Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 147852 razy)

Morgan
  • Gość
Odp: Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #720 dnia: 11 Września 2009, 15:41 »
Befi nom o tym dokladnie wiedzialam ;))
Jak wiadomo w zyciu roznie bywa ;)) o wszystko trzeba pytac w Urzedzie i tyle...
Poza tym skoro ona chce miec panienskie+nowego meza - to najpierw biurokracja i zmiana nazwiska z powrotem na panienskie a potem dopiero zalatwianie w USC ze chcesz miec panienskie + nowe.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2009, 15:11 wysłana przez liliann »

Offline Befi

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.11.2009 godz.16
« Odpowiedź #721 dnia: 12 Września 2009, 10:22 »
Morgan masz racje ....biurokracja na kazdym kroku....:/ Przekonałam sie ze najlepiej o wszystko pytac choć z otrzymaniem odpowiedzi tez jest róznie bo co niektóre panie z łaska jej udzielaja:/ "Przepraszam że pytam...."

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #722 dnia: 12 Września 2009, 10:24 »
Dlatego w jednym Urzędzie się bez problemów wszystko zalatwi, a w innym nie ;)
a wogóle Befi to masz ślub w urodziny mojej bratowej ;))

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #723 dnia: 16 Września 2009, 09:07 »
a czy można przestawić podwójne nazwisko?chodzi mi o to czy przykładowa Anna Kowalska może po ślubie z Janem Nowakiem nazywać Nowak-Kowalska czy tylko może dodać nazwisko męża czyli nazywać się będzie Kowalska-Nowak?Mam taką sytuację, nasze nazwiska lepiej brzmią kiedy to jego nazwisko jest pierwsze ??? ??? ??? ???

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #724 dnia: 16 Września 2009, 10:13 »
w to akurat wątpie... ale pewnosci nie mam.

Offline k8libby

• forumowicz
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #725 dnia: 16 Września 2009, 17:07 »
jak żyje w Polsce facet, który zmienił nazwisko i imię na Manchester United, to i nazwiska da się przestawić...

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #726 dnia: 18 Września 2009, 09:28 »
a czy można przestawić podwójne nazwisko?chodzi mi o to czy przykładowa Anna Kowalska może po ślubie z Janem Nowakiem nazywać Nowak-Kowalska czy tylko może dodać nazwisko męża czyli nazywać się będzie Kowalska-Nowak?Mam taką sytuację, nasze nazwiska lepiej brzmią kiedy to jego nazwisko jest pierwsze ??? ??? ??? ???

Można wczoraj akurat spotkałam sie z takim przypadkiem. Mąż zażyczył sobie żeby jego nazwisko bylo pierwsze wiec Pani nazywała sie annna - nazwisko męża- nazwisko panieńskie, reasumując powiedziała że gdyby cofneła sie w czasie to wzieła by jedno nazwisko

JoanMo
  • Gość
« Odpowiedź #727 dnia: 21 Września 2009, 18:14 »
Ja już wiem, że przyjmę nazwisko po mężu, w sumie trochę kombinowałam, żeby połączyć swoje i jego, ale wtedy miałabym 36 liter w podpisie!!!  :o Dlatego zamiast A...icz będę F...ska :)

W związku z tą zmianą mam pytanie. Szukałam odpowiedzi w tym wątku, ale nie znalazłam. Orientujecie się może, jak to jest w dokumentacji? Konkretnie chodzi o sytuację, kiedy od razu po ślubie chcemy wyjechać za granicę. Będę już miała inne nazwisko, ale wiadomo, że nie zdążę wymienić dokumentów - co w takiej sytuacji? Posługiwać się starym dowodem, czy może jakimś, nie wiem, papierkiem z USC? Może któraś z forumek była w takim położeniu?

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #728 dnia: 21 Września 2009, 18:19 »
Możesz posługiwać się starymi dokumentami i wraz z aktem małżeństwa

Offline leelaa

• nowicjusz
  • *
  • Non vedo l'ora ...
  • data ślubu: --.11.2010
« Odpowiedź #729 dnia: 3 Października 2009, 13:12 »
Ja obowiązkowo wezmę nazwisko męża.  Raz, że to tradycja rodzinna, a dwa, że moje za długie jest :D

A co do nazwisk przejmowanych przez męża to znam przypadek, panna młoda nazywa się Albekier, a pan był Zdziubany i przejął jej nazwisko, bo ona tak chciała, bo uważała , że jego nazwisko jest ciut. . .  Hmm! Jednak ja bym na jej miejscu wzięła jego nazwisko :D

Offline ewela985

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.09.2010
« Odpowiedź #730 dnia: 14 Października 2009, 10:34 »
Ja też się zastanawiałam nad dwuczłonowym nazwiskiem, ale mam dwa imiona od chrztu, więc w dokumentach miałabym dwa iniona+dwa nazwiska.  Chyba trochę bez sensu.  Przyjmę nazwisko mojego męża.  Jest ładne i krótkie. 
Ale powiem szczerze, nie wyobrażam sobie przedstawiać się nowym nazwiskiem  :-\

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #731 dnia: 14 Października 2009, 11:08 »
Super wątek :) Przeczytałam od początku i znalazłam stronkę, gdzie można sprawdzić jak często występuje dane nazwisko:) Moje jest dość popularne 4378. . . ale narzeczonego już tylko 17 ;D Ale ja chyba zostane przy podwójnym. . literek w podpisie 29 będę miała:)

Offline andzelika

• Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
« Odpowiedź #732 dnia: 14 Października 2009, 11:25 »
moje nazwisko (panienskie) występuje 87690 a mojego ukochanego 2073
Ja przyjęłam nazwisko męża.Ale inicjały pozostały bez zmian  :D
[/url]
[/url]

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #733 dnia: 21 Października 2009, 20:19 »
Ja przyjmę nazwisko przyszłego męża.

Ale przyszło mi teraz do głowy inne pytanie: co jeśli zaraz po ślubie wybieramy się w podróż poślubną do kraju do którego trzeba mieć paszport, lub lecimy samolotem i bilety trzeba kupic juz wczesniej? To wtedy mogę jeszcze "lecieć" na panienskim nazwisku ?? :)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #734 dnia: 22 Października 2009, 08:36 »
Będziesz miała wszystkie dokumenty na panieńskie, więc nie będzie niezgodności, w obcym kraju nikt nie będzie wiedział, że zmieniłaś właśnie nazwisko, więc po prostu się nie przedstawiaj nowym i już :)

Jak Ty będziesz kończyć weselicho to ja będę zaczynać świętowanie pierwszej rocznicy ślubu :)

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #735 dnia: 22 Października 2009, 10:13 »
 :brawo_2:

Offline szargiel

• użytkownik
  • **
  • niewiedza jest błogosławieństwem
« Odpowiedź #736 dnia: 18 Listopada 2009, 21:39 »
Ja też miałam dylemat między podwójnym a swoim. Ale zdecydowałam, że zostaję przy swoim, które bardzo lubię, a mój przyszły mąż przy swoim. Mój mężczyzna nie czuje się urażony, ani nic z tych rzeczy. Szanuje moje zdanie i nie naciska. I tak najważniejsze, że ma mnie :), jak twierdzi :) A poza tym jak równość, to od początku małżeństwa.

pozdrowionka

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #737 dnia: 18 Listopada 2009, 21:47 »
A poza tym jak równość, to od początku małżeństwa.

Co prawda to prawda ;) ;)

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #738 dnia: 19 Listopada 2009, 08:39 »
szargiel
Chyba jesteśmy wyjątkami na forum w kwestii nazwiska - u nas też każde pozostało przy swoim - moje uzasadnienie było podobne do Twojego, (u mnie wchodziły też w grę względy zawodowe). Choć teraz 1, 5 mies po ślubie prawie każdemu muszę się "tłumaczyć" dlaczego nie zmieniłam nazwiska - cóż niektorych to dziwi :)
Pozdrawiam!!!

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #739 dnia: 19 Listopada 2009, 08:42 »
ja też zostałam przy swoim....
problemy , a raczej śmieszne - dziwne sytuacje pojawiają sie wtedy kiedy np idzie się z dzieckiem do lekarza itp.. jak pytaja o nazwisko twoje..z autoamtu chcą dziecku wpsiac takie samo, wtedy trzeba reagowac..i czasem podejrzanie patrzą na człowieka :D
albo no w złobkach itp... w róznych takich "zwykłych" sytuacjach :)

Offline szargiel

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #740 dnia: 19 Listopada 2009, 11:17 »
Widzę po wypowiedziach,  że to sama radość zostać przy swoim nazwisku :). Ach te ludzkie przyzwyczajenia, że mąż jest głową rodziny  ;D. Nic to, decyzji nie zmieniam. U mnie to pewnie szok rodzinny będzie, ale czas zmienić niektóre tradycje na lepsze. Mam nadzieje dziewczyny, że nie żałujecie swoich decyzji i Wasi mężowie to w pełni zaakceptowali.

pozdrawiam znad biurka zawalonego papierami  :urwanie_glowy:

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #741 dnia: 19 Listopada 2009, 11:28 »
Ja nie wiem czy to jest kwestia stereotypu, że mąż głową rodziny itp. Ale powiem Wam, że ja nie chciałabym mieć inaczej na nazwisko niż moje dzieci. Nie ważne czy moje czy męża, ale żebyśmy wszyscy mieli to samo nazwisko, jako że jesteśmy jedną rodziną.
Może to tez kwestia wygody, bo po co każdemu z osobna tłumaczyć, dlaczego mam inne nazwisko niż moje dzieci. I wszędzie chodzić z aktem ślubu, jeżeli chce się coś załatwić. I mimo, ze ja mam zabawne nazwisko, a mój przyszły mąż zupełnie pospolite to ja przyjmę jego nazwisko.

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #742 dnia: 19 Listopada 2009, 11:38 »
hm... tylko kwestia tego, dlaczego akurat dzieci maja nosic nazwisko męża? jak mnie to wkurza, np. dlaczego w mojej legitymacji studenckiej wpisuje sie imie ojca, który ma mnie w dupi* a nie imienia mojej mamy, która mnie wychowała wykształciła...

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #743 dnia: 19 Listopada 2009, 11:46 »
Ja nie żałuję swojej decyzji - tym bardziej, że:
po pierwsze prawo daje taką możliwość i wszyscy wokół  (głównie w URZĘDACH, szkołach, przedszkolach itp. nie powinni się temu dziwić),
po drugie jakoś dziwnie się czułam kiedy dowiedziałam się skąd pochodzenie zwyczaju zmiany nazwiska przez kobietę,
po trzecie dzieciom daliśmy nazwisko podwójne łączone z mojego i L.,
po czwarte jest wiele krajów na świecie, także w Europie, gdzie kobietem nazwisk zmieniać nie wolno,
po piąte znam wiele osób ze swojej branży, które po zmianie nazwiska miały ogromny kłopot w pracy,
i po szóste - jestem leniwa: jak sobie pomyślałam ile rzeczy będę musiała wymienić w sensie dokumentów (w tym miliony dokumentów w pracy) - stwierdziłam, że to bez sensu.
Choć bardzo szanuję osoby, ktore zmieniły nazwisko, dla mnie to odwaga.
Pozdrawiam
werka23
ten "zwyczaj" wpisaywania imienia tylko ojca ma swoje uzasadnienie już od czasów starożytnych i wynika z zasady, że mater semper certa est, co oznacza, że matka jest zawsze pewna (czyli że ta ktora urodziła na pewno jest matką - starożytni nie przewidzieli innej możliwości ;) ), natomiast ojca sprawdzić nie można kiedyś było, dltego wpisuje się tylko imię ojca. To tak z historii prawa. 

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #744 dnia: 19 Listopada 2009, 11:49 »
po ślubie wybieramy się w podróż poślubną do kraju do którego trzeba mieć paszport, lub lecimy samolotem i bilety trzeba kupic juz wczesniej? To wtedy mogę jeszcze "lecieć" na panienskim nazwisku ??

spokojnie możesz pojechać na "starym" nazwisku

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #745 dnia: 19 Listopada 2009, 12:02 »
Dzięki :)

Offline szargiel

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #746 dnia: 19 Listopada 2009, 12:14 »
Frezyjka81, czy mogłabyś dać namairy na jakieś źródła, z których wynika zwyczaj przejmowania nazwiska przez kobiety. Bo ja przyznam, że to mnie bardzo interesuje, a póki co nic nie znalazłam ciekawego :) Z góry dziękuję.

Tak jeszcze wracając do nazwisk, to ja wiem, po znajomych, że bardzo wielu męzów kreciło nosem na coś takiego i kobietki najzwyczajniej w świecie wymiękały. Bardzo zaś rzadko to mężczyzna chce zmeinić nazwisko na kobiety, a najczęściej jedyne uzasadnienie, to właśnie takie, że to tradycja. I żadne argumenty już nie trafiają. A szkoda, bo przecież kobieta też ma prawo do swojego zdania, odmiennego od tradycji lub stanowiska męża.
Oczywiście nie mam nic przeciwko przybieraniu nazwiska męża. Przecież to wybór, który należy wyłącznie szanować, bo tak jak już wyżej frezyjka81, to jest też odwaga.

Najważniejsze to i tak, chcieć po prostu być ze sobą codziennie :) i spełniać się w małżeństwie

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #747 dnia: 19 Listopada 2009, 13:05 »
w rodzinie męża  jest przypadek  gdzie kuzyn przejął nazwisko żony..

1) ładniej brzmi
2) chciał zerwać  z "ojcem"
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #748 dnia: 19 Listopada 2009, 15:22 »
U mojej kumpeli będzie podobnie..ona nie chce nazywać sie jak teściowa, on ma złe stosunki z rodzicami, ona zorbiła kariere i jej nazwisko jest znane..więc będą nosić jej panieńskie ;D

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #749 dnia: 19 Listopada 2009, 17:49 »
ja tam wziełam PM i w sumie to mam problem teraz z dorobkiem artystycznym hehe nie wiem którym nazwiskiem mam obrady podpisywać  :Co_jest: