Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4051613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #24600 dnia: 14 Kwietnia 2013, 22:08 »
A ja z pytaniem o rozszerzanie diety do mam cycowych... Czekałyście do skończonego 6 miesiąca?
Co sprawiło, że podałyście nowe rzeczy?

Ja chciałam się trzymać wytycznych i poczekać przynajmniej do połowy 6 miesiąca, czyli jeszcze jakieś 3 tygodnie. Byłam w tym tygodniu i pediatry i ona powiedziała, żeby już dawać, że najwyższy czas...  ::) (a przybiera synek bardzo ładnie). Ja mam mleka chyba najwięcej w historii, lekką ręką ściągam 120, do tego zauważyłam, że ono rzeczywiście zmienia się wraz z potrzebami dziecka, bo jest o wiele większa 'warstwa tłusta'.  

Mój syn prawie od początku przesypiał noce, ja budziłam go raz w nocy na cyca, od tygodnia natomiast Adrian budzi mnie po 3 razy w nocy, szybko je i idzie spać dalej, w dzień też jakby częściej. Idą mu zęby, więc marudny jest, może to z tego wynika, ale może po prostu czas wprowadzić nowe rzeczy  ???

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #24601 dnia: 14 Kwietnia 2013, 22:19 »
Ja chciałam się trzymać wytycznych i poczekać przynajmniej do połowy 6 miesiąca, czyli jeszcze jakieś 3 tygodnie.
Wytyczne mówią o rozszerzaniu PO szóstym miesiącu a nie od szóstego, więc jakby tego się trzymać to macie jeszcze 1,5 miesiąca. Ja akurat nie z mam cycowych, więc bardziej nie pomogę, ale poproś o podpowiedź Aleksandrę666 i Caril, bo one rozszerzały wcześniej  :)

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #24602 dnia: 14 Kwietnia 2013, 22:20 »
Ja podałam pierwszą łyżeczkę jak Tymek miał skończone 5 miesięcy, następnego dnia podałam 3 łyżeczki a na następny dzień odrobinę więcej, jadł chętnie więc już mu więcej nie dawałam do czasu aż skończył 6 miesięcy. Po 6 miesiącu już rozszerzałam normalnie.
Podobno są dzieci które niechętnie próbują stałych pokarmów więc stąd moja próba z marchewką po 5 miesiącu.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #24603 dnia: 14 Kwietnia 2013, 22:22 »
selena ja rozszerzalam wczesniej, a sprawil to fakt, ze wracalam i wracam do pracy i karmienie cyckiem musi odejsc.
moje obie na cycku spaly wiec nie mialam tego problemu. Mala bedzie teraz do konca kwietnia na cycku i koniec, bo wracam do pracy.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24604 dnia: 14 Kwietnia 2013, 23:29 »
ja też rozszerzałam wcześniej
po skończonym 4 miesiącu ale tak w połowie dałam marchewkę - tzn zaczynałam od łyżeczki
po jakimś czasie jabłko i do kończonego 6 miesiąca oprócz cycka na żądanie jadł to co wymieniłam

u mnie powodem równiez był powrót do pracy - nieregularny czas pracy i niemożność odciągnięcia mleka aczkolwiek udało mi sie jeszcze 2 miesiące po powrocie pociągnąć laktacje

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #24605 dnia: 15 Kwietnia 2013, 08:59 »
Moja jadła już marchewkę, marchewkę z ziemniakiem, jabłko, dynię z ziemniakiem ( dynia jej jako jedyna nie smakowała więc podałam raz i resztę wyrzuciłam), a teraz gruszki je ;D już nie wyobrażam sobie jej nie podawać nowych dań, bo widzę, że już ma potrzebę jedzenia innych rzeczy nie tylko cycka. Uwielbia jeść z łyżeczki, nawet już 4 dnia nowości zjada cały słoiczek :o oprócz jednego przestoju kupkowego (4dni), nic jej nie było. Teraz już jest wszystko ok, jak wczoraj na wieczór jadłam kisiel łyżeczką to Nati otwierała buzię, bo też chciała :) Musiałam wyjść z pokoju, bo mi jej szkoda było... jak bułkę ostatnio jadłam też tak było, to dałam jej skórkę do ssania :) była zachwycona!!!

To jest oczywiście twoja decyzja Selena, ale ja na twoim miejscu bym spróbowała, masz zielone światło od pediatry, więc nie ma co czekać ;)
Natalka 4.11.2012

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24606 dnia: 15 Kwietnia 2013, 09:17 »
a od kiedy mamy karmiące mm dawały stałe pokarmy oprócz mleka? :) można po skończonym 3 miesiącu?

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24607 dnia: 15 Kwietnia 2013, 09:24 »
a od kiedy mamy karmiące mm dawały stałe pokarmy oprócz mleka? :) można po skończonym 3 miesiącu?
po skończonym 4 mcu...

selena ja bym się nei spieszyła.. ja zaczęłam po 5 mcu bo chłopcy mięli anemię ale teraz żałuję. Stałe pokarmy = tysiące problemów ;D Po 1 musisz machać łyżeczką, prać ,wybielać itd. po 2 pojawiają się alergie i inne reakcje, zaparcia itd.....

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #24608 dnia: 15 Kwietnia 2013, 10:21 »
My zaczęliśmy rozszerzanie jak Tosia skończyła 5 miesięcy. Głównie dlatego, że z czymś trzeba było podać gluten :)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24609 dnia: 15 Kwietnia 2013, 10:41 »
U nas zaczeliśmy jak laski miały skończone 5,5msc. Były tylko na piersi, zaczęliśmy od jabłka i marchwi po 1 łyżeczce. Propozycja pediatry i doradcy laktacyjnego - na szczęście mówiły jednym głosem :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24610 dnia: 15 Kwietnia 2013, 10:59 »
Wiem, że wytyczne mówią, żeby rozszerzanie zacząć po 6 miesiącu, ale to trochę nielogiczne, skoro gluten trzeba podać przed skończonym 6... Jedno drugiemu przeczy. Dziś synek przespał noc, może te pobudki chwilowe były, poczekam więc do skończonego 5,5 i zobaczymy :-).

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #24611 dnia: 15 Kwietnia 2013, 12:42 »
u nas też ok 5 m-ca zaczęliśmy rozszerzać choć młody był cyckowy
u nas zaleceniem pediatry było prowadzić stałe posiłki bo młody od urodzenia miał problemy brzuszkowe
po stałych posiłkach było lepiej   8)

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #24612 dnia: 15 Kwietnia 2013, 12:51 »
ja po skonczonym 5 miesiącu, wcześniej tylko sam cycek.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24613 dnia: 15 Kwietnia 2013, 13:32 »
Dziewczyny mam do was pytanie - moze Liliann też sie wypowie...

Byliśmy wczoraj w klubokawiarni ze znajomymi i dziś zadzwonili że ich synek obudził się z ospą. We środę mamy mieć szczepienie na ospę drugą dawkę ( od 1 dawki minęło ponad 3 mce ). Iść czy nie ??? Jakie jest ryzyko zdrowotne jak ich zaszczepimy a okaże się że sa w trakcie rozwijania się ospy ???

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #24614 dnia: 15 Kwietnia 2013, 13:46 »
Ja bym odczekała 2 tyg i wtedy się wszystko okaże ....

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24615 dnia: 15 Kwietnia 2013, 13:52 »
Ale dlaczego ??? b oz drugiej strony wszędzie dziecko moze mieć stycznośc z chorym i iść na szczepienie nie widząc o tym... Nie chcę przekładać jesli nie ma ku temu podstaw. W przychodni kazali nam przyjśc... no a ja wolałabym dostać jakieś wytłumaczenie ;D

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24616 dnia: 15 Kwietnia 2013, 14:10 »
Znalazłam w necie :

Jeśli dziecko nie było szczepione lub nie chorowało na ospę, ryzyko ciężkiej choroby można zmniejszyć o 90%, podając mu szczepionkę w ciągu 72 godzin po bliskim kontakcie z chorym na ospę (np. rodzeństwem, rówieśnikiem w przedszkolu lub szkole). Choć w takiej sytuacji nie ma pewności, że dziecko nie zachoruje, na pewno choroba będzie przebiegała łagodniej.

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #24617 dnia: 15 Kwietnia 2013, 21:18 »
ja nie wiem Gabis bo ja na ospe nie szczepie i szczepic nie bede ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #24618 dnia: 15 Kwietnia 2013, 21:42 »

ta reguła 72 godzin tyczy się pierwszej dawki...
ale tak czy siak szczepić, nie ma przeciwwskazań... zgodnie z doktryną "matki ignorantki"
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24619 dnia: 15 Kwietnia 2013, 21:44 »
Liliann dzięki bardzo ;D Szkoda ze tyczy się 1 dawki...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #24620 dnia: 15 Kwietnia 2013, 21:48 »
ale po pierwszej dawce mają niewielkie ryzyko zarażenia się, czyli na jedno wychodzi, a nawet jeśli zachorują to przebieg powinien być łagodny...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24621 dnia: 15 Kwietnia 2013, 21:51 »
Liliann oby tak było ;D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24622 dnia: 15 Kwietnia 2013, 22:00 »
po skończonym 4 mcu...

selena ja bym się nei spieszyła.. ja zaczęłam po 5 mcu bo chłopcy mięli anemię ale teraz żałuję. Stałe pokarmy = tysiące problemów ;D Po 1 musisz machać łyżeczką, prać ,wybielać itd. po 2 pojawiają się alergie i inne reakcje, zaparcia itd.....

zależy jakie masz dziecko  ;D mój nic nie wyplul nigdy, wszystko przyjmuje, łyżeczkę załapał bez problemu, nigdy nie miałam nic brudnego oprócz śliniaka, alergii brak, problemów brzuszkowych brak  ;)

Wiem, że wytyczne mówią, żeby rozszerzanie zacząć po 6 miesiącu, ale to trochę nielogiczne, skoro gluten trzeba podać przed skończonym 6... Jedno drugiemu przeczy. Dziś synek przespał noc, może te pobudki chwilowe były, poczekam więc do skończonego 5,5 i zobaczymy :-).

niekoniecznie nie logiczne zawsze możesz ugotowaną kaszę mannę dodac do swojego mleka i podac z butelki  ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24623 dnia: 15 Kwietnia 2013, 22:29 »
Justyś pewnie że tak ;D

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #24624 dnia: 16 Kwietnia 2013, 06:34 »
Jaki rower kupic 5 latkowi przy wzroscie ok 110cm....

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24625 dnia: 16 Kwietnia 2013, 08:15 »

niekoniecznie nie logiczne zawsze możesz ugotowaną kaszę mannę dodac do swojego mleka i podac z butelki  ;)

chodziło mi o to, że kasza chyba też już zalicza się do rozszerzania, w końcu samo mleko to już nie jest ;-). I nigdzie nie jest powiedziane, że rozszerzanie zaczynamy od kaszki, a od marchewki itp.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #24626 dnia: 16 Kwietnia 2013, 11:37 »
Dziewczyny,a ja z innej beczki, Alan pierwszy raz ma gorączkę i nie wiem od czego??????Czy to może być trzydniówka???? kiedy powinna pojawić sie wysypka???? Dziś była trzecia noc z gorączką......czyli dziś jest trzeci dzień....Gorączka jest głównie w nocy, w dzień jest w sumie ok, leki miał podane tylko kilka razy, nie ma w nich żadnej ciągłości, jak nie ma gorączki to nie podaję....sprawdzałam zęby i nic tam w paszczy się nie ruszyło w sumie.....do przedszkola nie poszedł, nie wiem czy słusznie??????

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24627 dnia: 16 Kwietnia 2013, 12:56 »
Ja tam wielkiego doświadczenia nie mam, ale jak sama nazwa wskazuje wysypki można się spodziewać po 3 dniach, u nas tak było.

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #24628 dnia: 16 Kwietnia 2013, 12:59 »
U nas tak samo po trzech dania gorączki nastąpiła wysypka i w sumie wtedy było już po chorobie (choć ja dopiero wtedy Młoda do lekarza zatargałam :mdleje:)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #24629 dnia: 16 Kwietnia 2013, 13:37 »
Patryk trzydniówkę miał 3 razy  :mdleje:
po trzeciej dobie (za pierwszym razem) najpierw wysypało go na brzuchu i plecach, po kilku godzinach cały był czerwony
w kolejnych przypadkach tylko brzuch i plecy   ::)