Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4049589 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #24000 dnia: 3 Marca 2013, 10:15 »
u nas automatów brak ale dużo krów na łąkach - nawet u sąsiada (zapomniałam o krowach w sąsiedztwie  ;D)

teściowa postanowiła sobie za punkt honoru dostarczyć młodemu kozie mleko
była nawet na dzisiaj umówiona na dojenie - sama miała to zrobić i zaspała  :hahahaha:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #24001 dnia: 3 Marca 2013, 10:25 »
kupując mleko od sąsiada sprawdźcie, czy zwierzęta są zdrowe...
regularnie badane przez weterynarza, czy melko jest badane...
gruźlica wśród bydła jest dość powszechna
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24002 dnia: 3 Marca 2013, 11:06 »

Miała któraś z was doczynienia z nosidełkiem tej firmy: http://www.babytula.pl/ ??

ja mam to nosidło....sprawdza się rewelacyjnie
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #24003 dnia: 3 Marca 2013, 16:48 »
a w którym markecie dostanę kozie mleko? we wszystkich? i gdzie ono stoi w chłodniach czy przy mleku UHT?

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #24004 dnia: 3 Marca 2013, 17:16 »
Dobre mleko jest też w Lidlu. Ostatnio nasza znajoma dietetyk mówiła ze produktom mlecznym z Lidla mozna ufac w 100%. Ja wolą jednak bardziej tłuste mleko dla dzieci a to w Lidlu ma 2% :(

Potwierdzam , my lejemy  między innymi dla nich  UHT i mają wymagania ....  :)

Co do mleka koziego kupowałam Matiemu jak był mały pił do 2 rż dodawałam do niej kaszki ryżowej smakowej aby zabić ten specyficzny smak ...

Ja osobiście dla małych dzieci jeśli rodzice wybierają krowie mleko to polecam mleko pasteryzowane czyli w butelkach .

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24005 dnia: 3 Marca 2013, 17:31 »
dziewczyny przymierzam się do kupna młodemu mleka krowiego
jakie byłoby najlepsze?
nie chce pić mm a z mojego kubka ciągnie jak złoto - reakcji alergicznej brak

wg mnie żadne. mleko krowie nie jest dziecku potrzebne...
Bardzo sie mylisz.... Ale ta polemika tutaj nie jest potrzebna.
poczytaj artykuły wybitnej PAni prof. Cichosz
np. http://www.ppr.pl/artykul-rozmowa-z-prof-dr-hab-grazyna-cichosz-154288-dzial-32.php

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.minrol.gov.pl%2Fpol%2Fcontent%2Fdownload%2F21091%2F111099%2Ffile%2FPOLITYKA.pdf&ei=mnozUbGGPLPU4QSam4Bg&usg=AFQjCNFD7N5bYNBGPrsMPVdushe5rIEtWw&sig2=nfGbY6wN9nauFVQvcBde-g&bvm=bv.43148975,d.bGE

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24006 dnia: 3 Marca 2013, 17:57 »
panią profesor lubię za dwie rzeczy
- miłość do masła 
- nienawiść do cukrów

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24007 dnia: 3 Marca 2013, 18:08 »
Liliann ja jeszcze za kilka innych ale takich prywatnych ;D Będzie prowadzić kilka kursów na naszej uczelni  i studia podyplomowe. Poza wiedzą - przesympatyczna kobieta ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24008 dnia: 3 Marca 2013, 18:28 »
pewnie masz powód do osobistego entuzjazmu
dla mnie jest to babka z mocnym hoplem na punkcie mleka i nabiału...
— Richard M. Devos

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24009 dnia: 3 Marca 2013, 19:13 »
a w którym markecie dostanę kozie mleko? we wszystkich? i gdzie ono stoi w chłodniach czy przy mleku UHT?

Ja kupowałam w Auchan (najlepsza cena) litrowe UHT w dziale mleka UHT

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24010 dnia: 3 Marca 2013, 19:29 »
Lilian bo hopla ma ;D

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #24011 dnia: 3 Marca 2013, 19:45 »

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24012 dnia: 3 Marca 2013, 20:02 »
Jagna77 dzięki serdeczne
szkoda tylko, że UHT bo już miałam nadzieję na pasteryzowane   8)
no nic, przez tydzień w PL korona mi z głowy nie spadnie

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24013 dnia: 3 Marca 2013, 20:45 »
anulla_p niestety w PL kozie mleko nie jest tak popularne tak więc nie wiem czy znalazłoby się pasteryzowane , jedynie od znajomego hodowcy kóz można kupić najświeższej jakości co nie znaczy ,że najlepszej ( fizyko-chemiczne , antybiotyki, substancje hamujące itp) tak więc z najgorszego to UHT najlepsze bo najpewniejsze  :)

Pozdrawiam.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #24014 dnia: 3 Marca 2013, 20:53 »
Dziewczyny, zgłupiałam. W Omegamed baby DHA nie ma wit. D, prawda? to znaczy, jak nie ma napisane, że z wit. D, to jej nie ma, czy tak? Czy to jest to samo... 8)

Offline Jagna77

• Chuck Norris

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24016 dnia: 3 Marca 2013, 21:02 »
sa 2 rozne preparaty:
omegamed baby i omegamed baby + wit D

Offline agairish

• Chuck Norris
  • Nasz aniołek 10t3d (9.07.10) godz. 13.15 [ * ]
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #24017 dnia: 3 Marca 2013, 21:04 »
A ja dzisiaj czytałam artykuł, w którym była dokładnie przeciwna opinia niż przedstawiona przez wspomnianą tu panią dr. W tym artykule inna pani,  Alicja Hofman, szczecińska makrobiotyczka mówiła, że mleko (poza tym z naszej piersi przez tylko rok) nie jest w ogóle potrzebne i może spowodować wiele chorób typu osteoporoza, rak itp. Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu tegoż artykułu zgłupiałam... Aczkolwiek argumentacja była bardzo przekonująca.
Niestety nie mogę podać tu linku, bo artykuł jest płatny.

A buciki elephanten też bardzo polecam :) Są takie jak być dla dziecka powinny a cena jest względnie przystępna.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24018 dnia: 3 Marca 2013, 21:08 »
życie generalnie jest niezdrowe  :)  na dokładkę śmiertelne
to co ja się w takiej perspektywie będę mlekiem przejmować...
— Richard M. Devos

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24019 dnia: 3 Marca 2013, 21:11 »
  Są dwie szkoły odnośnie picia mleka i jedzenie przetworów mlecznych .... każdy wybiera dla siebie najlepszą czyt. najzdrowszą ......

Nas i starsze pokolenia  pojono codziennie w szkolnej stołówce kubkiem ciepłego mleka i jakoś w tamtych czasach nie było aż tyle chorych na raka itp ale to tylko moje skromne zdanie ....  8)
właśnie Lila a co dziś jest zdrowe ????  czy tak do końca wdychamy choćby  zdrowe powietrze  ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24020 dnia: 3 Marca 2013, 21:14 »

Nas i starsze pokolenia  pojono codziennie w szkolnej stołówce kubkiem ciepłego mleka i jakoś w tamtych czasach nie było aż tyle chorych na raka itp ale to tylko moje skromne zdanie ....

bo umierali bez diagnozy  :)
ale nie sądzę, by kubek mleka lub jego brak drastycznie przyczynił się do wzrostu zachorowań na nowotwory
żyjemy dłużej globalnie, zatem siłą rzeczy będziemy częściej na raka zapadać...
— Richard M. Devos

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24021 dnia: 3 Marca 2013, 21:20 »
 na coś trzeba umrzeć ....  choćby na choroby cywilizacyjne  :)    bo nasze pokolenie na pewno nie na tak zwaną  starość ....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24022 dnia: 3 Marca 2013, 21:23 »
nie koniecznie...
wielu z nas umrze ze starości, wcześniej mając do czynienie z demencją, Alzheimerem itp
naprawdę dłuuugo żyjemy
średnia wieku pacjentów przyjmowanych na ostrym dyżurze internistycznym to 80-kilka lat - pod 90-tkę...

— Richard M. Devos

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24023 dnia: 3 Marca 2013, 23:02 »
Jagna77 jeszcze raz dziękuje za info bo znając siebie pewnie bym zaczęła szukać  :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24024 dnia: 4 Marca 2013, 08:34 »
nie ma sprawy anulla_p  :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #24025 dnia: 4 Marca 2013, 08:38 »
No to ja mam Omegamed bez wit. D.

Byliśmy na założeniu plastra na przepuklinkę, w piątek chirurg powiedział nam, że możemy zakładać go sami, a dziś była inna chirurg i powiedziała, że w żadnym wypadku, bo możemy dziecku krzywdę zrobić, ścisnąć pępek  ??? Każdy mówi co innego, jak mnie to denerwuje...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #24026 dnia: 4 Marca 2013, 09:01 »
Hany bo ma już tyle pacjentów że nie chce przyjmować nowych. Moje dwie koleżanki leczą u Niej na stałe swoje dzieci. I nawet ma na poczcie głosowej takie nagranie że rejestracja nowych pacjentów wstrzymana.

Ale dzwoń, moze Ci sie poszczęści :P

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #24027 dnia: 4 Marca 2013, 09:17 »
Dzięki. Teraz i tak się wstrzymam bo w ciagu miesiąca mam umówione usg brzucha, testy płatkowe itd. Chcę zrobić wszystkie badanie jakie mogę sama sobie wymysleć ;). Z tym juz udam się do gastrologa jeśli będzie koniecznosc bo testy znowu nic nie wykażą.

Odnośnie mleka.....osobiście uważam,że mleko nie jest tak zdrowe jak mówią. Gabiś ta profesor pisze ,że jest ok a inny profesor ,ze nie;). Słowo przeciwko słowu badanie przeciwko badaniu. Jak we wszystkim dyskusja zbędna bo bedą zwolennicy i przeciwnicy.
Moja babcia piła od zawsze duzo mleka i bardzo wcześnie zdiagnozowano u niej osteoporozę. Sam lekarz powiedział jej ,ze ma odstawić mleko. Ale to dłuższa rozmowa o wynikach i przyczynach itd. Nie ma sensu.
Ja jestem dzieckiem bezmlecznym ;). Jako dziecko piłam oczywiście mleczko z piersi ale szybko okazało się ,że miałam skazę białkową itd itd. Nie piłam mleka "normalnego) kiedy byłam dzieckiem ( nie liczę tego krótkieggo czasu w szkole gdzie zmuszano nas do picia kubeczka mleka/kakao...fujjj) i nie pije teraz . Nie lubie ani mleka ani jogurtów itd.
Moja Zu z racji podejrzewanej nietolerancji również ma odstawione wszystko co związane z mlekiem i przetworami

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #24028 dnia: 4 Marca 2013, 10:04 »
Haniu ja nie będę polemizować.. nie mam potzreby nawracania kogokolwiek ;D Nie wierzę każdemu kogo widzę czy wszytskiemu co pzreczytam... Dorota Zawadzka tez uważa że Rama jest zdrowa i popiera to badaniami i wypowiedziami różnych profesorów.. niestety nie mają racji. Na wielu ciastkach i produktach masz znak instytutu matki i dziecka - też nie oznacza to że produkt jest zdrowy...  Sama miałam mieszane uczucie co do mleka. Ale... rok temu wyszło m iże mam osteopenię. Czyli poczatek osteoporozy. Za namową Pani prof. włączyłam produkty mleczne ( których nei jadłam za wiele ) . Po roku jest ogromna poprawa.... Nie wiesz jak byłaby sytuacja Twojej babci gdyby mleka nie piła... moze byłoby gorzej. Ale ja Cię nie krytykuję. Każdy robi co uważa za słuszne. Mnie tylko denerwuje jak ktoś pisze że mleko jest złe a przeczytał na ten temat jeden czy dwa artykuły na onecie czy jakimś portalu...

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #24029 dnia: 4 Marca 2013, 10:16 »
Gabiś włąsnie o to chodzi...są za i przeciw. JA nie krytykują absolutnie. Nie prowadziłam badań i pewnie prowadzić nie bede na ten temat więc moja wiedza opiera sie tylko i wyłacznie na artykułach jakie przeczytam . Również nie lubię kiedy wiedza oparta jest tylko na jednym przeczytanym pisemku. Aby sie wypowiedzieć albo przynajmniej wyrobić sobie swoje zdanie trzeba przeczytać wszystko...pozytywy i negartywy ;)
Co do babci tak jak pisałam to dłuższy wywód. U niej mleko szkodziło. szkodzi mi i Zuzi ale nie twierdze ,ze szkodzi wszystkim. Tobie pomogło jak widzisz.
Moze zbyt skrótowo napisałam ale myslę,ze mleko nie jest zdrowe dla wszystkich ale są osoby którym coś daje i wnosi do organizmu. To tak jak z innymi produktami;). My jesteśmy akurat w tej grupie która mleka nie toleruję ale przeciwnikiem jako takim nie jestem bo i dlaczego. Zresztą ja nie jestem fanatyczką niczego;). Grunt to zdrowe podejście do wielu spraw;)