Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4066119 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #38430 dnia: 11 Października 2015, 19:36 »
Ewa jak śpi u dziadków to mój tata wstaje do niej kilka razy w nocy i przykrywa...
Ja podziwiam...

U nas to samo...babcia wstaje co chwila ją przykryć...chore.

A u nas wszystko się rozwiązało dlaczego dziecko płakało dziś co chwila i sie wybudzało.
Nie wiem jak to działa, ale fakt jest taki, że synek był głodny.
Cycki od rana pełne. Ssał sobie z rana, najedzony poszedł spać o 12. Wstał o 13 i domagał się piersi wiec tak sobie siedzieliśmy do 16 i się tulilismy i karmilismy. Pokarm leciał z samego początku na pewno. Coś mnie tkneło bo płakał wciąż "na głód" i podłączyłam laktator. Po 10 min na jednej i drugiej piersi nie wyssało mi ani kropli :(
Dalismy MM - wychłeptał i poszedł w kimano. Śpi do teraz bidulek.
Znowu piersi czuje, że się napełniają.
Ja tego nie rozumiem.
Jutro wizyta doradcy w domu - bedzie co robic.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #38431 dnia: 11 Października 2015, 19:42 »
stokrotka nie przejmuj sie :)

moja skonczyla roczek i juz w pizamce spi a nie w pajacu :) ze starsza poczekalam do 1,5 roku i tez w pizamie juz spala :)

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #38432 dnia: 11 Października 2015, 19:49 »
Anusia, u mnie jest to samo, jak odkładam to płacze, ale jeść specjalnie nie chce, bo chwile pociągnie i śpi. Sposób mam taki: po karmieniu zawijam małego w kocyk tak jak w szpitalu zawijali i wtedy delikatnie odkładam. Nie orientuje się :P u mnie z kolei zmieniła się częstotliwość karmień, młody je co dwie godziny. Mam wrażenie, że mleka jest mniej, ale może to dlatego, że częściej piersi są opróżniane. W każdym razie nie dokarmiam mm, chociaż pewnie dałby sobie wcisnąć, ale uznałam, że po co go dodatkowo paść, sam da znać jak znowu zgłodnieje. Wydaje mi się, że robię dobrze. Zastanawiam się tylko czy znowu dodatkowo nie odciągać laktatorem po karmieniu, żeby napędzić laktację  ??? Mogłabym mrozić na wszelki wypadek.

Dziewczyny mam takie pytanie, moja czterolatka śpi w zwykłej pidżamie, czyli bluzka i spodnie. Moja mama twierdzi, że za mocno jej plecy "wychodzą" i powinnam jej kupić pajac.... Czy to nie jest przesada? Sama już zgłupiałam  ??? Fakt, że lubi się odkrywać, ale kontroluję ją, bo młody i tak mnie budzi co dwie godziny. A w mieszkaniu nie jest przecież aż tak zimno (ok. 22 st). Co o tym sądzicie?

nawet jakbys chciala kupic pajaca to zycze powodzenia :) dostac pajaca na taki rozmiar- ja poszukuje na 98 i w normalnych cenach- znaczy do przelkniecia dla mnie nie ma szans.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #38433 dnia: 11 Października 2015, 19:59 »
Anusiaaa jeśli bardzo Ci zależy to się nie poddawaj, staraj się myśleć pozytywnie. Doradca coś pewnie pomoże!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #38434 dnia: 11 Października 2015, 20:04 »
Ania, tylko nie zapominaj też, że laktator nie "wyssie" tyle, ile dziecko. Koleżanka laktatorem nigdy nic nie ściągnęła, a corkę tylko piersią karmiła rok.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #38435 dnia: 11 Października 2015, 20:04 »
Ania w godzinach popołudniowych jest fizjologiczny spadek laktacji. Bo taki jest dobowy rytm PRL, a na razie laktacja jest mocno od jej poziomu uzależniona. Potem ta zależność maleje bo ważniejsze stają sie inne bodźce. Spokojnie to minie.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #38436 dnia: 11 Października 2015, 20:05 »
u mnie Nadia też ciągle się odkrywa ew. wystawia nogi -ale to ma po mnie więc ja z tym nie walczę , przykryję ją zanim ja się położę i tyle

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #38437 dnia: 11 Października 2015, 20:05 »
nawet jakbys chciala kupic pajaca to zycze powodzenia :) dostac pajaca na taki rozmiar- ja poszukuje na 98 i w normalnych cenach- znaczy do przelkniecia dla mnie nie ma szans.
Ania ale co Ty opowiadasz? trochę tego jest zwłaszcza na allegro, tylko nie nazywa się już pajac a piżama jednoczęściowa i jest bez stópek. W różnych rozmiarach nawet dla dorosłych.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #38438 dnia: 11 Października 2015, 20:31 »
Ania ale co Ty opowiadasz? trochę tego jest zwłaszcza na allegro, tylko nie nazywa się już pajac a piżama jednoczęściowa i jest bez stópek. W różnych rozmiarach nawet dla dorosłych.

no wlasnie a ja szukam ze stopkami bo moj najbardziej marznie w stopy :(
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #38439 dnia: 11 Października 2015, 20:39 »
Anusia, ja też miałam mleko dopiero na 3 dobę, też parę razy dostał mm, z tym że jak zaczęła mi się produkcja mleka nie dawałam butli. jak okazało się, że trochę za mało przybierał, kupiłam wagę i co dzień go ważyłam. Zaczęłam też ściągać i na noc po cycu podawać mu butlę z moim. Jakoś od 3 miesiąca dostawał butlę z moim praktycznie do 7 miesiąca, a potem z mm, chociaż ja karmiłam 11 miesięcy, i jakoś mi się dziecko na butlę nie przerzuciło...  przystawiałam na żądanie i odstawiałam jak tylko zasnął i nie pił, a tylko ciumkał, najpierw zmieniałam pierś, a potem go odkładałam.

Płacz też będzie, bo dziecko dopiero uczy się trawić i wszystko tam w środku się przyzwyczaja. Nam po 3 tygodniu pomagał Infacol na wzdęcia.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #38440 dnia: 11 Października 2015, 20:49 »
sa na pewno w primarku takie pidzamy ze stopkami.. pewnir jak sie zrobi zimniej to beda. ostatnio na 104kupowalam
u nas super sie sprawdza śpiwór grobag.. corka od zawsze sie rozkopuje.. jakos rok temu dostalam spiwor i jesli ma ochote w nim spac to problem z glowy.. inaczej odkryta jest zawsze.. w domu temp ok 18-19st

z tym odrzuceniem piersi na rzecz butli to bym sie nie zarzekala :p moja starsza odrzucila piers szybko.. mysle ze przez butle.. chyba ze z moimi cyckami jest cos nie tak bo mlodsza butli nie widziala do teraz a tez na spiocha tylko juz je od jakiegos czasu z piersi ;)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #38441 dnia: 11 Października 2015, 21:03 »
Dzięki, chciałam tylko upewnić się, źe nie zaniedbuję dziecka :P

Anusia, od siebie mogę dodać, żebyś starała się nie stresować. To źle wpływa na produkcję pokarmu, wiem po sobie. Ważny jest też odpoczynek. Trzeba sobie wygospodarować w ciągu dnia czas na przynajmniej jedną drzemkę.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38442 dnia: 11 Października 2015, 21:23 »
Ania, tylko nie zapominaj też, że laktator nie "wyssie" tyle, ile dziecko. Koleżanka laktatorem nigdy nic nie ściągnęła, a corkę tylko piersią karmiła rok.
No ja wszystko rozumiem ake jej dziecko nie plakalo po karmieniu,  tak? A moje ryczalo ...czyli jest cos nie tak.
Staram się myslec pozytywnie.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #38443 dnia: 11 Października 2015, 21:25 »
lusi, największe pajace u nas to 24- 36 mcy....Ja pomimo,że babcią jeszcze nie jestem, nie lubię,jak Alan mi się w nocy odkrywa, sama wstaję o 3 i go przykrywam, jest lodowaty!!!!! nie lubię dla niego piżam dwu częściowych na zimniejszą porę roku;-0))) w domu mamy obecnie 20 stopni bez ogrzewania,więc ok,ale i tak jest lodowaty;-)))) ja już pajacy dla niego nie kupuję, ale często można dostać takie piżamy jednoczęściowe właśnie, bawełniane onesiesy i to mi odpowiada;-))) chociaż plecuy są okryte;-) ....nie ale ja mam schizę ogólnie jeśli chodzi o takie rzeczy  i jak patrzę na irlandzkie dzieci z odkrytymi pępkami teraz na dworze,to aż mnie ciary przechodzą;-)jeśli byłyby jakieś podkoszulki z guzikami w kroku, Alan  na bank by miał;-))))

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #38444 dnia: 11 Października 2015, 21:59 »
Daria.. nie mam na mysli typowych pajacow z guzikami tylko takie z zamkiem polarowe. . na bank byly tez wieksze jak kupowalam na wiosne bo zalowalam ze nie wzielam ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #38445 dnia: 11 Października 2015, 22:07 »
O matko ty mowisz o typowych onesiesach , z polaru, ktory nie przepuszcza powietrza. ..nie wyobrazam sobie w tym spac☺dziecku tez nie ubiore, bo bylo by mi go szkoda ☺jak w tym ludzie spia w temperaturze ok 20 stopni to nie wiem, moze jakby w pokoju bylo z 5 stopni to ok, ale tak. ..

Offline andzelika

• Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
« Odpowiedź #38446 dnia: 11 Października 2015, 23:10 »
Mój maly na początku po cycu plakal stresowałam się, plakalam nie raz dopiero teściowa podpowiedziała mi żebym spróbowała dc mu butle i tak zrobiłam .Dopiero po jakimś laktacja sie rozkręciła i cyc mu w zupełności wystarczył.
Najważniejsze to myśleć pozytywnie i sie nie poddawać.
Trzymam kciuki 😊
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38447 dnia: 12 Października 2015, 09:01 »
Andzelika a ile to u ciebie trwalo nim calkiem odstawilas mm?

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #38448 dnia: 12 Października 2015, 09:17 »
Tu mnie jeszcze nie było.

Temat odkrywania u nas też na tapecie. Znajomi podrzucili mi pomysł na dwuczęściowe piżamy - zakładać pod spód body :) Nawet nie zapięte w kroku, tylko wsunięte w portki. A body można kupić w większych rozmiarach bez problemu.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #38449 dnia: 12 Października 2015, 09:21 »
a moje dziecko też się odkrywa a śpiwór nie wchodzi w grę bo ona szału dostaje jak ma zasypiać czymś przykryta

ale w pokoju ma 24 stopnie, śpi w pajacu samym póki co więc myślę, że nie jest jej zimno jak się odkryje, chyba by ryczała jakby jej było zimno co? :P

Offline andzelika

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38450 dnia: 12 Października 2015, 09:24 »
Andzelika a ile to u ciebie trwalo nim calkiem odstawilas mm?

około 3 tygodnie ale z każdym dniem dawałam coraz mnie mm.
Dokarmiałam go tylko wtedy gdy mi strasznie płakał po moim karmieniu.
Ale najpierw go przystawiałam do cycka, jednego i drugiego i to był błąd. Gdyż w szpitalu powiedzieli mi żebym najpierw dawała jednego 15 min, a później drugiego. Dopiero położna jak przyszła mówiła żebym tak nie robiła. Bo najpierw z piersi leci taka ,,woda'' a po kilku minutach leci najbardziej wartościowe mleko którym maluszek się najada. Więc przy jednej piersi trzymałam go bardzo długo, czasem nawet jak zasnął.
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38451 dnia: 12 Października 2015, 10:16 »
Czyli robisz jak ja. U nas też co raz mnie mm.jak je z piersi i jest spokojny to nie daje, a jak po godzinie widzenia się drze jak opętany to daje.

Czy kompot jabłkowy może spowodować że Młody robi kupy jak szalony czy to tak jest na mleku mamy?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #38452 dnia: 12 Października 2015, 10:18 »
Czy kompot jabłkowy może spowodować że Młody robi kupy jak szalony czy to tak jest na mleku mamy?

Gutek robił po każdym karmieniu.

Offline andzelika

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38453 dnia: 12 Października 2015, 10:29 »
Oj na początku to maly tez robił po każdym karmieniu.Pieluchy szły jak woda
[/url]
[/url]

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #38454 dnia: 12 Października 2015, 10:31 »
ja dla corki pod pizamke zalakdam podkoszulek aby jej cieplej bylo. starsza juz bez podkoszulka ale ona wiecznie sie poci w nocy :)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #38455 dnia: 12 Października 2015, 10:35 »
Mój robił kupy przy każdym karmieniu, schodziło jakieś 10 pieluch na dobę :)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #38456 dnia: 12 Października 2015, 10:47 »
U nas z kupkami jest to samo. Młody leżał w szpitalu ponad dwa tyg ze względu na wcześniactwo i tam kazali zmieniac przed karmieniem, co dla mnie było bez sensu, bo w trakcie i tak narobił w czystą pieluchę. W domu zmieniam po karmieniu, dodatkowym plusem jest też to, że jest spokojniejszy i się nie drze, że go rozbieram.

Z tymi pajacami z polaru to już przesada, ale moja mama na pewno by taki kupiła ;) z body to dobry pomysł, bo koszulki wyłażą tak samo jak bluzka od pidżamy. Kupię ze dwa bodziaki dla babci świętego spokoju, niech zakłada u siebie :P

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #38457 dnia: 12 Października 2015, 10:51 »
Dziewczyny - pierwszy raz robię urodziny Natalii w sali zabaw. Co przygotować do jedzenia lub co kupić na takie urodziny? dodam, że czas zabawy to 2 godziny więc myślałam o samym suchym jedzeniu no i pewnie bez czekoladowych dodatków....jakie macie doświadczenia?
Natalka 4.11.2012

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #38458 dnia: 12 Października 2015, 10:58 »
U nas sprawdził się "tort" babeczkowy (przepis Caril :) ). Łatwiejsze do zjedzenia niż tort. Poza tym, były jakieś ciastka, cuksy, popcorn. Ale dzieci nie miały już czasu na jedzenie po "torcie". Były zabawy :)
A oto nasz "tort". Ozdoby zrobiłyśmy same :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38459 dnia: 12 Października 2015, 11:08 »
Ok. Tym je jak dla mnie non nstop to na kupy ciągle.