Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 3006262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8490 dnia: 13 Marca 2014, 21:56 »
Ja obierałam :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8491 dnia: 13 Marca 2014, 22:43 »
Nigdy nie obieram cukini

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8492 dnia: 14 Marca 2014, 08:41 »
A ja w zależności od skóry, czasem cukinia ma grubą skórę, nie do przejścia, mogą się na niej znależć nawet igielki jak na kaktusie, wtedy wiadomo-obieramy:)
Ja lubię przygotować bazę-cukinia w mała kostkę z przyprawami i kurkumą na patelni podsmażam, można wcześniej zezłocić cebulę. Potem osobno smażę kurczaka drobno w kostkę pokrojonego na złoto z ulubionymi przyprawami, i na koniec wszystko razem jeszcze chwilkę, soczki się wytrącą, można dodać śmietany, i takie coś do makaronu, ryżu,kaszy,ziemniaczków-jak kto lubi:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8493 dnia: 14 Marca 2014, 09:16 »
ANKA - zamierzam zrobić jutro polecaną przez Ciebie zapiekankę z przepisu Lidla. Robiłaś ją ponownie czy tylko wtedy jeden raz? Coś zmienić, dodać, odjąć?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8494 dnia: 14 Marca 2014, 09:23 »
Loona, to do mnie?
ja nic nie zmieniałam.  :)

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8495 dnia: 14 Marca 2014, 09:29 »
Z cukini robię leczo ;).
Fajne sa też placuszki z tartej cukini lub plasterki robione jak schabowe lub w cieście naleśnikowym

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8496 dnia: 14 Marca 2014, 09:31 »
Loona, to do mnie?

Do Ciebie Anuś, do Ciebie :) Dzięki.

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8497 dnia: 14 Marca 2014, 09:44 »
A ja dzisiaj żeby zorganizować czas córce będę robiła bułeczki. Mam nowy przepis wiec spróbuje ;). Na maślance wiec powinny byc pyszniutkie;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8498 dnia: 14 Marca 2014, 11:22 »
Jeżeli masz ochotę wieczorem przepisze skłądniki i wykonanie, albo cykne fotę :)

anusiaaa upominam się o przepis bo mi już ciasto francuskie w lodówce czeka ;D
orzeszki pinii i parmezan też czekają ;)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8499 dnia: 14 Marca 2014, 11:32 »
Kurczak,...zapomniałam.
Poprawie się wieczorem. Obiecuje.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8500 dnia: 14 Marca 2014, 14:21 »
Melduje, że gołąbki nie wylądowały w koszu, aczkolwiek do ideału im jeszcze brakuje  ::) :P
Mąż powiedział, że jak na debiut to super  :D :D
Tylko chyba za krótko gotowałam tą kapustę na początku i tak jak się obawiałam nie umiałam isc zwinac  >:( ::) :P
Nie wiem czy jeszcze podejme próbę  :D narazie mi się odechciało ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8501 dnia: 14 Marca 2014, 15:06 »
Grunt, że pierwsze koty za płoty  8)
Następnym razem będziesz wiedziała co cię czeka i będziesz bogatsza o jedno zawijanie  ;)

Ja się uczyłam robić takie rzeczy mając coś między 10 a 18 lat więc nawet nie pamiętam czy zawinięcie gołąbków było dla mnie problemem czy nie. Pamiętam, że lepienie pierogów wymagało dużo nauki  ::) Nikola ma 3 lata i już lepiła pierogi, więc będzie lepiej przeszkolona niż ja  ;)

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8502 dnia: 14 Marca 2014, 17:07 »
u nas - po inspiracji forumkowej ;) dzis to:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/papryka_faszerowana/przepis.html
baaardzo ciekawy smak, pyyycha ;D


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8503 dnia: 14 Marca 2014, 21:48 »
A ja z tej cukini( 4 sztuki, ktore zalegaly w lodowce) zrobilam zupe jrem i do tego podsmarzylam kurczaka.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8504 dnia: 15 Marca 2014, 14:13 »



cukinie  to uwielbiam   upieczoną  z ziemniakami papryką   czosnkiem cebulą i mięsiwem   w piekarniku   z dużą ilością  bazylii i oregano

gołąbki  upichcone ;)

 teraz czekam  na dalsze   zbiorowe  ;D  propozycje   obiadów bo pomysły   to mi się dawno wyczerpały  ;)


 

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8505 dnia: 18 Marca 2014, 10:03 »
moja nowa miłość
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pieczone_warzywa/przepis.html

warzywa z tym sosem (chociaż bez też ;) ) są pyyszne.... i nie trzeba po swojemu doprawiać  :P to co jest podane w przepisie zupełnie wystarczy
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8506 dnia: 18 Marca 2014, 10:05 »
Podpinam się - moim zdaniem te warzywa są bardzo dobre :taktak:

U nas dzisiaj szczawiowa z jajem  8)


Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8507 dnia: 18 Marca 2014, 10:08 »
u mnie wczoraj placki ziemniaczane z gulaszem a dzisiaj ....pustka w głowie;)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8508 dnia: 18 Marca 2014, 10:12 »
polecam osławioną w fit wątku zapiekankę: http://feed-me-better.blogspot.com/2013/07/zapiekana-kasza-gryczana-z-kurczakiem.html

na dziś chyba machnę zapiekany makaron z łososiem i szpinakiem.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8509 dnia: 18 Marca 2014, 10:28 »
caril a kiedyś podawałaś przepis na pieczarkową pikantną czy jakoś tak... możesz jeszcze raz?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8510 dnia: 18 Marca 2014, 10:31 »
u mnie dzisiaj zupa grzybowa :)



Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8512 dnia: 18 Marca 2014, 11:47 »
u mnie naleśniory- część na słodko, a część z nadzieniem i zapiekane w piekarniku;-)))



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8513 dnia: 18 Marca 2014, 11:54 »
U mnie dzis bitki wolowe ;)

A jutro to samo co u Darudki


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8514 dnia: 18 Marca 2014, 12:05 »
Ja mam dziś leczo :)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8515 dnia: 18 Marca 2014, 12:46 »
u mnie dziś ogórkowa bo nie mam weny na gotowanie ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8516 dnia: 18 Marca 2014, 12:56 »
Ja na jutro ogórkową robię i już mam ślinotok  8) tylko zastanawiam się czy zrobić zwykłą, czy taką z mięsnymi kulkami by była bardziej sycąca

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8517 dnia: 18 Marca 2014, 12:57 »
U mnie jutro ryba. W poście środy i piątki mamy bezmięsne


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8518 dnia: 18 Marca 2014, 13:04 »
u mnie była w sobotę,
mąż wrzucił pod koniec gotowania kostkę serka topionego z ziołami - pycha

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8519 dnia: 18 Marca 2014, 13:11 »
U mnie jutro ryba. W poście środy i piątki mamy bezmięsne

Ale jak bezmięsne? Przecież ryba to nic innego jak mięsko ::)