Autor Wątek: USC - dokumenty i opłaty  (Przeczytany 59848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline galaretka

• uzależniony
  • data ślubu: były już dwa :hopsa:
Odp: USC - dokumenty i opłaty
« Odpowiedź #150 dnia: 20 Stycznia 2010, 22:06 »
haha ;D to sie nazywaja przepisy ;) kazdy ma inaczej ::) ::)

nie mam pojecia, kto mowi i postepuje wlasciwie, moze u mnie wynika to z faktu, ze jestem urodzona gdzie indziej niz mieszkam?

ALE przez wszystkie watki forumek przebija sie info, ze papiery sa wazne 3 miesiace i BASTA. i wciaz i wciaz i wciaz.  No jaja po prostu :D
haha

najwazniejsze, ze sprawa obraca sie na Wasza korzysc, a nie odwrotnie, wiec niech tak zostanie :)
Kochajmy się !! ;D

"As im rządzi, fanki kadzą, kogo zechcą tego zgładzą."
Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #151 dnia: 20 Stycznia 2010, 22:15 »
Mój odpis aktu urodzenia miał 2 lata a nie 24 i tak mi nie przyjęli. Miał być świeżutki....
Faktycznie, co miejsce to inne obyczaje...

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #152 dnia: 23 Lutego 2010, 11:37 »
Jeżeli chodzi o kwoty, to o ile pamiętam przy konkordatowym w USC płaciliśmy ok 85 złotych, papiery ważne max. 3 miesiące

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #153 dnia: 24 Lutego 2010, 21:11 »
Mój P. miał akt urodzenia z 2005r. i został przyjęty, ale pod warunkiem, że miał pobraną opłatę skarbową - to info od nas z USC na Armii Krajowej.

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #154 dnia: 9 Kwietnia 2010, 11:09 »
galaretka  zaświadczenie o braku przeszkód z USC jest ważne 3 miesiące a tak jak pisały dziewczyny możesz mieć starszy akt urodzenia byle miał dane z nazwiskami rodowymi rodziców i opłatą skarbową 22 zł

Offline julia25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 15 Kwietnia 2010, 13:15 »
Biurokracja jest okropna

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #156 dnia: 2 Maja 2010, 20:22 »
Powiedzcie czy akt urodzenia może odebrać współmałżonek jednego z naszych rodziców czy trzeba osobiście?

Offline szargiel

• użytkownik
  • **
  • niewiedza jest błogosławieństwem
« Odpowiedź #157 dnia: 3 Maja 2010, 12:03 »
"Powiedzcie czy akt urodzenia może odebrać współmałżonek jednego z naszych rodziców czy trzeba osobiście?"

można nawet napisać podanie i wysłać listem poleconym z opłatą. Przysyłają wprost do domu, tylko wiadomo, że trzeba ciut dłużej poczekać. Koszt to 22 zł + 3,75 zł za polecony :):).
Jeżeli ktoś inny ma odebrać to co do zasady powinien wykazać interes prawny, ale pewnie wystarczyłoby zwykłe pełnomocnictwo.

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #158 dnia: 18 Maja 2010, 22:12 »
A więc pisze zaraz po wizycie w US w Bydgoszczy.
Byłam w piątek 14.05.2010 w USC w Bydgoszczy na ulicy Grudziądzkiej, miałam akt urodzenia Pana młodego (urodził się w Chojnicach) który liczył 25 lat ( Teść trzyma wszystkie dokumenty i ma w niż super porządek) i był to jeden z o ile pamiętam 3 jakie się dostaje zaraz jak się zarejestruje dziecka i mój akt świeżo wyciągnięty z Urzędu w Toruniu ( ja nie posiadałam takiego i musiałam wyciągnąć świeżynkę z USC) dzień wcześniej pojechałam po owy dokument do Torunia bo ja się tam rodziłam.
Oba dokumenty urzędniczka W USC W Bydgoszczy uznała za tak samo ważne. Wypisaliśmy papiery zapłaciliśmy 84 zł było bardzo sympatycznie i w jakieś 10 minut załatwiliśmy wszystko dostając dokumenty które mamy zanieść do parafii.
Urzędnicy którzy nie chcą przyjąć skróconych aktów urodzenia starszych niż ileś tam .... nie maja prawa tego robić, każdy akt z opłatą skarbową jest waży nawet jak opłata = 100 zł jak w naszym wypadku i  jest to akt z czerwonym znaczkiem przyklejonym, u mnie opłata wynosiła 22 zł i była już nadrukowana, ale jak stwierdził Pani urzędnik oba są tak samo ważne .
Polecam tak sympatycznych wizyt każdemu!!

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #159 dnia: 19 Maja 2010, 10:21 »
Dziewczyny, protokół sporzadza sie w usc w miescie, w ktorym mieszkam, czy w miescie w ktorym biore ślub? Bo ja już sie pogubilam, jedni mowia tak, drudzy inaczej  :-\

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #160 dnia: 19 Maja 2010, 21:36 »
W mieście w którym mieszkasz idzie się do USC po dokumenty "o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa" i jeżeli urodziło się w innym mieście to z aktami urodzenia jeżeli urodził się w tym samym mieście co się mieszka tylko z dowodem. I z tym pozwoleniem jedzie się do kościoła w którym się będzie ślubować nawet jak on jest w innym mieście. Pani w urzędzie pyta się gdzie będzie zawarty te małżeństwo czyli w jakim mieście i pyta w jakiej religii to jest wszystko w papierach. A potem ksiądz spisuje protokół przedślubny już osobno.
Mam nadzieje że choć trochę pomogłam !!

Offline oliwka333
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 3.07.2010
« Odpowiedź #161 dnia: 9 Czerwca 2010, 20:28 »
ja mam pytanie poniewaz bierzemy slub konkordatowy czy koniecznie musze isc do mojego USC w mojej gminie gdzie jestem zameldowana  i podpisac tam dokumenty o tym jakie nazwisko przyjmuje i moje dzieci czy tez moge to zrobic w miescie w ktorym jest moj akt urodzenia. czy ktos z was byl w podobnej sytuacji?

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #162 dnia: 10 Czerwca 2010, 08:31 »
my braliśmy konkordat i w USC byliśmy w miejscu zameldowania,tam należy się udać

Offline sezorg
  • bywalec
  • data ślubu: 03.07.2010:)
« Odpowiedź #163 dnia: 10 Czerwca 2010, 09:45 »
tak, idziemy zawsze do tego USC gdzie jesteśmy zameldowani, ale gdy jest to inne niż należące do miejsca narodzin, to musi być akt urodzenia.. my płaciliśmy 91zł ::)

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Czerwca 2010, 11:29 »
A jeśli bierzemy ślub w kościele podlegającym pod inny USC, a każde z nas jest zameldowane tez w innym mieście, to gdzie idziemy z aktami urodzenia (też z różnych miast:)?

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #165 dnia: 14 Czerwca 2010, 14:47 »
DO uSC tam gdzie jest kościół tam gdzie bierzecie ślub konkordatowy.

Offline KarolinaL
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.06.2011/ 2.06.2012
« Odpowiedź #166 dnia: 15 Lutego 2011, 09:59 »
OMG! Wczoraj próbowaliśmy zarezerwować termin na ślub cywilny i to był horror.  Takiego cyrku to ja już dawno nie widziałam.  Słuchajcie, byłam w trzech (czyli wszystkich) urzędach w promieniu 15 km od domu (gdzie będzie później małe przyjęcie).  Uroczystość chcieliśmy mieć 24 czerwca - to jest w piątek po Bożym Ciele, lub w sobotę.  I co się okazało? W pierwszym urzędzie jest remont i nie dają ślubów od czerwca do września.  W drugim pani nam oświadczyła, że oni mają tradycję, że na Boże Ciało jadą na weekendową wycieczkę i nikogo nie ma. . .  (nawet wójta, który mógłby panią kierownik zastąpić!), w trzecim pani powiedziała, że w prawdzie my nie z jej gminy ani powiatu i też mają wtedy dzień wolny, ale ona za torta i flaszkę może przyjść  :o :szczeka:
Normalnie szok! Więc w końcu stanęło na środzie - zanim szanowne państwo wyjedzie na wycieczkę!

Offline jusiar

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.08.2012
« Odpowiedź #167 dnia: 28 Stycznia 2012, 12:47 »
Jestesmy zameldowani w Szczecinie a slub bedzie w moim miescie rodzinnym to gdzie isc do USC?

Offline taigh
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #168 dnia: 1 Lutego 2012, 00:14 »
hej, mam pytanie do wtajemniczonych w tajniki  działania USC i zasady ślubu konkordatowego. Czy istnieje możliwość, żeby odebrać wszelkie potrzebne dokumenty bez obecności przyszłego męża? Tudzież, czy może on napisać upoważnienie dla kogoś, kto zrobi to w jego imieniu? 

nocne zapiski panny (nie)młodej: https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=39691.0

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #169 dnia: 5 Lutego 2012, 09:25 »
Jestesmy zameldowani w Szczecinie a slub bedzie w moim miescie rodzinnym to gdzie isc do USC?

DO uSC tam gdzie jest kościół tam gdzie bierzecie ślub konkordatowy.

Dziewczyny mikoala odpowiedziała 3 posty temu na identyczne pytanie :O

Offline darziel

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 09.05.2015
« Odpowiedź #170 dnia: 3 Czerwca 2012, 18:48 »
Dziewczyny,

a orientujecie sie czy to prawda ze do USC trzeba sie udac najpozniej miesiac przed slubem (konkordatowym) bo dokumenty musza nabrac "swojej waznosci"??
zaslyszane ostatnio -> i troche mnie to dziwi czy aby napewno tak bylo?!

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #171 dnia: 4 Czerwca 2012, 08:26 »
nie za szybko nie za pozno .. my bylismy z 2 tygodnie temu i nikt nic nie mowil o przewidywanym terminie wypisania tych dokumentów. wiem, ze muesielismy czekac, zeby po slubie byly one nadal wazne, bo ksiadz jednak pare dni po slubie dopoiero kieruje je do usc

Offline darziel

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 09.05.2015
« Odpowiedź #172 dnia: 5 Czerwca 2012, 16:07 »
Aha, dzieki :)

ja pojade do USC w piatek ;) wiec mam nadzieje nie bedzie problemu i pojdzie wszystko gladko :)))

Offline Marisol
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26-07-2012
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Czerwca 2012, 23:31 »
Cześć Dziewczyny! Mieszkam za granicą a w Szczecinie jestem wymeldowana ze starego mieszkania.  Biorę ślub konkordatowy za miesiąc w Polsce (w Maszewie) i zgarniam dokumenty od strony urzędowej.  Mam już nieaktualny adres zameldowania na dowodzie i nic z tym nie zrobiłam.  Jak to jest? Muszę wystąpić o papier gdzie byłam ostatnio zameldowana czy tylko dowód jest do wglądu i nie będzie draki?

Offline marina232
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 1995
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Marca 2013, 17:10 »
Ciężko powiedzieć, lepiej to załatwić i mieć z głowy

Offline torcik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21-09-2013
« Odpowiedź #175 dnia: 25 Czerwca 2013, 11:53 »
a u nas formalności w usc były szybkie i bezbolesne :D czeka nas tylko przed ślubem zaniesienie potwierdzenia za świadków i zgarnięcie przepustki :)

Offline Dominika86
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21-06-2014
« Odpowiedź #176 dnia: 11 Marca 2014, 19:32 »
Dziewczyny mam pytanie
Ślub za 102 dni, czyli troszkę ponad 3 miesiące.  dokładnie 3 miesiące i 10 dni
Chciałabym załatwić już dokumenty z Urzędy Stanu Cywilnego, lecz wiem że są one ważne tylko 3 miesiące.
Czy mogę już je załatwiać czy lepiej za 10 dni jak zostaną 3 miesiące?
z góry wielkie dzięki za odp. 

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #177 dnia: 11 Marca 2014, 20:00 »
No to jest raczej umowne 3 miesiące, ale dla pewności poczekaj te 10 dni, nigdy nie wiadomo, na kogo trafisz, a nuż przyczepi się właśnie o ten ogonek....

Offline darling
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2014
« Odpowiedź #178 dnia: 22 Lipca 2014, 13:41 »

Ja się musiałem prosić, więc lepiej poczekać
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2014, 13:47 wysłana przez Maja »

Offline kolorowekredki
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 6 Lutego 2017, 13:07 »
A ja mam pytanie - jak to wygląda teraz? Do ślubu cywilnego potrzebny jest akt urodzenia, jeśli będę go brała w mieście innym niż rodzinne, czy urzędy załatwiają to między sobą? I jak to wygląda? Można się "zapisać na najbliższy wolny termin" czy trzeba swoje odczekać?