozłozeniu nog szerzej bym  :boks_4: :klnie:   wiec spokojnie do łazienki dojdziesz bez majtek  :brewki:

a co poza tym u Was ? :uscisk:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #2639 dnia: 15 Marca 2007, 17:18 »
a co poza tym u Was
Nic specjalnego. Mam mega depreche, dość ciąży i ogólnie wszystkiego i wszystkich. Już od pewnego czasu.....niestety.