Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936253 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline magda19285

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.10.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8880 dnia: 17 Kwietnia 2014, 12:17 »
Czesc dziewczyny  :)

Znacie moze jakis fajny przepis na schab ze sliwka ?? Bede wdzieczna za przepisy

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8881 dnia: 17 Kwietnia 2014, 13:19 »
przepisu to ja nie  mam ale mięso marynuję sobie w czosnku i przyprawach  bardzo lubię majeranek do tego  potem   upycham   śliwki  i do piekarnika

piekłam też w worku  ale................ wole podpiec w worku a po jakimś czasie  rozerwać  worek ,żeby odparowało i przyrumieniło się

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8882 dnia: 17 Kwietnia 2014, 13:33 »
przepisu to ja nie  mam ale mięso marynuję sobie w czosnku i przyprawach  bardzo lubię majeranek do tego  potem   upycham   śliwki  i do piekarnika

piekłam też w worku  ale................ wole podpiec w worku a po jakimś czasie  rozerwać  worek ,żeby odparowało i przyrumieniło się
i ja pieke identycznie ;)


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8883 dnia: 17 Kwietnia 2014, 14:11 »
a jaki macie sposób na pieczona karkowke?
Zawsze ja obsmarowuje sola pieprzem, papryka, nadziewam trochę czosnku i obtaczam w majeranku.. nastepnego dnia pieke..

ale już to trochę nudne.. może macie cos ciekawszego sprawdzonego?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8884 dnia: 17 Kwietnia 2014, 14:13 »
Gotuję zalewę z przypraw, przecedzam i szprycuję mięsko za pomocą strzykawki z najgrubszą dostępną w aptece igłą  :P


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8885 dnia: 17 Kwietnia 2014, 14:20 »
ja różnie.. smaruję czasem musztardą, zawsze majeranek, papryka, pieprz cytrynowy... na to cebula (duuużo) i albo tylko tak (jak dla męża), albo jeszcze na to plaster sera i majonez
Jak mam wcześniej kupione mięso to marynuje w przyprawach przez noc.
ja tego nie jem, ale mówią, że dobre...
Mój mąż robi tak kroi na kawałki karkówkę i ziemniaki (takie grubsze frytki) i to na blachę i sól. Na patelni smaży na oleju drobno pokrojona cebulę (drobno bo on nie lubi kawałków cebuli, ale można grubo) zalewa to ketchupem _ trochę wody, podsmaża i tym zalewa karkówkę i ziemniaki. Wszystko miesza i piecze. Takie słodko-kwaśne wychodzi.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8886 dnia: 17 Kwietnia 2014, 19:50 »
 Maja co dajesz do zalewy ??

  karkówke to ja jeszcze lubię   wysmarowaną  musztardą  tak jak Anulka 80  mówi  obłożoną czymś wędzonym np szynką   i wrzucić   do tego  cebulkę  i korniszony  pyszota 

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8887 dnia: 17 Kwietnia 2014, 20:09 »
Słuchajcie, robię rosół z kurczaka zagrodowego, tzn. wiadomo, rozbieram go na części pierwsze,a ten środek wrzucam na rosół.....jak się dorzuci indyka, to pycha, a jak się dorzuci królika???
Ostatnio wywaliłam cały środek królika, a aż żal,ale nie wiem,c zy rosół z niego będzie w porządku, w połączeniu z kurczakiem, czy lepiej nie mieszać?


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8888 dnia: 17 Kwietnia 2014, 20:15 »
doksik, ja myślę, że jak najbardziej królik pasuje do kurczaka... chyba że ma się tak jak ja awersję, bo ja jak bym wiedziała, że w rosole jest królik to bym nie zjadła, ale jakbym nie wiedziała to na pewno  :D Jak byłam mała nie raz mnie oszukiwali  ;) i dopóki ktos się nie wygadał to jadłam  ;)  i małej też gotowałam królika i pachniało to i wyglądało podobnie jak rosół z kurczaka...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8889 dnia: 17 Kwietnia 2014, 20:18 »
No to dzięki :D
bo królika robię ogólnie w sosie, nie wiedziałam, czy reszta nie zepsuje smaku rosołku, bo chcę go dać tacie-smakoszowi :P


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8890 dnia: 18 Kwietnia 2014, 10:21 »

Dokładnie.  ;D 8) I chodze spać o 1, wstaje o 5 - ale raz się zyje  ;D
:mdleje:

Anka332, no moze nie z kurczakiem, ale pyszna  ;D

warstwowo :(od dołu...miski)
1. brokuły - oczywiscie ugotowane i podzielone na rózyczki
2. pomidory- sparzone,obrane i pokrojone w kostke
3. kukurydza z puszki
4. feta - w kostke
5. sos czosnkowy
6. słoniecznik

mmmmmmmmmmmniam  ;D niebo w gębie 


Pytanie mam odnośnie tej sałatki - czy ją trzeba zjeść w dzień przygotowania czy wytrzyma spokojnie do następnego dnia?

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8891 dnia: 18 Kwietnia 2014, 10:23 »
W ten sam dzien Aniu :) pomidory puszczają sok i robi sie "papka" pózniej  :-X

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8892 dnia: 18 Kwietnia 2014, 10:49 »
Tak właśnie myślałam. To zrobię w niedzielę jak się będzie chciało :P Lub w poniedziałek :)

Jeszcze pytanie dot. ciasta Caril - Czy ten spód z nutellą i płatkami kukurydzianymi może być BARDZO DELIKATNIE sypki czy raczej mocno klejący jak wykładam na blachę? Nie wiem czy nie dałam za dużo płatków lub za mało nutelli...

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8893 dnia: 18 Kwietnia 2014, 10:59 »
Powinien się kleić, bo potem będzie gorzej się kroić - schłodzona nutella jest dobrym spoiwem :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8894 dnia: 18 Kwietnia 2014, 11:15 »
E to lipa... Nie chce mi się znowu babrać w tym :/ Ale chyba wywalę do miski i dołożę nutelli :P

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8895 dnia: 18 Kwietnia 2014, 11:24 »
Nie byłoby dramatu, ale wiesz - póki nie położyłaś śmietany ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8896 dnia: 18 Kwietnia 2014, 11:35 »
Ja dalabym zbyt duzo platkow i ciezko mi sie wyklejalo blaszke ;)
Ale kroilo sie git


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8897 dnia: 18 Kwietnia 2014, 11:44 »
Już poprawiłam  ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8898 dnia: 18 Kwietnia 2014, 12:17 »
Dziewczyny a macie jakis sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe?
Kiedys zrobilam pieknego zakalca i od tamtej pory nie tykam sie tego rodzaju ciast ;)


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8899 dnia: 18 Kwietnia 2014, 14:12 »
Dziewczyny a macie jakiś łatwy przepis na dobry żurek??


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8900 dnia: 18 Kwietnia 2014, 14:41 »
Sylwusia   na maślance ostatnio uskuteczniłam przepis  na kokosowe z cin cin

nawet nie polewałam po upieczeniu kremówką    a jest pyszne i wilgotne   najlepszy wierzch
http://www.cincin.cc/index.php?act=ST&f=8&t=18750&st=0

i  o dziwo nie zrobiłam  zakalca   :) a potrafię ;)

 Marcella    przepis   to  u mnie nie bardzo   ale zależy co kto lubi gotuje się wywar  z  warzyw    jak do rosołu , czosnek ,  dorzuca  kiełbasy białej  albo jakiejś  wędzonki ,  przyprawy (ziele, listek , pieprz , sól  dolewa  się zakwas   chwilę gotuje  na koniec   śmietana    ja mieszam z chrzanem   i rozcieram majeranek 

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8901 dnia: 18 Kwietnia 2014, 14:45 »
Imaginacja dziękuję.
I jeszcze do ciebie mam zapytanie.
Czy ty robilas ostatnio mufiny z bananami?
Mam 4 duze i nie wiem co z nimi zrobic a juz zaczynaka byc brzydkie wiec ich nie tkne . Takie małe zboczenie.. jadam tylko żółte ;)


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8902 dnia: 18 Kwietnia 2014, 14:52 »
Sylwia, polecam ten przepis: http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/02/Bananowe-muffiny-z-krowkami.html
Bez krówek też są pyszne ;)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8903 dnia: 18 Kwietnia 2014, 14:57 »
  Sylwusia   nie ja z bananami nie robiłam
ale zabieram się za te  cytrynowe z wątku wielkanocnego   Dziewczyny piszą , że pyszne

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8904 dnia: 18 Kwietnia 2014, 15:56 »
Dziekuje Karola. Jutro lub dzis wieczorem machne ;)


Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8905 dnia: 18 Kwietnia 2014, 16:26 »
moze ktos podlinkowac ejszcze raz te babeczki cytrynowe? szukam szuka i chyba slepa jestem albo na innym watku sie pojawily
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8906 dnia: 18 Kwietnia 2014, 16:32 »

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8907 dnia: 18 Kwietnia 2014, 16:47 »
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8908 dnia: 18 Kwietnia 2014, 17:37 »
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html
Dzis u nas na obiad i polecam ;) dodalam troche tymianku


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8909 dnia: 18 Kwietnia 2014, 18:20 »
ile ma maly sloik nutelli ???