Autor Wątek: Wątek zniecierpliwionych z 2007, czyli ponad 400 dni do...  (Przeczytany 1053998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
Wątek zniecierpliwionych z 2007, czyli ponad 400 dni do...
« Odpowiedź #4200 dnia: 31 Października 2006, 12:23 »
Cytat: "jumi_1979"
Już to widzę: "Średnia ocen poniżej 4,8, ślubu nie dam"  

Niech tylko spróbuje;-)
I po co ja osiem lat na oazę chodziłam jak tylko same problemy i chce się dowiedzieć czy na religię chodziłam ;-)
Niech się proboszcza spyta;-)
W domu mam gdzieś akt chrztu ... ale to jest już wersja archiwalna ... jakieś dziwne przepisy ... chyba już mnie nic nie zdziwi.  :shock:

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #4201 dnia: 31 Października 2006, 12:25 »
Cytat: "Gosiaaa"
W domu mam gdzieś akt chrztu ... ale to jest już wersja archiwalna

Dokładnie, bo to ważne jest tylko 3 miesiące... Potem papier szarzeje i jest juz do d...  :roll:  :evil:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #4202 dnia: 31 Października 2006, 12:26 »
Ale mi się wydawało..ze papiery z urzedu sa wazne 3 miesiace,a nie te z parafii....??
Akt chrztu, bierozmawnia..mozna chyba wczensiej wziąsc :?:  :?:

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4203 dnia: 31 Października 2006, 12:29 »
Cytat: "Vall"
Akt chrztu, bierozmawnia..mozna chyba wczensiej wziąsc

jesli chodzi o akt chrztu to niestety ważny jest tylko 3 miesiące, debilne ale coż... kasa  :?  :evil:
Natomiast co do bierzmowania to pewnie tez tak jest ale tu nie wiem na 100%  :roll:

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #4204 dnia: 31 Października 2006, 12:34 »
Cytat: "Vall"
Akt chrztu, bierozmawnia..mozna chyba wczensiej wziąsc

Niestety nie!
Teraz będę w stronach w których byłam chrzczona i chciałam sobie wziąć, ale ksiądz powiedział, że to za wcześnie, bo straci ważność za trzy miesiące. I trzeba dodatkowo jechać po jeden papierek :!: O akcie bierzmowania to nie wiem. Ale z tego co wiem, to ksiądz może na akcie chrztu napisać adnotacje, że byłaś bierzmowana i kiedy. Mi to niepotrzebne, bo komunię i bierzmowanie miałam w parafii w której ślub będę brała.
A z aktem chrztu pewnie zrobię jak mój kolega ... ksiądz wypisał Mu ten akt chrztu, to kolega się spytał ile się należy ... gdy usłyszał odpowiedz CO ŁASKA, powiedział BÓG ZAPŁAĆ i wyszedł  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #4205 dnia: 31 Października 2006, 12:34 »
Cytat: "AndziaK"
jesli chodzi o akt chrztu to niestety ważny jest tylko 3 miesiące,

bezsens..i co po tych trzech miesiącach, moge przestać być ochrzszczoną :?: śmieszne..

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #4206 dnia: 31 Października 2006, 12:37 »
Cytat: "oosta"
co po tych trzech miesiącach, moge przestać być ochrzszczoną  śmieszne..

no walsnei dlatego wydaje mi sie to dziwne..
rozumei dokmnetu z USC - bierzesz szybki slubik, a potem znowu :) wiaodmo tu przekrety moga byc, ale chrzest...  :hmmm:

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #4207 dnia: 31 Października 2006, 12:37 »
i co po tych trzech miesiącach, moge przestać być ochrzszczoną  śmieszne..

Nie. Tu chyba o co innego chodzi. Ale trzeba by się spytać osoby bardziej kompetentnej.
Jak nie zapomnę to następnym razem spytam się księdza czemu to jest ważne 3 miesiące. Ale ksiądz musi być inny, bo temu już zaszłam za skórę ... On mi zresztą też ... więc wolę z nim nie próbować ... poza tym, nie wygląda na takiego, który wdaje się w rozmowy.

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4208 dnia: 31 Października 2006, 12:41 »
Cytat: "Gosiaaa"
A z aktem chrztu pewnie zrobię jak mój kolega ... ksiądz wypisał Mu ten akt chrztu, to kolega się spytał ile się należy ... gdy usłyszał odpowiedz CO ŁASKA, powiedział BÓG ZAPŁAĆ i wyszedł  

Hahahahahah musze to przemysleć i chyba tez tak zrobię, w końcu tez musze przejechac 300 km po ten swistek to niech mu bedzie że za "co łaska" przyjechałam do niego  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

bezsens..i co po tych trzech miesiącach, moge przestać być ochrzszczoną  śmieszne..

Ja tez kompletnie tego nie kumiem  :evil: Ale nie omieszkam sie zapytac tych mądrali przy najblizszej okazji (5.11)  :twisted:  :?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4209 dnia: 31 Października 2006, 13:30 »
Slyszalam o tym, ze ten papior ważny jest przez 3 miechy bo ja tez chcialam juz jechac i mnie mama powstrzymala. Jak moj braciszek mial slub i mama jechala po akt chrztu to wlasnie sie dowiedziala.
Mysle ze nie jest to zwiazane z tym ze po tych 3 miesiacach nie jestes ochrzczona tylko wynika to z biurokracji koscielnej, niesety biuirokracja jest wszedzie :evil:
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4210 dnia: 31 Października 2006, 13:42 »
Cytat: "anusiaaa"
Mysle ze nie jest to zwiazane z tym ze po tych 3 miesiacach nie jestes ochrzczona tylko wynika to z biurokracji koscielnej, niesety biuirokracja jest wszedzie

no to wiadomo, że to nie wynika z tego, że się nie jest ochszczony, ale jaki jest sens tej biurokraji :?:  może ktoś się dowie i nam napisze..

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4211 dnia: 31 Października 2006, 14:34 »
ale jaki jest sens tej biurokraji  może ktoś się dowie i nam napisze..

Nic prostszego..... chodzi o nabijanie sobie nawzajem kasy przez księży. To jest moja teroria, bo dla innej jakoś nie mam głowy, nic mi kompletnie nie przychodzi na myśl.
5.11 zaczynamy nauki i jak tylko coś na ten temat będzie to zapytam, albo wogóle zapytam. Nie wiem jak Wy ale ja musze gnać 300 km po ten zakichany świstek :(

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #4212 dnia: 31 Października 2006, 14:35 »
Dziewczyny mam pytanie,dzis planujemy isc zarezerwowac termin w kosciele,czy mozeciue mi powiedziec czy dzis juz beda dokonywane jakies formalnosci,protokol itd czy tylko nas wpisza do kalendarza?Nauki i poradnie zamierzasmy zalatwic po nowym roku gdyz moj Ł wtedy bedzie juz w moim miescie i bedzie nam latwiej pogodzic to z reszta obowiazkow.I jeszcze jedno pytanko kiedy placiliscie za slub?Przy rezerwacji terminu czy tuz przed slubem?

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4213 dnia: 31 Października 2006, 14:48 »
Cytat: "kuchasia"
czy tylko nas wpisza do kalendarza

tylko wpiszą do kalendarza

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4214 dnia: 31 Października 2006, 14:49 »
Cytat: "kuchasia"
I jeszcze jedno pytanko kiedy placiliscie za slub?Przy rezerwacji terminu czy tuz przed slubem?

w zniecierpliwionych 2007 jeszcze nikt nie był tuż przed ślubem :)

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4215 dnia: 31 Października 2006, 14:50 »
Kuchasia tak jak napisała Gosia powyżej, a co do kasy to nic nie dawaj narazie. Kasa dopiero przed samym ślubem, albo po zalezy od księdza. Nauki w dowolnym czasie....  :mrgreen:

Offline Dotiy

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4216 dnia: 31 Października 2006, 14:51 »
No No No ale ten watek sie szybciukto rozwija nie idze nadazyc z czytaniem....   :zdziwko:  

My wczoraj bylismy potwierdzic rezerwacje sali i u fotografa sie umuwic.

Teraz tak sobie mysle czy mozn te nauki przedslubne zaltawic wczesniej czy dopiero jak sie spisze ten caly protokul i sie zanieie te wszystkie paiperki  :roll:  Biurokracja nawet w koscile jest nie do zniesienia.....  :cegly:  

Zalerzy mi bardzo zeby to szybicej zrobic  bo w czerwcu mam nadzieje ze bede sie bronic i chcialabym miec troche czasu a nie zeby moj relaks wygladal tak ze bede  na naukach......

Offline cafe

• zapaleniec
« Odpowiedź #4217 dnia: 31 Października 2006, 14:54 »
Kuchasia Powinni wpisac Was tylko do kalendarza, w kazdym razie u mnie tak było, zadnego protokołu nie wypełniałam poki co ;)
A co do płacenia za ślub - to mnie sie nie spieszy z tym płaceniem. Chodze teraz na nauki, pewnie jakas wpłate dokonam przy odbiorze papierka, ze mam ukonczone kursy. W kazdym badz razie wydaje mi sie, że płaci sie przed samym slubem :)
[/url]

Offline Dotiy

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4218 dnia: 31 Października 2006, 14:57 »
Kuchasia U mnie w parafii tez wszystkich oplata dokonuje sie przed samym slubem tzn kilka dni. My jak bylismy zapisac sie na termin to tylko ksiadz wpisal nas w kalendarz i tyle

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4219 dnia: 31 Października 2006, 15:21 »
Heh dziewczyny dziekuje za szybka odpowiedz!!!Ale fajnie ze mozna na Was liczyc!!!Jak wróce z kościólka to napisze co załatwilismy:)

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #4220 dnia: 31 Października 2006, 15:23 »
no a u nas akt chrztu jest ważny 6 miesiecy? dziewne nie? u innych 3 a u innych 6! A płaci sie przed samym slubem!A przty rezerwacji terminu nic sie nie płaxci! My po Nowym Roku pójdziemy- bo nie prowadza kalendarza! A najpierw nam kazał zrobic nauyki- bo bez nauk nic załatwiał nie bedzie! To od końca listopada zaczynamy! A niech ma! no to z tym bóg zapłac to było dobre haha! u nas chce 50 zeta!

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #4221 dnia: 31 Października 2006, 16:34 »
dziewczynki znalazłam dla mnie rózowe butki- z tej firmy mi pani prponowała w salonie tylko kosztuja 169 zeta! i mozna sobie zrobic ten cekin z ecru i rózowym!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4222 dnia: 31 Października 2006, 16:49 »
Chyba mi sie te drugie bardziej podobaja :mrgreen:
Te pierwsze jak dla mnie to na sylwestra :mrgreen:
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #4223 dnia: 31 Października 2006, 16:55 »
Cytat: "AndziaK"
ale jaki jest sens tej biurokraji  może ktoś się dowie i nam napisze..

Nic prostszego..... chodzi o nabijanie sobie nawzajem kasy przez księży.

Ale jakie nabijanie kasy? ja calkiem niedawno bralam w 2 roznych parafiach odpis aktu chrztu do slubu i NIC nie placilam

Offline Dotiy

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4224 dnia: 31 Października 2006, 17:10 »

A co powiedziecie o tej sukni  tak sie zastawniam nad takim faspnem no moze troszeczke zmodyfikowanym

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4225 dnia: 31 Października 2006, 17:10 »
Aniutek te drugie buciki sa sliczniutkie!!!

Offline Dotiy

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4226 dnia: 31 Października 2006, 17:15 »
[/URL][/img]

no moze teraz uda mi sie umiescic

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #4227 dnia: 31 Października 2006, 17:52 »
laseczki mama pytanie co do swiadkow u nas tez narazie to temat zapalny moj R. chce swojego przyajciela a ja najdrozsza mi psiapsolke;-) i wszystko byloby ok tylko tak:
dziewczyna siwadka( nie przepadam za nia strasznie wyniosla) nagadala swiadkowi ze on nie medzie mogl sie bawic z nia tylko bedzie musial zabawiac swiadkowa...wrrr ja nic takiego ani nie mowilam ani nie wiedzialam ze cos takiegow  ogole jest a wyszlo to bo moj R. bardzo sie zmartwil ze mu jego przyaciel niezbyt sie ucieszyl...dla mnie to juz szczyt bezczelnosci  :evil: i powiedzil mu ze moze wyjezdza i ze nie wie oj az sie we mne zagotowalo co to ma byc przymus...swoja droga widac jaki przyjaciel ale oczywiscie mojemu R to nie przetlu,maczysz  ze przyjaciel tak nie postepuje
probowalam wytlumaczyc R ze skoro tak powiedzial z tym wyjazdem to gdyby go nie poprosil na swiadka to by w ogole nie przyszedl... :twisted:  jak dla mnie facet ma pojechane...pozniej niby z nim gadalam a on ze mna inaczej gada i mowi ze to jego...tak mu nagadala no myslalam ze wyjde z siebie i stane obok ale naszczescie odpuscilam i tylko jeszcez bardziej jej nie polubilam;-)
a teraz problem dla mojej rodziny swiadek R ma nie cale 1,70 a moja duzia swiadkowa 1,90;-) i cala rodzina mi truje ze to bedzie smiesznie wygladac juz nie ma sily sie klocic ja napewno nie zrezygnuje i juz nawet temat byl zamkniety ze ok a wczoraj zaczelo sie w domu jak R nie bylo ze to nie tak...i tak sobie pomyslalam zeby nie zespuc sobie humoru tym gadaniem ze moze zrobie mix i 2 pary swiadkow;-) a tu czytam na forum ze ktos tak mial;-) a nie wiecie jak to wyglada czy cala 4 sie podisuje bo to by mi pomoglo bo juz sama nie wiem co robic dla mnie to najwazniejsze  jest aby byla bliska mi osoba a nie zeby oni do siebie pasowali :twisted:  tlumacze ze to tylko 45 min w kosciele a pozniej kazdy bedzie ze swoim partnerem;-) ale nie  bla bla bla help ja juz nie moge
ehhh napisalam sie ale prosze doradzcie mi cosik;-) ciesze sie ze mam forumki to mam sie komu pozalic 8)
buziaki

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #4228 dnia: 31 Października 2006, 18:12 »
noo a ja własnie myślałam o tych 1-szych tylko można je modyfikowqac1 wziełabym połaczenie ecru z rózowymi drobinkami! bo widziałam tam białe z tymi cekoinkami rózowymi i supewr wygladało1 To wtedy nie były takie sylwestrowe! ii tak mi sie podobają!
Dotiy taka sukienke miała groszek chyba nie? b fajna delikatna i skrom,na! a ja takie lubie wiec będzie mi sie podobac! :D
tylunia nie wtedy tylko ta dwójka popdpisuje ale sa po prostu ze swoimi partnerami!a co by było gdyby byli dweaj faceci- musieliby sie nawzajem zabawiac? ach głupoty

Offline akto
  • bywalec
« Odpowiedź #4229 dnia: 31 Października 2006, 18:13 »
dziołchy nie piszcie tyle bo to przerobić się nie da w jeden wieczór...
to tyle tytułem wstępu, a teraz troche formalizmu:

*** dokumenty ważne są 3 miesiące, bo taka jest zasada... poza tym zazwyczaj na odpisie aktu chrztu są adnotacje o wszystkich innych sakramentach => tak samo jak na dok. z USC może się znaleźć informacja że dana osoba nie jest stanu wolnego...

*** jeżeli bierzecie ślub konkordatowy to świadkami muszą byc osoby pełnoletnie (bo jest to jednocześnie ślub cywilny, a polskie prawo wymaga tego żeby świadkiem ślubu byla osoba dorosła)