Dziewczyny byłam dzisiaj z małą u super lekarza, laryngologa i już wiem co jej dolega.
Otóż ma zapalenie zatok sitowych, najprawdopodobniej powikłanie po listopadowym zapaleniu spojówek.
Ona generalnie 2 razy byla chora odkąd poszła do przedszkola. Raz te spojówki plus katar i pod koniec stycznia znwu katar plus kaszel (suchy z wymiotami, głównie wieczorem). I te kaszel powtórzyl nam się jeszcze 2 razy, trwał 2-3 wieczory i zaleczaliśmy go. Miała go tylko w domu i wieczorami. Do tego chrapała. Ja jej pakowałam Sinecod na noc, który w sumie mało dawał. Oczywiście miała już 2 antybiotyki, ale w sumie też nic nie dały za bardzo, bo problem powracał.
Także teraz małej trzeba oczyścić zatoki. Dostała 3 rodzaje kropli, ACC i Zyrtec. To też ma najprawdopodobniej powiązanie z alergią, ale to będziemy następnie ustalać.
Opisałam Wam objawy, bo może (choć oczywiście mam nadzieję, że nie) przydadzą się Wam do diagnozy w przyszłości. No i polecam dr. Pietruszkę, który przyjmuje na Podgórnej. Bardzo wierzę, że jego diagnoza jest trafna, bo to co mówił ma sens.