Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2982574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2880 dnia: 21 Lutego 2010, 13:33 »
pysznie ciasto wygląda i zapewnie tak samo smakuje oczywiscie przepis juz sie drukuje  ;D
[/url]
[/url]

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2881 dnia: 25 Lutego 2010, 23:04 »
Pilnie szukam przepisu na dobre likiery - własnej roboty, nigdzie nie mogę znaleźć... na  likier tiramisu .
Proszę o pomoc :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2882 dnia: 26 Lutego 2010, 14:21 »
Kochane poszukuje przepisu na pyszny placek Placek węgierski
[/url]
[/url]

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2883 dnia: 26 Lutego 2010, 14:27 »



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2884 dnia: 26 Lutego 2010, 14:32 »
Mój przepis

Placki po węgiersku


przepis na dwie porcje ;)

4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz, olej do smażenia
1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta lepiej nie
tłuszcz do obsmażenia, 1 łyżka mąki, 1 łyżka przecieru pomidorowego
      
Etapy przygotowania
Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.
Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką lub Gustin fix-em jeśli jest taka potrzeba
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Smacznego

dodam tylko, że przepis jest na onet.gotowanie i ma sporo pozytywnych opinii ;D


Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2885 dnia: 26 Lutego 2010, 22:59 »
A ja poszukuję przepisu na masę do wafli która jest zrobiona z mleka w proszku ;D ma ktoś taki przepis ???

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2886 dnia: 27 Lutego 2010, 12:04 »
Ja robię z mleka w puszce. :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2887 dnia: 27 Lutego 2010, 12:55 »
Morgan ciasto GOŁĘBI PUCH rewelacja, dzis zrobilam i wlasnie sie zajadam-pycha    ;D

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2888 dnia: 27 Lutego 2010, 13:06 »
Kasiu ciesze sie bardzo :)
Wercia zapytam mame ona takie zawsze robila :)

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2889 dnia: 27 Lutego 2010, 16:35 »
U nas robi się taki placek po węgiersku

Przepis na placek po węgiersku:

wołowina 0.5 kg
2 cebule
Suszone śliwki
Papryka ostra i słodka
sos pomidorowy albo pomidory z puszki
ewentualnie czosnek, i świeża papryka czerwona


Najpierw podsmażasz cebulkę i mięso tak żeby wołowina była ścięta nalej dość dużo oliwy. Potem wlej sok pomidorowy/pomidory z puszki dopraw solą pieprzem ostrą i słodką papryką (z przewagą ostrej ;)) i liściem laurowym i duś to z 15 minut. Potem dodaj z 3-4 suszone śliwki i dalej duś jakieś pół godziny. Nie trzeba zagęszczać bo jak się będzie dusić to nabierze takiej fajnen konsystencji gulaszu. No a placki to wiecie jak i potem jeszcze na wierzch kleks śmietany.


To tylko przepis na farsz, do tego smażymy duże placki ziemniaczane, zawijamy i pycha!





Offline agnieśka

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 221
  • Płeć: Kobieta
  • Twoje łzy miażdżą mi serce
  • data ślubu: 19.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2890 dnia: 28 Lutego 2010, 10:44 »
Werciu ja mam taki przepis na masę do wafli z mleka w proszku:
1/2 szklanki mleka, 1 kostka margaryny i 1 szklankę cukru rozpuścić na ogniu.
Po przestudzeniu dodać 2 łyżki kakao, 2 szklanki mleka w proszku, cukier waniliowy i zapach. Wszystko dobrze wymieszać i na koniec dodać paczkę drobno pokruszonych wafli, można dać rodzynki.
2 całe wafle posmarować masą i przycisnąć, by zastygła.  :)
Dodam, że przepis sprawdzony, a wafel znika w mgnieniu oka.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2891 dnia: 28 Lutego 2010, 10:48 »
a czy tą margarynę można zastąpić masłem :?:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2892 dnia: 28 Lutego 2010, 11:49 »
agnieśka  taką masę to ja robię do milky way, nie pomyślałam żeby na wafle ją dać  :brewki:

Offline agnieśka

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 221
  • Płeć: Kobieta
  • Twoje łzy miażdżą mi serce
  • data ślubu: 19.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2893 dnia: 2 Marca 2010, 16:21 »
Wiesz co Anullko ja zawsze dawałam margarynę, myślę że to nie jest to samo.
Możesz spróbować na własne ryzyko ;).
W wolnej chwili napiszę Wam przepis na pyszne ciasteczka i bardzo dobry gulasz.

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2894 dnia: 2 Marca 2010, 16:23 »


Placek po amerykańsku :)
3 szkl. maki
4 jajka
2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki kakao
2 lyzeczki cynamu (ja daje wiecej bo uwielbiam)
4 jablka
1/2 szk. rodzynek
1/2 szkl. orzechów włoskich
cukier puder

Wykonanie
Jajka utrzec z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawac stopniowo olej... potem makę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon. ( ja sobie make przesiewam i dodaje do niej te sypkie skladniki a potem wsypuje do miksera po trochu) Na koniec dodac opruszone mąką i pokrojone w kostkę (ja robie plastereczki) jabłka, rodzynki i orzechy - wymieszac lyzka nie mikserem.
Ciasto pies 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.

A wygląda tak :)





Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2895 dnia: 2 Marca 2010, 19:51 »
dzięki agnieśka chyba spróbuję zamienić  ::)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2896 dnia: 3 Marca 2010, 08:05 »
Morgan czy ten placek robiłaś na normalnej blaszce czy może jakiejś mniejszej?
[/url]
[/url]

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2897 dnia: 3 Marca 2010, 08:39 »
Ja mam ten sam przepis jako ciasto brazylijskie :D


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2898 dnia: 3 Marca 2010, 10:58 »
andzelika na sredniej :)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2899 dnia: 3 Marca 2010, 12:18 »
ja je znam pod nazwą Wiewiórka, kilka razy robiłam je - jest pyszne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu  ;D dzisiaj się biorę za drożdżówki z budyniem  :brewki: taka mnie ochota naszła  ;)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2900 dnia: 3 Marca 2010, 13:20 »
madziq o wiewiorce wlasnie o Madzi slyszalam ;)

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2901 dnia: 3 Marca 2010, 13:49 »
Wercia zapytam mame ona takie zawsze robila :)

Reniu jak będziesz miała przepis to wklej  :-*

agnieśka bardzo dziekuję
  :-*

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2902 dnia: 3 Marca 2010, 14:03 »
A u mnie ten "Placek po amerykańsku" nie ma nazwy, ale jest pierwszym i najprostszym jaki robiłam (tylko ja zasypuję cukrem jabłka i rodzynki).
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2903 dnia: 5 Marca 2010, 11:22 »
Morgan, mam kilka pytań do ciasta Gołebi Puch
chcę je zrobić na jutro

- na jaką blachę to sa proporcje? ja mam 20x30 - moze być?
- jakie jabłka będą najlepsze?
- surowe jabłka trzemy na tarce i takie kładziemy na ciasto, tak?
- wiórki sa konieczne na górze?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2904 dnia: 5 Marca 2010, 11:23 »
blachę mam jednak 25x30

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2905 dnia: 5 Marca 2010, 14:11 »
Morgan, mam kilka pytań do ciasta Gołebi Puch
chcę je zrobić na jutro

- na jaką blachę to sa proporcje? ja mam 20x30 - moze być?
- jakie jabłka będą najlepsze?
- surowe jabłka trzemy na tarce i takie kładziemy na ciasto, tak?
- wiórki sa konieczne na górze?
Aniu :) Ja mam blache 23x28 i robie na niej i jest ok :) TAKZE Twoja blacha moze byc :)
Jablka kupuje w tesco tutaj obojetnie jakie nie ma znaczenia, ostatnio dalam jablka i gruszki. byleby odsaczyc z nich sok po przetarciu na tarce bo wpadna w ser :) Aha jezeli po zmiksowaniu masa serowa wyda Ci sie za plynna nie przejmuj sie bo normalnie sie zrobi sernik :) Jablka normalnie obierasz trzesz na tarce i dajesz na ser :) Wiorki nie sa koniecznie jak nie lubisz a jak nie dasz wiorkow to bedziesz miala taka pusta gore mozesz zostawic troche ciasta ze spodu i u gory na to bialko na tarce zetrzec i tez bedzie :)

Offline svene

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 514
  • Płeć: Kobieta
  • MAMA ANIOŁKĄ [*] 03-06-09
  • data ślubu: 07-07-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2906 dnia: 7 Marca 2010, 18:12 »
ja wlasnie zrobilam tiramisu na jutro:)
siedzi w lodówce teraz i kusiiii
jest w biedronce promo na mascarpone wiec zakupilam 4 pudla:)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2907 dnia: 8 Marca 2010, 10:38 »
Uwielbiam Tiramisu :), dzieki za info że w Biedronce jest promocja serka, idę kupic .

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2908 dnia: 8 Marca 2010, 10:46 »
dziewczyny - dostałam od teściowej trzy słoiki z zupą - czy moge rosół pasteryzować, żeby wytrzymał mi do końca tygodnia?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2909 dnia: 8 Marca 2010, 10:47 »
Anka, ja zawsze pasteryzuję rosół i to na dłużej. Słoik zawsze stoi w lodówce bo mój mąż po imprezie to tylko od rosołu dzień zaczyna  ;D