Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8700 dnia: 9 Kwietnia 2014, 13:42 »
Tak,szaszłyki jak najbardziej. Pyszne. A do udka żeby było bardziej "mokro" to marchewka z groszkiem na gęsto.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8701 dnia: 9 Kwietnia 2014, 15:54 »
Zeby brokul nie stracil intensywnego koloru, do gotujacej sie wody trzeba wsypac odrobine cukru :)
I gotowac go doslownie chwile, 5 min max ::)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8702 dnia: 9 Kwietnia 2014, 23:49 »
Nakrecilam z mama i teściową prawie 7 kg bialej kielbaski pod te swieta ; D


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8703 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:07 »
Gdzie zamawiacie lukier plastyczny? W tortownii nie ma chwilowo mojego koloru...

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8704 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:22 »
Nie potrafie prackwac z zelatyna!! ; (
Help!
Napiszcie prosze krok po kroku jak to się robi..
Mam taka w listkach.
Bede dzis robic ciasto i właśnie masa śmietanowa z mascarpone ma być z żelatyna..


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8705 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:24 »
Rozpuścić w gorącej wodzie ale w przepisie na ciasto masz proporcje  ;)


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8706 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:28 »
Z listkowaną nie miałam do czynienia, ale proszkową zalewam 2łyżkami zimnej wody - napęcznieje elegancko i szybciej rozpuści się we wrzątku - nie będzie najmniejszych kłopotów :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8707 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:29 »
 żelatyna   zależy jaką masz  

albo zalewasz zimną woda i podgrzewasz do rozpuszczenia   trzeba uważać żeby   nie zagotować  
albo w gorącej wodzie  od razu się rozpuszcza  

zobacz na opakowaniu

  wymieszaną żelatynę  dodaję jak robot kręci  już ubitą śmietanę z mascarponem  

  z masą  cukrową nie pomogę, bo kupuję   w hurtowni


a jeszcze zapytam   zasada jest taka ,ze masa  cukrowa nie powinna stykać sie z bita śmietaną ,bo  się rozpuści i to stosuję
  zastanawia  mnie jednak to ze na opakowaniu  jest napis, że można używać na torty śmietanowe   miałyście    już taka może  ???

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8708 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:34 »
Ja do ok 1/3 szklanki ciepłej wody wrzucam żelatynę w proszku i mieszkam aż się rozpuści, do tego wkładam łyżkę masy i mieszam, taką mieszankę wlewam po łyżce do kręcącej się masy do wykończenia mieszanki

nigdy mi się nie zwarzyło ani nie porobiły grudki ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8709 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:40 »
Masę cukrową kładę bezpośrednio na tort i tylko raz smarowałam kremem maślanym.
Nie rozpuszcza mi się.


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8710 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:46 »
 czyli mogę zaryzykować   ;)

ja zawsze mimo że tort z bitą śmietaną   to wierzch i boki  smarowałam  cieniutko  kremem budyniowym

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8711 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:47 »
Aha, tort robię dzień przed i jest ok


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8712 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:58 »
ok  , dziękuję  :)

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8713 dnia: 10 Kwietnia 2014, 11:03 »
ja tez robie tak ze tort jest z bita smietana ale pokryty kremem maslanym i na to masa cukrowa i nic sie nie dzieje, robilam ostatnio trzy torty i wyszyly tak





Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8714 dnia: 10 Kwietnia 2014, 12:33 »
ostatnio ktoś tu chyba wrzucał przepis na makaron z czymś zielony... co to było?
proszę podrzućcie szybko :)

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8716 dnia: 10 Kwietnia 2014, 13:10 »
nie :/
z makaronem tagiatelle

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8717 dnia: 12 Kwietnia 2014, 16:31 »
Zrobiłam dzisiaj stripsy a'la KFC wklejone chyba przez Sylwusię. Przepyszne! Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że lepsze niż oryginały!

Zaserwowałam do tego colesława, ziemniaczki półksiężyce i dla mojego P. jestem dziś mistrzynią gotowania ;)

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8718 dnia: 12 Kwietnia 2014, 16:33 »
oooo wlasnei mialam pisac ze tez robilam stripsy i tak srednio mi przypadly do gustu, ale jak po umoczeniu w ciescie umoczylam w pokruszonych platkach kukurydzianych to byla rewelka
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8719 dnia: 12 Kwietnia 2014, 17:51 »
Dla mnie stripsy tez rewela i jak prawdzowe.
Robiłam kilka razy i tylko raz wyszly takie gumowate samo ciasto blee

ja dzis serwuje salatke z zupek, tarte ( w koncu!), jaja w majo nezie ;))


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8720 dnia: 12 Kwietnia 2014, 19:19 »
A wy to smażycie na głebokim oleju?

Mie mozna w piekrarniku ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8721 dnia: 12 Kwietnia 2014, 19:46 »
Ania te z mojego przepisu niestety tylko w oleju glebokim..
Ale takie z platkami kukurydzianymi robilam w piekarniku.
Ba! Nawet mielone w platkach z piekarnika robie bo moj anty dietetyczny maz uwielbia


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8722 dnia: 12 Kwietnia 2014, 22:21 »
A wy to smażycie na głebokim oleju?Mie mozna w piekrarniku ::)
Ania podpytaj Patrycję-AnioOłka,bo zdaje się,że dla siebie robiła je w piekarniku (jeśli dobrze pamiętam pisała,że dobre,ale suche-to już siła wyższa ;)).Ręki nie dam sobie uciąć. ;P

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8723 dnia: 13 Kwietnia 2014, 12:07 »
Pati robila wlasnue w platkach kukurydzianych ;)

Ja  chcialam napisac ze tartA wyszla super aczkolwiek to nie moj smak :)
Jak kruche ciasto to tylko na slodko.
Moje chlopaki sie zajadali ale polAli to sosem pomidorowym z miesem mielony m...  ::)

Za to ciasto ktore polecala caril u AiR- furore zrobilo.. takie proste abpyyycha


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8724 dnia: 13 Kwietnia 2014, 14:03 »
anka332   bardzo ,bardzo fajnie Ci wyszły te torty


hmmm a co to za ciasto  bo zbieram  pomysły ???

piekłyście kiedyś może ??

http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_raffaello/przepis.html

 a  stripsy  ja piekę w piekarniku    ale  fakt  że jak są obtoczone w płatkach to bardziej chrupią i trzeba jeść od razu  bo po chwili  to sie robią już nie chrupiące   na patelni z kapką oleju   też smażyłam

 pewnie  smak inny jak  te w głębokim oleju  ale spokojnie da się i są pyszne


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8725 dnia: 13 Kwietnia 2014, 15:36 »
Ja tego nie robilam, ale polecam sernik wiosenny:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_wiosenny/przepis.html

albo ten (zmodyfikowałam go i w rzeczywistości nie był brownie, bo spód zrobiłam od tego powyżej). Robię go na święta:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernikobrownie_puree_truskawki/przepis.html

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8726 dnia: 14 Kwietnia 2014, 06:14 »
Sylwia to ja podawałam przepis na stripsy w płatkach już dawno  ;) W płatkach robię w piekarniku. Jeśli się zmieli płatki w blenderze, to nie robią się twarde.
Takie w cieście, to faktycznie tylko w głębokim tłuszczu, ale wszelkie kotlety panierowane (nawet w zwykłej panierce) świetnie wychodzą w piekarniku.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8727 dnia: 14 Kwietnia 2014, 08:08 »
A wy to smażycie na głebokim oleju?

Mie mozna w piekrarniku ::)
Ja moczylam kurczaka w mleku, pozniej obtoczylam w zmielonych platkach mocno dociskajac i do piekarnika. Pyszota, ale maz woli na oleju, bo nie sa takie suche. Wiec robie dwie wersje.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8728 dnia: 14 Kwietnia 2014, 15:44 »
sylwusia085 mogłabym przepis na tą sałatkę z zupek ? Tak mi się wydaje ze jadłam ją u kogoś i była pyszna a przepisu nie wzięłam  ::)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8729 dnia: 14 Kwietnia 2014, 15:47 »
Alis,a wiesz jaki makaron z zupek jest NIEZDROWY? :-D