Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4054046 razy)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #24960 dnia: 1 Maja 2013, 17:25 »
Hmm, a może tak być?  8) Bo z niemowlęciem to tylko do pediatry przecież  ???

Ja nigdy się w kolejkę nie wpycham, nie robiłam tego nawet będąc w ciąży, i to gdziekolwiek, nie tylko u lekarza. Teraz z dzieckiem muszę  ::). A niektórzy są tacy, że wpychają się zawsze, zawsze mają ku temu pretekst.

Moja babcia za to ma wspaniałą przychodnię. Nie można zarejestrować się telefonicznie, osoby niepracujące, na emeryturze mają wyznaczone godziny przyjęcia i żeby się dostać do lekarza, babcia idzie pod przychodnię stać od 6 rano (przychodnia od 7) w kolejce seniorów, jak za dawnych czasów, bo na dany dzień przypada też tylko kilkanaście numerków  ::). Jak się nie dostanie, to kolejny dzień idzie jeszcze wcześniej! Ale ona tak się przyzwyczaiła, że za nic nie chce się przenieść gdzie indziej.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #24961 dnia: 1 Maja 2013, 17:56 »
Hmm, a może tak być?  8) Bo z niemowlęciem to tylko do pediatry przecież  ???

można...spokojnie...
raz tak miałam u okulisty  ;D
tam gdzie funkcjonuje lekarz rodzinny przyjmujący wszystkich i dorosłych i dzieci też...

selena może warto sprawdzić ile jej doktor ma zadeklarowanych pacjentów
tzw. norma na rodzinnego to 2,5 tys
ale podobno są tacy co mają i 3 tys. i 5 tys. - wtedy nie ma bata zawsze będą kolejki
czasem jest to efekt niedoboru lekarzy, czasem jakiś innych dziwnych zjawisk
może warto babcię namówić na zmianę na jakąś mniej obleganą instytucję, o ile takie są, albo lepiej zorganizowaną...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #24962 dnia: 1 Maja 2013, 19:55 »
Taaaa, bo jestem stara ;D to jest dyżurny argument mojej matki a ma kobieta dopiero 60, zawsze się z niej śmieję i mówię, że jak będzie miała koło 80 to będę brała to pod uwagę.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24963 dnia: 1 Maja 2013, 20:02 »
Pewnych przyzwyczajeń się już nie zmieni, babcia nie zmieni lekarza, chociaż chcieliśmy ją wozić do innego. Bo ten przepisuje jej lekarstwa, a inny to pewnie nie będzie chciał  8).

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24964 dnia: 1 Maja 2013, 20:42 »
no tak..."starych" drzew się nie przesadza...  :)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24965 dnia: 1 Maja 2013, 20:45 »
jak widać każdy ma swoje racje...
niemowlak bo głodny...
babcia bo "stara"...
problem jak się te dwie grupy spotkają na korytarzu u rodzinnego...babcia kontra niemowlę  ;D

U nas tak jest, że często dzieci i dorośli spotykają się w poczekalni. Nasza pediatra przyjmuje w wyznaczonych godzinach dzieci, a w innych godzinach jako lekarz rodzinny - dorosłych. Od 13-15 są dzieci zdrowe, a potem dorośli. Mają siedzieć w wydzielonej poczekalni, żeby zdrowych dzieci nie zarażać, ale babcie i tak wiedzą swoje. Jak Marietka była maleńka, miała kilka tygodni (chyba na I szczepieniu) dwie takie kaszlące przyszły 1,5 godziny wcześniej i wlazły sobie do poczekalni dla dzieci, w której czekaliśmy my i inne zdrowe dzieci i kaszlały na nie. Panie pielęgniarki prosiły, pani doktor prosiła, ja hmmm no trochę dosadniej "prosiłam" i inne mamy też... ale nic to nie dało, bo one tam "nie mogą siedzieć, bo nie ma miejsca, bo jest wolne tylko przy drzwiach, a tam wieje..."  

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24966 dnia: 1 Maja 2013, 21:44 »
Lila  masz racje, bo różni są farmaceuci i różni lekarze
wiadomo, że nie wszyscy się mylą a niektórym kilka razy też się zdarzyć może
tylko jak Cię człowiek od kur... i szmat wyzywa to miło nie jest .......
ja sama nie wnikam jaka jest refundacja
skoro lekarz przepisał tak widocznie tak być musi
zawsze mówię, że to lekarz decyduje o refundacji a nie ja bo ja historii choroby nie znam

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24967 dnia: 1 Maja 2013, 21:50 »
Dziewczyny mam pytanko z innej beczki ... sa gdzieś aktualne kupony ze zniżką do H&M dla "Ona"  ;D
Właściwie dla reszty tez by się przydały  8)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24968 dnia: 1 Maja 2013, 23:05 »
tylko jak Cię człowiek od kur... i szmat wyzywa to miło nie jest .......

cóż...tylko współczuć mogę...
ja też się nasłucham, ale "kwiaty" raczej nie lecą, przynajmniej nie bezpośrednio...
urok pracy z ludźmi... :)

— Richard M. Devos

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #24969 dnia: 2 Maja 2013, 07:18 »
mój lekarz rodzinny ma mimo wszystko swoje zasady, kiedyś jak jedna pani weszła przed kimś inmym (bo akurat była szybciej, ale nie przyznała się że ma późniejszy numerek) to ją lekarz wyprosił z gabinetu i było jej strasznie głupio. I generalnie to on zarządza kolejką. Dla mnie najlepiej właśnie jak lekarz sam wzywa. a nie, człowiek się pyta o numerki a pół kolejki udaje że nie słyszy, bo połowa przyszła godzinę szybciej i myślą że im się uda...

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24970 dnia: 2 Maja 2013, 07:37 »
U nas właśnie jeśli chodzi o przyjmowanie dzieci (z dorosłymi podobnie ale różnie to bywa) to jest tak, że umawiam się na konkretną godzinę, jeśli coś poważnego to jeszcze tego samego dnia (lub jestem odsyłana na dyżur po 18, ale to jak mówię- coś poważniejszego typu gorączka czy wymioty...) a jeśli "normalnie" to kwestia zazwyczaj maks jednego-dwóch dni jak pediatra przyjmie i pediatra właśnie wyczytuje następne dziecko po imieniu gdy wychodzi poprzedni pacjent. Jak ktoś chce pół godziny wcześniej czatować w kolejce "bo może się uda" to proszę bardzo,ale i tak lekarka sama wzywa :P
I jak mówię- u dorosłych jest podobnie, jeśli chodzi np o rodzinnego, ale u "specjalisty" trzeba już pilnować każdy swojej godziny bo jest sporo takich co przychodzą np. godzinę czy dwie ( :o ) wcześniej i robią sztuczną kolejkę. Bo może się uda... ::)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24971 dnia: 2 Maja 2013, 07:42 »
taa au specjalistów zawsze są cyrki, chociaż znam jedną dermatolog co też wyczytuje i raz pana co chciał sie wepchać przede mnie pogoniła :) ale raz byłam na wizycie gdzie lekarz miał ponad 2h opóżnienia, rejestratorka powiedziała że mamy się trzymać swoich godzin tylko dodać opóźnienie lekarza. a pacjenci wymyślili, że kolejka obowiązuje zgodnie z tym kto jak przyszedł.....

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24972 dnia: 2 Maja 2013, 07:50 »
U nas rejestracja na godzine. U specjalistow to samo. Chociaz ostatnio bylismy u ortopedy z misiem i zostalismy wpuszczeni poza kolejnoscia, powiedzieli, ze dr maluszki najpierw przyjmuje i nikt nie mial z tym problemu odziwo. Czyli to co lekarz powie to swiete  :)
Smieszy mnie ta naiwnosc ludzi, ze jak przyjda wczesniej niz maja wyznaczona godine to sie szybciej moze dostana. Jak przychodze do lekarza to pytam sie w recepcji o godzine albo naziwsko ktore jest przede mna i pod gabinetem mowie ze jestem po tej osobie  ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24973 dnia: 2 Maja 2013, 09:53 »
aniolek wybacz ale ktos Ci podaje nazwisko odoby ktora jest przed Toba ?? Ta osoba zdecydowanie moglaby zarzucic brak ochrony danych osobowych... Nie zyczylabym sobie zeby ktos w rejestracji podawal komukolwiek moje nazwisko... Masakra jakas...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24974 dnia: 2 Maja 2013, 09:58 »
Moze masakra, ale i takbywa.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24975 dnia: 2 Maja 2013, 10:36 »
Mnie to z lekka przeraza ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #24976 dnia: 2 Maja 2013, 11:09 »
u nas tez lekarz czyta po imieniu pacjenta, czasem jest jakies opóźnienie,ale.....da się żyć;-)

Natomiast jeśli chodzi o szpital i emergency, to jakaś paranoja, dwa lata temu jak poważnie złamałam rękę, co prawda pierwszy lekarz, który mi ja opatrzył zrobił do w mig, ale potem leżałam jak ta idiotka w ogromnych bólach na morfinie w korytarzu i czekałam na łóżko i operację, bo co?????? bo byłam najmłodsza!!!!!!!!!!!!, tzn dzieci od razu brali,ale ja już do dzieci się nie zaliczałam ,więc musiałam czekać, a co róż to jakiegos pacjenta starszego ode mnie przywożono ,czasem z jakąś głupotą, myślałam,że tam wyjdę z siebie........

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24977 dnia: 2 Maja 2013, 12:00 »
oo u nas by to tym wszystkim "starszym" pasowało :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24978 dnia: 2 Maja 2013, 16:48 »
Dziewczyny czy jest coś takiego jak dermatolog dziecięcy czy nie ???
Czy przy problemach ze skórą lepiej do pediatry?

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24979 dnia: 2 Maja 2013, 17:06 »
jako takiej specjalizacji nie ma
jest dermatologi już...
— Richard M. Devos

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24980 dnia: 2 Maja 2013, 19:00 »
Lilian a gdzie byś poszła? Wykwity wyglądają jak grzybica skóry (wiem jak wygląda, bo niestety miałam kiedyś) i nie jest to od jedzenia bo nic nowego nie wprowadzałam jej chyba od 3 miesięcy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24981 dnia: 2 Maja 2013, 20:59 »
Lilian a gdzie byś poszła?

zły adresat pytania, bo ja to pewnie nigdzie...jak to ja...bo skoro nie ma zagrożenia życia to nie ma pilności  ;D
ale jak już, to do dermatologa
— Richard M. Devos

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24982 dnia: 3 Maja 2013, 00:01 »
Tak właśnie myśląc jak Ty czekałam sobie aż samo zejdzie ;D Mała chodzi mi już z wykwitami koło miesiąca, niestety ostatnio się zaostrzyło więc muszę się ruszyć. Dzięki.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24983 dnia: 3 Maja 2013, 00:12 »
po miesiącu to też bym poczyniła pewne ruchy...ale w kierunku dermatologa jednak
— Richard M. Devos

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #24984 dnia: 3 Maja 2013, 12:02 »
Dziewczyny czy przed powrotem do pracy przygotowywałyście na to jakoś swoje dzieci? moja będzie miała równo 7 miesięcy jak będę musiała wrócić na etat i teraz się zastanawiam jak to zrobić? ???
Nati jest cały czas na cycku, zacząć podawać jej wcześniej już mm? czy może kupić elektryczny laktator i spróbować ściągać swoje i zostawiać mamie? nie będzie mnie 7 godzin, z dojazdem 7godzin 30 minut, przed wyjściem do pracy dostanie cycka czyli tak ok 6.40, później ok. 10 dostała by mm ( lub moje mleko), o 13 obiadek i ja ok 14.15 już bym z nią była... ewentualnie w trakcie herbatkę, wodę itp. Wiadomo, dokładnie nie ustalę pory karmienia więc może się coś zmienić, częściej może chcieć mleko...
Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna, bo nie mam pojęcia jak siebie i ją do tego przygotować, czy iść na żywioł? :-\
Natalka 4.11.2012

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #24985 dnia: 3 Maja 2013, 12:18 »
Czesc dziewczyny, ja jeszcze spakowana, ale mam pytanie do mamus bardziej. Ile optymalnie powinno byc stopni w pokoiku noworodka? Obecnie mam 20 stopni i 60% wilgotnosci, to za duzo, za malo? Czy na razie sie nie przejmowac i zobaczyc jak bedzie?

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24986 dnia: 3 Maja 2013, 12:55 »
Na początku 20 - 22 stopnie. Jak będzie więcej, bo na dworze będzie cieplej, to nie szkodzi, wtedy można nie okrywać tak mocno. Ja tak do miesiąca życia synka zwracałam uwagę na temperaturę, potem już nie. Wolałam nie przegrzewać. Z wilgotnością nie wiem.

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #24987 dnia: 3 Maja 2013, 12:58 »
Dzieki selena. U nas na dworze raczej cieplej nie bedzie, teraz mamy 4 stopnie i pewnie z miesiac sie jeszcze tak utrzyma.

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #24988 dnia: 3 Maja 2013, 18:03 »
Apropo recept... odbieram dziś rano telefon, "Pani Izabelo w moczu jednak bakterie, lekarz wypisał receptę do odebrania w aptece". Wchodzę do pierwszej lepszej apteki informuje że mam do odebrania receptę, podaje nr coś jak u nas pesel, potwierdzam dane i dostaje antybiotyk z informacją jak brać i przez jaki okres. Można bez kolejek? Można.  ;)
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24989 dnia: 3 Maja 2013, 18:07 »
oo byłam w szwecji u koleżanki i podobie jest, w holandii też koleżanka odbiera w aptece bezpośrednio :) super sprawa