Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9300 dnia: 20 Czerwca 2014, 19:41 »
Chcialam tylko napisac ze dzis zrobilam duszonki w kociolku.. moge im nadac nowa nazwe- spalonki :d
Chyba przesadzilam z zarem :D
Niektórych rzeczy z kociolka nawet juz nie widac hihi wszystko sie zweglilo..
Dzis kolacja na miescie :-)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9301 dnia: 20 Czerwca 2014, 22:04 »
Sylwia, jak stoję plecami do parku a przodem do kaskady to gdzie ten eko sklep?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9302 dnia: 20 Czerwca 2014, 22:10 »
malgosiask czyli dobrze obstawiałam "piotra i pawła" tylko, że na sklepie, no to co mam kurcze robić zamówienie on line na 1 kilo mąki, no bez sensu :(



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9303 dnia: 20 Czerwca 2014, 22:11 »
* na sklepie nie było

jak pokręcona piszę dzisiaj, mogę prosić moderatora o scalenie moich postów :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9304 dnia: 21 Czerwca 2014, 21:16 »
Sylwia, jak stoję plecami do parku a przodem do kaskady to gdzie ten eko sklep?
na ul. Kaszubskiej (tam gdzie restauracja 4 talerze - ulica między wejściem do kaskady a placem lotników) kiedyś był tam sklep z kryształami

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9305 dnia: 21 Czerwca 2014, 21:29 »
chiquita_84 dzięki serdeczne kochana kobieto ;D
To już jestem w domu, tak, tak, dziękuję to już wiem gdzie to jest.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9306 dnia: 21 Czerwca 2014, 22:57 »
Dokladnoe. Sorki zapomniałam odpisać


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9307 dnia: 23 Czerwca 2014, 21:18 »
Chciałam sie tylko pochwalić że dziś bylo drugie podejscie do kociolkowania i bylo pyyyyycha! Nie zaluje ze to prezent na rocznice ;))


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9308 dnia: 26 Czerwca 2014, 15:23 »
Jak robicie rosół by był klarowny, nie mętny?
On 2011
Ona 2013

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9309 dnia: 26 Czerwca 2014, 15:37 »
ja gotuje go zawsze od początku do końca na najmniejszym gazie, zauważyłam ze wtedy się robi klarowny i nie mętnieje

poza tym - wrzucam do garnka mięso, gotuje 10 minut, wylewam wszystko, płucze mięso, wlewam jeszcze raz zimną wodę i gotuje już właściwy rosół
dzięki temu pierwszemu obgotowaniu te pierwsze szumy i nieczystości z mięsa się wygotowują i tez ma ładniejszy kolor

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9310 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:24 »
cały czas na wolnym gazie, żeby się tylko parzył, wszystkie szumy dokładnie zbieram (kilka razy nawet) i daję opaloną nad gazem, niezbyt dokładnie obraną cebulę. Dla smaku super też dodać skrzydełko z indyka.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9311 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:29 »
ja tez opalam cebulkę i dodaje ją w łupinie  ;)
dodaje tez kawałek wołowiny poza kurczakiem i warzywami

i cały czas się parzy na najmniejszym gazie gdzieś z 4-5 godzin, wtedy wychodzi mi klarowny i żółty

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9312 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:31 »

dodaje tez kawałek wołowiny poza kurczakiem i warzywami


tego nie, nie lubie takiego, bo nie lubię wołowiny.. ale mój tata też daje jak mnie nie ma  ;)

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9313 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:35 »
w sumie wydaje mi się ze ma lepszy kolor wtedy  :P

niewiele, kawałeczek, może minimalnie zmienia smak ale kolor sporo ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9314 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:47 »
A nie jest tak ze wylewasz caly smak rosolu Alis?
Podobno w tych szumach jest to cos.
ja np wkladam do zimnej wody mieso i od jakiegos czasu robie rosol porzadniej niz kuedys ;) w sensie kiedys lecialam oszczędniej i sma byl gorszy.
teraz na sredni garnek wrzucam pol murczaka kawalek wolowiny cAsem skrzydlo indyka a czasem szyje czasem tez kawalek kaczki i full warzyw. I z takiej ilosci wychodzi mi 5-6 talerzy zupy tylko.

dla porownania kiedys wrzucalam korpus ewentualnie wolowina i juz

ja zbieram szumy te najwieksze i gotuje ok 2-3godz na mikro ogniu.

kiedys kurczaka przed wrzuceniem do  zupy zeby mi nie capil :D parzylAm wrzatkiem z czajnika i fakt mniej szumow bylo ale smak chyba ciut slabszy


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9315 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:53 »
Tez tak myślałam jak zobaczyłam ten sposób u koleżanki ale to mięsko gotuje się 10 minut - wychodzą tylko szumy i to wylewam, tłuszczyk jeszcze nie zdąży się wytopić z mięsa, mięso nie gotuje się jeszcze wiec smak zostaje na później

podczas gotowania już nie mam zazwyczaj co zbierać  ::)




Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9316 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:58 »
kiedys kurczaka przed wrzuceniem do  zupy zeby mi nie capil :D parzylAm wrzatkiem z czajnika i fakt mniej szumow bylo ale smak chyba ciut slabszy

jak go sparzyłaś wrzątkiem to jak najbardziej mógł być smak słabszy bo parząc go zamknęłaś pory w mięsie
ja obgotowuje jakbym rosół wstawiała - wlewam zimna wodę do gara i na małym ogniu się gotuje te 10 minut

 ;)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9317 dnia: 26 Czerwca 2014, 17:03 »
ja podobnie jak Sylwia - jak się uda dostac, to wrzucam kurę, gotowanie minimum 3 godziny, co prawda po takim gotowaniu mięso ma juz mało wartości odżywczych, ale rosół pyszny, esencjonalny, bez żadnych kostek itp :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9318 dnia: 26 Czerwca 2014, 19:40 »
Na wołowinie rosół wychodzi ostrzejszy w smaku

U nas od zawsze mięcho gotuje się na maluśkim ogniu z ziołami, później wrzuca się dużo warzyw, gotuje się około 2-3 h, na koniec wrzuca się cebulę w łupinkach, lu lekko podpaloną i jabłko, gotuje się jeszcze z godzinę i pod sam koniec wrzucamy lubczyk.

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9319 dnia: 26 Czerwca 2014, 20:02 »
Już wiem, czemu moja mama mówi, że mój rosół to nie rosół  ;D

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9320 dnia: 26 Czerwca 2014, 20:24 »
o jabłka to nie znałam :) selena taki prawdziwy rosół wymaga czasu, ale nawet przez pediatrów jest polecany na wzmocnienie przy różnych infekcjach :)

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9321 dnia: 26 Czerwca 2014, 20:27 »
A macie jakąś stronę internetową/bloga bądź swoje sprawdzone przepisy na przetwory, dżemy, konfitury, frużeliny? Myślę o truskawkach, malinach, porzeczkach czarnych i czerwonych, agreście, wiśniach... tylko raz w życiu konfiturę z moreli robiłam i ok była, ale za to śliwkowa masakraaa...



Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9322 dnia: 26 Czerwca 2014, 20:29 »
ja też bym poprosiła sprawdzone przepisy..:) pierwszy raz w życiu mam zamiar jakieś soczki z malin czy konfitury robić żeby dziecku podawać do jedzenia



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9323 dnia: 26 Czerwca 2014, 20:34 »
Moj rosol zwykle gotuje sie minimum 3 h na wolnym ogniu. Kurczaka dziele, zwykle odcinam nozki i skrzydelka. Wycinam tez piersi i ich nie dodaje do garnka, bo i tak nie maja tluszczu i nic nie wnosza. Gotuje tak ze dwie godziny bez niczego, dopiero pizniej wrzucam warzywa (seler pietruszka, duzo marchewki, pidpalona cebula - najlepsza z pieca kaflowego, na drewnie, jak ktos ma to polecam)  troche soli, pieprzu i gotuje do konca. Wyciagam nogi i skrzydla i mamdrugie danie gotowe- tylko przyprawiam i na 20-30 minut do piekarnika. Ja lubczyk, lub pietruszke natke daje do talerzy, na makaron.  No ale jezeli ktos zaczyna przygode z rosolem to jednak najwazniejszy jest dobry kurczak, warto zaplacic troche wiecej, aby byl z naturalnej hodowli, wtedy smakuje zupelnie inaczej, no i dla mnie im bardziej tlusty kurczak, tym lepszy rosol. Dlatego w zadnym wypadku nie wyrzucalabym skory przy dzieleniu kury, w skorze najwiecej tluszczu jest i potem piekne oka plywaja (chyba sie w tym wypadku nie mowi oczy? )

Nie odlawiam tych szumow, po jakims czasie one mi gdzies znikaja. Nigdy nie jest metny.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9324 dnia: 26 Czerwca 2014, 21:03 »
Kiedyś znawca medycyny chińskiej i homeopatii powiedział, że każda zupa powinna gotować się kilka godzin. Im dłużej tym jest zdrowsza, np. w walce z rakiem bo takie zalecenia miał mój dziadek. Ale nie wiem niestety dlaczego tak to działa  ::)

Martuś, szumowiny pewnie na dno garnka Ci opadają  ???

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9325 dnia: 26 Czerwca 2014, 21:06 »
A Marta a po co dajesz jablko do rosolu? Tak z ciekawosci :)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9326 dnia: 26 Czerwca 2014, 21:14 »
 :drapanie: rodzice zawsze dają :) dodaje odrobinę winnego smaku rosołowi

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9327 dnia: 26 Czerwca 2014, 21:16 »
Super, dzięki za podpowiedzi
On 2011
Ona 2013

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9328 dnia: 26 Czerwca 2014, 21:27 »
Kiedyś znawca medycyny chińskiej i homeopatii powiedział, że każda zupa powinna gotować się kilka godzin. Im dłużej tym jest zdrowsza, np. w walce z rakiem bo takie zalecenia miał mój dziadek. Ale nie wiem niestety dlaczego tak to działa  ::)

Martuś, szumowiny pewnie na dno garnka Ci opadają  ???

Byc moze, jakos ngdy nie zauwazylam co sie z nimi dzieje, ale jezeli tak to s niczym mi to nie przeszkadza


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9329 dnia: 27 Czerwca 2014, 09:44 »
Kiedyś znawca medycyny chińskiej i homeopatii powiedział, że każda zupa powinna gotować się kilka godzin. Im dłużej tym jest zdrowsza, np. w walce z rakiem bo takie zalecenia miał mój dziadek. Ale nie wiem niestety dlaczego tak to działa  ::)

Dokładnie, według filozofii 5 przemian rosół powinien się gotować baaaardzo długo i to na kościach, wtedy bardzo wzmacnia organizm :)