Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 153324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
Odp: Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #750 dnia: 19 Listopada 2009, 20:13 »
szargiel
Poszukam w wolnej chwili to jakieś namiary Ci dam (na książkę oczywiście).
Nazwiska noszone przez małżonków ujęte są w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym - zasadą jest wola strony składająca oświadczenie przed urzędnikiem USC. Pamiętam na studiach-  jak na ćwiczeniach z prawa rodzinnego Pani dr powiedziała, że zwyczaj przejmowania nazwisk po mężu odzwierciedlał przejście kobiety spod władzy ojca pod władzę męża - wtedy przyrzekłam sobie, że albo będę mieć nazwisko podwójne albo swoje, bo pod niczyją władzą znajdować się nie zamierzam  ;D  ;D  ;D (i przyrzeczenia dotrzymałam). Nie wiem czemu ale jakoś  na tych ćwiczeniach  dotknęło mnie to stwierdzenie bardzo, od tamtej pory mam bardzo ostre podejście do minionych czasów, tego zniewolenia kobiet i dominacji mężczyzn. Do dziś nie mogę pojąć kultury krajów arabskich w zakresie dominacji nad kobietami. -ale się rozpisałam!!!
Poszukam też w komentarzu do kodeksu rodzinnego - może tam będą odnośniki do jakichś ciekawych źródeł.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2009, 20:17 wysłana przez frezyjka81 »

Offline szargiel

• użytkownik
  • **
  • niewiedza jest błogosławieństwem
« Odpowiedź #751 dnia: 19 Listopada 2009, 21:40 »
frezyjka81 - widzę, żeś koleżanka po fachu :). Mnie jakoś chyba te ćwiczenia z rodzinnego ominęły szerokim łukiem, albo nie na tym uniwerku czas spędzałyśmy.
pozdrowienia

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #752 dnia: 19 Listopada 2009, 22:56 »
mnie małż w usc uraczył podwójnym..  ::)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline silena

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: czerwiec 2010
« Odpowiedź #753 dnia: 19 Listopada 2009, 23:15 »
Ja nie wiem czy to jest kwestia stereotypu, że mąż głową rodziny itp. Ale powiem Wam, że ja nie chciałabym mieć inaczej na nazwisko niż moje dzieci. Nie ważne czy moje czy męża, ale żebyśmy wszyscy mieli to samo nazwisko, jako że jesteśmy jedną rodziną.
Może to tez kwestia wygody, bo po co każdemu z osobna tłumaczyć, dlaczego mam inne nazwisko niż moje dzieci. I wszędzie chodzić z aktem ślubu, jeżeli chce się coś załatwić. I mimo, ze ja mam zabawne nazwisko, a mój przyszły mąż zupełnie pospolite to ja przyjmę jego nazwisko.
Mam taki sam pogląd. Przyjmę nazwisko męża, bo moje jest obcobrzmiące i w połączeniu z nazwiskiem PM brzmi głupio. Poza tym mam już serdecznie dość tłumaczenia j-a-k s-i-ę t-o p-i-s-z-e Moje nazwisko było przekręcane na milion różnych sposobów. Trochę mi tylko szkoda jest, że z moim dość niepospolitym imieniem + rzadko spotykanym nazwiskiem byłam  (jeszcze jestem :))prawdopodobnie jedyna w Polsce...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #754 dnia: 20 Listopada 2009, 00:31 »
zwyczaj przejmowania nazwisk po mężu odzwierciedlał przejście kobiety spod władzy ojca pod władzę męża - wtedy przyrzekłam sobie, że albo będę mieć nazwisko podwójne albo swoje, bo pod niczyją władzą znajdować się nie zamierzam       (i przyrzeczenia dotrzymałam). Nie wiem czemu ale jakoś  na tych ćwiczeniach  dotknęło mnie to stwierdzenie bardzo, od tamtej pory mam bardzo ostre podejście do minionych czasów, tego zniewolenia kobiet i dominacji mężczyzn. Do dziś nie mogę pojąć kultury krajów arabskich w zakresie dominacji nad kobietami. -ale się rozpisałam!!!

podobna symbolika jak z prowadzeniem panny młodej do ołtarza przez ojca...
oddawanie kobiety z opieki ojca pod opiekę męża...
never...
dlatego my do ołtarza szliśmy razem za ręce...
nie jestem krową nikt mnie nie będzie nikomu oddawał...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #755 dnia: 20 Listopada 2009, 15:51 »
Silena ja też przyjmuję nazwisko PM właśnie z tego powodu - mam dość pytań "jak się to pisze" i błędow w moim nazwisku.

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #756 dnia: 21 Listopada 2009, 20:26 »
Ja mam dylemat.  Zarówno On jak i ja mamy bardzo popularne nazwiska, typowo polski;) I zastanawiam się czy zostać przy swoim( tak zawsze chcialam ), czy dołączyć nazwisko Jego, bo dwa popularne nazwiska jakos tak , jak dla mnie dziwnie brzmią.  Najgorsze ,ze zarówno moje imię plus 2 nazwiska to prawie 30 liter, nie zmieszcze sie, jak cos w rubrykach, hehehehe.  strasznie mnie to bawi, ale kto wie, może kiedys byc to problem i w sumie sama nie wiem. . . .

Offline izzaro74

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.06.2010
« Odpowiedź #757 dnia: 23 Listopada 2009, 14:47 »
Mam pytanie dotyczace przyjecia nazwiska meza w nieodmienionej formie ("ski" zamiast "ska"), by nie miec dodatkowych klopotow przy rejestrowaniu dokumentow za granica (gdzie mieszkamy).  Moge sie mylic, ale wydaje mi sie ze Kowalski i Kowalska to dla "zagraniczniakow" dwa rozne nazwiska :)Czy ktos juz mial taki problem? A moze nie ma czym sie przejmowac :) Probowalam znalezc cos w necie, ale podpowiedzi brak, wiec moze ktos tutaj wesprze rada :)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #758 dnia: 25 Listopada 2009, 22:54 »
izzaro74  :) z tego co mi wiadomo mozesz przyjac albo koncowke -ski lub -ska wedle wlasnego uznania (musisz jednak pamietac, ze jak juz przyjmiesz nazwisko w formie meskiej np. Anna Kowalski trudno bedzie Ci je zmienic po powrocie do kraju).

Niestety  :-\ wydaje mi sie, ze za granica beda te nazwiska mogli traktowac jako rozne, dlatego np. w USA duzo pan przyjmuje forme meska (by uniknac tlumaczenia i problemow).
Dla pewnosci powinnac zasiegnaj porady - mozesz to zrobic tak jak ja przez internet-ja mialam problem z odmiana zagranicznych nazwiska przy wypisywaniu zaproszen. Poradnia uniwersytecka jezykowa w Krakowie (znajdziesz w necie) odpowiedzi udzieli Ci profesor.  ;)

Powodzenia, pozdr

Offline izzaro74

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.06.2010
« Odpowiedź #759 dnia: 26 Listopada 2009, 00:36 »
Dzieki marta83 :) Zrobię tak jak radzisz. Dopytam może jeszcze w USC jak będę w Sz-nie. Pozdrówki

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #760 dnia: 26 Listopada 2009, 16:42 »
a ja ostatnio w usc dowiedziałam się, że można zmienić kolejność nazwisk (przy dwuczłonowym) tzn ze przykładowa anna nowak może po ślubie nazywac się kowalska-nowak. fajnie to też  alternatywa dla nas

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #761 dnia: 26 Listopada 2009, 20:22 »
Ooo to ciekawa wiadomość z ta zamianą nazwisk... ::)

Offline lolalola

• Chuck Norris
« Odpowiedź #762 dnia: 26 Listopada 2009, 23:36 »
Wow , tez uważam ,ze to ciekawe, 1 raz słysze. Ale z 2 strony co za różnica.... Dylemat czy mieć 1 czy 2 nazwiska/...

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #763 dnia: 27 Listopada 2009, 11:53 »
Dla mnie to dylemat ;) Póki co jestem zdecydowana na 2 (w kolejności panieńskie-po mężu), ale nie wiem jak to będzie jak przyjdzie do podjęcia ostatecznej decyzji ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #764 dnia: 28 Listopada 2009, 11:38 »
można zmienić kolejność...
czasem po zamianie lepiej brzmi jest bardziej melodyjnie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline leelaa

• nowicjusz
  • *
  • Non vedo l'ora ...
  • data ślubu: --.11.2010
« Odpowiedź #765 dnia: 30 Grudnia 2009, 01:01 »
Melodyjnie... Czasami mam wrażenie, że kobiety się BAWIĄ nazwiskami. Żeby brzmiało ładnie, żeby to to było ładnie, żeby nie było pospolite itepe itede... A przecież tu chodzi tylko o jedno: O znak zamążpójścia, którym jest przyjęcie nazwiska męża i kropka.

Jak dla mnie to patrzę na to od strony tradycyjnej, a nie liberalnej.

Ciekawostka: W Korei każda kobieta przyjmuje po ślubie nazwisko męża i kropka.

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #766 dnia: 30 Grudnia 2009, 09:53 »
leelaa hehe dobrze ze nie żyjemy w korei  :P :P hm.... a wśród arabów, muzumanów itp.  kobiety chodza w chustce i hm.... nie maja nic do powiedzenia bo maż rządzi  :P :P

hm.... ja tylko jednej rzeczy nie jarzę, skoro kobieta przyjmuje nazwisko męza i powiedzmy przez 30 lat jest pania np. K. i powiedzmy ma dorobek artystyczny na nazwisko męża to hm.... nie kumam dlaczego w akcie slubu ich dziecka wpisuje sie tylko nazwisko rodowe matki  ::) to w końcu które nazwisko sie liczy męza czy hm... panieńskie.... ale bałagan w tych papierach normalnie, chyba powinno byc wpisane nazwisko rodowe matki ale i te które nosi obecnie  ::)

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #767 dnia: 30 Grudnia 2009, 10:20 »
Właśnie podawanie nazwiska rodowego matki jest dla uproszczenia. Z założenie nosi ona nazwisko męża, jeżeli nie, to została przy swoim rodowym, które jest podane. Galimatias zaczyna się w momencie kiedy małżonkowie do swoich nazwisk dodają wspólny, ale inny niż ich nazwiska człon (taka możliwość też jest). I tak na przykład małżeństwo Anna Nowak - Kawka i Jan Kowalski - Kawka. Swoją drogą ciekawe jak wówczas na nazwisko mają dzieci.

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #768 dnia: 30 Grudnia 2009, 12:35 »
Ehhh nie spotkałam się z czymś takim więc nie wiem...Wiem jedno na dzień dzisiejszy zostanę M.K-H nie chcę być Panią H. jak moja teściowa.....tym bardziej, ze mój PM jakoś z ojcem nie związany, więc i nazwisko nie jest jakąś b. ważną sprawą ::)

Offline leelaa

• nowicjusz
  • *
  • Non vedo l'ora ...
  • data ślubu: --.11.2010
« Odpowiedź #769 dnia: 15 Stycznia 2010, 00:00 »
Ale z drugiej strony tyle razy się narzeka, że się ma długie nazwisko... Więc po co sobie dodawać to po mężu i mieć jeszcze dłuższe? Dajmy na to że któraś jest np. Bogumiła Kwiatkowska i wychodzi za mąż za Nowakowskiego. Bogumiła Kwiatkowska - Nowakowska nie zmieści się chyba prawie w żadnej rubryce, którą będzie wypełniać...

Offline lolalola

• Chuck Norris
« Odpowiedź #770 dnia: 15 Stycznia 2010, 00:49 »
A ja podjęłam decyzje,że dodam sobie nazwisko męża i moje imię i nazwiska to 25 liter, a niech się nie mieści a co mi tam;)

A mój narzeczony powiedział,że chce nazywać się tak jak ja i pragnie dodać sobie moje nazwisko do swojego. WOW, pomyślałam, jak to usłyszałam, to bardzo nietypowa decyzja jak na mężczyznę.

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #771 dnia: 15 Stycznia 2010, 09:07 »
lolalola6969 fajowo ;D
Narzeczony mojej koleżanki bierze jej nazwisko ;) ;) :D :D

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #772 dnia: 17 Stycznia 2010, 15:17 »
ja troche nawiąze do mojej wypowiedzi hm.... zabawex dla mnie to nie jest uproszczeniem.... tylko bałaganem... hm.... jak juz jestem panią L. to nie panią C....  ;D ;D

Offline epox

• maniak
  • data ślubu: 18.08.2007 ... podejście x uda sie?...
« Odpowiedź #773 dnia: 18 Stycznia 2010, 15:19 »
ja zostałam przy swoim,maz zostawił swoje i dołaczył moje,a nasze dzieci,beda nosiły nazwisko po mnie  :Serduszka: ale panie w urzedzie były zaskoczone,pytały kilka razy,czy dobrze słyszały i patrzyły na mojego czy sie napewno z tym zgada  ;D

Offline ania222

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.06.2011
« Odpowiedź #774 dnia: 18 Stycznia 2010, 21:39 »
ja bede miala laczone przez myslnik, a dzieci po mezu.
epox ale fajnie , nigdy nie spotkalam sie z czyms takim

Offline lolalola

• Chuck Norris
« Odpowiedź #775 dnia: 18 Stycznia 2010, 22:10 »
Epox, ja też 1 raz słysze i szczerze pogadam z NIM czy by się na to zgodził. Dla mnie było by to idealne rozwiązanie.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #776 dnia: 28 Stycznia 2010, 09:03 »
ja też tak chciałam jak epox, jak kiedyś rozmawialiśmy to mówił mi że mu to obojętne i nie ma sprawy, ale jak naprawdę przyszedł temat ślubu to zaczęło się wykręcanie, no ale przecież nie wezmę ślubu bo nie możemy dogadać się co do nazwiska :)

Ostatecznie pewnie ja wezmę po nim i będę miała podwójne, on po mnie i podwójne a dzieci po nim ehhh

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #777 dnia: 28 Stycznia 2010, 11:03 »
ciriness a pomyślałaś jak ludzie będą do Was kartki świąteczne adresować?Jeszcze jak dzieci będą :D :D :D ;) ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #778 dnia: 28 Stycznia 2010, 11:08 »
W czym problem ? Ja mam podwójne i życzę sobie aby mi nie skracano nazwiska więc jak ktoś nam napisał M i B S***** to zwróciłam uwagę, że ja mam podwójne nazwisko.

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #779 dnia: 28 Stycznia 2010, 11:13 »
Maju no ja tak się tylko śmieję ::) ::)...ona podwójne, małż podwójne, dzieci po nim...miejsca na kartce nie starczy ;) ;)