Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 152692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ka_śka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.09.2008
Odp: Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #540 dnia: 7 Lipca 2007, 20:09 »
W sumie to od dawna jestem przekonana, że chcę nazwisko męża, zwłaszcza że bardzo mi się podoba, więc raczej nie będę marudzić tylko mężnie zniosę wszelkie przeciwności losu. Należę do kobiet, które uważają, że wspólne nazwisko jest ważne dla rodziny a podwójne jakoś mi z zasady nie podchodzi. Najwyżej powiem mężowi, żeby znosił ze mną trudny biegania po urzędach i dotrzymywał mi towarzystwa  :skacza:

Offline Barbart
  • uzależniony
« Odpowiedź #541 dnia: 8 Lipca 2007, 14:18 »
A ja od zawsze chcialam miec podwojne nazwisko.

Wlaśnie w piątek podpisaliśmy papiery w USC i już zaklepane.

Zrobiłam to również ze względu na to, że dyplom z uczelni mam z panieńskim i nie chcialabym mieć w przyszłości problemów z identyfikacją :D

Ale to wybór każdej z nas.

Moje inicjały będą następujące : B.Ch-K.

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #542 dnia: 15 Lipca 2007, 20:38 »
moja kolezanka wyszla za maz na 3 roku i skonczyla studia na panienskie nazwisko mimo ze przyjela nazwisko meza i luz ;D  dowod miala na nowe legitymacje na stare 8)

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #543 dnia: 15 Lipca 2007, 20:59 »
to ja nie wiem, czy ten jej dyplom jest ważny... bo przecież była sobie kiedyś X, wyszła za mąż stała się Y,,, w tym momencie wg prawa X nie istnieje... zatem kto bronił dyplomu?

bardzo nierozsądnie zrobiła.. potem może mieć problemy w pracy... na dowodzie inne nazwisko na dyplomie inne.. ok gdyby dowód był wydany później niż dyplom, ale tak..

co do studiów... od prazu po ślubie idziesz z aktem małżeństwa do dziekanatu i dokonujesz zmian... w indeksie wpiszą Ci nowe nazwisko i dadzą pieczątkę...  a legitymacja moze poczekać.. az do wymiany dowodu.. ważne, by dziekanat miał u siebie zapisaną zmianę nazwiska...

Offline agi_82
  • bywalec
  • data ślubu: 11.08.2007r.     godz. 15:00
« Odpowiedź #544 dnia: 16 Lipca 2007, 13:48 »
My też już podpisaliśmy papiery w USC i oczywiście przejmuję nazwisko mojego K bo ja mam strasznie długie 10 liter a jego tylko 5  ;D
Jeżeli chodzi o studia to w lipcu broniłam się a w sierpniu bierzemy ślub jednak dyplom wydadzą mi na stare nazwisko a pozostało mi jeszcze tylko pół roku studiów podyplomowych i ten dyplom dostanę już na nazwisko męża  ;D.
Dziewczyny ja nie widzę problemów z identyfikacją dyplomu nawet jak się zmieni nazwisko ze względu na to, iż w dowodzie masz napisane swoje nazwisko panieńskie.

Offline ewajasz

• entuzjasta
  • data ślubu: 15-09-2007
« Odpowiedź #545 dnia: 16 Lipca 2007, 14:40 »
My również podpisaliśmy papiery w USC.....moje nazwisko jest trudne i dłuższe-ludzi często się mylą i muszę je literować!Ale nazwisko R.niby jest łatwiejsze,ale też się dopytują-przez "c" czy "dz"...wrrrr......

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #546 dnia: 16 Lipca 2007, 15:43 »
oczywiście, ze w dowodzie masz panieńskie..
tylko, ze jeśli np. dyplom masz VII 2007 roku na nazwisko panieńskie, a dowód z nowym nazwiskiem wydany np. w II 2007 to jest to trochę dziwne.. dlaczego na dyplomie nie masz swojego nazwiska, ktore obecnie nosisz...
w drugą stronę, to wiadomo, normalne... ale tak?  przeciez np. jeśli byłabyś mężatką i zmieniła nazwisko, prawa jazdy nie zrobiłabyś na nazwisko panieńskie... jakiś tam kurs też robiłabyś na nowe nazwisko... zatem dziwne, ze w dosyć ważnej sprawie jaką jest dyplom ukończenie studiów ona tak dziwnie postąpiła..

Offline agi_82
  • bywalec
« Odpowiedź #547 dnia: 16 Lipca 2007, 15:57 »
Madzialena zgadzam się z Tobą w zupełności. jeżeli ktoś wziął ślub i zmienił nazwisko w czasie studiów to jego obowiązkiem jest poinformowanie o tym fakcie uczelnie, ale to oczywiście jest sprawa indywidualna i zależy to od osoby.

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #548 dnia: 16 Lipca 2007, 16:01 »
al;e cóz takiego ciężkiego w tym - bierze się akt małżeństwa, który się dostaje i idzie się do dziekanatu zmienić nazwisko - żadna filozofia i nic nie kosztuje......po co tak sobie gmatwać życie.

wiadome jest, że trzeba zgłosić wszędzie gdzie używają naszych danych.....................choć powiem szczerze, że nie wyminiłam jeszcze prawa - jazdy, nie używam go  ::) i stawiam tez opór że kosztuje to o całe 50 zł więcej niż wymiana dowodu - a niby czemu, jak są prawie identyczne

Offline Joasia

• forumowicz
  • Patusiowa mamusia
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #549 dnia: 17 Lipca 2007, 17:12 »
A co w sytuacji jak własnie obroniłam licencjat i mam jeszcze panieńskie, za dwa tygodnie biorę ślub i przyjmuję nazwisko męża, a pod koniec sierpnia składam papiery na inną uczelnię na magisterskie??

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #550 dnia: 17 Lipca 2007, 18:26 »
to ja mam pytanie chce zyrobic sobie prawo jazdy miedzynarodowe...stare prawko mam na panienskie a teraz mam 2 i co mam zrobic 8)

Offline agi_82
  • bywalec
« Odpowiedź #551 dnia: 17 Lipca 2007, 18:43 »
Joasia jak będziesz składała papiery na uczelnie to bierzesz akt zawarcia małżeństwa i dyplom oraz inne potrzebne dokumenty, nie będziesz mieć z tym problemów.

Offline Joasia

• forumowicz
  • Patusiowa mamusia
« Odpowiedź #552 dnia: 17 Lipca 2007, 18:55 »
Agi, czyli nie musze w mojej starej uczelni zmieniac nazwisko na dyplomie tylko nowa sobie to poprawi??

Offline agi_82
  • bywalec
« Odpowiedź #553 dnia: 17 Lipca 2007, 19:08 »
Joasiu oni nic nie będą zmieniać ci na dyplomie, ponieważ broniłaś go jak byłaś jeszcze panienką, a jak im zaniesiesz odpisz aktu małżeństwa to zapiszą Cię już na uczelnie z nowym nazwiskiem.

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #554 dnia: 17 Lipca 2007, 19:26 »
eh ja  też nie wymieniłam wszystkich dokumentów.. ale zmianę nazwiska od razu w dziekanacie zgłosiłam..
aczkolwiek do końca miałam legitymację na stare nazwisko  (babka powiedziała, ze wymieni mi, gdy wymienię dowód, bo oprócz nazwiska zmieniałam adres, ale jakoś dowodu nie zdążyłam do konca studiow wymienić.. ).. nadal mam prawo jazdy na stare nazwisko i dane na koncie w banku..

cóż.. trzeba niedługo to pozmieniać..

Offline Joasia

• forumowicz
  • Patusiowa mamusia
« Odpowiedź #555 dnia: 17 Lipca 2007, 19:33 »
Agi dziękuję!!!  :przytul: już się martwiłam, że będę krążyć między dwoma uczelniami!!  ;D

Offline @Bella

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.10.2005
« Odpowiedź #556 dnia: 1 Stycznia 2008, 13:02 »
Ja po ślubie przyjęłam nazwisko męża :)))

Offline amadaa

• forumowicz
  • data ślubu: 03.05.2008
« Odpowiedź #557 dnia: 12 Stycznia 2008, 19:40 »
Ja dopiszę nazwisko PM do swojego - na szczęście Tomaszek nie ma nic przeciwko  ;D Nawet podoba mu się ten pomysł  ;)
A zostawaim z powodów zawodowych oraz dlatego, że tata ma tylko dwie dziewczynki i niech jeszcze nazwisko troche będzie - tym bardziej, że należy do rzadkich :)

Offline KashDar

• uzależniony
  • data ślubu: 14.06.2008r. godz. 17.00
« Odpowiedź #558 dnia: 16 Stycznia 2008, 21:54 »
ja również postanowiłam dopisać drugie nazwisko do swojego, ale z innych powodów. Nazwisko mojego PM niezbyt mi sie podoba, natomiast nie chcę zupełnie z niego rezygnowac - ponieważ sądzę, że byłoby mu przykro, gdybym go nie przyjęła.

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #559 dnia: 17 Stycznia 2008, 11:32 »
Ja przechodzę na nazwisko męża - juz za lekko ponad 2 tygodnie :D

Połączenie obu, to byłby problem ,bo nie mieściłoby się w żadnych rubryczkach :D
Już się doczekac nie mogę  ;D
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #560 dnia: 17 Stycznia 2008, 12:36 »
Będziesz się ładnie nazywać...
Ale podwójne spokojnie by Ci się zmieściło...skoro moje sie mieści....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #561 dnia: 17 Stycznia 2008, 12:43 »
Połączenie obu, to byłby problem ,bo nie mieściłoby się w żadnych rubryczkach :D

E tam, ja się we wszystkim mieszczę ;-)

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #562 dnia: 20 Stycznia 2008, 12:10 »
moje tez jest podwojne i ostatnio przy zmianie dokumentow pani mowi oj dlugie nazwisko a ja no i ....zwlaszcza ze mam 2 imiona i 2 nazwiska ale mi sie podoba  ;D jakos czuje sie zwiazana i z tym i z tym ale przyznaje szczerze ze nie widze sie tylko z nazwiskiem meza... ;D

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
« Odpowiedź #563 dnia: 22 Stycznia 2008, 00:11 »
My połączyliśmy nasze nazwiska -razem to 15 znaków-czasami Patryk marudzi, że gdyny tylko jedno z nas zmieniłoby nazwsiko, to byłoby o połowe mniej papierkowej roboty- bo rzeczywiście jest tego sporo.
Ale generalnie nie narzekamy-obydwoje jestesmy dumni z naszego nowego wspólnego nazwiska.

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #564 dnia: 22 Stycznia 2008, 01:12 »
Hm, Lila - Twoje połączenie jest dłuższe niż moje  ;D

Tak jakoś nie chciałam łączyć nazwisk. Brzmią bezsensownie, a poza tym widziałam ten błysk w oku Krzyśka kiedy wybierałam nazwisko...
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #565 dnia: 22 Stycznia 2008, 08:21 »
He he -moje też są nieco przydługie i czasem kręcą nosem w urzędach..aaa na karcie kredytowej mi się nie mieszczą dwa więc mam jedno - zgadnijcie które ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #566 dnia: 22 Stycznia 2008, 12:18 »
pierwsze...of corsssss
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #567 dnia: 23 Stycznia 2008, 20:38 »
Witam:)
ja bym najchętniej zostawiła swoje nazwisko bo przyszłego męża tak średnio mi się podoba, ale myślę że by się obraził;) no i będę miała dwa  ;)

Offline Honorata24

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.04.08
« Odpowiedź #568 dnia: 29 Stycznia 2008, 11:43 »
Ja oczywiście przejde na nazwisko mojego przyszłego męzusia i jestemz tego powodu bardzo szcześliwa. A moje zdanie co do pozostawiania jeszcze swojego nazwiska to jak to woli ale dla mnie byłaba to zbedna biurokracja w przeszłosci. pozdrawiam
pozdrowienia dla Was

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #569 dnia: 15 Lutego 2008, 21:05 »
a ja wam powiem ze czasami zastanawialam sie czy by nie przyjac nazwiska R ale szczerze jakos w ogole tego nie widzialam...wlasnie nawet czasami jak gdzies podaje nazwisko to mowia ze wystarczy jedno i daje swoje  ;D

ps a propos biurokacji to nie ma jej tylko gdy nie zmienia sie nazwiska przy zmianie czy  dopisaniu jest tak samo - a mi to jeszcze nalozylo sie z dostaniem mieszkania w spadku - juz po slubie na moje panienskie nazwisko i super sie stalo ze mam 2 nazwiska wtedy nie ma zadnego problemu przy dokumentach  ;D
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2008, 21:07 wysłana przez tylunia »