Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 152708 razy)

Offline szpileczka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.07.2009
Odp: Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #690 dnia: 2 Lipca 2009, 00:36 »
ja również będę mieć 2 nazwiska.  Moje pierwsze długie, drugie krótkie :-)) pozdrawiam wszystkie kobietki, które mają dylemat - co wybrać.  Ja długo się zastanawiałam.  Już w liceum o tym myślałam, ze tak chciałabym mieć czyli podwójne nazwisko i tak będzie.  Narzeczony z miłości zaakceptował.  Długo nie mógł się do tego przekonać, duma  męska mu na to nie pozwalała, ale w końcu zgodził się. Powiedział,że najważniejsze, żeby go mocno kochała i okazywała mu to.  Jak tak będzie to będzie szczęśliwy. 

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #691 dnia: 2 Lipca 2009, 09:36 »
U mnie R. pozostawił mi decyzję co wybiore miał zaakceptować, nawet jesli zostało by tylko panieńskie, chciał tylko zeby dzieci nosiły jego nazwisko.

Offline Kitty007

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16.07.2011
« Odpowiedź #692 dnia: 3 Lipca 2009, 05:42 »
hihi, ja pamiętam, jak jeszcze nawet nie byliśmy zaręczeni, to mój T.  stwierdził, że w sumie mógłby przyjąć moja nazwisko (moje jest ładniejsze;P).  Ale, jak już ślub powoli się urzeczywistnia, to nie jest taki chętny.  Bardzo mnie jednak gorliwie namawia, żebym zostawiła swoje i miała dwuczłonowe, jednak ja nie wiem tak do końca.  Z jednej strony bardzo podoba mi się ta tradycja, że żona na znak oddania się i przynależności dla męża przyjmuje jego nazwisko.  Nie tworzy to też żadnych "niewygodnych" sytuacji, bo jak np.  wytłumaczyć potem swojemu 5-letniemu dziecku, czemu mamusia się inaczej nazywa i czemu nazwisko tatusia (a tym samym dziecka właśnie, bo dla mnie dzieci akurat powinny mieć nazwisko ojca) się mamusi nie podoba.
Z drugiej jednak strony, jestem niezależną kobietą i dlaczego w imię tradycji mam rezygnować z mojego nazwiska, które lubię, na którym być może już buduję swoją pozycję zawodową i  przyjmować nazwisko, które mi się nie podoba?
Cóż, do ślubu mam jeszcze ponad rok, więc na razie nie spędza mi to snu z powiek, ale wiem, że potem będzie, bo bądź co bądź, ale jest to decyzja na całe życie;>

Także mam nadzieję, że Wy dziewczyny nie przywiązujecie do tego takiej wagi i macie AŻ takiego dylematu:)

Offline majcia

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #693 dnia: 3 Lipca 2009, 09:03 »
Kitty007, skoro Twój przyszły mąż nie będzie miał raczej z tym problemu, to zostaw swoje nazwisko. ;D

Offline Kitty007

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #694 dnia: 3 Lipca 2009, 09:18 »
Ale właśnie chodzi o to, że on nie miał nic na przeciwko, kiedy wizja ślubu była jeszcze bardzo daleko. Teraz, to on się upiera, że tradycja musi być zachowana i że przecież on nie ma takiego brzydkiego nazwiska;>
Faktycznie takie ostatnie nie jest, myślę, że jakoś bym je przełknęła (raczej jest bardzo pospolite i przeciętne), ale mimo wszystko moje jest ładniejsze, hihi;P
Aaa! Majcia! Właśnie spojrzałam na twoją datę ślubu i wstępujesz w związek małżeński w ten sam dzień, co moja siostra (u której jestem z resztą świadkową;P)
Ale fajnie:D

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #695 dnia: 3 Lipca 2009, 11:43 »
No co Ty?!?! a siostra jest na forum?! Gdzie ma wesele-jeśli możesz powiedzieć? To uzbierasz doświadczenie na własny ślub i wesele!! Bardzo przydatna sprawa! :)

Co do nazwiska, to ja będę mieć nazwisko narzeczonego. Kiedyś zawsze mówiłam, że absolutnie zostanę przy swoim, ale jak już przyszło co do czego, to postawiłam na nazwisko ukochanego  ;D

Offline Kitty007

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #696 dnia: 3 Lipca 2009, 12:11 »
hihi :D jest na forum- lillydeluxe (ale udajemy że się nie znamy;P)
wesele będzie miała w julianie na mierzynie, i teraz na ostatia chwile jest tyle zalatwiania, ale fajnie tak :D
A co do nazwiska to się też raczej skłaniam do przyjęcia go od lubego (zwłaszcza, że nie jest brzydkie, tylko takie "niemoje";)), bo głównie chodzi mi właśnie o to, jak kiedyś będą dzieci i na pewno nie chciałabym się nazywać inaczej niż one:)

A Ty gdzie masz swoje wesele? W którym kościele? Na ile osób? Jaka orkiestra, fotograf itp, itd? :D

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #697 dnia: 3 Lipca 2009, 12:35 »
Aaa, to poznałam już siostrę na naszym forum lipcowym :)
Ślub i wesele w Koszewku. Na około 80 osób.

No, do nowego nazwiska, to się na pewno długooo trzeba będzie przyzwyczajać!!!  ;D

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #698 dnia: 3 Lipca 2009, 12:46 »
Myślę, że jakoś się przyzwyczaję do nowego nazwiska. Bardzie martwi mnie to, że będę musiała sobie jakiś podpis wymyślić. Pracę mam taka, że dość często muszę podpisywać różne rzeczy. Teraz podpisuję się całym nazwiskiem, bo jest krótkie i jakoś tak się dobrze długopis prowadzi jak się je pisze. Ale nowe nazwisko będzie miało 10 znaków i nie wyobrażam sobie, żeby pisać to wszystko.

A właśnie, jak u tych z was, które są już mężatkami w pracy zostało przyjęte nowe nazwisko? Dużo było z tym kłopotu?

Offline majcia

• bywalec
« Odpowiedź #699 dnia: 3 Lipca 2009, 12:52 »
zabawex wymyśl sobie jakąś parafkę. Ja się zawsze podpisuję parafką-bo też mam trochę tych dokumentów w pracy.
Na szczęście po ślubie nie będę musiała wymyślać nowej, ponieważ pomimo zmiany nazwiska, inicjały pozostaną takie same  ;D

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #700 dnia: 3 Lipca 2009, 12:58 »
majcia to Ci się trafiło  :ok:

Offline Kitty007

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #701 dnia: 3 Lipca 2009, 23:05 »
Hehe, faktycznie z tymi podpisami to może być na początku problem. Ale ja akurat parafki mam przećwiczone ze wszystkimi literami alfabetu  :mrgreen: bo od dziecka lubiłam pisać i tak już o tym myślałam mając tam parę lat, że muszę być przygotowana na ewentualność zmiany nazwiska  :hahaha:

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #702 dnia: 5 Lipca 2009, 18:39 »
Kitty007 Ty to agentka jesteś ;)

Offline Agulek79

• Boże dopomóz mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
  • Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #703 dnia: 9 Lipca 2009, 12:32 »
Ja tez podpis którym sie podpisywałam zostawiłam, bo to pierwsza litera imienia i taki fajny zawijas..wiec luzik!
..ale powiem Wam, że tak "dziwnie" przedstawiac sie nowym nazwiskiem...całkiem jakbym mówiła o kimś innym...ale mam nadzieje, ze z czasem sie przyzwyczaje! ;D

Offline margeritta

• forumowicz
  • data ślubu: 19 czerwca 2010
« Odpowiedź #704 dnia: 10 Lipca 2009, 14:13 »
Ja jeszcze do niedawna byłam przekonana, że będę miała nazwisko dwuczłonowe a teraz nachodzą mnie wątpliwości... W sumie to nie wiem nawet dlaczego, ale jest dużo za i przeciw. Mam jeszcze trochę czasu na ich rozważenie

url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][/url]

Offline akayu
  • maniak
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #705 dnia: 5 Sierpnia 2009, 10:50 »
mnie czasem jest sie dziwnie przedstawiac nowym nazwiskiem,jakos jeszcze tak dziwnie brzmi :P

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #706 dnia: 5 Sierpnia 2009, 11:39 »
Ja się oswoiłam po pół roku małżeństwa  :) A teraz po roku czuję się tak, jakbym od zawsze tak miała na nazwisko  ;)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #707 dnia: 5 Sierpnia 2009, 12:19 »
ciekawe ile mnie zajmie przestawianie... z panny J na panią K :)

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #708 dnia: 5 Sierpnia 2009, 13:45 »
Ja już się chyba przyzwyczaiłam, ale tylko dlatego, że bardzo dużo używam swojego nowego nazwiska i weszło mi już w krew.

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #709 dnia: 5 Sierpnia 2009, 14:15 »
Ja powoli się przestawiam  ;)

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #710 dnia: 7 Sierpnia 2009, 08:07 »
skoro to wątek nazwiskowy to opowiem wam anegdotkę, która to powstała niedawno ;D

moja kuzynka w lipcu brała ślub.a że młodzi mieszkają w londynie to wypisywaniem i wysyłaniem zaproszeń zajęła się jej mama a moja chrzestna. Owa ciocia na zaproszeniu dla nas troszkę się rozpędziła i chciała napisac Katarzynę i Piotra S.(ślubujemy dopiero w przyszłym roku).i potem musiała wciskac moje nazwisko,niestety zmieściła jej się tylko pierwsza litera  ;D ;D ;D
historia miała epilog już na weselu,bo w księdze gości,zamiast podpisywac nas Katarzyna G,Piotr i Asia S napisalam po prostu "rodzina S.." ;D
rodzinka się uśmiała ale stwierdzili,że jak młodzi spojrzą w księgę za rok to już będzie aktualne ;D ;D

Offline fanfan
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #711 dnia: 20 Sierpnia 2009, 22:23 »
Ja zmieniam nazwisko.  A nasi znajomi zrobili tak, że ona dodała nazwisko męża do swojego, a on żony do swojego i oboje mają dwuczłonowe, ale odwrotnie :)

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #712 dnia: 4 Września 2009, 12:22 »
Ja postawiłam na swoim i mam podwójne nazwisko, powiem szczerze, że jestem zadowolona. Przy załatwianiu jakichkolwiek spraw, gdzie figurowałam dotychczas pod panieńskim nazwiskiem- posługuję się nadal nim, gdyż dowód wymieniam za 3 tygodnie. Poza tym, zachowałam swoją indywidualność i historię swoją, mojego rodu (który na mnie się zakończy), ale także podjęłam nazwisko męża- otwierając tym samym nową kartę mojego życia.Dla mnie miało to znaczenie bardziej symboliczne niż praktyczne, ale owszem również okazało się pożyteczne :)

Offline ismenka1986

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #713 dnia: 9 Września 2009, 22:56 »
Ja przyjmę nazwisko męża:)

Offline korda.kasiorek

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #714 dnia: 10 Września 2009, 13:05 »
Ja jak będe wychodzic za mąz też pewnie przyjmę nazwisko męża.
Pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2009, 15:12 wysłana przez Sylvi »

Offline k8libby

• forumowicz
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #715 dnia: 11 Września 2009, 11:11 »
ja jestem rozwódką i mam nazwisko byłego męża, czy teraz po ślubie moge mieć 2 członowe panieńskie-nowego męża?

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #716 dnia: 11 Września 2009, 12:03 »
ja jestem rozwódką i mam nazwisko byłego męża, czy teraz po ślubie moge mieć 2 członowe panieńskie-nowego męża?
Mi sie wydaje ze mozesz miec byłego męża + nowe, skoro nie wrocilas po rozwodzie do panienskiego. Mialas na to jesli sie nie myle 3 miesiace. Ale to tylko moje zdanie... musialabys zapytac w urzedzie.

Offline zupcia

• uzależniony
  • data ślubu: 23.05.2009
« Odpowiedź #717 dnia: 11 Września 2009, 12:37 »
Reniu a mi się wydaje, że można nawet po dłuższym czasie. Moja ex ciocia któregoś pięknego dnia (po kilku latach małżeństwa) uznała, że jej panieńskie nazwisko jest ładniejsze niż to po mężu i postanowiła je zmienić. Jak postanowiła tak też zrobiła a potem się z wujkiem rozwiodła ale to już inna bajka  ;D Najlepiej zapytać w urzędzie, z tego co pamiętam za 40 zł można zmienić nawet imię :)

Offline Befi

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.11.2009 godz.16
« Odpowiedź #718 dnia: 11 Września 2009, 13:07 »
W necie znalazłam ze:"Nazwisko po rozwodzie

Wiele kobiet zadaje sobie pytanie, co się dzieje z nazwiskiem po orzeczeniu rozwodu. W przypadku, kiedy żona nie przyjęła nazwiska męża, nie dzieje się nic. Nadal, tak jak i w czasie małżeństwa posługuje się swoim nazwiskiem. Trudności pojawiają się, gdy któryś z małżonków przyjmie nazwisko drugiego małżonka. Nie można zapomnieć, że mąż może przyjąć nazwisko swojej żony.

Po rozwodzie możliwa jest zmiana nazwiska. Polega to na rezygnacji z nazwiska męża (żony) i powrotu do nazwiska panieńskiego (kawalerskiego).

Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich terminów. Po ich przekroczeniu zmiana nie będzie możliwa.

W ciągu 3 miesięcy od chwili uprawomocnienia się orzeczenia rozwodu małżonek rozwiedziony, który wskutek zawarcia małżeństwa zmienił swoje dotychczasowe nazwisko, może je zmienić. W tym celu składa oświadczenie przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego, że chce powrócić do nazwiska, które nosił przed zawarciem małżeństwa.

Jeśli doszło do przekroczenia 3 miesięcznego terminu zmiana nazwiska może nastąpić tylko według ustawy o zmianie imion i nazwisk.

Zmiana nazwiska możliwa jest dopiero po uprawomocnieniu się orzeczenia rozwodu. Oznacza to, że nie można wystąpić z orzeczeniem o zmianie nazwiska w trakcie trwania postępowania rozwodowego. Nie można także, żądać od sadu, aby w wyroku orzekł o zmianie nazwiska. Zmiana nazwiska bowiem odbywa się przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego."

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #719 dnia: 11 Września 2009, 14:59 »
E tam moja kolezanka powróciła do panieńskiego po dłuższym czasie od rozwodu, dopiero wtedy kiedy zamieszkałą z obecnym partnerem i wcale nie było przeszkód.