Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939331 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11370 dnia: 10 Grudnia 2014, 14:49 »
Sylwusia, może ciąża :P
U mnie dziś pomidorowa i schabowy/pierogi leniwe do wyboru.
Ehh a na jutro brak koncepcji, co szybkiego, prostego i smacznego można zrobić? Kurczak pieczony czy w sosie już się znudził, caneloni- nuda, schabowe- ile można, kaczka i gęś ostatnio często, o ile nie ZA często.. a obiad bez mięsa dla moich to nie obiad...


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11371 dnia: 10 Grudnia 2014, 15:06 »
u mnie dzisiaj lasagna a na jutro pomysłu brak
[/url]
[/url]

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11372 dnia: 10 Grudnia 2014, 15:14 »
zjadłabym lazanię;) może na weekend zrobię
u mnie dziś makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Mam nadzieję że zostanie i na jutro ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11373 dnia: 10 Grudnia 2014, 15:21 »
Sylwusia, może ciąża :P


hehe też to była moja pierwsza myśl :P



Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11374 dnia: 10 Grudnia 2014, 15:39 »
u mnie dzis spelniona zachcianka - barszcz ukrainski :)
plus chyba posmaze kotlety mielone ktore wczoraj przygotowala tesciowa, najwyzej sie zamrozi.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11375 dnia: 10 Grudnia 2014, 15:40 »
U mnie dzis filet z kurczaka  plus kurki w smietance :-D
Pojadlam niby ze smakiem ale... za ciezkie to bylo :-D


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11376 dnia: 10 Grudnia 2014, 22:27 »


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11377 dnia: 11 Grudnia 2014, 00:08 »
Wygląda pięknie i pysznie. Daj znać czy wystarczyło Ci cierpliwości ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11378 dnia: 11 Grudnia 2014, 14:05 »
Na swięta będę robiła, tylko własnie z tą cierpliwością u mnie kiepsko ;)


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11379 dnia: 11 Grudnia 2014, 15:05 »
na mich wypiekach chyba jest taka tylko, że z makiem



Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11380 dnia: 11 Grudnia 2014, 15:45 »
jutro mam w planach krokiety z mięsem i kapustą...jak robicie farsz? Jakoś wyroby z kiszoną kapustą to nie moja bajka chyba ???bo mi nie bardzo smakują :-\ ale mężydeł by chętnie zjadł...



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11381 dnia: 11 Grudnia 2014, 16:18 »
smaże kapuste kiszoną dodaje suszone grzyby pieprz majeranek, a na patelni smaże pokrojony w kostkę boczek i jeszcze jakiś inny kawałek mięska z cebulą i na konieć dodaje to do kapusty, bo u nas lubią krokiety z kapustą, grzybami i mięsem  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11382 dnia: 11 Grudnia 2014, 16:33 »
Ja gotuhe kapuste w wodzie z namoczonych grzybow
Gotuje grzyby i kroje drobno
Pozniej odciskam kapuste. Kroje.
podsmazam cebule dodaje grzyby plus kapuste.
Sol pieprz i pieprz ziolowy :-)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11383 dnia: 11 Grudnia 2014, 16:48 »
Ja dzisiaj mam nalesniki z miesem mielonym, warzywami i serem zoltym :)

A krokiety robie oodbnie jak Sylwia. Najpierw gotuje kapuche zeby nie byla taka kwasna i twarda.
Poznij podsmazam ja i poeczarki albo grzyby na patelni i dodaje jeszcze cebule.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11384 dnia: 11 Grudnia 2014, 17:23 »
a jak dodajecie mięso to zmielone w maszynce?



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11385 dnia: 12 Grudnia 2014, 10:36 »
Robiłyście może domowe knoppersy?
Chcę dziś/jutro zrobić, ale przeraża mnie ilość masła http://www.bistromama.pl/2012/11/domowe-knoppersy-na-okrago.html

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11386 dnia: 12 Grudnia 2014, 11:40 »
na wm tez bylo cos w podobie knoppersow, cos a'la ulubione przekladance czy cos takiego. na zdjeciu - istny knoppers. sprawdz sobie jak tam bylo z iloscia masla.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11387 dnia: 12 Grudnia 2014, 11:42 »
mnie bardziej przeraża mleko w proszku ;) dla mnie to największe gów.o ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11388 dnia: 12 Grudnia 2014, 12:01 »
Lusi, ten sam przepis http://www.mojewypieki.com/post/wafelek-z-masa-mleczno---nugatowa  ;)

Mon_ka98, dla mnie ogólnie ciasta to gów.o ;) Lubię czasem zjeść sernik, bezowiec albo tort 1-2x do roku.
A knoppersy chcę zrobić synowi, bo polubił kupne. Mleka w proszku niczym niestety nie zastąpię...

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11389 dnia: 12 Grudnia 2014, 12:44 »
ja właśnie też ubolewam że nie ma czym zastąpić mleka w proszku bo wiele fajnych przepisów jest



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11390 dnia: 12 Grudnia 2014, 13:09 »
Ja robiłam te wafelki z moje wypieki, pyyyycha!

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11391 dnia: 12 Grudnia 2014, 23:56 »
Dziewczyny,pomocy potrzebuje! ;)

Weny od dawna na pieczenie brak a na niedzielny wiejski kiermasz świąteczny muszę upiec ciasto.  8)  I popisać się muszę,bo to dla Kuby żłobka. ;)

Macie sprawdzone przepisy na efektowne,szybkie w robieniu (przy nodze 2letni Perszing) i odporne na transport ciasto świąteczne?

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11392 dnia: 13 Grudnia 2014, 14:06 »
http://karmel-itka.blogspot.com/2013/01/karnawa-w-peni-chrusciki-drozdzowe.html gorąco polecam, szybko się robią i są prepyszne
[/url]
[/url]

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11393 dnia: 13 Grudnia 2014, 14:12 »
On 2011
Ona 2013

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11394 dnia: 13 Grudnia 2014, 14:50 »
Dzięku Dziewczyny. :) :-*

Drożdżowe faworki wypróbuję niedługo na rodzinie ;) nie mam wprawy z wyrabianiem,zawsze twarde mi wychodzi ciasto....

A teraz może Kinder Delice lub Usta Adama zrobię. :) Tylko zastanawiam się,czy po zalaniu ciastem biszkopty tak ładnie równo się układają,jak na zdjęciu,czy to przypadek?Czy może jedna najpierw wylać ciasto a na nie ułożyć biszkopty?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11395 dnia: 13 Grudnia 2014, 14:53 »
nie mam wprawy z wyrabianiem,zawsze twarde mi wychodzi ciasto....


najlepsza metoda- wal w ciasto z całej siły np. wałkiem długo-ok 10 minut. Jakbym wroga biła ;) i potem jest miękkie.


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11396 dnia: 13 Grudnia 2014, 14:59 »
Serio?Takich trikow nie znalam.  ;D
Chętnie się powyżywam. :-)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11397 dnia: 13 Grudnia 2014, 15:03 »
Mama zawsze tłukła, nawet nie wiedziałam, że ciasta drożdżowego można nie tłuc ;) wtedy zawsze wychodzi ;) ale tak naprawdę konkretnie, aż się będzie ładnie wgniatało ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11398 dnia: 13 Grudnia 2014, 15:23 »
nie mam wprawy z wyrabianiem,zawsze twarde mi wychodzi ciasto....


najlepsza metoda- wal w ciasto z całej siły np. wałkiem długo-ok 10 minut. Jakbym wroga biła ;) i potem jest miękkie.

Potwierdzam. Milion razy składać przekładać wałkować i tłuc :)

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11399 dnia: 13 Grudnia 2014, 15:41 »
Zakodowane! :-)