Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4025269 razy)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #18810 dnia: 6 Marca 2012, 07:43 »
Dziewczyny help!Czy któras z Was leczyła w domu (w sensie podawania antyb i reszty) zap.pluc u małegoi szkraba tak ok 4-6mcy?Czy odrazu decydowalyscie sie na szpital?Pytam,bo moje 3,5mczne dziecko z zap krtani dorobilo sie zap.pluc.Lekarz wypisal antyb z sugestia aby spróbowac-podaje w minimalnej ilosci mleka-narazie łyka wsio.niemniej sie martwie..
u nas Majka miała leczone ostre zapalenie oskrzeli w domu mając 2,5miesiąca ale to tylko i wyłącznie dlatego, że masz sąsiad jest pediatrą i on mówiła, że wolałaby jej do szpitala nie wysyłać, bo złapie dodatkowo biegunki itp. Nie powiedział mi co może się wiązać z podaniem antybiotyku z zastrzyku (czyt. wstrząs anafilaktyczny) ale może i dobrze, bo na pewno bym się nie zgodziła i pojechała do szpitala, a tak trafił z lekami i już następnego dnia była bardzo duża poprawa. Ale nie powiem żeby nie miała problemu z załatwieniem pielęgniarki, która poda zastrzyk tak małemu dziecku. Obdzwoniłam chyba z 5 i w końcu taka jedna zaufana tego naszego lekarza przyszła...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18811 dnia: 6 Marca 2012, 08:03 »
Ja po baby blues, po tygodniu siedzenia z Młodą w szpitalu bo w 10 dobie tam trafiliśmy nie chcialam znowu wracać TAM ::) Na samą mysli schizowałam.
Ale szczerze, jak teraz o tym myslę, to mam ciarki na plecach ::) I chyba bym postapiła inaczej w tym momencie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #18812 dnia: 6 Marca 2012, 12:51 »
Tetku :tulam:

Daria miała ostre przeziębienie jak miała 6 tygodni, obyło się bez antybiotyku, ale nasz pediatra od razu nam powiedział, ze jeśli będzie konieczny, to on sugeruje podawanie antybiotyku w warunkach jedynie szpitalnych przy takim maluszku

Sama nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #18813 dnia: 6 Marca 2012, 15:07 »
Tete ciężko Ci doradzać.. Ja bym chyba poszła do szpitala.. A tak w ogóle od soboty jesteśmy w szpitalu. Zuza bardzo chora, ja niestety też. Narazie stwierdzili jej zapalenie ucha i oskrzeli i jeszcze z układem moczowym coś jest nie tak bo wola non stop siusiu a nie może zrobić i ja boli.. Koszmar po prostu. 

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18814 dnia: 6 Marca 2012, 15:14 »
Jejku marcella, twoja Zuzia tak czesto choruje, bidulka mała. Zal mi jej ::)
Trzymajcie się i duzo zdrowia.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #18815 dnia: 6 Marca 2012, 21:27 »
Marcysia dużo zdrówka dla Was :-[

Dziewczyny mam pytanie, Norbert ma strupki w dwóch miejscach na głowie. Takie drobne żółtawe jak ciemieniucha. Ale w takim wieku? Prawie 3 lata??? Kurcze nie wiem czy sama kombinować czy raczej iść do lekarza od razu bo czytałam, że oczywiście może to być ciemieniucha ale może być też jakiś rodzaj grzybicy a taka na skórze owłosionej może powodować wyłysienie ::) Nie martwiłabym się aż tak gdyby nie fakt, że od jakiegoś ponad pół roku dziwiło mnie, że Klusek ma takie dziwne włoski, nie aż takie miłe jak u innych dzieci i matowe a tu bęc! Właśnie czytam, ze takie występują właśnie przy grzybicy :-\ No więc chyba się wybierzemy do lekarza, ale też jak czytam podejście większości do sprawy to mnie wkurza już na przedbiegach (zero badań, niektórzy nawet nie spojrzą na głowę, od razu rozpoznanie to skaza białkowa itp). No nic ale wyjścia nie mam bo napewno mądrzejsza od nich nie będę.

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #18816 dnia: 6 Marca 2012, 21:32 »
A zmieniałaś szampon, czy coś? to też może mieć podłoże uczuleniowe...

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #18817 dnia: 6 Marca 2012, 21:33 »
Właśnie nie, używam tego samego od urodzenia ::) Nic nie zmieniałam

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #18818 dnia: 6 Marca 2012, 21:53 »
oponko moja miała dokładnie to samo, wyglądało jak ciemieniucha żółte.
Też nie zmieniałam szamponu ani nic i... kupiłam szampon Mustela w piance na ciemieniuchę i zeszło ;) także nie martw się może to to samo co u mojej.
Moja córka też ma 3 latka ;)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #18819 dnia: 6 Marca 2012, 22:13 »
Aga,czasem ciemieniucha jest jednym z objawów alergii..(jak unas) szkoda ze blizej nie mieszkasz-podesłabym Tobie Xerial walczylam dlugo ...a tu 3x posmarowane i po zawodach ;D ;D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #18820 dnia: 7 Marca 2012, 08:31 »
Tak, Xerial jest super, Ola jak była mała to miała ciemieniuchę i po tym zeszło. Ale to drooogie jest.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #18821 dnia: 7 Marca 2012, 08:40 »
Mi babka jakies miesiac temu w Superpharmie powiedziala, ze ostatnio dodali do tego preparatu jakis skladnik i teraz ten produkt przeznacony jest dla dzieci od 3 roku zycia. W zamian za to kupilam AA Mama i ja na ciemieniuche i tez super przeszlo, a preparat duzo tanszy (jest nawet w rossmannie) .

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18822 dnia: 7 Marca 2012, 08:47 »
Super też działa posmarowanie Oilanem czy Emolium tym do kąpieli, zostawienie na 2-3godziny i wyczesać.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #18823 dnia: 7 Marca 2012, 12:07 »
Agnieszka,są rozne Xeriale,ja za rada pediatry kupilam taki dostosowany dla maluchów ;)
swoja szosa-co za durnota ...tuba jak dla pulku wojska,.ja posmarowalam 2-3x i co?za te cene ...maskara.Nie macie poczucia ze to jest zamysl konkretny np lobby farmaceutycznego aby konkretne leki np byly taaaak!!wielkie?Ostatatnio az sie za glowe zlapalam ile lekow wyrzycilam...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18824 dnia: 7 Marca 2012, 16:33 »
Dziewczyny poradźcie mi proszę ile potrzebuję tego plastycznego lukru na taki tort:

Mój pewnie będzie się nacząco różnił, ale mam nadzieje, że choć trochę będzie do niego zbliżony  ;D
Aha będzie miał średnicę 25 cm.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18825 dnia: 7 Marca 2012, 16:42 »
Myślę ze po kostce z każdego koloru starczy, tam jest chyba 250g. Ja bym dla pewności wzięła więcej białego.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #18826 dnia: 7 Marca 2012, 18:15 »
Białego na pewno 2 kostki...

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #18827 dnia: 7 Marca 2012, 19:38 »
ale z Was lukrowe ekspertki
ja to bym nawet nie wiedziała od czego zacząć przy takim torcie  ::)

a dzisiaj mój jakże mądry mężulek powiedział, że załatwił orkiestrę na roczek Patryka 
jeszcze trawię tę informację
narazie nie skomentowałam - szykuje sobie linię obrony przed takimi drastycznymi krokami no bo przecież to ma być impreza Patryka a nie jego  ::)

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #18828 dnia: 7 Marca 2012, 20:49 »
..jak to orkiestrę ::)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18829 dnia: 7 Marca 2012, 21:30 »
Nadrobiłam zaległe strony.
jakby kto pytał znowu o studia doktoranckie z prawa (ja kończę) czy techniczne (mąż skończył i obronił), to mogę pomoc i w miarę możliwości odpowiedzieć na pytania, ale ze względu na fakt, że nie zaglądam tu za często, piszcie priv lub u mnie w wątku.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18830 dnia: 7 Marca 2012, 21:32 »
chiquita_84, wyślij mi please przepis na tę Twoją słynną masę jogurtowo malinową  ;D ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #18831 dnia: 7 Marca 2012, 21:47 »

a dzisiaj mój jakże mądry mężulek powiedział, że załatwił orkiestrę na roczek Patryka 
jeszcze trawię tę informację
narazie nie skomentowałam - szykuje sobie linię obrony przed takimi drastycznymi krokami no bo przecież to ma być impreza Patryka a nie jego  ::)

hę? ::)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18832 dnia: 7 Marca 2012, 22:22 »
orkiestra ???

tete. a jak mała się czuje ? widzisz poprawe po tym antybiotyku ? robisz jej inhalacje ?
jeśli ty widzisz jakąś poprawę po antybiotyku i po kilku dniach lekarz też będzie widzieć poprawę to myslę że mozesz małą leczyć w domu. tutaj ważna jest kontrola. i ważne jest też to, że mała łyka Ci antybiotyk. Z zastrzykami różnie bywa. Też przechodzilismy problem robienia ich w domu przez pielęgniarki. Ale z tego co siędowiedziałam od różnych pielegniarek to maluch / i nawet dorosły też  wstrzasu może dostać nie tylko przy pierwszym zastrzyku ale też i przy ostatnim z serii.

u mnie zawsze pielęgniarki po zastrzyku siedziały kilka minut i wychodziły dopiero jak sięnic nie działo.

Co do kciuka i smoka....

Zuzia sama odrzuciła smoka bo wolała ssać paluszki...i ssała je do prawie 4 lat. nie byłam za drastycznymi metodami, w ciau dnia nie pozwalalismy jej na ssanie. Ale weź dziecku odrąb palce ! tłumaczenia i rozmów było masa. i to nie tylko z naszej strony. dopiero jak do niej trafilo, że jak nie przestanie ssać palców to będzie na pewno nosić apart ortodontyczny i to dłuuuuuugo nosić to przestała ssać. sam z siebie. Dlatego u drugiej córki nie pozwoliłam na ssanie palców.A też miała silny odruch ssania. Wprowadziłam smoka, wręcz z uporem maniaka wyjmowałam kciuka i wkładałam "gumiaczka". ssie go do tej pory ale ledwo co kilka dni temu po pół rocznej męce przebiły się trzy trójki. nie wiem jakbym przezyła i tak kiepskawe nocki bez smoka. Na razie pilnuje by w ciagu dnia nie wpadł jej w ręce. Bo smoka ma tylko do spania. Przed śniadaniem lub drugim daniem smok ląduje w zlewie bo " musi się umyć"  ;D

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #18833 dnia: 8 Marca 2012, 01:28 »
Dziewczyny, błagam pomóżcie! Jak mam mojej dwulatce pomóc w oduczeniu jej obgryzania paznokci ??? Ma tak od około dwóch miesięcy. Stanie w kącie, zakaz bajek...nie pomaga. Tak samo jak upominanie albo niezwracanie uwagi. Czekać, aż samo przejdzie? Już nie mogę patrzeć jak to robi, niektóre paznokcie ma poobgryzane do krwi.
Nie miała w ostatnim czasie żadnych stresujących sytuacji, które mogłyby się do tego przyczynić. Nie mam pojęcia skąd jej się to wzięło, bo nikt z nas tego nie robi.
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #18834 dnia: 8 Marca 2012, 07:30 »
rodzina mojego męża jest taka "orkiestrowa"
mój mąż, jego siostra i kuzynostwo mieli nawet chrzciny z orkiestrą -imprezy na ok 100 osób  :mdleje:
bardzo lubią się imprezować w ten sposób przy każdej okazji
jeszcze dwa lata temu przynajmniej raz w miesiącu można było przyjść do nas i potańczyć koło domu
ognisko, grill i sprzęt grający taki jak mają 1-osobowe orkiestry,
sąsiedzi nie mieli nic przeciwko bo muzyka była "w miarę" cicho  ::)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #18835 dnia: 8 Marca 2012, 08:00 »
toscansun na pewno jej za to nie karaj... Obgryzanie paznkoci wynika ze stresu, tak rozładowuje jakieś napięcie... Musisz się dowiedzieć o co chodzi. Moze jest zazdrosna ?? moze chce zwrócić na siebie uwagę ?? Sama obgryzałam paznokcie i wiem jakie to trudne... zresztą do tej pory jak sie stresuję to zaraz zaczynam to robić ale jako satar baba sie kontroluję ;) Po prostu jej wyjmuj paluszki z buzi jak to robi i nic nie mów. Zwróć za to uwagę na to w jakich sytuacjach to robi.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18836 dnia: 8 Marca 2012, 08:49 »
mozesz jej posmarować "gorzkim paluszkiem" paznokcie ale z własnego doświadczenia wiem że zapalonym obgryzaczon przestaje przeszkadzac po trzecim palcu
ja nie moge pozbyc się tego masakrycznego zachowania więc zrob wszystko co w twojej mocy żeby ją tego oduczyć teraz
i niestety ale to jest objaw stresu
tobie może się wydawać ze nic sie nie zadziało ale jej sie zadziało i juz

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #18837 dnia: 8 Marca 2012, 11:33 »
wiecie, mi się wydaje, że ona to robi bardziej z nudów niż ze stresu....to są takie momenty gdy nic się nie dzieje...ostatnio nawet w Kościele chodziła sobie między ławeczkami, podśpiewywała do siebie i za chwilę paluch do buzi  ;) myślałam, że padnę...ona to robi tak skrupulatnie, jeszcze sprawdza, czy dobrze obgryzione i za chwilę drugi paluch idzie w ruch :)
nie wiem, czy ten lakier coś pomoże, stosuje się go w ogóle u takich małych dzieci?
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #18838 dnia: 8 Marca 2012, 11:51 »
toscansun uwierz mi że nie robi tego z nudów... moja miała ze mną naparwdę problem bo obgryzałam paznokcie do krwi... i wiem że to się robi żeby rozładowac napięcie a nie z nudów.. potem owszem z przyzwyczajenia trzyma się palce non stop w buzi... ale przyczyna jest inna.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18839 dnia: 8 Marca 2012, 16:08 »
Dokładnie, na pewno nie z nudów.