Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4061439 razy)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #23880 dnia: 25 Lutego 2013, 16:48 »
No właśnie czytałam gdzieś, że nieraz same mamy zmieniają plastry. W piątek idziemy na zmianę, zapytam, czy mogę sama, bo przecież to żądna filozofia, a z tymi wycieczkami do szpitala i czekaniem w kolejce to jest masakra.

Na brzuszku jak najbardziej układamy.

Milcia, 100dni...  :o

Dmonik, trzymam kciuki, oby to nie była skaza. Pisałaś, że najgorzej jest po kąpieli, a mała nie ma przypadkiem w kąpieli jakichś zabawek? Nie wiem, u kogo w wątku to było (chyba u Japciowej), że dziecko dostawało wysypki po kąpieli z jakąś kaczuszką, czy coś takiego...

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #23881 dnia: 25 Lutego 2013, 16:57 »
Dmonik
U nas sie zaczynalo podobnie, po kapieli czerwone bo woda jest ciepla a cieplo nie sprzyja, nadmanganian potasu mialam nie bylo zmian. Jak jest czerwone to stan zapalny wyleczyc sterydem, fenistil tez mam do dzis daje, dieta leki masci pomogly dopierp po paru miesiacach, nie bede cie straszyc opowiesciami jak bylo u nas ale pociesze ze w koncu przejdzie.

Dziewczyny mialyscie malych leniuszkow jak moj Max? 9 miesiecy i nie siedzi, pelza raczkuje wstaje na nogi ale nie siedzi! Lenistwo czy co? Posadze go to siedzi ale zaraz myk i lezy i sam nie usiadzie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #23882 dnia: 25 Lutego 2013, 17:05 »
mam to samo...
9 miesięcy - raczkuje, wspina się, próbuje chodzić przy meblach - natomiast nie siedzi i nie siada...posadzony położy się na plecach i wyć zaczyna...
Zapytałam kilka dni temu o to koleżankę, która jest neurologiem dziecięcym. Mogę Ci zacytować odpowiedź "To jest dowód na to, że można pominąć pewien krok rozwojowy i iść z rozwojem dalej. I już Ci teraz nie usiądzie, bo to jest krok rozwojowy "w tył". Szybciej zacznie chodzić."
Wkurza mnie to, że nie siedzi, bo tak by może usiadł i posiedział moment...A ten tylko się wspina i wspina i wspina....i cudownie sobie też "bęcka" na ziemię...

ale lenistwem to bym tego nie nazwała...
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2013, 17:43 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #23883 dnia: 25 Lutego 2013, 17:38 »
Milcia, 100dni...   :o
Strasznie długo, wiem ale aż sprawdziłam na zdjęciach z kąpieli i wychodzi na to że faktycznie 3 miechy miał plaster na brzuchu  ;)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #23884 dnia: 25 Lutego 2013, 19:07 »
Naprawde nie usiadzie juz?? No myslalam, ze leniwy jest i nie chce mu sie siadac, jest tak jak mowisz przyjmuje prawie pozycje do siadania na czworaka pdnosi reke i sie giba ale nie przechyli sie na tyle zeby usiasc a jak psadze to krzyk i fik do tylu, calkowita nowosc dla mnie collin dawno juz siedzial i tak sie ladnie bawil na siedzaco chociaz chwile a ten to ciagle pelza i sie wspina pdciaga zaglada i kwiczy ze wstac nie ma sily sam.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #23885 dnia: 25 Lutego 2013, 19:15 »
siądzie, ale chyba szybciej zacznie chodzić...
mój już wstaje i trzyma się stabilnie...gorzej jak się puści... ::)

Ewa siedziała jak miała 7 miechów...dla mnie to też nowość...i męka...
bo muszę non-top asekurować tą wspinaczkę...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23886 dnia: 25 Lutego 2013, 19:27 »
U mnie było tak jak u liliann Szymek sa usiadł jak miał prawie 10 miesięcy. Wcześniej wstawał i raczkował. Mało tego NIGDY sie nie przekręcił na brzuch czy na plecy.... po prostu wstał pewnego dnia z pozycji raczkowania ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23887 dnia: 25 Lutego 2013, 19:37 »
Dziewczyny poszukuje dobrego laryngologa dziecięcego ze Szczecina może być prywatnie. Kogo polecacie?
dr Dariusz Pietruszka

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23888 dnia: 25 Lutego 2013, 20:50 »
mam to samo...
9 miesięcy - raczkuje, wspina się, próbuje chodzić przy meblach - natomiast nie siedzi i nie siada...posadzony położy się na plecach i wyć zaczyna...
Zapytałam kilka dni temu o to koleżankę, która jest neurologiem dziecięcym. Mogę Ci zacytować odpowiedź "To jest dowód na to, że można pominąć pewien krok rozwojowy i iść z rozwojem dalej. I już Ci teraz nie usiądzie, bo to jest krok rozwojowy "w tył". Szybciej zacznie chodzić."
Wkurza mnie to, że nie siedzi, bo tak by może usiadł i posiedział moment...A ten tylko się wspina i wspina i wspina....i cudownie sobie też "bęcka" na ziemię...

ale lenistwem to bym tego nie nazwała...

U nas też tak było
Karol usiadł chyba coś ok 10 miesiąca ... wcześniej o wiele wstawał ale chyba na tym samym etapie zaczął kroczyć przy kanapie ;)
dla mnie to tez była udręka, bo dopóki nie usiadł to ulewał  :-\

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #23889 dnia: 25 Lutego 2013, 21:08 »
A mój mały ma niewielką przepuklinę pępkową... Zdarzyło się to u którejś z Was?

Pediatra wysłała nas na chirurgię dziecięcą, właśnie wróciliśmy. Jak zwykle się naczekaliśmy, aż weszłam zapytać, czy z takim niemowlakiem też muszę czekać, babeczki wzięły nas na szczęście bez kolejki, ale jakiś ojciec się tam zaczął burzyć, że jego 4-latka też jest mała... A tam ani gdzie nakarmić, ani przewinąć...

Lekarka zakleiła Adrianowi brzuszek plasterkiem... Mamy przychodzić na zmianę co 5 dni, nie moczyć, a jak się zaczerwieni to odkleić i przyjść, jak się skóra zagoi...

Nie wiem, jak poradzimy sobie z kąpielą. Poczytałam sobie, że to nie jest groźne i go nie boli, różne opinie są też o plastrowaniu... Podobno mała przepuklina sama się wchłonie... On ma malutką, leciusieńko nabrzmiały pępuszek.

Jak pomyślę o takich wyprawach do szpitala co 5 dni, to mnie aż trzęsie...  ::)
my mielismy.. plasterek sami kleilismy tylko mlody byl uczuloni i zaraz czerwone sie robilo...Jak mial 2 latka chirurg dzieciecy wyslal nas na zabieg.Wybralismy zly szpital i do dzis pluje sobie o to w brode.Sam zabieg moze byl by  drobnostka gdyby nie ta cala otoczka i bezduszni lekarze..a potem powiklania. Do dzis syn drze sie na widok szpitala

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #23890 dnia: 25 Lutego 2013, 21:21 »
u mnie Patryk siadł dokładnie w dniu skończonych 10 miesięcy  ;D

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23891 dnia: 25 Lutego 2013, 21:29 »
Netula, to u Was sama się nie wchłonęła i konieczny był zabieg? Ale przepuklinę miał już jako niemowlak, czy później się zrobiła?

Nie straszcie o tym siadaniu, bo mi chirurg powiedziała, że najszybciej przepuklina minie, jak siądzie...  ::)

A czy którejś z Was przeciekały Dady 2? My zmieniliśmy po pampersach premium, dady przeciekają notorycznie i to tak śmiesznie, bo z tyłu przeważnie na plecach. Jak mąż przewijał, to myślałam, że za luźno zapina, ale mi też przeciekają...
Mały waży już prawie 5kg, a dwójki są do 6, może już czas na 3? Mąż z kolei uważa, że 2 są jeszcze na niego za duże...  ::)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #23892 dnia: 25 Lutego 2013, 21:38 »
Selena, najprościej będzie kupić paczkę 3 i sprawdzić  ;)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #23893 dnia: 25 Lutego 2013, 22:16 »
przepuklina niestety sie nie wchlonela i trzeba bylo ciac.Przepukline zauwazylismy jak mial bodajze kilka miesiecy i tak niestety zostalo..

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #23894 dnia: 26 Lutego 2013, 00:20 »
Znów mam pytanie. ;)
Właśnie policzyłam,że 2 marca będą 2 miesiące,jak wprowadziłam Kubie ekspozycję na gluten.Nie wiem czy dobrze czy nie,ale przez ten czas nie zwiększałam codziennej dawki,cały czas dostaje dodatkową miarkę kaszki glutenowej do kleiku czy kaszki bezglutenowej.Zatem czy teraz mam stopniowo zwiększać Mu dzienną dawkę czy mogę "walnąć z grubej rury" i np zaserwować na śniadanie porcję kaszki glutenowej?
No i czy teraz codziennie ma dostawać coś z glutenem czy mogą być w tygodniu dni bez glutenu?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23895 dnia: 26 Lutego 2013, 08:06 »
Netula, to u Was sama się nie wchłonęła i konieczny był zabieg? Ale przepuklinę miał już jako niemowlak, czy później się zrobiła?

Nie straszcie o tym siadaniu, bo mi chirurg powiedziała, że najszybciej przepuklina minie, jak siądzie...  ::)

A czy którejś z Was przeciekały Dady 2? My zmieniliśmy po pampersach premium, dady przeciekają notorycznie i to tak śmiesznie, bo z tyłu przeważnie na plecach. Jak mąż przewijał, to myślałam, że za luźno zapina, ale mi też przeciekają...
Mały waży już prawie 5kg, a dwójki są do 6, może już czas na 3? Mąż z kolei uważa, że 2 są jeszcze na niego za duże...  ::)
No z tymi rozmiarami to jest trochę naciągane. My zawsze zmieniamy kilka kg wcześniej. I tak długo macie te dwójki. Ja przeciekają na pleckach, to pewnie za małe. Teraz mamy Dady 5 już od jakiegoś czasu, a mała waży 11 kg

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #23896 dnia: 26 Lutego 2013, 08:56 »
Nam przeciekają pampersy 4 choć są w sam raz. Dady 4 są za małe. Używamy dady 5 (są od 15kg), syn waży coś ok. 13kg.
Selena, kupcie już 3.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23897 dnia: 26 Lutego 2013, 09:00 »
Sandra sms ;)
Aniu serio macie juz 5ki?  :o

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #23898 dnia: 26 Lutego 2013, 09:15 »
Selena moi oboje mieli przepuklinę. Staśkowi późno zaczęłam zaklejać bo długo mu się pępek goił i miał sporą, więc z zaklejaniem męczyliśmy się co najmniej 2 miesiące. Tosi zakleiłam szybko jak miała malutką tą przepuklinę i chyba po ok 10 dniach się wchłonęła. Każdy lekarz z którym się spotkałam kazał zaklejać. Kleiliśmy sami, tylko pierwszy raz pediatra mi pokazał jak to robić. 
Jak pampers przecieka to czas na większy rozmiar.

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #23899 dnia: 26 Lutego 2013, 09:49 »
sarmaxarica ty masz dziecko na mm ?? według tego co czytam właśnie na temat glutenu u dzieci karmionych mm pisze, że po czasie ekspozycji glutenu można podawać pełne posiłki glutenowe. Z tym że czas trwania ekspozycji u dzieci na mm trwa 3 miesiące łącznie ( pierwszy etap 2 miesiące po 2-3  g produktu glutenowego na 100 ml posiłku a etap drugi 1 miesiąc 6 g produktu glutenowego na 100 ml posiłku) wiec z tego co widzę to jeszcze miesiąc podajesz zwiekszoną ilość glutenu i dopiero pełna porcja. :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23900 dnia: 26 Lutego 2013, 10:22 »
Długo jesteśmy na 2, bo mój mały słabo przybierał. Mamy już w domu pakę 3 i raz chciałam założyć, ale strasznie wielkie mi się wydały. No ale rzeczywiście czas je wypróbować.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #23901 dnia: 26 Lutego 2013, 11:15 »
Mi też 3 na początku wielkie się wydawały :) ale używamy już baaardzo długo, nawet nie pamiętam kiedy na nie przeszliśmy.
Natalka 4.11.2012

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23902 dnia: 26 Lutego 2013, 11:27 »
Ja przeciekają na pleckach, to pewnie za małe.
nam pampers premium care przeciekały a nie były za małe...w dodatku odkąd je zmieniłam Mały nie ma odparzonego tyłka...
nie wiem czy zbieg okoliczności czy co...

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #23903 dnia: 26 Lutego 2013, 13:38 »
sarmaxarica ty masz dziecko na mm ?? ..........czas trwania ekspozycji u dzieci na mm trwa 3 miesiące łącznie ( pierwszy etap 2 miesiące po 2-3  g produktu glutenowego na 100 ml posiłku a etap drugi 1 miesiąc 6 g produktu glutenowego na 100 ml posiłku) wiec z tego co widzę to jeszcze miesiąc podajesz zwiekszoną ilość glutenu i dopiero pełna porcja. :)
Karmię Kubę metodą mieszaną,mm dostaje,jak musi się dopchać. ;) Nie wiedziałam,że ekspozycja przy mm trwa dłużej.

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #23904 dnia: 26 Lutego 2013, 13:55 »
sarmaxarica ty masz dziecko na mm ?? ..........czas trwania ekspozycji u dzieci na mm trwa 3 miesiące łącznie ( pierwszy etap 2 miesiące po 2-3  g produktu glutenowego na 100 ml posiłku a etap drugi 1 miesiąc 6 g produktu glutenowego na 100 ml posiłku) wiec z tego co widzę to jeszcze miesiąc podajesz zwiekszoną ilość glutenu i dopiero pełna porcja. :)
Karmię Kubę metodą mieszaną,mm dostaje,jak musi się dopchać. ;) Nie wiedziałam,że ekspozycja przy mm trwa dłużej.

Tu jest napisane jeszcze tak : " W przypadku gdy karmisz swoje dziecko w sposób mieszany: jeśli ilość podawanego dziennie mleka modyfikowanego jest większa niż połowa dziennego spożycia mleka, stosuj zasady Schematu żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym"
"Po pełnym okresie oswajania organizmu niemowlęcia z glutenem można podawać dzieciom gluten bez ograniczeń (kaszki glutenowe, obiadki i zupki z dodatkiem makaronu oraz kasz glutenowych, desery ze zbożami i inne)

Wiec wychodzi na to że po okresie 2 miesięcy na piersi można podawać już normalne porcje a na mleku modyfikowanym po 3 miesiącach.

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #23905 dnia: 26 Lutego 2013, 14:32 »
Długo jesteśmy na 2, bo mój mały słabo przybierał. Mamy już w domu pakę 3 i raz chciałam założyć, ale strasznie wielkie mi się wydały. No ale rzeczywiście czas je wypróbować.

Ja wiem czy tak długo  ::) Bartek na 2 był ponad pół roku,a wagowo nie był jakiś chudzina czy coś,więc nie wiem jak to jest,że Wasze 3-4 msc dzieci już na 3 przechodzą. Teraz jest na 3 i jest ok.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23906 dnia: 26 Lutego 2013, 15:36 »
No długo w porównaniu z dziećmi karmionymi mm, tak mi się wydaje. Strasznie duże są te widełki, 3 są 4-9kg. Jak wygląda dziecko 4gk, a jak 9kg!

Chlebosia, to Twój synek na pół roku ważył 6kg?

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #23907 dnia: 26 Lutego 2013, 15:43 »
Mój ma teraz 9 kg i te 3 nr 3 są na niego takie normalne,nie za duże nie za małe.
Bartuś na pół roku ważył 7 kg.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23908 dnia: 26 Lutego 2013, 15:43 »
Neta a skąd te informacje są? Bo mam wrażenie, ze co poradnik to inna szkoła. Mój był na mm i ekspozycja trwała 2 miesiące. I żyjemy :) Innych informacji "na wtedy" nie znalazłam, o trzech miesiącach nie słyszałam. Nawet tu na forum "konsultowałam się" co i jak ;)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #23909 dnia: 26 Lutego 2013, 15:54 »
Mój też nie siedzi...... od razu jak struna, albo do raczkowania.... córa siedziała tak pięknie...