Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 147770 razy)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #390 dnia: 19 Grudnia 2006, 14:48 »
Obowiązek wymiany dowodu osobistego powstaje w przypadku: zmiany danych, które zamieszcza się w dowodzie, np. zmiana nazwiska mężatek - w terminie 14 dni od dnia doręczenia dokumentu stwierdzającego zmianę, uszkodzenia dowodu osobistego lub zaistnienia innej okoliczności utrudniającej ustalenie tożsamości osoby - niezwłocznie po zaistnieniu tych okoliczności, upływu terminu ważności - niezwłocznie.
Im później odbierzesz z USC akt małżeństwa tym później bedziesz mogła wymienić dowód.

Jeśli w ciągu roku podatkowego, za który się rozliczamy nastąpiła zmiana typu:
 :arrow: zawarcie związku małżeńskiego (zmiana nazwiska)
 :arrow: przeprowadzka powodująca zmianę adresu zamieszkania
 :arrow: wymiana dowodu osobistego
w tych przypadkach podatnicy powinni wcześniej lub najpóźniej razem z zeznaniem rocznym złożyć formularz aktualizacyjny NIP.
Masz na to 30 dni od daty odebrania dokumentu.

Nie wiem skąd Ninka wzięła znaki skarbowe przy dowodzie - zgodnie z ustwą koszt wymiany dowodu to opłata w wysokości 30zł :|

Offline froogunia

• uzależniony
  • data ślubu: 16 września 2006r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #391 dnia: 19 Grudnia 2006, 20:28 »
Cytat: "Ninka"
A zaraz po zmianie nazwiska TRZEBA ZGłOSIć FAKT DO URZęDU SKARBOWEGO, bo inaczej kara do 5000 zł!!!! Podobnie ze zmianą dowodu osobistego! Zmienia się bowiem numer i seria!
Musi się to wydarzyć do końca roku podatkowego!

Trochę mnie wystraszyłaś Ninka, bo zmieniałam dowód 2 razy w przeciągu tego roku i przy 1 wymianie (zgubiłam dowód) nie składałam  papierów do US, a teraz jeszcze czekam na nowy...zastanawiam się czy dwie zmiany musze zgłosić, czy wystarczy tą ostatnią... :?:

Cytat: "Maja"
Jeśli w ciągu roku podatkowego, za który się rozliczamy nastąpiła zmiana typu:
 :arrow: zawarcie związku małżeńskiego (zmiana nazwiska)
 :arrow: przeprowadzka powodująca zmianę adresu zamieszkania
 :arrow: wymiana dowodu osobistego
w tych przypadkach podatnicy powinni wcześniej lub najpóźniej razem z zeznaniem rocznym złożyć formularz aktualizacyjny NIP.

To w końcu można przy rocznym rozliczeniu złożyć formularz aktualizującu NIP3, bo zaczynam się gubić :roll: :?:

A wracając do wyminay dokumentów to stanie w UM nie należy do moich ulubionych form spędzania wolnego czasu :shock: szczególnie jak zabrakie jakiegoś papierka  :evil:
Ja zmieniałam: nazwisko i meldunek- dają 14 dni od każdej zgłoszonej  zmiany, dowód osobisty, prawo jazdy i dowód rejestracyjny, tylko miałam małe niedogodności ponieważ braliśmy ślub w Ińsku i tam znajduje się akt naszego ślubu...więc miałam do wyboru albo pojadę do Ińska po skrócony akt albo poczekam, aż doślą pocztą do najbliższego USC... Podsumowując :cześć zmian poszła gładko a część rodziła się w bólach, ale ostatecznie wszystko mam już za sobą :jupi: ...zostało tylko poczekać aż przyślą dowód z Warszawy ... a no i jeszcze ten nieszczęsny NIP3 :roll:
ale co tam....sam fakt zmiany jest odświeżający :wink:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #392 dnia: 19 Grudnia 2006, 20:37 »
Cytat: "urszula_k"
To w końcu można przy rocznym rozliczeniu złożyć formularz aktualizującu NIP3, bo zaczynam się gubić  

Tak mozna :)
Ja zlozylam juz teraz .Mam z glowy. I tak mi zycie utrudnili bo musze sie rozliczyc jeszcze osobno :(
Nie wiem skąd Ninka wzięła znaki skarbowe przy dowodzie - zgodnie z ustwą koszt wymiany dowodu to opłata w wysokości 30zł

Zgadzam sie tylko i wyłącznie 30 zł .

Ja czekalam z zameldowaniem az do slubu by za jednym zamachem wszystko załatwic jednak nie przekroczylam miesiaca od slubu.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #393 dnia: 19 Grudnia 2006, 20:45 »
pytanie do Mai
Maju bo widzę że ty tak jak ja nie śpieszyłaś się z wymianą dowodu czy jak wkońcu się do tego zabrałaś miałaś jakieś nieprzyjemności  że tak póżno?????

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #394 dnia: 19 Grudnia 2006, 21:52 »
Nie wiem skąd Ninka wzięła znaki skarbowe przy dowodzie - zgodnie z ustwą koszt wymiany dowodu to opłata w wysokości 30zł Neutral

z UM

[ Dodano: Wto Gru 19, 2006 10:16 pm ]
hmmm a może to prawo jazdy miały opłatę skarbową, jejku niepamiętam...

Offline megan

• Chuck Norris
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #395 dnia: 19 Grudnia 2006, 23:27 »
Im później odbierzesz z USC akt małżeństwa tym później bedziesz mogła wymienić dowód.

no coz postanowimy to wykorzystac - po jakim czasie jest ten dokument do odbioru?

eśli w ciągu roku podatkowego, za który się rozliczamy nastąpiła zmiana typu:
 zawarcie związku małżeńskiego (zmiana nazwiska)

ciekawe czy obwiazek ten wystepuje w przypadku rozliczania sie z podatku w kraju rezydencji a nie pochodzenia?

Offline meg

• użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #396 dnia: 20 Grudnia 2006, 01:40 »
Skończyłam czytanie na 22 stronie i już nie mogę ;-)
Pewnie nic nowego nie napiszę, ale mam dylemat:

Moje nazwisko jest szlacheckie, z tradycjami, herbowe i tak dalej, rodzina "ą, ę" tfu!
Nazwisko mojego narzeczonego jest.. i tu właśnie nie chciałabym użyć sformułowań, świadczących o tym, że nim pogardzam, ale jest.. wiejskie i do tego zabawne.

Zestawione razem brzmią bardzo dobrze, wygodnie się je wymawia i wcale nie są za długie. Nie o to chodzi.
Najchętniej przybrałabym po mężu, gdyby było choćby pospolite, ale nie śmieszne i trochę...
A tak... Jeśli zostawię oba albo, nie daj boże strzeli mi do głowy zostać tylko przy moim, to będzie wielki afront właśnie ze względu na przepaść pochodzeniową. Że pogardzam i tak dalej.
I co ja mam zrobić??

Pocieszam się, że znacznie lepiej mieć wspaniałego Kowalskiego, niż Potockiego skur**na :-)
Natomiast zupełnie się nie przejmuję pospolitością i tym, ile w danym mieście osob nosi to samo nazwisko.
A w ogóle to nie mamy większych zmartwień?? ;-)
Jeżeli przejmę tylko nazwisko po mężu, to będę Magdą M. ;-)
meg

Ubi tu Caius, ubi ego Caia.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #397 dnia: 20 Grudnia 2006, 08:47 »
Cytat: "agulkaaa"
Maju bo widzę że ty tak jak ja nie śpieszyłaś się z wymianą dowodu czy jak wkońcu się do tego zabrałaś miałaś jakieś nieprzyjemności że tak póżno?????

żadnych, wszystko bez problemu

Cytat: "megan"
no coz postanowimy to wykorzystac - po jakim czasie jest ten dokument do odbioru?

my ślubowaliśmy w sierpniu a dokument odebaliśmy w grudniu - babeczki się śmiały, że nie spieszno nam było...dowod wymieniłam ponad rok po ślubie bo czekałam na zmianę meldunku ale nie udało się  :evil: musiałam wczesniej-bo jak wspomniałam rejestracja auta na siebie wymaga aktualnego dokumentu tożsamości.

czy obwiazek ten wystepuje w przypadku rozliczania sie z podatku w kraju rezydencji a nie pochodzenia?

tak, obowiązek zgłoszenia wymiany dokumentu tożsamości - to przede wszystkim

Offline marf

• użytkownik
  • **
  • jeszcze nadal trochę nie mogę uwierzyć ;)
  • data ślubu: 11 sierpnia 2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #398 dnia: 20 Grudnia 2006, 11:01 »
No widzę że poruszyłam istotny temat :]
Dzięki za odzew!!

Jak to jest ze ślubem konkordatowym..od kogo i gdzie dostanę dokument potwierdzający zmianę stanu?;) Od księdza w parafii czy w USC?

Muszę jeszcze na spokojnie - nie na szybko przed pracą - Was poczytać..ale naprawdę dzięki :D
szczególnie Maju - za szybką reakcję :D

ściskam..i WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM!!

:D
wspólne dni i noce... cudownie zwyczajne..zwyczajnie cudowne!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #399 dnia: 20 Grudnia 2006, 11:03 »
Cytat: "marf"
od kogo i gdzie dostanę dokument potwierdzający zmianę stanu?

odpis aktu małżeństwa nalezy odebrać w USC ale nie zaraz po ślubie, ksiądz ma czas na oddanie papierzysk do urzędu - najlepiej iść po dwóch tygodniach najwcześniej

Offline megan

• Chuck Norris
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #400 dnia: 22 Grudnia 2006, 17:36 »
my ślubowaliśmy w sierpniu a dokument odebaliśmy w grudniu - babeczki się śmiały, że nie spieszno nam było...dowod

a to dobrze sie sklada :) ze tak mozna :) podejrzewam ze i tak szybciej niz w miesiac sie nie uwina wiec ...

tak, obowiązek zgłoszenia wymiany dokumentu tożsamości - to przede wszystkim

to jak bede wymieniac to zglosze - nie bede miala za bardzo czasu wczesniej  :wink:

Cytat: "meg"
Jeśli zostawię oba albo, nie daj boże strzeli mi do głowy zostać tylko przy moim, to będzie wielki afront właśnie ze względu na przepaść pochodzeniową. Że pogardzam i tak dalej.
I co ja mam zrobić??

nie sadze ze jak bedziesz dwoch nazwisk to ktos tak odbierze ... wile kobiet zachowuje swoje i dodaje meza  :wink:

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #401 dnia: 23 Grudnia 2006, 09:33 »
nie sadze ze jak bedziesz dwoch nazwisk to ktos tak odbierze ... wile kobiet zachowuje swoje i dodaje meza

tez tak uwazam chyba ze byly takie przypadki w rodzince ze zle to odbierali...masz nielada orzech do zgryzienia :mrgreen:

buzka
[/url]

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #402 dnia: 23 Grudnia 2006, 14:19 »
A ja mam pytanie - czy w urzedzie moge zdecydowac o kolejności nazwisk - jeżeli chce miec dwa?? Czy zawsze moje musi byc pierwsze??
Wiem, ze moze wydawac sie Wam to smieszne...ale w moim wypadku..zeby nie wyglądało idotycznie pasowłaby zeby męza szło pierwsze a moje later :mrgreen:  :mrgreen:

Offline Myping

• nowicjusz
  • *
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #403 dnia: 23 Grudnia 2006, 14:50 »
Niestety nie wiem jak to jest, ale z doświadczenia wiem, że dowolność w kombinacjach nazwisk ma pewne ograniczenia. Mój K. zdecydował, że przyjmie moje nazwisko, ale jako że ono jest dwuczłonowe, planował przyjąć tylko pierwszą, częściej używaną, jego część. Pani w USC powiedziała, że takiej możliwości nie ma i, chcąc przyjąc moje nazwisko, musi zdecydować się na dwie części, co też bez zastanowienia uczynił.
Wydaje mi się, że z kolejnością nazwisk nie powinno być problemu, ale mogę się oczywiście mylić.
Pozdrawiam!

Offline tylunia
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #404 dnia: 25 Grudnia 2006, 13:58 »
a mi sie wydaje ze jednak chyba musza byc w takiej koejnosci w jakiej sie je przyjmuje bo jak ktos ma 2 nazwiska to zaraz wiadomo ze 1 to panienskie a 2 po mezu ale tak to nigdy sie nad tym nie zastanawialam... moze ktos wie konkretnie sama jestem ciekawa :D

[/url]

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #405 dnia: 13 Stycznia 2007, 13:20 »
Ja bede miala 1 nazwisko- meza  :hahahaha:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #406 dnia: 13 Stycznia 2007, 14:55 »
Ja tazke planujue przyjac nazwisko meza i nie mam zamiaru zostawiac swojego bo z dwoma wiecej problemow w urzedach a mojego meza jest typowo polskie nie tak jak moje  :skacza:

Offline tylunia
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #407 dnia: 14 Stycznia 2007, 01:32 »
kurcze a ja juz sama nie wiem moze tylko po mezu :drapanie:  kurcze trudna decyzja :mdleje:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #408 dnia: 22 Stycznia 2007, 12:13 »
My mieliśmy fajną sytuację ostatnio, jak ksiądz chodził  :hahahaha: - nie mieliśmy jeszcze swojej "teczki" więc ja mówię, że Maja P-S a małż Bartosz S, ksiądz a to Państwo S wpiszę-ja na to nie, nie po to sobie rodowe nazwisko zostawiłam, żeby mi ksiądz je teraz pomijał :tupot: - musiałam być przekonująca bo tylko dodał, że wpisze, że mamy kościelny ślub żeby się potem nie czepiali :brewki:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #409 dnia: 22 Stycznia 2007, 22:38 »
My wlasnie niedawno bylismy w USC tak wiec nazwisko juz uzgodnione i przyjmuje mojego kochanie  , bedzie tylko jedno :skacza:

Offline anelle82

• uzależniony
  • data ślubu: 13.10.2007r, godz.16
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #410 dnia: 22 Stycznia 2007, 23:21 »
JA również przyjmę nazwisko mojego T. Nigdy nie chciałam mieć dwóch, a moje nowe nazwisko jest bardzo sympatyczne :skacza:

Offline ewak
  • bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #411 dnia: 23 Stycznia 2007, 14:47 »
A ja zdecydowalam sie na nazwisko dwu-czlonowe.

Po pierwsze jestem bardzo przywiazana do swojego panienskiego nazwiska;
Po drugie - moj tata nie dorobil sie syna, wiec choc na troche przedluze zywotnosc naszego rodu :wink:
Siumao - rocznik 2006, mala, ekonomiczna, naped na 4 lapy, awangardowa laciata tapicerka, serwisowana u autoryzowanego weta, pieknie sie prowadzi na smyczy.

Offline tylunia
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #412 dnia: 23 Stycznia 2007, 19:43 »
a ja wciaz sie waham...wiecie ja tez nie mam brata wiec tylko ja zostalam....ale jest sprawa ze po slubie planujemy wyjechca za granice :drapanie: czy na stale nie wiem :drapanie:  i wlasnie w tym problem :mdleje: bo teraz prosza R o przeliterowanie a gdzie dopiero obcokrajowiec a 2 Polskie to chyba bylo by za duzo?? jak myslicie :drapanie:

Offline Karmen

• użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #413 dnia: 1 Lutego 2007, 20:41 »
ja zdecydowanie przyjmę nazwisko przyszłego mężą...  :skacza:
o wiele lepiej brzmi niż moje hehe :D tzn. łatwiejsze do wymówienia no i napisania... :D
Poznanie Ciebie otworzyło najpiękniejszy rozdział mojego życia :*

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #414 dnia: 1 Lutego 2007, 20:46 »
Ja też chcę nazwisko męża :D
Juz nawet wymyślam imiona dla naszych "przyszłych" dzieci, żeby pasowały pod to nazwisko :P
A mój tata też nie ma syna :( i trochę szkoda, że nazwisko "umrze", ale podwójne by nic i tak nie zmieniło w przyszłości.

Offline justyska

• bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #415 dnia: 1 Lutego 2007, 22:05 »
Ja swoje nazwisko lubie(tzn.moze sie przyzwyczailam),ale jednak przyjme nazwisko mojego
A.Jesli zestawilabym dwa to by nie pasowalo,bo moje konczy sie na -del,a jego na -lew!Takze troche dziwnie by  brzmialo! :ban:  :ban:

Offline shain

• zapaleniec
  • data ślubu: *****07.01.2007-cywilny, *26.08.2207-kościelny
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #416 dnia: 4 Lutego 2007, 01:49 »
ja w sumie sie nie zastanawiałam poszlismy do urzedu stanu cywilnego pani zapytala jakie nazwisko przyjmuje zona a moj narzeczony powiedzial "no moje oczywiście" lubie swoje nazwisko ale jak se pomysle kiedys w banku kredyt podpisywalam i dostalam stos papierów i jak mialabym jeszcze dwuczłonowe pisac-porazka!

Offline justyska

• bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #417 dnia: 6 Lutego 2007, 00:04 »
To fakt  :skacza:  :skacza:  :skacza:  :skacza:  :skacza:

Offline **sloneczko**

• maniak
  • data ślubu: 02-05-2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #418 dnia: 6 Lutego 2007, 13:44 »
Ja też biorę nazwisko mężula. Jakoś nigdy nie myślałam, że może być inaczej.  :skacza: i znikną sytuacje, w których przekręcano moje nazwisko  :skacza:

hmmm :drapanie: u nas to jeszcze sprawa taka, że: ślub zawarty na Jamajce jest ważny w Polsce, wymaga złożenia dokumentów  w naszym USC. Na te papierzyska będziemy czekać około 2 miesięcy po powrocie. To co przez te dwa miesiące? Będą mężatką w świetle naszego prawa czy nie  :brewki:

Offline tylunia
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #419 dnia: 7 Lutego 2007, 00:59 »
Cytat: "**sloneczko**"
To co przez te dwa miesiące? Będą mężatką w świetle naszego prawa czy nie  

a to ciekawe pytanie :drapanie:
ja chyba tez przyjme tylko meza...2 dlugie to masakra a i tak nic nie da jestem jedynaczka :mdleje: