Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 147771 razy)

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #180 dnia: 7 Maja 2006, 21:31 »
Ja przyjmę po mężu i podskoczę o kilka literek w górę :)
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #181 dnia: 8 Maja 2006, 01:00 »
A moje inicjały pozostaną bez zmian, mimo, że zmienię nazwisko :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #182 dnia: 8 Maja 2006, 10:08 »
Ja przyjęłam nazwisko męża teraz trzeba zabrać się za zmianę dokumentów :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #183 dnia: 8 Maja 2006, 16:32 »
No, oto zmora jest... a ile kasy :( ufff

Offline sylwanika

• zapaleniec
  • data ślubu: 02.09.2006r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #184 dnia: 16 Maja 2006, 15:55 »
Ja chcę zostawić swoje i dodać nazwisko po mężu choc razem to będzie aż 26 literek.. ale moje nazwisko jest tak charakterystyczne że nie chcę się z nim rozstawać :P w końcu przez pół życia słyszałam za sobą "hitler" <Gittler> więc to już sentyment :D boję się tylko jak to będzie na kartach, dowodzie itd... ale myślę że to już problem innych :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #185 dnia: 16 Maja 2006, 18:07 »
Cytat: "sylwanika"
ale myślę że to już problem innych

i to bardzo upierdliwy problem :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Maja 2006, 18:14 »
jednak nazwisko masz takie oryginalne, że też bym przy nim została :)

Offline kamilkan

• bywalec
  • data ślubu: 30.06.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #187 dnia: 16 Maja 2006, 20:13 »
ja sie nigdy nad tym nie zastanawiała, bo dla mnie zawsze było oczywiste, że zmienię nazwisko na męża. (moje nzwisko nie za bardzo mi sie podoba - a występuje aż 36 razy :D , więc malutko nas)

Offline sylwanika

• zapaleniec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #188 dnia: 16 Maja 2006, 21:11 »
Ja kiedyś także myślałam że jak będę duzia to znajdzie się Chłopczyk który da mi swoje nazwisko  <bo przecież wtedy nie znosiłam swojego...> ale teraz po pierwsze podoba mi się, a po drugie bardzo się z nim identyfikuje i czułabym się dziwnie nazywając się Sylwia Kołodziejczak bez mojego Gittlerka (który występuje tylko w Łodzi i w całości to moja rodzinka) ;) ale wiem że każda z nas sama wybiera opcję czy zostawić swoje, czy mieć po mężu, czy może wybrać pakiet dwa w jednym więc piszę tylko za siebie ja wybieram "full opcję" bo w dokumentach mam jeszcze drugie imię Anna :D
więc będzie Sylwia Anna Gittler-Kołodziejczak i jak w życiu nie zostanę dyrektorką szkoły specjalnej (jestem pedagogiem specjalnym) to bedzie brzmiało o tyle oryginalnie co i śmiesznie więc liczę na rozwój kariery zawodowej :P no dobra więcej nie piszę bo moje posty będą nie do czytania ;)

Offline madziulek

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #189 dnia: 17 Maja 2006, 07:55 »
To wybór każdej z nas tylko zobacz jak bedziesz się musiała długo podpisywać ;) Moje nazwisko panieńskie i męża rymowały się dlatego bezsensu byłoby je łączyć :)

Sylwanika rzeczywiście masz oryginalne nazwisko :)
Kuba 2007
Szymon 2010

rybkawiedenka
  • Gość
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #190 dnia: 17 Maja 2006, 09:51 »
A czy ktoraś z was spotkałą się z reakcjąrodziców dość dzwiną? Mój tato obraziłsię na mnie jak mu powiedziałam ze zmienie nazwisko na męża a nie dodam do swojego. Nie dość że się obraził to jeszcze dodał ze sama to sobie wszystko komplikujębo dokumenty ze studiów i różbne inne papierki mam na swoje nazwisko i ze jak zmienie to jużbędęinna osoba i tamet dokumenty moge do kosza wywalić. Oblęd.

rybkawiedenka
  • Gość
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #191 dnia: 17 Maja 2006, 19:21 »
ALe ja to doskonale wiem! Natomiast dla mojego ojca jest to ewidentnie jakiś mega problem. Mam rzeczywiście troche tych papierów ale jakoś to pozałatwiam i nie widze zanego w tym problemu.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #192 dnia: 17 Maja 2006, 20:03 »
A napisz nam proszę, czy Twoja mama ma nazwisko taty, czy swoje, czy swoje
 i taty :twisted:

rybkawiedenka
  • Gość
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #193 dnia: 17 Maja 2006, 20:35 »
:) Moja mama ma nazwisko podwójne - swojego pierwszego męża i po moim ojcu. ale przez 20 lat nosiła tylko nazwisko pierwszego męża. Tylko że ona wyszła za mąż przed maturą i jużna maturze miała jego nazwisko. Potem na studiach też i dlatego nie zmieniła.

Offline sylwanika

• zapaleniec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #194 dnia: 17 Maja 2006, 20:58 »
Rybko pewnie jesteś kochaną córeczką Tatusia i jemu ciężko pogodzić się z tym że już nie będziesz nosiła JEGO nazwiska... Nigdy nie byłam no i nie będę Ojcem ale moze to o to chodzi i dlatego wymyśla te "bzdurki" o dokumentach itd. wiesz tak myślę sobie i dochodzę do wniosku że to nawet milutkie że Twojemu tacie tak zależy żebyś nosiła dalej swoje panieńskie nazwisko ale oczywiście wybór jest Twoją decyzją może wytłumacz mu że to tylko nazwisko i nic więcej oprócz niego nie ulega zmianie  ;) buziaczki

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #195 dnia: 17 Maja 2006, 21:08 »
Cytat: "rybkawiedenka"
:) Moja mama ma nazwisko podwójne - swojego pierwszego męża i po moim ojcu. ale przez 20 lat nosiła tylko nazwisko pierwszego męża. Tylko że ona wyszła za mąż przed maturą i jużna maturze miała jego nazwisko. Potem na studiach też i dlatego nie zmieniła.

To trochę komplikuje sprawę  :|
Uważam jednak, że masz prawo wyboru :!:

Mój tatko, gdy dowiedział się, że zmienię nazwisko miał focha  :x . Jednak moja mama przypomniała mu jak się obruszał, gdy ona chciała zostać przy swoim panieńskim nazwisku, a muszę nadmienić że było wyjątkowe i już takiego nie ma  w Polsce :( .
Dla mie zawsze naturalną sprawą było to, że ofiaruję siebie- swojemu męzowi przyjmując jego nazwisko. Ze swojej miłości zrzekam się dla niego z czegoś, co było ze mną do tej pory. Tym samym całkowicie oddaję mu swoją osobę. Pozwalam mu wprowadzić mnie w szeregi jego rodziny i stać się ich częścią. On natomiast ofiarowuje mi wraz z miłością swoje nazwisko, oświadczając wszystkim, że mnie kocha i chce się mną pochwalić i że teraz jestem jego. Uażam, że to bardzo wyraźny gest obustronnego oddania.

Offline sylwanika

• zapaleniec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #196 dnia: 17 Maja 2006, 21:17 »
Ninuś :)
A ja będę Gittler - Kołodziejczak a naprawdę obłędnie kocham mojego Sebastianka ;) i oddaje mu całą swoją osóbkę. ale nie przeczę że nie jest fajnie przyjąć i zostawić nazwisko tylko po Mężusiu choć moim udziałem to nie będzie :D Poza tym sam Misiek namawiał mnie do zostawienia swojego nazwiska i dołączenia tylko jego więc pewnie od tego też dużo zależy bo ja nie musiałam wybierać - problem rozwiązał sie sam tak naturalnie i bezbolesnie :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #197 dnia: 17 Maja 2006, 21:40 »
Sylwanikuś u Ciebie to inna sprawa :) .Moja mamusia np nie została przy swoim i teraz już jej nazwiska nie uraczysz w Polsce i to jest przykre :(. Uważam, że ona powinna pozostać przy dwóch członach tak jak Ty. Ale każdy robi to, co uważa za słuszne :)

Offline sylwanika

• zapaleniec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #198 dnia: 17 Maja 2006, 21:46 »
dzięki temu ze każda coś innego wybiera mamy okazje sobie podyskutować ;) więc to dobra sprawa inaczej pisałybyśmy tylko o tych naszych sukniach, butach itd. a tak jeszcze nazwiska i inne sprawy nas fascynują :P a szczerze mówiąc jestem bardzo ciekawska jak brzmiało nazwisko Twojej Mamy ... kurcze chyba prawdziwa baba ze mnie - gaduła i ciekawska na dodatek :D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #199 dnia: 17 Maja 2006, 21:55 »
masz info na privie :) Special for You, only for You :!:

Offline sylwanika

• zapaleniec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #200 dnia: 17 Maja 2006, 22:14 »
Ninka dzięki   :przytul:  czuję się wyróżniona :) kolorowych snów

rybkawiedenka
  • Gość
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #201 dnia: 17 Maja 2006, 22:31 »
Sylwanika - masz racje! W końcu ślub to nie tylko suknie i dodatki lub sala. To także prawa i obowązki jak intercyza czy zmiana nazwiska! I fajnie jest tak sobie poplotkować o tym!

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #202 dnia: 19 Maja 2006, 00:02 »
Zgadza się. Jutro (jeśli się uda) pójdziemy do USC załatwiać dokumenty. Ostatecznie podejmę decyzję o rozstaniu się ze swoim nazwiskiem  :roll:

Offline myszkam
  • nowicjusz
  • *
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #203 dnia: 21 Maja 2006, 20:45 »
Cytat: "Ninka"
Zgadza się. Jutro (jeśli się uda) pójdziemy do USC załatwiać dokumenty. Ostatecznie podejmę decyzję o rozstaniu się ze swoim nazwiskiem Rolling Eyes

Dla nas kobiet ta sprawa jest troche banalna, to dodatek do reszty, ale dla faceta to jedna z wazniejszych spraw, wierzcie :!: Ja na poczatku zartowalam, ze zachowuje tylko swoje nazwisko, nie przyjmuje nazwiska mojego Misia, gdybyscie widzialy jego mine :mrgreen: Ale zarty szybko sie skonczyly, mialam zamiar dodac jego nazwisko do mojego, ale ostatecznie w USC wybralam jego nazwisko, oj jaki byl zadowolony, mial fajna minke. :D Lubie czasami sie z nim przekamarzac.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #204 dnia: 22 Maja 2006, 00:15 »
Cytat: "myszkam"
Dla nas kobiet ta sprawa jest troche banalna, to dodatek do reszty

Oj, nie nie zgodzę się :!: Dla mnie to bardzo ważna sprawa, dokładnie przemyślana. Niewiem czy nie najważniejsza,,,. zaraz po sukience hahaha :D

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #205 dnia: 22 Maja 2006, 00:57 »
Ja mam -dla niektórych specyficzne-nazwisko...Też miałam odpowiednie z nim przezycia...zwłaszcza w SP :)
Moje nazwisko jest dosyć rzadkie, ale połączenie nazwisk mojego i mojego przyszłego męża brzmiałoby trochę dziwnie... Aleksandra Gołyś-Dyrcz  Inaczej, gdzyby miał dłuższe i bardziej polskie nazwisko :lol:

Chcąc nie chcąc muszę przejść na jego nazwisko, ponieważ za moim dzieckiem nie może się ciągnąć legenda matki-wariatki (miało się kiedyś te pomysły)  :oops:  A tak, jako Dyrcz będę nieco bardziej anonimowa  :mrgreen:
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #206 dnia: 29 Maja 2006, 00:06 »
W piątek 26.05.2006 byliśmy w USC i podjęłam decyzję.... Przyjmuję nazwisko męża :) . Przeżyce jakie towarzyszyło podpisywaniu dokumentów było ogromne :) Prawie jak ślub

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #207 dnia: 29 Maja 2006, 09:47 »
Cytat: "lady_yes"
Aleksandra Gołyś-Dyrcz

mnie się podoba to zestawienie..długie imie i dwa krótkie nazwiska..pasuja razem..

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #208 dnia: 30 Maja 2006, 23:08 »
A mnie to się wydaje uciązliwe dla osób, które kiedyś będą to pisać. Jak moi klienci mają dwa nazwiska, to zawsze się irytuję. Bez urazy proszę, takie jest moje skromne zdanie i nikogo nie chcę ranić.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #209 dnia: 4 Czerwca 2006, 14:32 »
a ja wzięłam 2 i uważam że to była słuszna decyzja:)