Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9270 dnia: 17 Czerwca 2014, 11:01 »
  Sylwusia  serio  wystarczy zblanszować??    z zeszłego sezonu wywaliłam  , bo właśnie  gorzkie się zrobiły   już mnie po głowie chodziło ,że może jakieś  trujące jak gorzkie ;)

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9271 dnia: 17 Czerwca 2014, 11:43 »
Na kwesti smaku szukalam i wszystko co wpadlo mi w oko to na smietanie wlasnie :-\

Chyba zrobie na masle jak Sylwia radzi, i do tego poledwiczki lub Stek wolowy :)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9272 dnia: 17 Czerwca 2014, 12:02 »
Imaginacja serio :)
Pierwszym razem zamrozilam bez blanszowania i byly gorzkie
Pozniej doczytalam zeby blanszowac i juz nigdy nie bylo problemu.

A jaki macie sposob na mycie/czyszcxenie kurek?
Ja czesto robie tak jsk w linku ponizej radzi autorka http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/22/kurki-w-smietanie/


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9273 dnia: 17 Czerwca 2014, 12:17 »
też tak czyszczę kurki tylko dodatkowo później odcedzam je z wody wirówką do sałaty, bo jak za bardzo namokną to takie rozciapane dla mnie nie są smaczne



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9274 dnia: 17 Czerwca 2014, 12:36 »
 Sylwusia dzięki   spróbuję w tym roku z mrożeniem   :)

 też traktuję wodą z solą ale susze  na ręczniku papierowym

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9275 dnia: 17 Czerwca 2014, 13:10 »
A ja zawsze w zimnej wodzie, wiec teraz rozumiem dlaczego zawsze sie wkurzalam ze ciezko ten piach usunac
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9276 dnia: 18 Czerwca 2014, 14:49 »
Jakie sałatki polecacie do dań z grilla? bo nie wiem jakie mam zrobić. . .

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9277 dnia: 18 Czerwca 2014, 15:34 »
Mam pytanko:
Czy macie swoje tajne przepisy na marynaty do mies z grilla? Karkowa, piers.. :)
Ja ostatnio robilam piers w jogurcie i bylo super.
Prosze o przepisy


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9278 dnia: 18 Czerwca 2014, 15:58 »
przepisu  to ja nie mam , bo ja  to na oko ;)
  ale lubię w musztardzie  wysmarowane  z korniszonem i cebulka  (mielę  to w blenderze),
 w majonezie i keczupie razem zmieszanym albo ostatnio robię  taki miks z czosnku, majeranku i soli z kroplą oliwy  i to  na tacki i na grilla

ale jak  coś  ciekawego macie to ja też chętnie :)

a jeszcze zapytam  do "kartofel salad"  to oprócz  ziemniaków cebulki i ogóra coś dajecie  jeszcze ??  kurcze sak mnei opuścił chyba ostanio  i jakoś mi czegoś brakuje  ::)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9279 dnia: 18 Czerwca 2014, 16:04 »
W musztardzie nie robilam ;)

Ja daje ziemniaki ogora koperek jajo czasem cebula czasem boczek zrumieniony zalezy od dnia ;)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9280 dnia: 18 Czerwca 2014, 16:15 »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9281 dnia: 19 Czerwca 2014, 19:45 »
A co zrobić z bobem, poza gotowaniem i podaniem z masłem lub bułka tarta? Macie jakieś pomysły?



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9282 dnia: 19 Czerwca 2014, 20:04 »
A co zrobić z bobem, poza gotowaniem i podaniem z masłem lub bułka tarta? Macie jakieś pomysły?

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/przepisy.html

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9283 dnia: 19 Czerwca 2014, 20:16 »
Ania zrobilam podobna marynate do tej ktorej wkleilas przepis. Zobaczymy jak smakowo wyjdzie.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9284 dnia: 19 Czerwca 2014, 20:21 »
Jak mogę wykorzystać kawał szynki?

Jadła któraś może naleśniki ze szpinakiem serem żółtym i szynką? Zjadalne to?
A do pizzy mrożony szpinak się nadaje?

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9285 dnia: 19 Czerwca 2014, 20:53 »
ja jadłam szpinakowe naleśniki u Karoli i były obłędne :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9286 dnia: 19 Czerwca 2014, 21:52 »
Nalesniki ze szpinakiem i serem jadam czesto ake bez szynki :))


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9287 dnia: 19 Czerwca 2014, 21:56 »
ale mówimy o serze żółtym??? bo po imprezie a przed zakupami nie mam innego w domu  ::) no jeszcze feta jest

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9288 dnia: 19 Czerwca 2014, 21:56 »
dajcie przepis na te naleśniki, bo nie mam pomysłu na jutrzejszy obiad  :P

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9289 dnia: 19 Czerwca 2014, 21:57 »
Marta, szynkę bym zmieliła i zrobiła lasagne ze szpinakiem http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2013/05/Lasagne-z-mielonym-miesem-i-szpinakiem.html
A jeśli chcesz iść na całość to zrób tort naleśnikowy z nadzieniem szpinakowo-mięsnym 8) Myślę, że będzie ok w smaku.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9290 dnia: 19 Czerwca 2014, 21:59 »
To też niezły pomysł tylko musiałabym makaron kupić
Moja teściowa myśli chyba, że my jemy tylko ser żółty i wędlinę (tą bardzo rzadko) i mam pomrożone różne wędliny w wielkich kawałkach i kg sera żółtego w lodówce :mdleje: trzeba to jakoś "przetworzyć" bo na kanapki to nam na rok starczy, a tyle zamrożone leżeć nie może  :P

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9291 dnia: 19 Czerwca 2014, 22:02 »
Zrób pastę jajeczno-serową albo jajeczno-szynkową

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9292 dnia: 19 Czerwca 2014, 22:09 »
Nie lubue fety wiec robie ser zolty gouda plus czesto żółta mozzarella i robie z takim szpinakowo serowym nadzieniem:
Nalesniki
Krokiety
Tort nalesnikowy
Pierogi :-)))

A szynke wedlinke bym moze zrobila jakies ala leczo, cordon blu, lub gosci zaprosiła i na polmiski wylozyla hihi


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9293 dnia: 20 Czerwca 2014, 11:30 »
ja ponownie zrobilam tym razem do pracy ciasto carilkowe i wyszlo pyszne, w pracy rozdalam przepisy i baaaardzo chwalili!!! :D

dzisiaj malo wymyslnie - pierogi z indyka z biedronki :P ewentualnie ruskie dokupie :D

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9294 dnia: 20 Czerwca 2014, 16:50 »
Gdzie dostanę mąkę GRAHAM w Szczecinie?
chodzi mi o czystą grahama a nie żadne mieszanki, bo ostatnio udało mi się dostać graham- orkisz tylko, że nie o to tak do końca mi chodziło.
w "almie" w kaskadzie ją dostałam i to był jedyny wybór; obskoczyłam też chyba ze trzy "piotr i paweł" i też nic...
czy będzie w każdym realu czy tesco a ja po prostu jestem ślepa :?:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9295 dnia: 20 Czerwca 2014, 17:01 »
Kiedyś zamawiałam w piotrze i pawle, żytnią graham https://www.e-piotripawel.pl/zakupypoznan/towar/maka-zytnia-typ-1850-graham-eko/264301/query/graham/page/1
Pewnie mają też w każdym sklepie eko, chociaż kto ich tam wie ;) Często chodziłam do tego na śląskiej.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9296 dnia: 20 Czerwca 2014, 17:50 »
Anetka w eko sklepie przy kaskadzie ...
W spolemach tez czesto bywa


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9297 dnia: 20 Czerwca 2014, 17:52 »
W tesco na pewno nie ma, jest ryżowa, gryczana ale grahama nie ma

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9298 dnia: 20 Czerwca 2014, 18:15 »
Robie ciasto z rabarbarem pierwszy raz.
W ogole mam pierwszy raz rabarbar w domu...kwaśne to jak diabli surowe.W przepisie nie ma mowy, zeby dodac do niego cukier i się zastanawiam ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9299 dnia: 20 Czerwca 2014, 18:55 »
Anusia, ja zasypuje cukrem na 10-15min przed wrzuceniem na ciasto