Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936183 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11280 dnia: 27 Listopada 2014, 10:45 »
sałatkę z tuńczykiem robię tak:

- tuńczyk z puszki, odsączony, pokawałkowany
- ryż ugotowany
- ogórek konserwowy, pokrojony w kosteczkę
- może być dodatkowo kukurydza z puszki (moja siostra dodaje ja nie lubię)

doprawione majonezem, solą i pieprzem do smaku  :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11281 dnia: 27 Listopada 2014, 10:48 »
A ja tak: ryż ugotowany paraboiled 1 woreczek, do tego puszka tuńczyka,  w kostkę kroje dwie rzodkiewki, kawałek pora, pół papryki, wrzucam trochę kukurydzy. Ogórek mi nie pasuje do ryby ;-) wrzucam w wersjui z kiełbasa ;-) sól,  pieprz, łyżka majonezu i kleks ketchupu


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11282 dnia: 27 Listopada 2014, 11:01 »
no mi by akurat mix ryby i rzodkiewki z porem nie pasował  :P :P :P

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11283 dnia: 27 Listopada 2014, 11:14 »
sałatkę z tuńczykiem robię tak:

- tuńczyk z puszki, odsączony, pokawałkowany
- ryż ugotowany
- ogórek konserwowy, pokrojony w kosteczkę
- może być dodatkowo kukurydza z puszki (moja siostra dodaje ja nie lubię)

doprawione majonezem, solą i pieprzem do smaku  :)
robię podobnie, tylko zamiast ryżu daje kuskus

Offline mgielka86
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11284 dnia: 27 Listopada 2014, 12:30 »
Ja ryżową lubię tak: tuńczyk z puszki/kiełbasa w kostkę, por (ja daję sporo), rzodkiewka, kukurydza, papryka, sól, pieprz. W opcji z kiełbasą dodaję jeszcze ogórek konserwowy. Łyżka majonezu, trochę ketchupu i już ;) to z najbardziej sprawdzonych wersji :)

Kiełbasa w sałatce?  :P Naprawdę dziwne połączenie  :) Jeszcze z ryżem  :P

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11285 dnia: 27 Listopada 2014, 12:38 »
sałatkę z tuńczykiem robię tak:

- tuńczyk z puszki, odsączony, pokawałkowany
- ryż ugotowany
- ogórek konserwowy, pokrojony w kosteczkę
- może być dodatkowo kukurydza z puszki (moja siostra dodaje ja nie lubię)

doprawione majonezem, solą i pieprzem do smaku  :)
robię podobnie, tylko zamiast ryżu daje kuskus
też tak robię
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11286 dnia: 27 Listopada 2014, 13:00 »
  o mamo  głodna  sie zrobiłam  :) :)
ziemniaczana  to tak   jak Sylwusia pisze
 ale  już kiedyś pisałam  koleżanka "niemcowa"  jak przyjechała  do polski i  robiłyśmy  sałatkę u nas   dolewała  "wody" z korniszonów  i twierdziła ze u nas  majonez  jest  inny   i w  sumie może  racja

  z tuńczyka  znam dokładnie taka sama jak Alis podała

  ale  też  dobra jest z makaronem   kukurydzą  cebulką i papryka i  jak tuńczyk w sosie  własnym  to z majonezem  a jak w oleju to nie dodaje  sie już nic  tylko całość z puszki w sensie sosu

  Dziewczyny  jak robicie   sushi   i trafi  Wam się  gość  co nie jada nic  z ryb itp   co wrzucacie w środek  ???





Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11287 dnia: 27 Listopada 2014, 13:03 »
Ogórek, awokado, grzyby shiitake, cukinia, papryka
http://portalaktywni.com/aktualnosci/wegetarianskie-sushi-zdrowa-alternatywa/


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11288 dnia: 27 Listopada 2014, 13:08 »
sałatkę z tuńczykiem robię tak:

- tuńczyk z puszki, odsączony, pokawałkowany
- ryż ugotowany
- ogórek konserwowy, pokrojony w kosteczkę
- może być dodatkowo kukurydza z puszki (moja siostra dodaje ja nie lubię)

doprawione majonezem, solą i pieprzem do smaku  :)
robię podobnie, tylko zamiast ryżu daje kuskus
też tak robię
Ja podobnie, ale ryż gotuję ze szpinakiem i jeszcze daję sok z cytryny i koperek. Lubię koperek z tuńczykiem. Moja ukochana makaronowa też ma dużo koperku  ;) (ogórek świeży, szynka/tuńczyk, koperek, kukurydza, majonez, makaron)

Za to nie toleruję połączenia cebuli lub pora z tuńczykiem. Strasznie mi ta ryba wtedy śmierdzi  ::) :P Wiem, że inni lubią, nie wiem dlaczego tak jest, ale normalnie jakbym jadła starą surową rybę  ::)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11289 dnia: 27 Listopada 2014, 13:08 »
Imaginacja spotkalam sie ze dodaja ocet do ziemniaczanki.
Ja pom8jam wole koper  ;D


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11290 dnia: 27 Listopada 2014, 14:04 »
o nie  za ocet  to ja tez  podziękuję   
koperek ok  szczypiorek też    dobry

Maju  dzięki wielkie :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11291 dnia: 27 Listopada 2014, 14:51 »
Ugotowalam botwinke plus nslesniki na obiad na slono a na wieczor na slodko tzn dla meza.. i pewnie do pracy zabierze :-)


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11292 dnia: 27 Listopada 2014, 14:53 »
Ogórek, awokado, grzyby shiitake, cukinia, papryka
http://portalaktywni.com/aktualnosci/wegetarianskie-sushi-zdrowa-alternatywa/

szczypiorek, sałatę, rzodkiewkę.
tu piszą nawet o tofu i serach :D http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl15/teksty982/wegetarianskie_sushi




Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11293 dnia: 27 Listopada 2014, 15:26 »
Hmm znalazłam dziś w szafce w kuchni po puszcze soczewicy i cieciorki gotowanych na parze. Kupione w przyplywie chwili, emocji.... na co mogę to przerobić?



Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11294 dnia: 27 Listopada 2014, 18:12 »
ja do tuńczykowej daje ryż, fasolę czerwona, cebulę czerwoną, kukurydze, paprykę czerwoną, natkę i majonez



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11295 dnia: 27 Listopada 2014, 18:19 »
Ja nie lubię tuńczyka, ble :P

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11296 dnia: 27 Listopada 2014, 19:06 »
Ja nie lubię tuńczyka, ble :P
Piona ;D


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11297 dnia: 27 Listopada 2014, 19:07 »
Ja nie lubię tuńczyka, ble :P
Piona ;D

Ja tnez ::) ale ja większość rzeczy po prostu robię/gotuję, ale ich nie jem, bo nie lubię :-D


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11298 dnia: 27 Listopada 2014, 19:11 »
Z tuńczyka najbardziej lubię stek, najlepiej grillowany  :P


Offline martusia-sc

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1485
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11299 dnia: 27 Listopada 2014, 19:15 »
Ja nie lubię tuńczyka, ble :P
Piona ;D


Też nie lubię tyńczyka:P
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline Isabel
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.09.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11300 dnia: 27 Listopada 2014, 19:52 »
Dzieki dziewczyny za tunczykowe podpowiedzi!  :-*

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11301 dnia: 28 Listopada 2014, 08:30 »
Ja tunczyk tylko na pizzie :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11302 dnia: 28 Listopada 2014, 08:39 »
Hmm znalazłam dziś w szafce w kuchni po puszcze soczewicy i cieciorki gotowanych na parze. Kupione w przyplywie chwili, emocji.... na co mogę to przerobić?
Sałatkę z ciecierzycy: pomidor, papryka, ogórek, cebula czerwona (wszystko w kostkę), zielenina: koperek, pietruszka, sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwa.
Albo taką: http://beautyandblossom.pl/jedzenie-i-przepisy/salatki/przepis-na-salatke-z-cieciorki-i-serem-feta/ Pycha!
Albo z rucolą, sałatą rzymską i suszonymi pomidorami,
Albo ciecierzycę lub soczewicę na ciepło w pomidorach

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11303 dnia: 28 Listopada 2014, 09:59 »
Ja uwielbiam tuńczyka! i w sałatce i na pizzy!
Robiłam różne wersje, ale też : tuńczyk, ketchup (Tortexa najlepiej), kukurydza, ogórek kiszony/korniszony, ryż, jajko, majonez! pychotka! ułożenie warstwowe.
Natalka 4.11.2012

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11304 dnia: 28 Listopada 2014, 10:05 »
Hmm znalazłam dziś w szafce w kuchni po puszcze soczewicy i cieciorki gotowanych na parze. Kupione w przyplywie chwili, emocji.... na co mogę to przerobić?

Ja się przymierzam do tego:
http://www.przepisownia.pl/dania-g%C5%82%C3%B3wne-z-warzyw-przepisy/ciecierzyca-z-warzywami/475569

będę robić w weekend dopiero więc nie wiem czy dobre

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11305 dnia: 28 Listopada 2014, 10:19 »
Tuńczyk jest pyszny :) W ciąży mi bardzo smakował....No w sensie, że byłam w stanie go zjeść i nie oddać:P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11306 dnia: 28 Listopada 2014, 10:57 »
Z tuńczyka najbardziej lubię stek, najlepiej grillowany  :P

oczywiście mam na myśli surowe mięso wrzucone na grilla, tego z puszki to tak średnio toleruję  ::)


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11307 dnia: 28 Listopada 2014, 11:06 »
Tuńczyka z puszki wciągam raz w tygodniu - składnik mojej sałatki pracowniczej ;) Do tego w tarcie porowej, którą cała familia uwielbia.
Choć racja, że są tuńczyki i "tuńczyki".

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11308 dnia: 28 Listopada 2014, 11:10 »
Tartę z tuńczykiem i porem też lubię  :P


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11309 dnia: 28 Listopada 2014, 17:17 »
Ja na ciepło nie lubię tuńczyka  :P z puszki tak, ale tylko Rio mare lub Calvo w kawałkach, inne też mi śmierdzą  :P