Hej!
mam pytanie - czy 3-tygodniowemu maluchowi można podać jakąś herbatkę wyciszającą? Walczymy z kolkami - swoją drogą nie myślałam, że to aż taka masakra - dzieciak się zanosi, czerwienieje, pręży się, jest niespokojny, rozżalony i tak nam mija cały dzień. Dopiero na noc tak od 23 robi się spokojniej. Podajemy infacol i czopki. Póki co nie widać specjalnego efektu. Przeraża mnie myśl, że to może potrwać nawet i pół roku. Dlatego zastanawiam się czy jakaś firma ma herbatkę np. melisową dla takiego maluszka? z hippa jest z jabłkiem, ale to do 4 miesiąca. Chciałabym jakoś maluszkowi ulżyć, choć troszkę załagodzić objawy kolki, ale ciężko znaleźć na to sposób.
I jeszcze jedno pytanie - lekarz zalecił nam masaże brzuszka połączone z wtykaniem końcówki gruszki do pupy żeby gazy miały ujście - powiedzcie mi "ile" tej końcówki można wsadzić żeby dziecku krzywdy nie zrobić? A może znacie jakieś lepsze sposoby na odgazowanie? Teraz maluch leży na brzuszku, jak nie śpi to próbujemy jakieś lekkie masaże z przyginaniem nóżek do brzuszka ale nie zawsze przynosi to efekt.