Jakie tłuszcze podajecie dzieciom, na czym smażycie itp.?
Ostatnio dużo słyszę, że najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy, żeby nie smażyć na oliwie, a dziecku smarować chleb margaryną... Czytam i czytam i w różnych miejscach co innego...
Zapamiętaj!
· Do smażenia wybieraj oleje zawierające więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych takie jak np. oliwa z oliwek czy niskoerukowy olej rzepakowy.
· Mimo iż oliwa jest droższa to po podgrzaniu zwiększa swoją objętość wiec zwykle stosuje się jej mniej niż innych tłuszczy.
· Dzieciom do 3 r. ż. smaruj pieczywo wyłącznie masłem.
· Dzieciom w każdym wieku dodawaj do posiłków oliwę z oliwek lub inne tłuszcze bogate w NNKT, możesz dodawać je do zup, sałatek, smażyć na nich omlety i jajecznice, a nawet maczać chleb zamiast smarować margaryną bądź masłem.
· Wypieki dla dzieci rób wyłącznie na maśle a tam gdzie to możliwe dodawaj dobrej jakości olej.
· Nie smaż wielokrotnie na tym samy tłuszczu, zapobiegniesz w ten sposób wytwarzaniu szkodliwych kwasów tłuszczowych Trans.
Może ktoś ma fachową literaturę w tym temacie?