Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 152378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline olenka83
  • bywalec
  • data ślubu: 26.06.2010
Odp: Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #660 dnia: 8 Kwietnia 2009, 17:10 »
A ja zostawiam swoje i dopisuje nazwisko PM. Bedzie to bardzo dluuugie nazwisko ale chcę zrobić przyjemność mojemu tatusiowi bo wiem, że będzie to dla niego wielka duma, ze chcę zostawić swoje ;) a i mi się dwuczłonowe nazwiska podobają

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #661 dnia: 8 Kwietnia 2009, 17:48 »
Też miałam problem i nie wiedziałam co mam zrobić z racji tego ze mój PM ma dośc nietypowe nazwisko i dosć dziwnie brzmiące i za każdym razem trzeba go literować  ::)
Ale wkońcu uznałam że przyjmuje jego, nie chciałam dwóch bo to za długie by było i one jakoś ze sobą nie współgrały  ;)
Narazie o tym nie myślę zobaczymy jak będzie po ślubie , już to sobie wyborażam :
- "Imię i nazwisko poproszę"
- Justyna M....
- "Jak "  ???
i to będzie codzienność  ;D ;D ;D

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #662 dnia: 8 Kwietnia 2009, 19:41 »
Wszystko ma swoje uroki  :D Moze to byc rowniez zaleta, mozna szybciej przelamac lody np. w urzedach tylko trzeba podejsc do tego z humerem no i z dystansem oczywiscie  ;D wiem o czym mowie bede miala podobnie  :hopsa:

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #663 dnia: 17 Maja 2009, 00:39 »
Ja postanowiłam pozostać przy swoim nazwisku - w moim środowisku zawodowym, kobiety albo łączą nazwiska albo właśnie pozostają przy swoim. Jedyna trudność z pozostaniem przy swoim nazwisku to konieczność noszenia aktu małżeństwa ze sobą (to wiem od koleżanki, która pozostała przy swoim nazwisku). Jednak noszenie dodatkowego dokumentu w kobiecej torebce to chyba żaden problem  ;)

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #664 dnia: 19 Maja 2009, 13:53 »
Każda z nas wybiera taką opcję, jaka wydaje się słuszna. W moim przypadku, słyszałam podzielone opinie, na temat moich dwóch nazwisk, co mnie bardzo irytuje. To wyłącznie moja sprawa, a takie "pogaduszki" moich ciotek, że to rozłącza małżeństwo doprowadzają mnie do szału  :P :P

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #665 dnia: 19 Maja 2009, 15:00 »
Ineeze nigdy w życiu nie słyszałam o tym żeby podwójne nazwisko, czy jakiekolwiek nazwisko miało wpływ na małżeństwo. Chociaż przesądy są różne, to jak mawia moja mama "kto wierzy w gusła temu d*pa uschła"! Więc niczym się nie przejmuj.

A co do nazwisk, to ja przyjmę nazwisko męża. Ciężko im to przyszło, bo mam bardzo fajne nazwisko, które opisuje również moją osobowość. Natomiast mój narzeczony ma bardzo popularne nazwisko. Ale stwierdziłam, że po ślubie będziemy stanowić jedność i powinniśmy mieć  jedno nazwisko. Tym bardzie, że żadne z nas nie pracuje w zawodzie, w którym nazwisko jest wizytówką.

A ciekawa jestem czy któraś z Was proponowała przyszłemu mężowi przybranie jej nazwiska. Bo taka opcja też. Jakoś się tak utarło, że to kobieta zmienia nazwisko. Ciekawa jestem co Wasi partnerzy na to :)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #666 dnia: 19 Maja 2009, 23:26 »
Moj, juz maz niestety sie nie zgodzil  ::) i jak mowie, ze moje jest (bylo) ladniejsze to sie obrazal  ::)   ;D
Znam przypadek, gdzie chlopak zeni sie za rok i juz powiedzial, ze przyjmie nazwisko zony, bo u niej same dziewuszki w rodzinie, a on ma jeszcze rodzenstwo meskie  ;)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #667 dnia: 20 Maja 2009, 01:38 »
marta83 no kurcze to jakis naprawde wyjatkowy mezczyzna ze sie na to zgodził !!

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #668 dnia: 20 Maja 2009, 08:18 »
U mnie też same dziewczyny w rodzinie, niestety u niego też. On jeden rodzynek. Z tym, że jego nazwisko 1/4 Polski nosi, a moje jest unikalne ;)
A tak poważnie to już się przyzwyczaiłam to myśli, że mienię nazwisko po ślubie, ale podziwiam panów, którzy gotowi są przyjąć nazwisko żony i serdecznie ich pozdrawiam  :ok:

Offline Myping

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #669 dnia: 20 Maja 2009, 08:34 »
marta83 no kurcze to jakis naprawde wyjatkowy mezczyzna ze sie na to zgodził !!

Mój mąż też przyjął moje nazwisko, sam wpadł na taki pomysł i sam z wolnej i nieprzymuszonej woli to zrobił.
Większość osób, która się o tym dowiaduje jest przekonana, że go do tego strasznie namawiałam, generalnie społeczeństwo jest nietolerancyjne wobec takich decyzji, mimo, że prawo przewiduje również taką opcję.
Niech tradycja nas rozwija, ale nie pozwólmy się jej ograniczać.

Offline majcia

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #670 dnia: 20 Maja 2009, 08:57 »
Ja jednak jestem całkowitą tradycjonalistką w tej kwestii - i przyjmę nazwisko ukochanego. Nawet nie chciałabym, aby mój przyszły mąż brał moje nazwisko. Po prostu jakoś mi to nie leży ...  ;D
No, ale to jest kwestia przekonań i wyboru - na szczęście nikt nas nie zmusza do którejkolwiek opcji.

Offline akayu
  • maniak
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #671 dnia: 22 Maja 2009, 22:24 »
ja juz w USC powiedzialam ze biore nazwisko męza i dzieci tez beda takie nosily wiec juz zaklepane i nie ma odwrotu  :D :D :D

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #672 dnia: 23 Maja 2009, 20:20 »
ja tak samo jak akayu  :) chodź troszke smutno mi było nao ale niedługo bedziemy jednością, wiec i nazwisko musi być takie samo bez kombinowania

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #673 dnia: 26 Maja 2009, 21:21 »
szkoda mi mojego nazwiska chociaż nigdy go nie lubiłam,ale w sumie jestem ostatnią z rodu ale nasze nazwiska się gryzą-ja mam "szcz" na końcu on na początku...

Offline Agulek79

• Boże dopomóz mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
  • Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
« Odpowiedź #674 dnia: 28 Maja 2009, 14:00 »
Ja przyjmę nazwisko mojego Przyszłego..U mnie w rodzinie (ani u Niego) nie było przypadku żeby to mężczyzna przyjmował nazwisko zony..poza tym Przyszły ma ładne nazwisko..więc luzik. ;D
Ale za to opowiem Wam jaki problem z nazwiskiem miała i w sumie ma moja przyjaciółka. Jej mąż jest Brazylijczykiem. Mieszkaja w polsce. On ma 4-członowe nazwisko - Mendes dos Santos Filho! Które w wolnym tłumaczeniu znaczy "Mendes syn Santos" U nich jest tak, że widac jakie nazwisko Pnieńskie miała Jego Mama(tk mi wyłumaczył). Moja Przyjaciółka chciała mieć tylko nazwisko Mendes..bo przecież nie jest SYNEM Santos..ale w USC powiedzieli, ze skoro mąż jej ma 4 człony to Ona musi mieć też..nie ważne że bez sensu...No i niestety ma to długie nazwisko, które nie mieści się Jej w żadnej rubryce jak wypełnia jakikolwiek formularz..:)))) Mają dwoje dzieci..i one też są SYNEM SANTOS..:))
Więc przyjowanie nazwiska męża u nas - zazwyczaj jednego, to nie jest problem!! :))
Pozdrawiam!

Offline Myping

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #675 dnia: 28 Maja 2009, 14:16 »
Nie bardzo rozumiem jakie znaczenie ma fakt, czy jakiś facet wcześniej w rodzinie zdecydował się na nazwisko żony czy nie - przecież każdy ma swoje życie i sam podejmuje decyzje.

My również przekonaliśmy się w USC, że jeżeli strona decyduje się na przyjęcie nazwiska - to tylko całego (wszystkich członów). Mój mąż przyjął więc moje dwuczłonowe nazwisko.

Kobieta z USC twierdziła, że coraz więcej panów decyduje się na taki krok.

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #676 dnia: 28 Maja 2009, 14:24 »
Hehe, dobra historia z tym długim nazwiskiem  ;D

Jak to się kobiety potrafią poświęcić dla swoich ukochanych  ;D

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
« Odpowiedź #677 dnia: 28 Maja 2009, 14:25 »
Myping - chodziło mi tylko o to, że od dawien dawna wszystkie kobiety w mojej i mojego Przyszłego rodzinie przyjmowały nazwisko po mężu. I nie widzę powodu żebym ja miała zrobić inaczej..
Ale fakt, gdyby mój Przyszły miał na nazwisko "Koziadupa" to bym na rzęsach stawała, żeby przyjął moje nazwisko..i tyle!

..wszyskie osoby o nazwisku "Koziadupa" z góry najmocniej przepraszam!!  ;D

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #678 dnia: 28 Maja 2009, 14:30 »
Nooo, albo  "Pipa"... bo spotkałam się z takim nazwiskiem  :)

Ja również przepraszam jeśli ktoś ma takie nazwisko i poczuł się urażony ;D

Offline Agulek79

• Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
« Odpowiedź #679 dnia: 28 Maja 2009, 14:38 »
:)..tak nazwiska bywają na prawde dziwne..ale to chyba kwestia przyzwyczajenia i podejscia...

aha! jeszcze nawiążę do mojej Przyjaciółki z tym długim nazwiskiem. W trakcie ich ślubu - w USC..Kierownik Urzędu który im udzielał tego ślubu - mimo, że zapoznał się z wymową tego nazwiska...powiedziedział:
"Pani X i Pan...X,,yyyy...Mentos..Mendoza,,,Mentes..."
..umierałam ze śmiechu..zresztą nie tylko ja  ;D
a moja Kumpela juz po ślubie mówi na swoją rodzinkę - "Rodzina Mentosów - the Freshmakerów"  ;D

Offline Myping

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #680 dnia: 28 Maja 2009, 14:57 »
"Rodzina Mentosów - the Freshmakerów"  ;D
uśmiałam się do łez  ;D

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #681 dnia: 28 Maja 2009, 22:22 »
 :hahahaha: :hahahaha: :hahahaha: poplakalam sie ze smiechu... :D :D

Offline mauta

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #682 dnia: 29 Maja 2009, 12:06 »
Wezmę nowe ;)

Na dwuczłonowe mam za długie swoje nazwisko 9 + 7 liter to stanowczo za dużo, i tak mam problem ze zmieszczeniem się w kratce w liście obecności ;)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #683 dnia: 29 Maja 2009, 14:38 »
u mojego R jest rodzina "korcipów" no i laska wzieła jego nazwisko  :mdleje:

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #684 dnia: 29 Maja 2009, 18:23 »
Znam osobiście rodzinę Korcipów- to prawdopodobnie nie tylko zbieżność nazwisk :)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #685 dnia: 9 Czerwca 2009, 23:21 »
Ja przyjmę nazwisko Ukochanego.

Chociaż nie powiem, że się nie wahałam.  Ale już właściwie decyzja podjęta  :)

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #686 dnia: 19 Czerwca 2009, 12:40 »
Ja przyjmuję nazwisko po mężu. Zastanawiałam się nad dwuczłonowym, ale jakoś mi nie brzmi. Mój PM nosi nazwisko jak pewien bogaty Polak i zawsze jest pytanie czy to jakaś rodzina. Chyba po ślubie będe musiała się do tego przyzwyczaić :) 

Tata mojej koleżanki przyjął nazwisko od żony i ich dzieci też mają nazwisko po mamie. Czego to obrotna i uparta kobitka nie jest w stanie przeforsować  ;D

Offline Befi

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.11.2009 godz.16
« Odpowiedź #687 dnia: 19 Czerwca 2009, 14:04 »
Nie powiedziane ze taka propozycja wyszła od kobitki,tak jak u mnie jest, PM z taka opcja wyszedł a ja nic przeciwko temu nie mam i nadal bede nosila nazwisko rodowe :)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #688 dnia: 19 Czerwca 2009, 14:31 »
a ja teraz zaczełam miec jakies obawy, zawsze mowilam ze wezme nazwisko mojego PM a teraz zastanawiam sie nad podwójnym
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Agii_87

• użytkownik
  • **
  • Otworzyłeś moje serce i uratowałeś moją duszę :*
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #689 dnia: 19 Czerwca 2009, 17:30 »
ja tez zawsze mowialam ze albo moje nazwisko albo dwuczłonowe ale jednak wyszlo zupełnie cos innego i zmienie nazwisko na nazwisko narzeczonego, bo 9 + 9 + 9 to zdecydowanie zadługie :/