Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4021105 razy)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #7650 dnia: 9 Lutego 2010, 17:20 »
ja będę powoli wprowadzać nowe produkty, ale potrzeba na to więcej czasu. W planach mam teraz marchewkę gotowaną. Później może jakiś banan, bo nie jem żadnych owoców jak na razie. Wiem, że jest wiele przepisów, ale niewiele spełnia wymogi diety hipoalergicznej zaleconej mi przez lekarza. To dieta bez mleczna, bez jajeczna, bez orzechowa i bez rybna. Dam jakoś radę. Najprościej byłoby przejść na sztuczne mleko, ale skoro już dwóch lekarzy mówiło mi, że karmienie piersią i to jak najdłużej to nie będę się sprzeciwiać. Jeśli to ma jakoś pomóc to ok. Ja nie prowadzę tu polemiki pt. czy jedno czy drugie karmienie jest lepsze, po prostu na tym etapie karmię cyckiem i muszę do tego dostosować swoją dietę. Że jest ciężko to już inna sprawa, ale na tą chwilę staram się wytrzymać.

Z innej beczki - wasze miesięczne maluchy też tak mało śpią w dzień? Mój dał dziś radę od 10 do 15.30. Lepiej śpi w nocy, ale zaskakuje mnie jak mało sypia w ciągu dnia.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #7651 dnia: 9 Lutego 2010, 19:17 »
nasza od uradzania bardzo mało spała i tak jej zostało...
przeważnie ma 2 drzemki w ciągu dnia po pół godz. Czasami uda jej się po godz.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #7652 dnia: 9 Lutego 2010, 19:45 »
Nasza dopiero od niedawna ma dwie drzemki w ciągu dnia, wcześniej spała bardzo mało. ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #7653 dnia: 9 Lutego 2010, 20:07 »
moja przez pierwsze 3 mies życia prawie tylko spała  ;) a później przez kolejne 3 miesiące bez drzemki wytrzymała najwyżej 2-2,5 godziny. teraz to nadrabia niespaniem  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7654 dnia: 9 Lutego 2010, 20:21 »
Moje dziecie od 6 misiaca dwie drzemki po 40 -60 min, teraz czasami dwie takie same, a czasami jedna 2,5 h - zalezy jak leży ;) Do 6 miesiąca max 2 h na dzien.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #7655 dnia: 9 Lutego 2010, 20:45 »
To ja mam totalnego spiocha, wstaje o 8 rano po 9 musi jeszcze pol godzinki sie zdrzemnąć i pozniej ma jeszcze 3 drzemki  ;D

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #7656 dnia: 9 Lutego 2010, 20:50 »
Moja w ciagu dnia spi tylko na spacerze :D
Za to od 19:00 do 7-8:00 :) nocki przesypia :)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #7657 dnia: 9 Lutego 2010, 21:14 »
Tak się zastanawiam na ile wartościowe jest mleko matki mającej tak ubogą dietę  :hmmm:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #7658 dnia: 9 Lutego 2010, 21:23 »
na pewno jest wartościowe
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #7659 dnia: 9 Lutego 2010, 21:27 »
To ja mam totalnego spiocha, wstaje o 8 rano po 9 musi jeszcze pol godzinki sie zdrzemnąć i pozniej ma jeszcze 3 drzemki  ;D

o matko!! rzeczywiście 7miesięczny śpioch!

U nas ze snem kolorowo było za noworodka...a później się skiepściło ;) Przez długi czas zaliczaliśmy 2 drzemki po 30-40 minut, a od 8-9 miesiąca jedna 1-1,5h (w wyjątkowych sytuacjach dochodzi do 2,5h). Kończymy dzień ok 20.30, w nocy ma milion pobudek (jedna na jedzenie) i wstaje ok 7.30-8.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #7660 dnia: 9 Lutego 2010, 21:31 »
Mój taki śpioch jak Alex Nikoli ;D Wstaje o 8-ej a o 10-ej idzie spać na godzinę a czasem półtorej. Potem w ciągu dnia też ze 2-3 drzemki ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7661 dnia: 9 Lutego 2010, 21:31 »
Mała jak była mała, do ok 4-5m-ca spała 2-3 razy po 45-60 min, później,  ok 6 spała 2 razy po 1,5 h, sielanka trwała do 10 m-ca. Od tamtego czasu jedna drzemka 1-2,5 h. Wieczorem idzie spać o 20 i wstaje o 5-5:30 + 2-3 pobudki na siku w nocy.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7662 dnia: 9 Lutego 2010, 21:45 »
Te dzieci nie wiedzą co tracą, ja bym się tak codziennie ok 12:00 chętnie "walnęła" na godzinną drzemke  8)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7663 dnia: 9 Lutego 2010, 21:47 »
Zrozumieją jak będzie trzeba wstać do szkoły!

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #7664 dnia: 9 Lutego 2010, 21:48 »
siostra mojego chrześniaka ma 3 lata i 4 miesiące i nie dość że śpi od 20 do 7 rano to jeszcze 3h w ciągu dnia ;)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7665 dnia: 9 Lutego 2010, 21:50 »
Mój Chrześniak spał tak jeszcze jak miał 5 lat!!!!! Chodził do przedszkola, gdzie dzieciaki tak spali. Fakt, że wstawał skoro świt, ale w dzień potrafił przespać do 3 h.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #7666 dnia: 9 Lutego 2010, 22:02 »
Miłosz tez do spiochow nalezy mimo ze nie przesypia całych nocy czasem sie kreci i wierci to spi od 21 do 8:30lub 9:30  + w dzien 2 godzinki.Jak mial ok 13 miesiecy to bardzo chcial spac w dzien 2 razy i w nocy tez od 21-8:30 ale sie uparłam i mu zmniejszylam zdrzemki na 1 dłuzsza.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #7667 dnia: 9 Lutego 2010, 22:19 »
ooo to mnie pocieszyłyście bo myślałam, że to z moim dzieciem jest coś nie tak. Bartuś w nocy (między 22.00 - 6.00) budzi się około 3 razy na jedzenie, potem drzemie jeszcze nie spokojnie do około 9. Potem różnie bywa... ostatnio zdarza się mała drzemka około południa (35 minut) i ładne spanie około godziny 16.00 (około 2 h), a potem już rajcuje. Właśnie skończyliśmy atak kolki. Padam a mały śpi.

Co do wartościowości mleka - mały bardzo ładnie przybiera na wadze więc wygląda na to, że jest ok. Przyjmuję witaminy dla kobiet karmiących (bo z tego co jem za wiele nie wyciągnę) i mam nadzieję że to na razie wystarczy.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7668 dnia: 9 Lutego 2010, 22:24 »
no to najważniejsze że przybiera
mnie chodzi o to że jakby gorzej było z nim albo przede wszystkim z tobą to wtedy bym sie zastanawiała nad karmieniam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7669 dnia: 9 Lutego 2010, 22:29 »
Zu już w ogóle nie śpi w dzień czasem od wielkiego dzwonu jak już mocno zmordowana to się kimnie. Michał dwie drzemki po pół godziny czasem do godziny kładzie się spać przed 8 a wstaje o 7 mniej więcej, czasem przesypia całą nockę a czasem się budzi na jedzenie więc różnie to bywa. Ewelina nie zapomnij dodatkowo łykać wapna jak przechodzisz na bezmleczną dietę, bo takie witaminy ci tego nie skompensują niestety.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7670 dnia: 10 Lutego 2010, 08:46 »
A moje dziecko wczoraj pierwszy raz od niepamietnych czasów nie chciało zasnąć wieczorem, musiałam siedziec koło niej i co chwile kłaść bo Mała wstawała i gotowa do zabawy, a jak wychodziłam to ryk. Padła po godzinie, ale w szoku byłam bo nigdy nie było z tym problemów, a tu wczoraj niespodzianka >:( Ja dziekuje za takie niespodzianki >:(

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #7671 dnia: 10 Lutego 2010, 10:12 »
Ooooooj ja też bym się czasem z moim mały walnęła spać w dzień :D Ale tu trzeba obiad a tu posprzątać, zawsze jest co robić ;D

A my nadal chorujemy  ::) Ale mam nadzieję, że już niedługo koniec.... Ah! Bo ja nie pisałam chyba w końcu :-\  Klusio jednak miał infekcję wirusową. Stąd te wymioty i kupki. Wymioty się nie powtórzyły ale kupki do tej pory są brzydkie o kwaśnym zapachu ale na szczęście jest ich już mało, bo 2 dziennie, czyli tak jak normalnie. Caly czas podaję syropek ale mały strasznie ulewa.... wszystkim i na wszystko. Więc lek daję przed snem bo inaczej wszystko na śliniaku, ubraniu jego i moim a nawet na psie ::)

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7672 dnia: 10 Lutego 2010, 11:26 »
dziś moja koleżka wylądowała z córcią w szpitalu, bo mała od 5 rano wymiotowała...
poszli do lekarza, a ten od razu wysłał je do szpitala...

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7673 dnia: 10 Lutego 2010, 12:32 »
dziewczyny poszukujemy pilnie łóżeczko turystyczne, bo jak pójdę do pracy to dzieckiem zajmie się teściowa więc chcielibyśmy zakupić dla niech to łóżeczko. Mała nie będzie tam codziennie więc nie chcemy kupować nowego tylko używane. Poza tym przyda się nam ono na wyjazdy...
Czytałam opinie i podobno bardzo dobre jest Chicco Spring i jakieś z niemieckiej (chyba) firmy Mamtu.
Podobno bardzo łatwo się je rozkłada...
Czy ma może ktoś do sprzedania?

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7674 dnia: 10 Lutego 2010, 13:07 »
ja mam z coneco i bardzo łądnie sie sprawdza przy 14 kilogramach mojej córki
ale wlasnie przemysl zakup piankowego materacyka bo te co są dodane do tych łóżeczek to można nazwac materacem jedynie umownie
a jak dziecko ma w nim codziennie spać chociaz na drzemke to ja bym kupila

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #7675 dnia: 10 Lutego 2010, 13:35 »
My mamy Baby design Simple:

I jesteśmy z niego szalenie zadowoleni! W domu służył nam za kojec, a na wyjazdach za łóżeczko- przy dłuższych jednak pobytach targaliśmy ze sobą jeszcze materac, bo faktycznie średnio mi się widziało męczenie malucha na tym twardym materaco-podobnym tworze, ale widziałam, ze wszystkie łózezka turystyczne mają podobne, więc to już nie od firmy i modelu zależy, ale od samej specyfiki tego sprzętu. Do sprzedania nie mamy... ale powiem Ci Basiu, że dużo taniej od nowego ciężko będzie Ci znaleźć, bo sama polowałam na używki (ten nasz kupiłam za 150 zł z przesyłką- nowy, z gwarancją)

U nas też choróbsko zaatakowało. A w zasadzie nie choróbsko, a zęby :-\ Atakują górne czwórki (jedna już przebita) a wraz z nimi podrażnione są zatoki- nasza pediatra mówi, że to jest bardzo częste :( więc musimy się przemęczyć. Szkoda mi mojego szkodnika, bo strasznie się męczy. Wydzielina z zatok spływa mu chyba po tylnej ścianie, bo górne drogi oddechowe są zatkane, a przez nosek nic nie leci... nawet frida nic nie uciągnie :(  Do tego straszne kupska- ok 3-4 na dobę  i dzisiaj stan podgorączkowy... ehhh

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7676 dnia: 10 Lutego 2010, 13:59 »
Ja mam takie z firmy Babymix

Uzywalismy na wakacjach i tyle, jestem zadowolona.

A Nikoś bidulek, dużo zdrówka Wam życze. U nas na chwilę ucich katar, a już myślałam, że nigdy się go nie pozbedziemy...ale to ewidentnie katar na zeby. Dobrze, ze juz nie wiele ich zostało. :-\

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7677 dnia: 10 Lutego 2010, 14:15 »
wlasnie lepiej kupic nówke sztuke nie są takie drogie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #7678 dnia: 10 Lutego 2010, 14:44 »
Ja mam chyba takie jak annussiia . Jestem bardzo zadowolona. Fakt wyrób materaco podobny trzeba jakoś sobie zastąpić materacem, a na krótsze wyjazdy podwójna kołdra na ten niby materac. Jak mała była zupełnie maleńka kładliśmy ją na wyższym poziomie. Wiem, że to że jest dwu poziomowe było mega wygodą dla mojego kręgosłupa. No i bezpieczne dla dziecka bo ja jestem niska i bezpiecznie nie umiałabym jej odłożyć do łóżeczka jak by nie było tego wyższego "piętra"

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7679 dnia: 10 Lutego 2010, 14:48 »
a czy te łóżeczka szybką i lekko się składają? bo słyszałam, że żeby niektóre złożyć trzeba się ostro napracować...