Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2941649 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3030 dnia: 29 Kwietnia 2010, 15:51 »
a ja mam takie fotki jesli chodzi o przepis na poduszeczki










[/url]
[/url]

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3031 dnia: 29 Kwietnia 2010, 15:53 »
I wszystko jasne, ja mam taki przepis pod nazwą Izaura i serek kładzie się kupkami ale skłąd taki sam - mnie smakuje


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3032 dnia: 2 Maja 2010, 08:48 »
Taaak Izaura jest super, u nas króluje kilka lat, zawsze ją piekę na rózne święta.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3033 dnia: 2 Maja 2010, 12:19 »
przepraszam ze dopiero teraz, tak z sera tworzy się kratkę.

andzelika  widzę że wkleiłaś zdjęcia arabeski ... mogłaś przynajmniej zostawić jej podpis bo mi to plagiatem śmierdzi  :-\ przepraszam, ale ja jestem bardzo uczulona na takie rzeczy  ::)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3034 dnia: 2 Maja 2010, 21:52 »
Madziq robilam poduszki dzisiaj... cała blacha poszla w godzine! Musialam na stol cala skroic! Pyszne!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3035 dnia: 4 Maja 2010, 17:36 »
Dziewczyny, mam pytanie -  gdzie można dostać ekstrakt waniliowy, taki w małej buteleczce? W wielu przepisach to mam, a nigdzie nie mogę utrafić. Nie chcę kupować przez neta, no chyba, że nie znajdę inaczej...

Kupowała któraś z was? Jak można, to gdzie i za ile?



Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3036 dnia: 4 Maja 2010, 17:38 »
ja kupowałam ale tutaj w uk w TESCO.. koło wszystkich rzeczy do placków... zobacz moze na polkach sa tam gdzie aromaty do ciast?

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3037 dnia: 4 Maja 2010, 18:06 »
Reniu cieszę się że smakowało :)

carollaa  a skąd jesteś  ??? bo ja ekstrakt kupuję w prawie każdym supermarkecie. chociaż ostatnio wolę aromaty  ;) nooo i możesz sobie sama sobie taki ekstrakt zrobić skoro tak trudno dostępny jest  ;)

Offline svene

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 514
  • Płeć: Kobieta
  • MAMA ANIOŁKĄ [*] 03-06-09
  • data ślubu: 07-07-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3038 dnia: 4 Maja 2010, 18:53 »
wczoraj robiłam poduszki ;D
no normalnie...NIEBOOOO :o
szkoda że juz zjedzone:( bo własnie do kawusiii ..mmm

p.s. dzis u mnie, pierwszy raz przeze mnie zrobione, flaczki:) a raczej diabelsko- ostre flaki.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3039 dnia: 4 Maja 2010, 19:39 »
no  ;D

ja flaków się nie tknę chyba że wersja wege z kotletów sojowych ...

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3040 dnia: 5 Maja 2010, 11:58 »
ja jestem z bydgoszczy i aromatów waniliowych jest od groma, ale nawet w piotrze i pawle szukałam, gdzie takie wymyślności są i też nie znalazłam.

W tesco muszę zerknąć, bo bardzo rzadko tam bywam.



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3041 dnia: 5 Maja 2010, 13:37 »
Poeksperymentowałam w weekend i o to co polecam:

najlepsze ciasto na pizzę, rewelacja i to bez wysiłku:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/cienka_chrupiaca/przepis.html

obłędny murzynek
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/murzynek/przepis.html


proste drożdżowe i zawsze wychodzi
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/ciasto_drozdzowe_z_kruszonka/przepis.html

fajny pomysł na brokuły choć  dla mojego męża niestety nie za bardzo (nigdy mu nie dogodzę daniem jarskim  ::))
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_z_brokulami/przepis.html
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3042 dnia: 6 Maja 2010, 11:23 »
Magda, jako, że ja matoł w tych sprawach jestem, to wyjaśnij mi proszę, co to znaczy i jak ja mam to zrobić...tak samo jak białka ?

Bo nigdy nie robiłam takiej czynności: Żółtka ubić na puszysta piane

Acha, na jaką blachę ten przepis, bo ja uż panikuję :D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3043 dnia: 6 Maja 2010, 13:44 »
Aga z 3-4 minuty je ubijaj i tyle  ;D. Białka się ubija na sztywno a te żółtka to na taką puszystą.
a blacha - ja robiłam na 40x28 cm

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3044 dnia: 6 Maja 2010, 21:36 »
Dziewczyny potrzebuję pilnie przepisu na mięso - coś na rodzinny obiad dla 10 osób. łatwe i takie co każdy zje!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3045 dnia: 10 Maja 2010, 13:56 »
każdy zje pewnie kuraka, bo to takie mięsko uniwersalne, ja bym zwyczajnie nogi upiekła i z głowy, tanio, szybko, łatwo


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3046 dnia: 10 Maja 2010, 16:51 »
Rybka a ja bym zrobiła gulasz wieprzowy. Wychodzi go dużo więc tanim i łatwym kosztem masz obaid dla 10 osób :)

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3047 dnia: 10 Maja 2010, 22:53 »
to ja poproszę przepis na gulasz wieprzowy, jak dla tłuka (które mięso, ile dusić, z czym...itp.)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3048 dnia: 11 Maja 2010, 12:18 »
Dziewczyny - prośba!
Robiłam ciasto poduszki i mam pytanie - jaka powinna być konsystencja tej masy serowo-budyniowej? Taka jak na sernik czy raczej jak budyń? Bo piekłam i wyszła taka mokra budyniowa i nie wiem, czy coś spartoliłam czy jak :(

Będę wdzieczna za pomoc :)



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3049 dnia: 11 Maja 2010, 12:23 »
Ja mam taka bardziej serową, dość gęstą


Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3050 dnia: 11 Maja 2010, 15:47 »
Robilam ciasto poduszki wczoraj i cholera zakalec mi wyszedl! Nie wiem co jest grane? Wydawalo mi sie, ze nawet OK rosnie, tylko srodek cos za malo rosl.
A potem jak wystyglo to powrocilo do wysokosci jaka mialo w stanie surowym. Nosz q......
Szkoda mi bo w smaku jest super i teraz ten zakalec jemy....

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3051 dnia: 11 Maja 2010, 16:58 »
Madziu, ja mam tylko jeszcze takie pytanie co do masy serowej, ser łaczysz z suchym budyniem i cukrem, tak? to czy to nie jest zbyt suche żeby wycisnąć z woreczka? czy mozna dodac jakies żółtko na przykład? Albo mleko?


Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3052 dnia: 11 Maja 2010, 23:51 »
Marta, czytalam w przepisie, ze dajesz budyn w proszku, a jak konsystencja masy jest za sucha mozna dac lyzke smietany.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3053 dnia: 12 Maja 2010, 09:04 »
u mnie ta masa nie była za sucha, wydawało mi się, że za mokra w cieście wyszła. Ale to wiele zalezy od twarogu. Ja brałam Pilosa z Lidla,



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3054 dnia: 12 Maja 2010, 09:09 »
No pewnie zalezy od sera, ale dobrze wiedzieć o tej smietanie


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3055 dnia: 12 Maja 2010, 12:05 »
pyh zapraszam na mój blog ( link w podpisie) tam jest przepis na gulasz :)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3056 dnia: 12 Maja 2010, 12:44 »
Przepraszam że dopiero teraz ale mam urwanie głowy w pracy
masa serowa jest jest wystarczająco mokra - budyń do masy zadziała dopiero w piekarniku, tak jak pisałam ważne jest by dość długo ją mieszać żeby nie była za ciężka, zrobi się z niej przyjemna delikatna masa. I na pewno nie wyjdzie ze zwykłym twarogiem - nawet 3 krotnie zmielonym bo jest za suchy, z homogenizowanym też mi nie wyszło - dopiero z wiaderka i to miałam bodajże marki mlekovita.
Jak wyjdzie za sucha można dodać łyżkę tej śmietany a nawet wydaje mi się że mleka można byłoby dać.
Sarna przykro mi że nie wyszło, może za krótko trzymałaś w piekarniku? robiłaś test suchego patyczka?

Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3057 dnia: 12 Maja 2010, 14:29 »
Tak, zawsze sprawdzam patyczkiem i byl suchy jak diabel. Wlasnie o to chodzi, ze to ciasto jest upieczone, tyle, ze nie wyrosniete (opadlo), w srodku przypomina kawalek gumy, ale sie nie lepi.

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3058 dnia: 14 Maja 2010, 08:37 »
ja robilam z serem niemielonym normalnym z piątnicy i dlugo miksowałam w robocie az masa wyszla taka puszysta jak piana :)
i poduszki sie udały!

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3059 dnia: 14 Maja 2010, 11:23 »
dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na chlebek bananowy...pomóżcie :)