Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944637 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9030 dnia: 15 Maja 2014, 12:54 »
Sylwia tylko polecam orkiszową pełnoziarnistą http://dodomku.pl/produkt/37312/5903862000988/Gdanskie_Mlyny_Maka_z_orkiszu_pelnoziarnista.html w tesco ok 7 zł za kg

ja często w ciastach zwykłą mąkę zastępuję pełnoziarnistą - na początku mi to przeszkadzało w smaku, więc robiłam mieszane - zwykła mąką + pełnoziarnista (co piekłam ciasto to zmieniałam proporcje i dodawałam mnie zwykłej a coraz więcej pełnoziarnistej)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9031 dnia: 15 Maja 2014, 12:55 »
Selena z młodej kapusty bigos raczej nie ma szans wyjść, jest za delikatna. Zrób coś takiego jak pisze Agu-s hmmmm pycha :)


Sylwia podobno w każdym cieście można zamienić mąkę pszenną na orkiszową, podobno bo sama nie zamieniałam ale mówiła mi znajoma, która tak robi.


Wczoraj zrobiłam ten sernik http://www.mojewypieki.com/przepis/szwarcwaldzki-sernik-swiateczny, mi bardzo smakuje, mężowi - nie więc nie wiem czy polecać  :D Robiłam go na serku typu philadelphia, czyli kremowym (ale nie słonym tylko naturalnym) jest bardzo delikatny
kusi mnie teraz zrobić go na zwykłym twarogu przemielonym 3x



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9032 dnia: 15 Maja 2014, 12:56 »
Selena, mam bigos z młodej kapusty na obiad. Mniam.
Szatkujesz kapuche, wklaldasz do wysokiego gara solisz i na małym ogniu gotujesz ok godz podlewajac woda. Możesz wrzucić marchew, parówki/kiełbasę/boczek. Pod koniec dodajesz szczypiorek,koperek, pieprzysz i możesz dać koncentrat pomidorowy.
Pyszny obiadek! Idę sobie podgrzać,bo na samą myśl cieknie mi ślinka.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9033 dnia: 15 Maja 2014, 12:57 »
Jeszcze ziele angielskie. I liść laurowy :-)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9034 dnia: 15 Maja 2014, 13:04 »
dziewczyny czy któraś nadziewała cukinię wątróbką ???
http://bajkorada.blogspot.com/2011/06/cukinia-faszerowana-watrobka.html

Mam wątróbkę na dziś ale nie chce mi się jej smażyć  ::)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9035 dnia: 15 Maja 2014, 13:57 »

A na obiad gulaszowa z indyka :)
dajesz przepis, a nie sie chwalisz  :D :P :-*

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9036 dnia: 15 Maja 2014, 14:09 »
u mnie jarzynowa dzisiaj ;)
a od wczoraj ze słodkiego jest ciasto marchewkowe :D Bylam we wtorek u koleżanki i miała.. tak mi smaka narobila ze w domu tez zrobiłam

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9037 dnia: 15 Maja 2014, 14:40 »
dlaczego ma nie wyjść bigos z młodej kapusty  ???

 kapustę sie dusi w garze   a osobno na patelni mięsko z cebulką potem  chwilę  razem jeszcze połączone
 wiadomo 3 dni się tego dusić nie da ;)  ale taki bigos z młodej pycha

a ja dorzuciłam pomidorów z puszki i makaron i u mnie dzisiaj łazanki z młodej  kapuchy


 młoda jest dobra też duszona z koperkiem i łychą śmietany 

chiquita_84    wątróbkę jak CI sie nie chce smażyć
to
bym wrzuciła w naczynie czy worek do zapiekania   cebulą  jabłkiem góra majeranku

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9038 dnia: 15 Maja 2014, 14:47 »
imaginacja2 :) dzięki, ale już zrobiłam tą w cukinii - nie jest to dobre połączenie  :D

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9039 dnia: 15 Maja 2014, 14:53 »
;) pewnie  za mdłe było  cukinia nie ma smaku jako takiego  ale  podziwiam  ,bo sama lubię eksperymenty ;)  a ile sie można  nauczyć  ;) metoda prób i błedów najlepsza

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9040 dnia: 15 Maja 2014, 14:57 »
Pyszny obiadek! Idę sobie podgrzać,bo na samą myśl cieknie mi ślinka.
mi też ;D wszędzie młoda kapusta, już wiem co jutro na obiad ;D


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9041 dnia: 15 Maja 2014, 15:34 »
ja w zeszlym tygodniu z mlodej robilam lazanki, czyli cos ala bigos, tylko ze dodalam makaron ;)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9042 dnia: 15 Maja 2014, 16:26 »
Serce me - toć to żadna filozofia :)

Podsmażyłam drobno pokrojone filety z indyka na oliwie, dodałam pokrojoną cebulkę, cukinię i paprykę. Zalałam wodą i tak się gotowało. Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawiłam solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne. Można delikatnie dodać cukru jak jest kwaskowate. Ja słodzę ksylitolem. I to wsio :)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9043 dnia: 15 Maja 2014, 16:36 »
matko... nie znam nazwy ksylitol - brzmi jak trucizna ;)
Aniu co to?

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9044 dnia: 15 Maja 2014, 16:43 »
Pati, to coś zupełnie odwrotnego - najzdrowsze słodzidło (cukier brzozowy) :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9045 dnia: 15 Maja 2014, 17:05 »
O to to :) Drogie cholerstwo ale wygląda i smakuje jak zwykły cukier :) U nas w domu się już cukru praktycznie nie używa.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9046 dnia: 15 Maja 2014, 17:19 »
O tutaj np. sobie poczytaj:

http://www.sante.pl/p150/ksylitol-250g

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9047 dnia: 15 Maja 2014, 17:25 »
jak smakuje? bo kupilam kiedys stewie ale ma ohydny smak :P

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9048 dnia: 15 Maja 2014, 17:29 »
Bez porównania lepiej, a do tego te wszystkie zdrowotne zalety ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9049 dnia: 15 Maja 2014, 17:49 »
Ja stewii też nie lubię, a ksylitol dla mnie smakuje tak samo jak cukier biały.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9050 dnia: 15 Maja 2014, 18:47 »
W takim razie kupie ksylitol ; D

Dziewczyny a jakie macie zdanie nt brązowego cukru?


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9051 dnia: 15 Maja 2014, 19:14 »
Cukier jak każdy inny, tylko kolorem się różni więc jest super do zapiekania i nadawania koloru ;)

Zrobiłam dzisiaj botwinkę z fetą i młodymi ziemniaczkami. Przepis z kwestii smaku. Zupa przepyszna, twierdzę tak ja - nie znosząca botwinki ;D


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9052 dnia: 15 Maja 2014, 19:32 »
 http://storeko.pl/blog/2013/05/06/slodkie-jest-zycieale-cukier-cukrowi-nie-rowny-wybierz-najlepszy-dla-siebie/ tu jest podsumowanie, tylko nie wiem, na ile wiarygodne ;) ja od dłuższego czasu w ogóle nie słodzę, a do pieczenia używam właśnie brązowego trzcinowego nierafinowanego

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9053 dnia: 15 Maja 2014, 20:25 »
ja jak juz slodze, a tylko kawe to uzywam zwyklego cukru bialego :)
ale ksylitol sprobuje w takim razie :)

Offline eovina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4120
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26-12-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9054 dnia: 15 Maja 2014, 20:36 »
Oooo ciekawe o tym ksylolice chyba tez spróbuje
Drogie tylko 35 zl na kilo to trochę dużo.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9055 dnia: 16 Maja 2014, 08:26 »
  a ten ksylitol  to normalnie w sklepach czy   w sieci kupujecie
 ja  cukier używam tylko do pieczenia czy   gotowania
próbowałam  melasę  też ale jest paskudna w smaku podobnie jak stewia   a  slodziki jakoś do mnie nie przemawiają

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9056 dnia: 16 Maja 2014, 08:56 »
W sklepach bywa, np. w Selgrosie, w Realu, PiP i Almie raczej też. Ja też mam blisko sklep ze zdrową żywnością, więc tam kupuję.

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9057 dnia: 16 Maja 2014, 08:59 »
ja widziałam na pewno w carefourze :) a używasz go tez do pieczenia i słodzenia dzieciom? bo niby w tych wytycznych to nie polecają ::)

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9058 dnia: 16 Maja 2014, 09:03 »
ja ksylitol kupuję w sklepach eko, ale faktycznie trzeba porównywac ceny-bo niektóre sklepiki szarżują z marżą. również te pakowane w saszetki są droższe-więc ja kupuję sypany jak cukier. ma neutralny smak-nie tak jak inne słodzidła, jest zdrowy-ale nie należy używać więcej niż bodajże 3 łyżeczki (osoba dorosła) na dzień-ze względu na biegunki:P
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9059 dnia: 16 Maja 2014, 11:33 »
dzięki  popatrzę   na półkach  ;)