Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2916240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8910 dnia: 18 Kwietnia 2014, 19:15 »
duży na pewno 800 gramm - i jeśli pytasz w kontekście tego ciacha caril to ja dalam pół...ten mniejszy ma chyba ok 300, bo mialam go pierwotnie kupic, ale akurat była promocja na duzy w lidlu i jak pomnożylam razy dwa ten mniejszy to sie jeszcze opłacało  kupic :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8911 dnia: 18 Kwietnia 2014, 19:43 »
Mała nutella ma chyba 400 gram. Wczoraj zrobiłam to ciasto by caril. Wszystkim bardzo smakuje. Szczególnie spód zachwalali.

Marcella ja co roku robię żurek na kostce rosołowej i gotowym żurku z butelki. Dodaję duzo jaj i białej kiełbasy. Serwujemy w chlebku. Jutro wlasnie bede gotować :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8912 dnia: 18 Kwietnia 2014, 20:06 »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8913 dnia: 18 Kwietnia 2014, 20:06 »
a spod gruby Wam wyszedl?
ech tyle niewiadomych ;D
mi tak na ok 1 cm... ze sloika 350g zostalo troche
reszta jutro, teraz spod siedzi w lodowce :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8914 dnia: 18 Kwietnia 2014, 20:50 »
Patrycja - spód nie jest zbyt gruby. Takie 1,5-2 cm.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8915 dnia: 19 Kwietnia 2014, 13:39 »
Pati bo przepis na to ciasto jest bardzo nieprecyzyjny.

Np. kilka łyżek wody, mały słoik nutelli, gdy galaretka będzie miała odpowiednią konsystencję.

To już jest takie umowne, ale zobaczymy jak mi wyszło :) Tężeje w lodówce :) Zrobiłam z brzoskwiniami.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8916 dnia: 19 Kwietnia 2014, 13:57 »
Ja z malinami i galaretka truskawkowa. Spod mi nie stwardnial ma pewno, nie wiem jak to sie bedzie kroilo...
Zelatyne robilam chyba ze trzy razy, bo za kazdym razem terzala za szybko :P
Zbaczymy co z tego wyjdzie.

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8917 dnia: 19 Kwietnia 2014, 17:23 »
Dajcie linka do tego ciacha z nutella, przegapiłam.

Ja też zrobiłam te babeczki jogurtowe, w foremkach wyszły super, ale robię też w duzej formie do babki piaskowej i jeszcze się robi  ??? Juz 10 min dłużej, a nadal nie jest zwarte  ???

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8918 dnia: 19 Kwietnia 2014, 18:25 »
Bo ta kobitka pisala ze powinno sie dac chyba 3x wiecej skladnikow i piec 40min dłużej.

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8919 dnia: 19 Kwietnia 2014, 18:49 »
przepis nie był z linka, tylko podany przez caril :)
Kostka trójkolorowa
1 warstwa - spód
- mały słoik nutelli
- płatki kukurydziane (sypie na oko, ale myślę, że z najmniejszej torebki jeszcze zostanie)
Płatki mielimy w blenderze i mieszamy z nutellą. Masą wyklejamy prostokątną blaszkę i odstawiamy do lodówki.

2 warstwa - środkowa
- śmietana kremówka (400-500ml w zależności od wielkości blachy)
- serek mascarpone (500g)
- cukier puder (2-3 łyżki)
- żelatyna (3 łyżeczki)
Do ubitej na sztywno kremówki dosypujemy cukier puder, a żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody żeby napęczniała. Do śmietany dodajemy mascarpone, a żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody. Po rozpuszczeniu wlewamy do masy, którą nakładamy na twardy spód

3 warstwa - wierzch
- dowolne owoce - maliny, truskawki, wiśnie, (500g) lub coś z puszki (duża)
- dwie galaretki dopasowane do smaku owoców
Galaretki przygotowujemy wg przepisu zmniejszając ilość wody. Owoce blendujemy, mieszamy z wystudzoną galaretką i odstawiamy. W odpowiednim momencie delikatnie wylewamy na masę śmietanową.

Ciasto najlepiej przygotować wieczór wcześniej  Nie warto zmniejszać proporcji żeby zmieściło się w tortownicy - będzie niedosyt 
ja po przetestowaniu drugiej wersji stwierdzam, że dobrze lepi sie wymieszane pół sloika duzej nutteli (800 gramm) z 200 grammami zblendowanych płatków - zagniatać w rekawiczkach ;) i do zamrażalki na godzinkę -dwie, tez dzis zrobilam te babeczki jogurtowe, ale w takiej mniejszej foremce silikonowej do babki, piekłam 10 minut dłuzej i jest ok

Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8920 dnia: 19 Kwietnia 2014, 20:01 »
U mnie ciasto caril-owe się chłodzi :) Użyłam ciut więcej nutelli :) Truskawki i galaretka truskawkowa smakowały pysznie! Jutro się okaże co z tego wyjdzie:)

A tymczasem życzę wszystkim wesołego Alleluja!

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8921 dnia: 23 Kwietnia 2014, 08:48 »
CZy ja jestem jedyna która nie lubi ciast??  :) :) . Tak zachwalacie więc może zrobie mężowi  ;)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8922 dnia: 23 Kwietnia 2014, 08:50 »
gwarantuje, ze jak zrobisz to caril to polubisz ;) z musem brzoskwiniowym i galaretką brzoskwiniową jeszcze lepsze niz w wersji truskawkowej :ok:

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8923 dnia: 23 Kwietnia 2014, 09:04 »
ja melduje ze zrobilam to caneloni (latwiejsza wersje z przepisu Patrycji)

niby ok ale ten makaron mi popekal :-\
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8924 dnia: 23 Kwietnia 2014, 09:16 »
Kasia, czyli po prostu pod przykryciem bez zalewania sosem? też mi się to nierealne wydawało... no ale może jak u Pati w tym jest więcej płynu to wyjdzie. U mnie jednak to musi pływać w tym sosie (takim lekkim wodnistym z pomidorów i wody i ziół) a jak zaczyna wysychać, bo za dużo wystaje, to dolewam wody.

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8925 dnia: 23 Kwietnia 2014, 09:19 »
dalam to do znaczynia zaroodpornego, zalalam sosemi przykrylam folia i pieklam w piekarniku ok 15 min.
moze za malo tego sosu dalam...hmm
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8926 dnia: 23 Kwietnia 2014, 09:38 »
ja zalewam całość, tak żeby nic nie wystawało... jak trzeba to dolewam wody i bez przykrycia... wypijają sos i makaron się gotuje, ale muszą być ciasno ułożone, bo inaczej nie wypiją sosu i będą pływać ;)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8927 dnia: 23 Kwietnia 2014, 11:34 »
Wasz zachwyt nad "kostką" bardzo cieszy, więc na weekend strzelę truskawkową dla odmiany ;)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8928 dnia: 23 Kwietnia 2014, 14:16 »
caril póki jeszcze mozesz to go opatentuj ;D mi już chodzą po glowie wariacje typu przekładanie masy i musu, jedna warstwa biszkoptu itp ;)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8929 dnia: 23 Kwietnia 2014, 14:20 »
pierwowzór znam od mamy, bratowe R. też robią, ale skromnie przyznam, że po mojej modyfikacji (czyli wersji, którą znacie) jest dużo lepszy 8)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8930 dnia: 23 Kwietnia 2014, 16:30 »
Było jakieś zdjęcie tej sławnej kostki, ciasta caril?
On 2011
Ona 2013

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8931 dnia: 23 Kwietnia 2014, 16:33 »
w wątku o wielkanocy jest mój twór z brzoskwiniami :)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8932 dnia: 23 Kwietnia 2014, 17:07 »
dalam to do znaczynia zaroodpornego, zalalam sosemi przykrylam folia i pieklam w piekarniku ok 15 min.
moze za malo tego sosu dalam...hmm
U mnie woda z sosu wycieka, zadnym sosem nie zalewam, ale! Przykrywam druga czescia naczynia, nie folia, w tym moze caly szkopul.
Dluzej tez trzymam w piekarniku.

Ciasto caril bomba! Zrobie nie raz, kolega juz stwierdzil, ze najlepsze jakie robilam.  8)
Mi najbardziej gora smakuje  :D

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8933 dnia: 23 Kwietnia 2014, 22:01 »
Moim gościom smakował spód najbardziej. do tego stopnia, że nawiązał się dialog o ostatni kawałek


- no.. ostatni kawałek... ale może podziel się?!
- zaraz tylko spróbuję...
_po prostu oddaj mi spód, tylko go nie próbuj.
-dlaczego?
-bo jak spróbujesz to nie oddasz...No i spróbowałaś :(

I nie oddała :)

Canneloni nigdy mi nie pękło. Nadziewam makaron (nieugotowany) mięsem, układam w naczyniu, zalewam zblendowanymi pomidorami z puszki, z ziołami, czosnkiem i przyprawami. Przykrywam odrobiną mozzarelli i zawsze się udaje....

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8934 dnia: 23 Kwietnia 2014, 22:50 »
a ile trzymacie w piekarniku?
ja napakowalam w ten makaron mieso i troche sosu tez tam wlalam moze zle?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8935 dnia: 23 Kwietnia 2014, 23:04 »
Kasia, po prostu było za suche. Makaron nie może być "goły"... Zalewam dokładnie sosem pomidorowym (ja robię tak: pomidory z puszki zmielone tak jak Air napisała, albo passatta z wodą i ziołami, czosnkiem) a jak za mało tego sosu (w trakcie wsiąknie) to wystarczy podlać wodą.
Ile czasu to nie wiem, bo zawsze na oko robię, sprawdzam w trakcie czy nie za suche... myślę, że co najmniej 45 minut.

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8936 dnia: 24 Kwietnia 2014, 08:00 »
powierdzam-niezależnie czy to beszamel czy inny rodzaj sosu-makaron ma być przykryty w całości:) wtedy będzie mięciutki-taki jaki ma być:)
ja robię canelloni mięsno-szpinakowe pod beszamelem-mmmmm
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8937 dnia: 24 Kwietnia 2014, 11:21 »
A ja potrzebuję sprawdzony przepis na pyszny makaron z łososiem...

Wyjęłam łososia z zamrażalnika, pierwszy raz w kostce rybę kupiłam.. i po rozmrożeniu się rozleciał.. także w kawałku nie zjemy na obiad..



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8938 dnia: 24 Kwietnia 2014, 11:32 »
A ja potrzebuję sprawdzony przepis na pyszny makaron z łososiem...

Wyjęłam łososia z zamrażalnika, pierwszy raz w kostce rybę kupiłam.. i po rozmrożeniu się rozleciał.. także w kawałku nie zjemy na obiad..
Podsmażyć łososia, dodać szczypiorek (może być z tą cebulką młodą) zalać śmietaną, dodać koperek, duuużo pieprzu, na to makaron, zamieszać, na talerz i posypać parmezanem  :)
Polecam do tego makaron kokardki, ewentualnie penne.

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8939 dnia: 24 Kwietnia 2014, 11:42 »
Hmm brzmi dobrze.. i wszystko mam :)

Mam tylko takie grube wstążki... a takie.. http://www.kmdelikatesy.pl/node/62122