Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3120 dnia: 4 Czerwca 2010, 23:13 »
z ryżem? ciekawie :D
muszę wypróbować :D

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3121 dnia: 6 Czerwca 2010, 17:41 »
U mnie to:
sałata lodowa
czerwona papryka
pomidory
ogórek świeży
feta
zielone oliwki
czerwona cebulka pokrojona w cieniuteńkie krążki
do tego opcjonalnie świeża bazylia

a wszystko zalane vinegretem.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3122 dnia: 6 Czerwca 2010, 18:20 »
ale wiecie że generalnie w oryginale to nikt do greckiej nie wkłada sałaty?
ja robie bez

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3123 dnia: 6 Czerwca 2010, 18:46 »
jagodka24 właśnie taką ciekawostkę usłyszałam w dzisiejszej powtórce "Kuchennych rewolucji" Magdy Gesler  :P
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3124 dnia: 6 Czerwca 2010, 20:00 »
ja też robię grecką bez sałaty
a do sosu można dodać miętę

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3125 dnia: 6 Czerwca 2010, 20:44 »
sałatka wyszła pyszna :D :D :D

zrobiłam z sałatą, bo po prostu jest tego wtedy dużo więcej, a chętnych do jedzenia sporo ::)

U mnie to:
sałata lodowa
czerwona papryka
pomidory
ogórek świeży
feta
zielone oliwki
czerwona cebulka pokrojona w cieniuteńkie krążki
ja dodałam jeszcze
czarne oliwki
natkę pietruszki
zestaw przypraw + oliwę z oliwek + troszkę wody (wymieszałam razem)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3126 dnia: 6 Czerwca 2010, 21:50 »
no w knajpie to wiadomo że daje sie sałate bo więcej wychodzi
ja mam grecką książke kucharską zakupioną przy okazji wakacji i naprawde wspaniałe przepisy
uwielbiam grecką kuchnie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3127 dnia: 6 Czerwca 2010, 22:48 »
A jakieś fajniejsze przepisy możesz nam podać :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3128 dnia: 7 Czerwca 2010, 09:38 »
mogłabym gdybym ją znalazła
szukam juz od jakiegoś czasu bo mi zagineła w tym bałaganie

co prawda ciężko sie z niej gotuje bo wszystko jest przeliczone w np fliżankach a takich miarek sie u nas nie używa

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3129 dnia: 7 Czerwca 2010, 12:51 »
to ja trzymam kciuki za jej szybkie odnalezienie :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3130 dnia: 7 Czerwca 2010, 19:39 »
sałatka wyszła pyszna :D :D :D

zrobiłam z sałatą, bo po prostu jest tego wtedy dużo więcej, a chętnych do jedzenia sporo ::)

U mnie to:
sałata lodowa
czerwona papryka
pomidory
ogórek świeży
feta
zielone oliwki
czerwona cebulka pokrojona w cieniuteńkie krążki
ja dodałam jeszcze
czarne oliwki
natkę pietruszki
zestaw przypraw + oliwę z oliwek + troszkę wody (wymieszałam razem)

A czosnku do oliwy nie dodajecie?

Jadlam jeszcze podobna salatke z makaronem, tzn skladniki wszystkie jak na grecka tyle, ze bez salaty, tylko makaron typu rurki, jeszcze tam bylo troche fasolki czerwonej z puszki, troche cieciorki i cieniutkie kawaleczki  boczku zesmazonego. Smak niesamowity, nie myslalam, ze takie polaczenie moze byc tak pyszne.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3131 dnia: 7 Czerwca 2010, 22:28 »
Dziewczyny - jakiś czas temu podawałyście link do strony gdzie jest do pobrania program "książka kucharska"...nie mogę tego znaleźć
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3132 dnia: 9 Czerwca 2010, 18:58 »
Dziewczyny zrobiłam dziś ciasto drożdżowe... wyszło nieziemskie...pieknie wyrosło i rozpływa się w ustach... Więc piszę dokładnie jak robiłam:

Składniki:

1/2 litra mleka
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki masła

Do lekko podgrzanego mleka wkładmy drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą, a następnie dodajemy 1/3 ze szklanki cukru i garść mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Ja nalałam ciepłej wody do zlewu i wstawiłam do niego miskę z rozczynem. Po 30 minutach rozczynu było ze dwa razy więcej, zamieszałam i zostawiłam jeszcze na 30 min.

Teraz do rozczynu dodajemy roztopione masło, resztę cukru i mąki i jajka (ja utarłąm żółtka z cukrem na puszystą pianę i osobno ubiłam białka, by ciasto wyszło delikatniejsze) można dać nieco więcej cukru bo mi wyszło za mało słodkie

Ciasto wyrabiamy tak długo by zaczęło odchodzi od ręki (możliwe że trzeba będzie dosypać odrobinę mąki) Odstawiamy przykryte ściereczką (ja znów miskę wstawiłam do ciepłej wody) Gdy ciasto potroi swoją objętość możemy jeszcze raz je przemieszać i znów odstawić do wyrośnięcia lub wymieszać już z rodzynkami (jeśli ktoś lubi) i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem lub sreberkiem. Teraz włączamy piekarnik by się nagrzał (170st C) a blachę stawiamy w ciepłe miejsce do ostatniego już wyrośnięcia. Gdy piekarnik będzie nagrzany wkładamy blachę z ciastem na jakieś 30 min - do zrumienienia wierzchu ciasta (by wierzch ładnie wyglądał, zrumienił się na złoto i miał łądny połysk smarujemy przed włożeniem do piekarnika roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem)

Ciasto jest pyszne na ciepłko posmarowane masełkiem, dżemem lub czekoladą ... pychotka.. zjadłam już pół blachy :)





Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3133 dnia: 10 Czerwca 2010, 09:07 »
Na jaką blaszkę robiłaś to ciasto bo 1kg to sporo, a ja mam dość małe blaszki - takie kwadratowe


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3134 dnia: 10 Czerwca 2010, 14:41 »
W sumie to ja zrobiłam z pół porcji - i wyszła mi jedna torotwnica taka okoł 25 cm średnicy, i jedna blaszka jak na babkę piaskową ... ciacho się rozrozło jak trza :)

Myślę że z 1 kg to spokojnie wyjdzie duża blacha, albo ze dwie keksówki - wtedy ciacho będzie wysokie... ja osobićie lubię jak drożdżowe jest wysokie..

Dziś w pracy jem ciacho z masełkiem cały dzień :)
a z mądrych rzeczy o cieście drożdżowym wyczytałam że nie zawsze sprawdza się ta sama ilość mleka, jest ona bowiem zależna od tego jak sucha jest mąka.. więc jeśli w trakcie okazałoby się że coś jest za gęste to trzeba dolać ciepłego mleka

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3135 dnia: 22 Czerwca 2010, 08:15 »
madziq zrobilam z Twojego przepisu na blogu ciasto "Wiewiorka" - wyszło pyszne, ale zapomnialam dodać 1/2 szklanki oleju. Czy faktycznie trzeba go dolac, cos poprawi w smaku bo i bez tego jest mniam ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3136 dnia: 22 Czerwca 2010, 08:46 »
Ja też robiłam wiewiórkę i wszyscy się nia zachwycali :D
A macie może jakiś dobry i w miarę łatwy przepis na jakieś ciasto z truskawkami?



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3137 dnia: 22 Czerwca 2010, 09:11 »
Aniu olej w cieście dodaje mu wilgotności i ciasto dłużej utrzymuje świeżość. cieszę się że smakowało :) ostatnio też robiłam  :D

milenaw ja tydzień temu robiłam truskawkowo - rabarbarowe
 

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3138 dnia: 22 Czerwca 2010, 09:15 »
Dzieki, w takim razie jak bede kolejny raz robila czyli w sobote  ;D to dodam oleju (mam nadzieje, ze nie zapomne)  ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3139 dnia: 22 Czerwca 2010, 10:05 »
Cześc dziewczyny, robiłam w weekend pierogi drożdżowe wigilijne, przepis z kuchni rodziny mego mężą (teść mnie naucza ;) ), pierogi przepyszne - 5dg drożdzy, niecały kilogram mąki, trocheciepłego mleka, jedno jajko, troszkę soli, ciasto wyrabia się z rozczynem do momentu aż nie bedzie się kleiło do rąk, musi być lśniące i pęcherzykowate, zostawia się do wyrośnięcia.
Frasz robi się normalny jak do pierogów z kapusta i grzybami, czyli kapusta kiszona 0,5 kg, grzyby, cebula podsmażona, wszystko się smazy na patelni i doprawia pieprzem.
Potem klei sie normalne pierogi, mi wyszło jakies 70 z tej ilości, warto zrobić szlaczek na stykach widelcem, ładnie wygladaja.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuca sie pierogi i smazy aż do zrumienienia z obu stron, trwa to dosłownie 3 minutki. Podaje sie z barszczykiem. Mówię Wam, przepyszne, smakuja troszke jak paszteciki.

a dzis rano nasniadanie dostałam od sąsiadki ciasto, na owsianym spodzie z rabarbarem i bezą - bardzo pyszne, połączenie idealne, zdobęde przepis i Wam podam ;)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3140 dnia: 22 Czerwca 2010, 10:08 »
Marta, a jak się je klei - wdzięczne ciasto, czy nie bardzo :?: Bo mi chęci narobiłaś, ja uwielbiam drożdżowe ciasto :P


Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3141 dnia: 22 Czerwca 2010, 10:24 »

Aniu olej w cieście dodaje mu wilgotności i ciasto dłużej utrzymuje świeżość. cieszę się że smakowało :) ostatnio też robiłam  :D

milenaw ja tydzień temu robiłam truskawkowo - rabarbarowe
 

madziq a przepis masz?



Offline netka0003

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1919
  • Płeć: Kobieta
  • Kocham Cię Kochanie Moje :)*
  • data ślubu: 02 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3142 dnia: 22 Czerwca 2010, 10:29 »
witam,

dopiero teraz znalazlam tak fajny wątek :)

a co to za ciasto wiewiora?

dajcie przepis  ;D
 

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3143 dnia: 22 Czerwca 2010, 10:35 »
Ale Milenie to chyba chodzi o te ciacho z truskawkami :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3144 dnia: 22 Czerwca 2010, 10:56 »
No fakt, slepota postepujaca :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3145 dnia: 22 Czerwca 2010, 11:43 »
Marta robiłam bardzo podobne pierożki! uwielbiam pierogi w drożdżowym cieście!

ja właśnie robie croissanty  ;)

Milena przepis muszę przepisać bo mam go z gazety ale jak przepiszę to wkleję  :D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3146 dnia: 22 Czerwca 2010, 11:56 »
Madziu, daj przepis na croissnaty.

Maju, bardzo dobrze sie lepiło, tylko trzeba je mocno widelcem przytrzasnąć, bo jak rosną (te pierwsze które skleissz, czekajace na smażenie), to sie ciupkę rozklejają, ale nie miałam z tym problemu większego.
Jadłam bardzo podobne w Toruniu w pierogarni, tylko z farszem ze smażonej kiełbasy z cebulką, z reszta wydaje mi się, że do nich bardzo różne farsze by pasowały


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3147 dnia: 22 Czerwca 2010, 12:13 »
Martusiu tylko go przepiszę (znowu  :P ) bo to mam z książki Pierre Herme  ;) postaram się do jutra wyrobić  ;)ale przepis niezawodny i najlepszy ze wszystkich jak dla mnie  :D

Marta... wiesz co ale teraz w sumie to zachciało mi się tych pierogów! niedobra Ty  :P tylko może z mięsem zrobię i hmmm pieczarkami  ::)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3148 dnia: 22 Czerwca 2010, 12:28 »
madziq - ja ci ufam i dzis z twojego bloga pojdzie na tapete rosa - juz jestem w strachu, ze cos spartole :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3149 dnia: 22 Czerwca 2010, 13:28 »
Martuś ja też robię takie pierogi ale piekę w piekarniku