Małgosia my robimy Sachertorte z przepisu pascala, jest przepyszny!
• 6 jajek
• 150 g cukru
• 150 g czekolady gorzkiej
• 150 g masła
• 100 g mąki pszennej
• 30 g mąki kukurydzianej (drobnej)
• 20 g cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• polewa:
• 150 g czekolady gorzkiej
• 200 g przesianego cukru pudru
• 80 ml wody
• 2 łyżki dżemu morelowego
• Tłuszcz do wysmarowania tortownicy
Jeśli czekolada w czasie rozpuszczania się zwarzy, dodaj nieco śmietany kremówki. No i oczywiście użyj czekolady bardzo dobrej jakości, najlepiej z dużą zawartością kakao! Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 45-60 minut Dla 8 osób
Jak to zrobić: 1. Rozgrzej piec do 150 st. 2. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj 150 g cukru i ubij na gęstą, jasną pianę. 3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do ubitych żółtek. Dodaj masło i porządnie wymieszaj. 4. W misce wymieszaj mąkę z mąką kukurydzianą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. 5. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. 6. Dodaj sypkie składniki do masy czekoladowej, wymieszaj, a następnie delikatnie dodaj pianę z białek. 7. Wysmaruj tortownicę tłuszczem, wlej ciasto i wygładź. Wstaw do piekarnika na 45-60 minut (ciasto jest gotowe, jeśli patyczek w nie wbity po wyjęciu jest suchy). 8. Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, cukier i wodę. Upieczone i przestudzone ciasto posmaruj dżemem morelowym i polej polewą.