Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 152363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #510 dnia: 10 Maja 2007, 16:34 »
a ja myslalam, ze wiekszosc jednak tylko po mężu przybiera.. :>
A jak Wy będziecie mieć dwa nazwiska, to Wasze dzieci też..? :drapanie:

Offline Siwa25
  • nowicjusz
  • *
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #511 dnia: 10 Maja 2007, 16:51 »
Ja też zawsze chciałam zostać przy nazwisku swoim i dodaje męża przyszłego oczywiście:)

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #512 dnia: 10 Maja 2007, 17:32 »
Ja tylko męża mam i tak chciałam, ja swoje miałam długie i skąplikowane i mąż a teraz i ja :) też mam skomplikowane i długie i nie wyobrażam sobie jak miałam bym podawać nazwisko np przez telefon w jakiejś sprawie  :mdleje:

Offline Oleńka81

• entuzjasta
  • I Would Do Anything, For You Anything..
  • data ślubu: 15.07.2006
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #513 dnia: 10 Maja 2007, 18:27 »
Cytat: "kawaii2"
to Wasze dzieci też..?

na cywilnym zawsze pytaja sie czy panna młoda przyjmuje nazwisko meza czy przystaje przy swoim i jakie nazwisko beda nosic dzieci... to jak juz mama ma taty nazwisko, to i wtedy dzieci takie maja...

albo mozesz zostac przy swoim a dzieci beda nosic nazwisko meza...  lub dwa.

Offline szajbik

• zapaleniec
  • data ślubu: kiedy będzie to będzie
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #514 dnia: 10 Maja 2007, 18:54 »
Kawaii2 Napisał/a:
to Wasze dzieci też..?

JJak juz pisalam wczesnie zostawiam swoje dodaje nazwisko meza, a dzieci przyjmuja nazwisko po ojcu. Pozdrawiam

Offline Oleńka81

• entuzjasta
  • I Would Do Anything, For You Anything..
  • data ślubu: 15.07.2006
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #515 dnia: 10 Maja 2007, 18:59 »
tak tez mozna..

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #516 dnia: 11 Maja 2007, 00:26 »
dziekuje met :przytul:
u nas ja bede miec 2 a dzieci po Rysiku :skacza:

Offline Myping

• nowicjusz
  • *
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #517 dnia: 11 Maja 2007, 07:37 »
Cytat: "Oleńka81"

na cywilnym zawsze pytaja sie czy panna młoda przyjmuje nazwisko meza czy przystaje przy swoim i jakie nazwisko beda nosic dzieci...

Tak dokładnie to pytają pannę i pana młodego jakie nazwiska zamierzają nosić po ślubie i jakie nazwisko mają mieć dzieci. Nie zapominajmy, że jest taka opcja, że to pan młody przyjmuje nazwisko przyszłej żony - co jest podobno coraz częstsze i na co mój mąż się zdecydował.
Spotkałam się też z przypadkami, kiedy to oboje małżonkowie przyjmowali nazwisko paniejskie matki pana młodego.

Offline Aniutek83
  • maniak
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #518 dnia: 11 Maja 2007, 08:09 »
a ja nadal nie wiem i mam dylemat
Takiego dylematu niestety nie ma mój przyszły mąż- dla niego oczywiste jest ,ze przyjme jego
Najchetniej zostałabym przy swoim- mama radzi dwuczłonowe ale nasze oba nazwiska sa krótkie i jakos do siebie nie pasują  hmm sama nie wiem co zrobić
Dyplom bede miec na panieńskie nazwisko, wszystkie dokimenty tez na swoje- tyle wymieniania
Nie wiem nadal co zrobić ....

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #519 dnia: 11 Maja 2007, 08:11 »
Oleńka81, może uściślijmy - nie na cywilnym tylko w USC - bo zanim weźmiesz ślub wyznaniowy to musisz iść do USC.
Tam pada pytanie do faceta - jakie będzie nosił nazwisko i do kobiety takie samo, jest równiez pytanie o nazwisko, ajkie będą nosiły dzieci i nawet, jeśli ktoś wybiera podwójne to dzieci moga mieć pojedyncze - u nas będzie to nazwisko męża, ale równie dobrze mogło być moje :taktak:

Offline aniuska25

• forumowicz
  • data ślubu: 22.09.2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #520 dnia: 11 Maja 2007, 08:24 »
Też mam mały problem z nazwiskiem, ale chyba do swojego dodam nazwisko męża a dzieciaczki będą miały po tatusiu :brewki:  Co prawda mój przyszły raczej jest za opcją bym nosiła tylko jego nazwisko, bo jakos tak w rodzinie nigdy nikt nie miał dwuczłonowego, bo taka tradycja itp. Na pewno nie zostane tylko przy moim bo jakoś tak dziwnie by mi było, ale nosić tylko nowe nazwisko tez dziwnie... Dwa to chyba taki kompromis :brewki:  jeszcze mam troche czasu do namysłu, ale dylemat jest

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #521 dnia: 14 Maja 2007, 18:37 »
U mnie juz po dylematach. W piatek bylismy w urzedzie. Nazwisko zostawilam swoje, choc rozwazalam dwa,ale oba sa dlugie,koncza sie na -ska,jakos pretensjonalnie to brzmialo. Zreszta od czasu zajec na studiach z pania o nazwisku Kostka-Trąbka,jestem troszke przewrazliwiona w tej kwestii ;)
Nie wiem,czy dobrze zrobilam,bo moj narzeczony,choc wczesniej to omowilismy,jakas dziwna mine w urzedzie zrobil,ale decyzja o nazwisku dla dzieci po ojcu jakos go uglaskala...

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #522 dnia: 14 Maja 2007, 18:50 »
to az do piatku nie wiedzial, co wybierzesz pyh ? ;)
:P

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #523 dnia: 14 Maja 2007, 19:26 »
My dzisiaj byliśmy w USC. Spędziliśmy tam 2,5h, a jeszcze tak ciepło było dzisiaj w Krakowie.
Nazwisko wszyscy będziemy nosić takie samo, tzn męża. Owszem niby i moje jest krótkie a Marcina jeszcze krótsze, ale jakby je połączył w jakikolwiek sposób, to wyjdzie tak jak z tą Kostką-Trąbką :) że nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline tylunia
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #524 dnia: 14 Maja 2007, 20:14 »
Gratuluje ze juz zalatwiliscie papiery :brawo_2:

Cytat: "Lara_Croft"
Spędziliśmy tam 2,5h

a dlaczego tak dlugo :drapanie:  my bylismy u nas jakies 20 minut gora :brewki:

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #525 dnia: 14 Maja 2007, 21:30 »
A my jeszcze nie byliśmy :/

Offline Lara_Croft

• maniak
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #526 dnia: 14 Maja 2007, 22:04 »
no cóż, jak zaszliśmy to się okazało, że jest przed nami 6 osób, a 3 pary. Po jakimś czasie jedna para się wykruszyła, a jak my mieliśmy wchodzić do pokoju, to pani stwierdziła, że musi sobie zrobić 20 minut przerwy, bo ma już dość. Przyjęła nas inna pani i wszystko załatwialiśmy w dziale do spraw rejestracji czy czegoś tam bieżących zgonów. No, ale jak już pani zaczęła wszystko wypełniać, to faktycznie było 20 minut :)
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #527 dnia: 14 Maja 2007, 23:33 »
Cytat: "kawaii2"
to az do piatku nie wiedzial, co wybierzesz pyh ? ;)
:P

wiedzial,wiedzial,ale i tak w ostatniej chwili zrobil mine...
my zrobilismy dwa podejscia-pierwsze w tamtym tygodniu ok godz. 10-okazalo sie,ze przed nami jest tyle osob,ze kobieta z 8:30 jeszcze nie weszla; drugie podejscie zaplanowalismy starannie,wstalismy o swicie i juz po 7mej pojechalismy zajac kolejke....wchodzimy,a tu pusciutko,okazalo sie,ze w piatki urzad od 11. Myslalam,ze szlag mnie trafi. Cale szczescie panie juz byly i nawet odpuscily sobie sniadanko,po tym jak moj Mis roztoczyl swoj czar i urok osobisty oraz (jego wersja) wreczyl lapowke w wysokosci 84zl w znaczkach skarbowych ;)

Offline tylunia
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #528 dnia: 15 Maja 2007, 01:25 »
a u nas pzemila Pani zapytala czyje nazwisko beda nosily dzieci i R sie wyrwal...moje :skacza:  :skacza:  :skacza: hehe bo go wczesniej wkurzalam ze powiem ze moje :skacza: a pozniej pani zapytala kto placi wiec R wyszedl do innego pokoju...i wtedy zyczyla Nam powodzenia ze rozwodzi 2005 rok i ze masakra..tak teraz latwo ludzia wszystko przychodzi...i ze maja 17 slubow na 7 lipca i masakra :brewki:  :brewki:

Offline evamarija
  • użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #529 dnia: 15 Maja 2007, 11:31 »
Cytat: "pyh"
U mnie juz po dylematach. W piatek bylismy w urzedzie. Nazwisko zostawilam swoje,

Ja tez zostalam przy swoim. Tez mialam dylemat i watpliwosci. Wynikaly one glownie z tego ze nasze spoleczenstwo nie jest na to gotowe. W pracy oczywistym bylo pytanie: jak sie teraz nazywasz? a nie: czy teraz nazywasz sie inaczej? - taki drobiazg. Troche mam obawy o przyszlosc: dzieci z innym nazwiskiem niz ja - jakies pustaki moga sie z nich smiac ale to zmartwienie na przyszlosc.

Cytat: "pyh"
Nie wiem,czy dobrze zrobilam,bo moj narzeczony,choc wczesniej to omowilismy,jakas dziwna mine w urzedzie zrobil,ale decyzja o nazwisku dla dzieci po ojcu jakos go uglaskala...

Ostatnio rozmowa z nowymi mlodymi. Ona myslala o pozostaniu przy swoim. A on oburzyl sie ze po co slub w takim razie. Powiem szczerze ze wiekszosc mezczyzn jest tak zakorzeniona w patriarchacie ze nie zauwazaja ze moga nawet obrazic narzeczona (czesto dziewczyny tez tego nie widza).

Offline anna82

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 07.07.2007r
Odp: Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #530 dnia: 21 Maja 2007, 14:38 »
dziewczyny ja niedługo też wychodzę za mąż no i oczywiście chce mieć nazwisko męża  :) ale nie wiem jak się podpisać na końcu uroczystości swoim panieńskim nazwiskiem czy męża z tego wszystkiego już całkiem się pogubiłam

Offline kemaya

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 8 czerwca 2007
« Odpowiedź #531 dnia: 22 Maja 2007, 19:45 »
No właśnie jakim?
Jeszcze panieńskim czy już męża nazwiskiem?

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
  • data ślubu: 28.06.2008
« Odpowiedź #532 dnia: 22 Maja 2007, 19:55 »
No właśnie jakim?
Jeszcze panieńskim czy już męża nazwiskiem?
Hmmm....................... ot ciekawostka

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #533 dnia: 22 Maja 2007, 20:25 »
na papierach w kosciele czy w urzedzie podpisujesz sie panienskim

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #534 dnia: 23 Maja 2007, 15:13 »
nie wiem jak się podpisać na końcu uroczystości swoim panieńskim nazwiskiem czy męża z tego wszystkiego już całkiem się pogubiłam

na końcu uroczystości, czyli? Chodzi Ci o podpis pod protokołem - jeśli tak to podpisujesz się panieńskim..po raz ostatni

Offline Natulinek

• entuzjasta
  • Na zawsze razem !
  • data ślubu: 28.06.2008
« Odpowiedź #535 dnia: 23 Maja 2007, 20:33 »
Maja  podpisujesz się panieńskim..po raz ostatni

Ah..... tak troszke smutasno.....

Offline natalka156
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #536 dnia: 27 Maja 2007, 19:24 »
Witam,
Ja zostawiam swoje plus dodatkowo dodaję mojego przyszłego męża.  Inicjały będą bardzo ładne : NGN

Pozdrawiam

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
« Odpowiedź #537 dnia: 16 Czerwca 2007, 23:12 »
A my juz zapisalismy w urzedzie ze łączymy nasze nazwiska, wyjedzie troszku przydlugie, ale nic to.
Ustalalismy to od poczatku, ale balam sie ze P wymieknie i zmieni zdanie w ostatniej chwili.Ale nie :)

Offline Ka_śka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.09.2008
« Odpowiedź #538 dnia: 7 Lipca 2007, 14:54 »
Ja bym chciała zmienić po ślubie nazwisko na męża, ale obawiam się, że będzie z tym trochę problemów. Bo na przykład co wtedy zrobię z indeksem na studiach (pobieramy się jak ja będę między 4 a 5 rokiem). Przeiceż nie dostanę nowego, może mi wpiszą adnotację, że zmieniłam nazwisko, no bo chyba na dyplomie już będę mieć nowe... A poza tym ostatnio zmieniałam paszport i tak się denerwowałam, bo takie kolejki, a jak się zdecyduję zmieniać, to wszystkie dokumenty potrzebne będą nowe. Potem za jakiś czas planujemy kupić mieszkanie, więc przemeldowanie i znów wszystkie nowe dokumenty... Dziewczyny, powiedzcie mi, czy można po ślubie zaraz nie zmieniać nazwiska, tylko powiedzmy, po kilku latach? Czy od razu trzeba się zdeklarować po ślubie jakie nazwisko się chce? Co za węzeł gordyjski! :biala_flaga:

Offline Lara_Croft

• maniak
« Odpowiedź #539 dnia: 7 Lipca 2007, 19:15 »
chyba trzeba od razu :(
ale, uczelnią się nie przejmuj :) w dziekanacie przekreślają panieńskie i wpisują obok męża :) wtedy na dyplomie masz już nowe :)
jeśli chodzi o dokumenty, dowód osobisty i inne takie, to jest jakiś tam czas a wymianę, a do tego czasu wystarczy zaświadczenie, że będzie ze sobą nosić, że wyszłaś za mąż i jak masz teraz na nazwisko :D

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021