Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3060 dnia: 14 Maja 2010, 12:40 »
Babki a jak robicie ryż do ryżu z jabłkami, żeby nie był taki suchy? Dajecie może masło? Ja zamierzam ugotować w wodzie i mleku, ale nie wiem czy to wystarczy.  :drapanie:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3061 dnia: 14 Maja 2010, 15:07 »
dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na chlebek bananowy...pomóżcie :)

http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/05/chleb-bananowy.html



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3062 dnia: 14 Maja 2010, 16:09 »
Babki a jak robicie ryż do ryżu z jabłkami, żeby nie był taki suchy? Dajecie może masło? Ja zamierzam ugotować w wodzie i mleku, ale nie wiem czy to wystarczy.  :drapanie:

Ja gotuję ryż tylko na mleku, a później gdy jest już ugotowany zestawiam z ognia przykrywam garnek przykrywką i wkładam garnek z ryżem pod pierzynę na jakieś 30-60min. Ryż wtedy dochodzi, wsiąka w niego całe pozostałe mleko i nie ma prawa byc suchy....

No i jabłek nie odsączam - tylko z tym sokiem kładę na ryż

A do tego taki ryż zapieczony z jabłakmi dobrze jest później na masełku na patelni odsmażać... pychotka

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3063 dnia: 14 Maja 2010, 17:18 »
A jabłek nie dajesz surowych? Podsmażasz je wcześniej?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3064 dnia: 14 Maja 2010, 18:06 »
surowe, starte na tarce wymieszane z cynamonem i cukrem... czasem dodaję też odrobinę cukru waniliowego....

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3065 dnia: 14 Maja 2010, 18:08 »
Dzięki za rady.  :-* Ryż już gotowy, zjedzony, usta oblizane ze smakiem. ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3066 dnia: 15 Maja 2010, 10:27 »
Mozecie tez spróbowac płatki ryżowe, robi się bardzo szybko i są pyszne z jabłkiem i cynamonem.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3067 dnia: 15 Maja 2010, 15:36 »
Po wczorajszym ryżu zostało tylko puste naczynie żaroodporne ;)
Płatki ryżowe to ja bardzo chętnie i często. ;D A też zapiekasz je Aniu czy tak tylko mieszasz wszystko razem? Niestety teraz muszę oszczędnie z mlekiem, bo Łucja chyba ma uczulenie.
:(
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3068 dnia: 16 Maja 2010, 08:43 »
Zwykle robię je normalnie w garnku z mlekiem, szymek takie woli.

A co Łucji jest? ma wysypkę? :(

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3069 dnia: 16 Maja 2010, 10:58 »
Aniu odpiszę na priv. :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3070 dnia: 17 Maja 2010, 10:30 »
Robiłam w weekend ciasto poduszkowca, wyszło przepyszne, dziekuję za przepis Madziu  :-*


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3071 dnia: 17 Maja 2010, 11:57 »
cieszę się Martuś  :-*

Offline MonkaG1

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 97
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3072 dnia: 17 Maja 2010, 19:38 »
Ja również w sobotę zrobiłam poduszkowca - świetne ciasto: puszyste, lekko wilgotne, długo może poleżeć i wygląda "pokazowo";) Dałam twaróg śmietankowy Presidenta, myślę że sprawdził się idealnie a wierzch ciasta po upieczeniu polałam rozpuszczonym wielkanocnym zającem z czekolady, którego nikt nie chciał zjeść;))) Dzięki Madziq za przepis:)


Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3073 dnia: 19 Maja 2010, 11:16 »
Dziewczyny  a ja mam mały problem. Potrzebuje przepisy na jakieś łatwe ciasta ( nie jestem zbyt dobrym kuchcikiem ;)). Mój mąż zmienił pracę a w nowym miejscu jest zwyczaj przynoszenia ciasta. W związku z tym, że jest to logistyka i biura typu "open office" musiałabym mieć ciasto na ok. 90 osob.
Co polecacie? Macie jakieś sprawdzone przepisy na szybkie i pyszne ciasto?
Spróbowałabym zrobić poduszkowca, ale ja mam zawsze problem z tymi wielkościami, tym bardziej, ze nie mam wagi kuchennej. Wolę jak mam jak abel krowie napisane , że mają być np. dwie szklanki mąki itd. ;D



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3074 dnia: 19 Maja 2010, 11:22 »
Jeżeli nie musi to być nic "wyszukanego" to polecam mój jabłecznik ze str. 60.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3075 dnia: 19 Maja 2010, 11:49 »
o tak Wiewiórka jest pyszna :) a jak chcesz żeby było proste i ładnie wyglądało to poleca zebrę :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3076 dnia: 19 Maja 2010, 13:09 »
a da radę zobaczyć zdjęcia tej wiewiórki, tzn ciasta ;)

A zebrę bardzo lubię, chociaż nigdy mi nie wychodzą takie ładne paseczki, tylko ciemne mi zakrywa jasne, mimo że daję zawsze więcej jasnego. A jak wy nalewacie ciasto, żeby zebra wyszła ładnie?



Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3077 dnia: 19 Maja 2010, 13:14 »
Kochane jesteście. Ta wiewiórka mi się podoba. Tylko to mają być włoskie orzechy tak?
Gagatko to nie ma być wyszukane tylko dobre :D Zaraz idę czytać o tym jabłeczniku.
A ta zebra to niby co to za ciasto?



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3078 dnia: 19 Maja 2010, 13:19 »
carollaa  moje zdjęcie wiewiórki masz
tu



jak ciasto kakaowe zakrywa jasne to znaczy że jest cięższe, może masz zły przepis. przepis na moją zebrę masz tu

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3079 dnia: 19 Maja 2010, 13:27 »
madziq ale jak się wlewa tą zebrę. Poziomo normalnie raz jedna warstwa raz druga? A dopiero na górze zrobić taki ala ślimak?



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3080 dnia: 19 Maja 2010, 13:44 »
tak wlewasz pierwsze jedną warstwę jedną łyżkę (ja że leniwa to lałam chochlą) na środku blachy, potem na niej wlewasz drugą - też jedną łyżkę/chochlę i tak do końca, tą pajęczynkę na górze robić nie trzeba ;) łyżką wychodzą ładniejsze paski bo są gęstsze ale trochę zabawy z tym jest :)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3081 dnia: 19 Maja 2010, 13:59 »
a ja zebre inaczej wylewam i zawsze mam paski...
lyzka nakladam ... na srodek blachy okraglej...
lyzka ciemnej masy... na ta mase lyzka jasnej masy... i masa sama sie rozchodzi na boki juz w dwoch kolorach...
mam nadzieje ze zrozumiale napisalam...

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3082 dnia: 19 Maja 2010, 14:00 »
carollaa  moje zdjęcie wiewiórki masz
tu

jak ciasto kakaowe zakrywa jasne to znaczy że jest cięższe, może masz zły przepis. przepis na moją zebrę masz tu

O, spróbuję Twojej wersji :)

Kurczę, dopiero zobaczyłam Twoją stronę :D Nie no patrząc po zawartości dodaję bez gadania do ulubionych :skacza:



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3083 dnia: 19 Maja 2010, 14:01 »
Ja robie jak Renia


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3084 dnia: 19 Maja 2010, 14:04 »
ja też leję na środek blachy raz jedna mase raz druga i się ładnie rozlewa, tylko potem coś nie bardzo ;P



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3085 dnia: 19 Maja 2010, 14:09 »
ależ ja też robię jak Renia tylko że w kwadratowej. po prostu jak sie wlewa na siebie kolejne warswy ciasta to te na spodzie się rozlewają po całej formie, może się źle sprecyzowałam :)

carollaa  dzięki  ;)

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3086 dnia: 19 Maja 2010, 15:44 »
Dobra to teraz już chyba rozumiem. Chyba wypróbuję te przepisy. fajnie bo już nie będę się musiała zastanawiać za trzy tygodnie co upiec na urodziny męża. :D



Offline matrix0007
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3087 dnia: 19 Maja 2010, 22:27 »
też blog dodaje do ulubiony obok mojewypieki :D

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3088 dnia: 24 Maja 2010, 16:22 »
A macie jakiś sprawdzony przepis na farsz szpinakowy do naleśników?



Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3089 dnia: 24 Maja 2010, 23:40 »
ja mam farsz szpinakowy do kurczaka (piersi):
szpinak, cebulka, szyneczka + sól, pieprz- wszystko razem na patelni podsmazamy i nadziewamy piersi z kurczaka... myślę, że do naleśników byłby ok...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka: