Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4007743 razy)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #7350 dnia: 25 Stycznia 2010, 19:03 »
Elu cały czas myślę  tym sab simplexie, ale czytam wszędzie, że infacol to jego odpowiednik i ma tą samą wartość simetikonu. Już sama nie wiem. Zastanawiam się czy nie wypróbować tej herbatki plantex. Co myślicie?
Młody właśnie śpi 1,5 godziny po butelce. W dzień nie zasnął mi dłużej jak na 40 minut.

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #7351 dnia: 25 Stycznia 2010, 20:09 »
Dziewczyny mam pytanko Liwia dzisiaj cały dzień marudziła, co chwilę jadła, oprócz tego pcha łapki do buzi ale nie tak normalnie tylko tak jakby dziąsła pocierała, ślini  się bardzo, jest niespokojna , sama nie wiem czy to ząbki, czy jest głodna ? Co myślicie?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #7352 dnia: 25 Stycznia 2010, 20:34 »
Nie no co ty :) To nie ząbki :)
Oskar też pcha łapy i jak by były mniejsze to by po łokieć wcisnał :)
A ślinienie nie zawsze jest oznaką ząbkowania .
Taka produkcja śliny jets z czymś tam zwiazana...kurcze nie pamietam
Ewelina plantex dla Ciebie ? Nie wiem czy :anka: nie piła jej  ::)
OBFITE ŚLINIENIE U NOWORODKA
Wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Czasami pojawia się długo przed ząbkowaniem. Wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych.

Po co noworodkowi ślina
- Nawilża śluzówkę jamy ustnej.
- Zawarte w niej przeciwciała (IgA) utrudniają wnikanie bakterii.
- Bierze udział w procesie trawienia, za sprawą zawartych w niej enzymów.

Kiedy śliny robi się jej więcej
Od trzeciego miesiąca życia dziecka gruczoły ślinowe pracują intensywniej i wydzielają więcej śliny. Dziecko nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce.

Czemu to służy
Pięciomiesięczne dzieci bawią się językiem, wargami i śliną, robią z niej bańki - ćwiczą w ten sposób buzię i szykują do nauki mówienia.

Ślina jest potrzebna przy ząbkowaniu
Około szóstego miesiąca zaczynają rosnąć ząbki. Zawiązek zęba powoduje obrzmienie dziąsła (a nawet lekki stan zapalny). W rezultacie dziecko ślini się dużo bardziej.

Co możesz zrobić, gdy dziecko mocno się ślini
1. Smaruj brodę i szyję kremem ochronnym lub maścią (np. Linomag, Bepanthen, Alantan), by zabezpieczyć ją przed drażniącym działaniem enzymów trawiennych.
2. Pamiętaj o zabezpieczeniu buzi kremem przed wyjściem na dwór. Mokra (zaśliniona) skóra pod wpływem chłodu łatwiej ulega spierzchnięciu.
3. Zakładaj śliniaczek (nie tylko do jedzenia) i często go zmieniaj. Dzięki temu zabezpieczysz ubranko maluszka.
4. Porozmawiaj z lekarzem. Obfite, nie uzasadnione niczym ślinienie może być objawem zapalenia nagłośni.
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #7353 dnia: 25 Stycznia 2010, 21:00 »
Dziewczyny a u nas dzis wieczorkiem pojawily sie czerwone policzki ale tak bardzo czerwone nie wiem czy to uczulenie  ???

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7354 dnia: 25 Stycznia 2010, 21:13 »
olucha głodna jest!!!!!!

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #7355 dnia: 25 Stycznia 2010, 21:25 »
Zajrzałam jej do paszczy i ma opuchnięte dolne dziąsło...

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #7356 dnia: 25 Stycznia 2010, 21:29 »
moja mając 2 miesiące zaczęła sie potwornie ślinić, chciała wsadzać całe piąstki do buzi, dziąsło dolne również było opuchnięte a pierwszy ząb wyszedł jak miała 5,5, miesiąca

Nikola a zjadłaś coś co mogło uczulić?

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7357 dnia: 25 Stycznia 2010, 21:31 »
jak uważasz to posmaruj jej dentinoxem

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7358 dnia: 25 Stycznia 2010, 22:09 »
No własnie zjadłam buraki, a jemu dzis dałam łyzczeke banana z hippa ale mu nie smokowało wiec nie wmuszalam :-\
A jeszcze mam takie pytanie powiedzcie mi dziewczyny od kiedy mozna dziecku dawać zwykle mleko z kartonu pytam dlatego ze moja szwagierka (ma synka roczek skonczyl kilka dni temu) i juz mu podaje czy to nie za wczesniej  ???

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7359 dnia: 25 Stycznia 2010, 22:10 »
Po bananach są czarne nitki w kupach  :P
Nie wiem czy po tych słoiczkowych , ale w razie W to się nie przestrasz  ;D

Ja podawałam własnie koło roku , ale mu nic nie było .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7360 dnia: 25 Stycznia 2010, 22:14 »
W dzień nie zasnął mi dłużej jak na 40 minut.

Ewelina, moje dziecię w twoim wieku nie przespało w dzien ciągiem 30 min więc niekiedy to norma  ;D Za to nocki przesypia od zawsze całe.
Ja dawałam Sab simplex bo Indacol nie działał.

Dziewczyny a u nas dzis wieczorkiem pojawily sie czerwone policzki ale tak bardzo czerwone nie wiem czy to uczulenie  ???

A byłs moze z nim na dworze dziś?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7361 dnia: 25 Stycznia 2010, 22:16 »
czarne nitki? eee ja nic takiego nie zauważyłam a codziennie obgryza banana  ;D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7362 dnia: 25 Stycznia 2010, 22:53 »
A u nas zawsze były  8)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #7363 dnia: 26 Stycznia 2010, 11:20 »
Ja czytałam Nikola, że dziecko powinno pić tylko mleko modyfikowane aż do 3 roku życia i, że bardzo źle jeśli wcześniej dostaje mleko zwykłe.

Dziewczyny czy jakiś maluch tu na forum nie tolerował kaszek??? Tzn Norbert nie chce jeść kaszki łyżeczką nawet jak zrobię rzadszą a butlą wciągnął jak była rzadsza >:( A najdziwniejsze jest to, że jak zaczełam mu podawać kaszkę tak jak w schemacie w 7-ym miesiącu to pierwsze 3 dni zajadał aż mu się uszy trzęsły ::) Teraz jest wyrywanie się na wszystkie strony i w rezultacie płacz. I już wypróbowałam wszystkie możliwe smaki i bezsmakowe i mieszane i swoje z owocami. Ale butlą zjadł wczoraj taką pół na pół

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7364 dnia: 26 Stycznia 2010, 11:23 »
Może po prostu nie jest głodny o tej porze o której dajesz mu kaszkę, mój tak czasem ma jak za szybko wyskoczę z żarciem to się wykręca, chociaż żółtko w zupce u nas nie bardzo chce przejść farfocle skubańcowi przeszkadzają ;D

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #7365 dnia: 26 Stycznia 2010, 11:27 »
oj co do kaszek nie pomogę, bo jeszcze nie byłam na tym etapie.

Zamówiliśmy wczoraj dwa opakowania sab simplexu. Mam nadzieję, że do końca tygodnia przyjdą. Wczoraj maluch krzyczał do 12 w nocy. masakra.

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7366 dnia: 26 Stycznia 2010, 11:40 »
moje dziewczę dzisiaj w końcu wyczaiło jak usiąść z pozycji do raczkowania  ::) a samo raczkowanie to jak dla mnie kwestia tygodnia, dwóch. dzisiaj przemierzyła pokój w bardzo dziwny sposób - rączki jak do raczkowania i odpychała się jedną nóżką w tempie wielce przyśpieszonym (zobaczyła zabawkę psa na drugim końcu pokoju i dotarła tam  ;) ), ale to komicznie wyglądało  :D i teraz nie wiem po co jej nakupowałam zabawki które miały zachęcać do raczkowania... największą zachętą jest pies  ;D

Aga ja nie pomogę moja od 5 miesiąca się kaszkami zajada

Ewelina biedny ten Twój maluszek  :-\ oby sab simplex pomógł

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7367 dnia: 26 Stycznia 2010, 11:45 »
Nie nie wychodziłam z nim na dwór, nadal ma dwa czerwone rumience ale juz sie robią coraz jasniejsze  :-\

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7368 dnia: 26 Stycznia 2010, 11:47 »
pierwsze objawy ząbkowania mogą pojawić się nawet 3 miesiące przed przebiciem się ząbka. Więc moze to być od ząbków ale nie musi...

u Zu pierwsze objawy ząbkowania zaczełam obserwować jak skończyła 4,5 miesiąca, a ząbka zobaczyłam tuż przed ukończeniem przez nią 7 miesięcy.

Oponko są dzieci na forum, które kaszki nie lubiły. spróbuj dawać mu o innej porze (może przesuń troszkę porę karmienia kaszką łyżeczką aby był naprawdę głodny), albo dawaj mu tak jak mu to pasi. rzadką w butli z mlekiem.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #7369 dnia: 26 Stycznia 2010, 11:59 »
Ja mam pytanie odnosnie pielegnacji dziecka podczas kąpieli i po kąpieli bo Milosz ma wysuszona skóre stosowalam rózne kosmetyki jak narazie nie trafiłam na nic sprawdzonego,nawet emulsje do kapieli są dla neigo średnie,zastanawiam sie jaka jest ziaja i Johnson's baby Bedtime??

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #7370 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:04 »
Ewelina ja używałam Ziajki tej takiej co już smarować nie trzeba i bardzo fajna skórka u małej była. Teraz kupiłam jej clinic i w sumie też jestem zadowolona ale Ziajka jest lepsza, bardziej nawilża- takie mam wrażenie

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7371 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:06 »
My Ewelina używaliśmy i tego i tego. Ziajka płyn natłuszczający jest super bo ma parafinę a płyn Johnsona jakoś tak nie widziałam, żeby nawilżał specjalnie ale mamy tez balsam i jest bardzo fajny :) Norbart ma skórę bardzo mięciutką po nim.

Wiecie, co albo moje dziecko jest strasznie wybredne albo nie wiem co jest grane bo on chętnie to zjada tylko owoce a obiad mu dać to tez tragedia >:(
A z tą kaszką to on był raz i mega głodny i innym razem mało głodny i nic nie pomogło :-\ Nie wiem już sama

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #7372 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:12 »
Oponko moja Tosia nigdy kaszek nie jadła, miała odruch wymiotny. Ja też próbowałam różne ale żadej nie zjadła. Więc Norbert widocznie jest nie kaszkowy.

Bardzo suchą skórę Tosi, mimo kąpieli w Oilatum ja jeszcze nacieram balsamem La Roche Posay - Lipikar Baume AR.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7373 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:12 »
Przy dziąsełka nic jeszcze nie widać , ale kto wie. Zobaczymy czy dzisiaj to zejdzie, on ma na dwóch policzkach wygląda jak taki mały góraliczek  ;D

My uzywamy ziajki i powiem że bardzo mi podeszła, wczesniej oilatium uzywałam

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #7374 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:14 »
My także fani Ziajki - także ten płyn natłuszczający gorąco (po raz milionowy na tym forum ;) ) polecam.

Ostatnio Gucio MagdyM dostał pierwszego ząbka przed ukończeniem 3 miesiąca życia zatem ja już we wszystko uwierzę ;)
U nas faktycznie przy ząbkowaniu wyskakuje rumień! Pytałam się mojej stomatolog i ona też jest zdania, ze to od zębów...

Agnieszka, na pewno są tu dzieci bezkaszkowe- nie pamietam, czy S.Agi córcia, czy Kuchasi, a może Chlebosi? No którejś brzdąc na pewno pluje kaszkami ;) W kulinariach na pewno znajdziesz. Mój to kaszki uwielbia, do niedawna wciągał dwie dziennie. Z początku jednak też pluł, bo nie trafiałam z odpowiednią konsystencją. Spróbuj może z kaszką Nestle Zdrowy Brzuszek z Lipą- ona jest gładziutka i mojemu na początku najlepiej podpasowała.
A tak w ogóle, bardzo Ci zależy na podawaniu kaszki? Norbercik to duży facet i może nie ma potrzeby aby dawać mu gęstą, bardzo kaloryczną jakby nie patrzeć, kachę? Może tylko takie podgęszczone mleczko z butli byłoby wystarczające?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #7375 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:17 »
Madziq Martynka ruszy raz dwa! u nas to też była kwestia kilku dni :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7376 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:31 »
A u nas własnie Zu baaaaaaaardzo długo pełzała, nie raczkowala...poraczkowała moze tydzień i zaczeła chodzić. A pełzała z 1,5 miesiąca.

Moje dziecko też kaszki na mleku nie trawi na gesto, ma odruch wymiotny...za to na wodzie uwielbia ::) Szczerze...dla mnie w smaku zadna roznica..widac dla dziecia tak :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #7377 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:38 »
Moje dziecko jest bezkaszkowe w zasadzie od małego.Tyle co ja sie namęczyłam z kaszkami:z owocami,z sokiem,z dzemem(własnej roboty), z płatkami na miekko i twardo,na gęsto,rzadka kaszka,wszystkie rodzaje kaszek przestestowalismy i nic,odruch wymiotny po 2 łyżkach. Wiec odpuscilam.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7378 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:45 »
Ewelina kąp małego w jakimś emoliencie (emolium, oilatum itp),a potem pokremuj go kremem z tej samej serii.
Ostatnio znajoma pisała mi o takich kosmetychach z firmy Sofeo . chyba nie są drogie (za krem zapłaciła 8 zł) a tylko krem z tej serii pomógł jej cóerce. wypróbuj.

jeśli miłosz ma bardzo suchą skórę to dla niego j&j odpada. ziajka z parafiną mozesz jeszcze spróbować ale po tym pokremuj go kremem do skóry suchej (emolium, oilatum). I zobacz jak bedzie. Ja niestety na paru kosmetychach z Ziaji oprócz płynu do hig. intymnej się spazyłam.

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7379 dnia: 26 Stycznia 2010, 12:54 »
Dzięki za pomoc :)

Dziubasku wiesz jakoś tak super bardzo mi nie zależy ale mały ostatnio przytył bardzo mało bo 300 gram no i pediatra kazała kaszki ::) Wiesz on taki wielki to nie jest teraz, może i długi bardzo ale nie taki grubcio jak kiedyś, waży 7900gram. No nic, będę mu dawała tak jak wczoraj, pół mleka i pół kaszki z butli ::) Zdrowy brzuszek z Lipą dziubasku to jeszcze nie dla nas ;D My za malutcy jeszcze :D Ah i nie wiem czy Ci pisałam, widziałam film i jest piękny!!! A jak

A to mój  6,5 miesięczny Klusio

A tu my