Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 152817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gulinek
  • bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #270 dnia: 20 Lipca 2006, 11:52 »
Moje występuje 104 razy a Adamo 2928 :)

Offline Lilkuś

• uzależniony
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #271 dnia: 20 Lipca 2006, 11:56 »
hmmm ciekawe z tymi nazwiskami :)

moje wystepuje - 444 razy, a Maćka ....8  :!: - całkiem możliwe bo ma niespotykane nazwisko na dodatek niepolskie

ja oczywiscie przyjmuje nazwisko przyszlego męża bo jak będą dwa człony to dopiero nigdzie sie nie podpisze.... sami zobaczcie

Katarzyna Drożdżewska - Rostrygin ... chyba dłuzsze byc nie może wiec pozostane przy jednym  :serce:

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #272 dnia: 20 Lipca 2006, 12:03 »
Cytat: "Lilkuś"
Katarzyna Drożdżewska - Rostrygin ... chyba dłuzsze byc nie może

i język możnaby połamać :)

Offline Lilkuś

• uzależniony
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #273 dnia: 20 Lipca 2006, 12:05 »
Cytat: "oosta"
Cytat: "Lilkuś"
Katarzyna Drożdżewska - Rostrygin ... chyba dłuzsze byc nie może

i język możnaby połamać :)

oj tak :) już próbowałam i jakbym miała komuspowtarzać kilka razy 9najczęsiej nazwiko M przez "z" piszą) to bym sie wściekła :D:D:D :luzak:

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #274 dnia: 20 Lipca 2006, 12:30 »
Na tym linku moje nazwisko wystepuje 87 raz a Mojego Misia  15581.Tez mała różnica;)

Offline natart

• bywalec
  • Kocham życie bo dało mi Ciebie...
  • data ślubu: 02.06.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #275 dnia: 20 Lipca 2006, 19:16 »

a ja z moim ukochanym mamy prawie takie same nazwiska :) a ja zawsze marzyłam zeby miec dwa nazwiska :) no i nic z tego...

Offline madziulek

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #276 dnia: 24 Lipca 2006, 12:02 »
tak też bywa znam przypadek gdzie kobieta przed ślubem nazywała sie baran a po ślubie baranek :))) nieźle co?? ale trafili  :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline agiola
  • nowicjusz
  • *
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #277 dnia: 24 Lipca 2006, 12:30 »
Po ślubie chciałabym pozostac przy swoim nazwisku rodowym, jednak mam małe wątpliwości, czy nie poniesie to za sobą komplikacji formalnych w póżniejszym okresie małżeństwa tj. rozliczenie podatkowe itp. Mam pytanie do dziewczyn które postanowiły zostac przy swym nazwisku, czy zdarzyły Wam sie w związku z tym jakieś pomyłki typu administracyjnego? Lub jakieś inne nie oczekiwane sytuacje?
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za każdą odpowiedz.
Agiola
agiola

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #278 dnia: 26 Lipca 2006, 13:53 »
A ja mam jeszcze troche czasu na zastanowienie, ale zawsze myslam że zostane przy swoim, teraz zastanwiam się czy nie przyjąc drugiego..zobaczymy - oba krótkie, tylko nie wiem czy pasuja do siebie :)
Moje obcojęzyczne, a drugie pl :)
jescze pomyślimy :) Chciałabym, żeby nasze przysżłe dzieci tez jakos przedłużyły trwałość mojego nazwiska, ale to już jest rzecz trudniejsza - mąż muisalby przyjąc tez moje..ale to yłoby już chyba przegięcie..!!

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #279 dnia: 26 Lipca 2006, 14:20 »
Cytat: "Vall"
to już jest rzecz trudniejsza - mąż muisalby przyjąc tez moje..ale to Byłoby już chyba przegięcie..!!

znam dwa takie przypadki..dziwne trochę jak dla mnie..chociaż zrozumiałabym, gdyby mężczyzna miał nazwisko na przykład obraźliwe..

Offline Lilkuś

• uzależniony
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #280 dnia: 26 Lipca 2006, 14:25 »
Cytat: "oosta"
Cytat: "Vall"
to już jest rzecz trudniejsza - mąż muisalby przyjąc tez moje..ale to Byłoby już chyba przegięcie..!!

znam dwa takie przypadki..dziwne trochę jak dla mnie..chociaż zrozumiałabym, gdyby mężczyzna miał nazwisko na przykład obraźliwe..

dla mnie też to troszke dziwne....

Vall jeżeli Twój naraeczony chiałby przyjąć Twoje nazwisko to jak najbardziej to popiwram ale tylko gdyby ze swojego zrezygnował... bo dwa to byłaby juz lekka przesada  :arrow: ale to moje zdanie

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #281 dnia: 26 Lipca 2006, 14:32 »
Cytat: "madziulek"
znam przypadek gdzie kobieta przed ślubem nazywała sie baran a po ślubie baranek

podobny przypadek to kobieta przed ślubem nazywała się Wróbel, a po - Gołąb. Na samym początku miała dwa nazwiska .... potem sama chciała aby zwracano się do niej tylko "po nowemu".

ten link jest nie bardzo prawidłowy, bo wpisałam nazwisko bardzo nietypowe ; z danych tego programu wyszło że w moim województwie jest jedna osoba, a ja wiem, że są napewno 3  :shock:

Offline Beaataa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 28.07.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #282 dnia: 27 Lipca 2006, 17:56 »
Moje nazwisko wystepuje 36 razy :) i to tylko w moim wojewodztwie -> rodzina  :?:    :brewki:  
(choc wydaje mi sie ze stronka juz dawno nie byla aktualizowana - stary podzial na woj.)  :?
A mojego Tomka 35545 :lol:
mimo wszystko przyjme nazwisko meza :)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #283 dnia: 27 Lipca 2006, 20:23 »
Nie no ja napewno nie jestem za tym, żeby mój przyszły małzonek przyjmował moje i został z dwoma :) hehhe... Mysle że skończy się na tym, że każde zostanie przy swoim :)

Offline ilka2

• entuzjasta
  • data ślubu: 15.09.07 cywilny, 22.09.0
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #284 dnia: 6 Sierpnia 2006, 15:11 »
Ja zdecydowanie przyjme nazwisko mojego Tomka choć wcale nie bedzie krótsze niz obecnie :cry: (12 liter) teraz podpisuje sie 9 litrowym. Dziennie w pracy składam "autografy" na kilkadziesięciu dokumentach w których wymagany jest czytelny podpis więc gdybym wzieła oba podpisywałabym sie chyba pół godziny :lol: nie wspominając o tym że musieliby wydłużyć kropki w miejscu na podpis :lol:

Offline Aldoneczek
  • użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #285 dnia: 6 Sierpnia 2006, 23:33 »
Hhm ja najpierw ze wzgledow sentymentalnych chcialam zostac przy swoim nazwisku (luby w zasadzie to zaakceptowal) pozniej co prawa zaczal lekko nalegac, abym przyjela jego lub podwojne  :mrgreen:

Po namysle stwierdzilam, ze skoro dzieci i tak beda nosic jego nazwisko, a ja mam brata, ktory zapewni ciaglosc naszego nazwiska  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  to jednak przyjme nazwisko lubego.

Gdy bylismy w USC po swistek o braku przeciwskazan do zawarcia malzenstwa na pytanie jakie nazwisko przyjme z duma stwierdzialam "nazwisko meza"  :mrgreen:

Na dnie serduszka pozostanie lekki zal, ze juz nie bede Aldona R. lecz Aldona S. ale tak czy siak bede sama, jedna i ta sama  :)

Offline Aldoneczek
  • użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #286 dnia: 6 Sierpnia 2006, 23:42 »
ODpisze tutaj, bo nie moge edytowac postu:

Moje nazwisko 293 osoby, lubego 1143  :lol:   no coz juz postanowilam,przyjme nazwisko lubego a teraz juz wkrotce "nasze".

Dwuczlonowych nie lubie bo wydaja mi sie za dlugie, a juza samo imie mam dosyc dlugie, no i wreszcie bede zgodnie z polska tradycja pania "-ka". Moje nazwisko panienskie nie ma typowo polskiej koncowki

Offline Lilkuś

• uzależniony
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #287 dnia: 7 Sierpnia 2006, 09:14 »
Cytat: "Aldoneczek"
Na dnie serduszka pozostanie lekki zal, ze juz nie bede Aldona R. lecz Aldona S. ale tak czy siak bede sama, jedna i ta sama

zmiana nazwiska to tylko zmiana nazwiska, a osoba zawsze pozostanie ta sama :D mi też troche bedzie zal mojego nazkiska...ale w koncu przyjme nazwisko ukochanego meża :)

Cytat: "Aldoneczek"
no i wreszcie bede zgodnie z polska tradycja pania "-ka".

no to ja odwrotnie :) teraz mam typowo polskią końcówka, ale po 14 kwietnia już nie bede miała  :mrgreen:

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #288 dnia: 7 Sierpnia 2006, 09:19 »
Jesli chodzi o mnie to mimo tego ze Moj S mowi zeby miala 2 albo zostala przy swoim, i mimo ze to wymaga zmiany wszystkich dokumentow to ja i tak zmienic bede chciala nazwisko na mojego ukochanego  :serce:

Offline kamilkan

• bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #289 dnia: 7 Sierpnia 2006, 12:23 »
ewelinkaaa7, bardzo rzadko się zdarza żeby facet sam proponował kobiecie aby została przy swoim nazwisku... większość ma na odwrót, musi przekonywać swoich partnerów aby zostały przy swoich, a ty z tego nie korzystasz :D ale ja jestem tego samego zdania co ty, w tych sprawach jestem tradycjonalistką

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #290 dnia: 7 Sierpnia 2006, 12:26 »
Nie skorzystam.Gdyby były dwa to by  moje ma 10 literek a Mojego S ma tez 10.Wiec odpada.Poprostu chce miec nazwisko po mężu. :)

Offline Lilkuś

• uzależniony
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #291 dnia: 7 Sierpnia 2006, 12:30 »
Cytat: "ewelinkaaa7"
Poprostu chce miec nazwisko po mężu.

czyli tradycyjnie :) ja też chce mieć nazwisko męża  :serce:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #292 dnia: 7 Sierpnia 2006, 13:16 »
a ja ma 2 i nie żałuje zresztą co to za różnica jakie nazwisko się ma ważne że się kocha i już

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #293 dnia: 20 Sierpnia 2006, 19:54 »
Cytat: "agulkaaa"
co to za różnica jakie nazwisko się ma ważne że się kocha i już

racja agulkaaa :) Co jednak nie zmienia faktu, ze ja mam w tej kwestii straszny dylemat juz od bardzo długiego czasu... Przez wiele lat chcialam miec dwa nazwiska, pozniej doszłam do wniosku, że nie ma takiej potrzeby i ze tego pisania tyle...Ale ostatnio wkurzyla mnie moja potencjalnie przyszla tesciowa mowiac, ze skoro ku jej wielkiej radosci, zdecydowalam sie na nazwisko po mezu, to teraz osobnikow o ich nazwisku bedzie wiecej (mam siostre, kuzynke i tylko jednego kuzyna, ktory przedluzy ród). I od tygodnia znów sie zastanawiam czy nie miec 2.....Wiem ze powod moze sie wydac dziwaczny, ale coz....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #294 dnia: 23 Sierpnia 2006, 09:06 »
A ja sie nie musze przejmowac przedluzeniem rodu bo moj ukochany braciszek zrobil to za mnie hehehe wiec spokojnie spobie przyjme nazwisko mojego mezulka i bede trzecia w rodzinie z takism samym imieniem i nazwiskiem...a tesciowa bedzie mogla czytac moje listy bo przez rok bede z nia mieszkac a ona tez jest Ania M. tak jak i ja bede :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Aniutek83
  • maniak
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #295 dnia: 23 Sierpnia 2006, 09:13 »
mY sie jeszcze o to z 1000 razt pokłócimy! Ja chciałabym zostać przy swoim nazwisku bo sie przyzwyczaiłam a po drugie tyle dokumentów zmieniać! Ale cóż mój luby za cholere nie chce sie na to zgodzić z wielkim ale godzisie na 2 . ale te nasze 2 za nic mi do siebie nie pasują, obydwa sa raczej krótkie .Moja mama oczywiscie twierdzi,ze u nas taka tradycja ,że kobieta przyjmuyje nazwisko mężą i ,że jestem jakas nienormalna! Tesciowa tojuz w ogóle zapewne stwierdzi,że mam jakieś fanaberie! Ale do ślubu jeszcze rok także te kłotnie odkładam na co najmniej pół roku!

Offline kami
  • bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #296 dnia: 23 Sierpnia 2006, 10:12 »
A u nas rozmowy na temat nazwiska także trwają. Od samego początku chciałam nosuic dwuczłonowe czyli swoje panieńskie i męza, natomiast mój kochany stwierdził, że zostaje jego żona i to bedzie dla niego bardzo miło jesli przyjme tylko jego nazwisko. wiec teraz sie zastanawiamy bardzo dokładnie bo chyba rzeczywiscie nie sa mi potrzebne az dwa. Zobaczymy za kilka miesięcy gdy ydamy się do Urzędu Stanu Cywilnego.
....Ten Pan i ta Pani są na siebie skazani.....

Offline akto
  • bywalec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #297 dnia: 23 Sierpnia 2006, 16:54 »
a ja chce miec dwa nazwiska, jakos tak sobie wymyslilam i bede przy tym obstawac, Misiek mowi ze to duzo pisania, ale to przeciez nie on bedzie pisal :P

Offline bozena

• użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #298 dnia: 23 Sierpnia 2006, 17:19 »
Ja przyjęłam nazwisko męża, ale tak dziwnie mi się nim przedstawia  :roll:  Poza tym często nadal używam nazwiska panieńskiego, bo jak dzwonię do jakiegoś mojego klienta lub muszę załatwić sprawę z kontrahentem, to oni znają mnie pod starym nazwiskiem. Ale obiecałam sobie, że jak wymienię dowód, to całkowicie przechodzę na nowe nazwisko :)

A swoją drogą, to kobieta ma mnóstwo problemów po ślubie związanych ze zmianą nazwiska  :evil:

Offline szajo

• maniak
  • data ślubu: 28.IV.07
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #299 dnia: 23 Sierpnia 2006, 17:32 »
:mrgreen:  ja pewnie na nazwisku malza przystane choc jest na ok 3000 nizszej pozycji :D A moje nie dosc ze rzedsze to i herbowe :) herb JUNOSZA hehe ;) kij ze jest na nim baran.. ale zawsze cos  :mrgreen:

:)