Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2700 dnia: 12 Stycznia 2010, 16:02 »
ja robiłammufinki takiez gotowca, i wystarczyły te papierki


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2701 dnia: 12 Stycznia 2010, 16:55 »
Spróbuję :) może jednak się uda... te foremki wyglądają dość solidnie :) Może przetrzymają 20 minut pieczenia :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2702 dnia: 13 Stycznia 2010, 08:00 »
No i jak wytrzymały papilotki?



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2703 dnia: 13 Stycznia 2010, 08:53 »
własnie chiquita_84  pochwal sie muffinkami  :D
[/url]
[/url]

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2704 dnia: 13 Stycznia 2010, 09:07 »
no własnie, czekamy :)


Offline Madzia85

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 575
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-07-2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2705 dnia: 13 Stycznia 2010, 09:13 »
Do tej pory tylko spisywałam przepisy, to teraz moze dorzuce cos od siebie :D a własciwie od mojej mamy :D
Pleśniak
4 żółtka
1 masło
2 szklanki maki
1/2 proszku do pieczenia
Zagniesc i podzielic na 3 częsci. Do jednej dodać kakao. Zamrozić wszystkie 3. Nastepnie po kolei od sposu: białe zetrzec na tarce, dać dzem, ciemne starte, piena ubita z bałek ze szklanka cukru pudru i na wierzch ciasto białe. Wstawic do piekarnika w 180 stopni. Piec zależnie od prądu, jezeli elektryczny piecyk, czasmi wystarczy pół godziny, czasami godzina.

Delicje orzechowe:
ciasto:
4 szklanki maki, 1 paczka masła, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szkla gęstej smietany, 1/2 łyżeczki sody, sól do smaku.
masa orzechowa: 25 dkg włoskich orzechów - bez łupin, 25 dkg cukru pudru, 2-3 zółtka, 20 dkg masła, kakao do koloru
Zagniesc ciasto na jednolita mase. Ciasto nie powinno byc geste. Wypiekacz posmarowac tłuszczem i do rozgrzanego wkładac po małej kulce do kazdego otworu. Piec z obu stron po ok 2-3 minuty. Wszystkie ciasteczka jednoczesnie wyrzucac z wypiekacza. Orzechy sparzyc goraca woda i obrac ze skorki ( ja tego nie robie, nie chce mi sie z tym bawic), zmielic. Masło utrzec z cukrem, dodac kolejno zółtka, połączyc z orzechami i alkoholem9moze byc likier, wodka, itp) Masa uzupenic ciasteczka i składac jak orzechy. Mozna polac polewa czekoladowa.
Bardzo pyszne,ale pracochłonne i potrzebna jest do tego specjalna patelnia, o cos takiego
http://www.allegro.pl/item874505841_patelnia_forma_do_orzeszkow_duza_przepis_gratis.html

szczęśliwa żona

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2706 dnia: 13 Stycznia 2010, 12:15 »
Papilotki wytrzymały :) Może mufinki nie są tak kształtne jak w foremce :) ale papilotki dały radę....
Jak dla mnie przepis jest prawie idealny...
Na sobotnią imprezę szykuję znów mufinki. Tym razem jednak szykuję mufinki z niespodzianką.... będą nadziewane jak pączki.. ale powidłami śliwkowymi... a zwierzchu posypane sukrem pudrem...

zdjęć nie ma - mąż zjadł wszystkie mufinki zaraz po upieczeniu

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2707 dnia: 13 Stycznia 2010, 12:58 »
A propos nadziewanych muffinek to przypomniał mi sie taki oto smakowity przepis:
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/05/muffiny-jak-paczki.html



Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2708 dnia: 13 Stycznia 2010, 16:23 »
Oo, jestem zdziwiona że papilotki wytrzymały! :) No w każdym bądź razie super że wytrzymały :) Te moje się rozwaliły jeszcze zanim je do piekarnika włożyłam, jak kiedyś próbowałam upiec w samych papilotkach.


Offline Isus

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1227
  • Płeć: Kobieta
  • Kochamy się:*
  • data ślubu: 26.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2709 dnia: 13 Stycznia 2010, 16:29 »
I ja równiez zapisuję przepis i będe sprawdzać czy te MUFINKI są jadalne(w moim wykonaniu)ŻArt :hahaha:

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2710 dnia: 14 Stycznia 2010, 15:18 »
a macie moze jakos sprawdzona stronke z przepisami na dania miesne
[/url]
[/url]

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2711 dnia: 14 Stycznia 2010, 15:29 »
Jakiś konkretny przepis :?: Czy tak ogólnie


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2712 dnia: 14 Stycznia 2010, 15:32 »
ogolnie najlepiej z warzywami cos
[/url]
[/url]

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2713 dnia: 14 Stycznia 2010, 15:33 »
oczywiscie miesko z warzywami
[/url]
[/url]

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2714 dnia: 14 Stycznia 2010, 15:48 »
chciałabym zrobic pyszny obiad w roli głównej moze byc kurczak i warzywa pieczone czy cos takiego :)
[/url]
[/url]

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2715 dnia: 14 Stycznia 2010, 16:40 »
Ja wczoraj robiłam pałeczki z kurczaka w ketchupie - kiedyś Ricardo wspominała o chyba skrzydełkach w ketchupie, ale przepisu nie pamiętam, robiłam tak na oko. I wyszły pycha.

Ja dałam 8 pałeczek z kurczaka, posypałam przyprawami (sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, majeranek), zalałam ketchupem i wkroiłam pół cebuli i ząbek czosnku. Tak marynowało mi się to wszystko ok. 2-3h, i później na 1h do piekarnika. Mniam, mniam...
Nie dawałam do tego żadnego oleju itp. jedynie ten ketchup.

Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2716 dnia: 14 Stycznia 2010, 16:53 »
Andzelika pobuszuj trochę na smaker.pl tam idzie wiele przepisów znaleźć różnych :)
A co do tego kurczaka w ketchupie to musi być pycha, kiedyś wypróbuję :)


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2717 dnia: 15 Stycznia 2010, 08:21 »
o przepis z pąłkami skopiowany a stronka zapisana w ulubionych .

A mam jeszcze jedna czy robiłyscie moze krewetki w ciescie ???i macie jakies sprawdzone przepisy na ta potrawe ???
[/url]
[/url]

Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2718 dnia: 15 Stycznia 2010, 16:32 »
Gdzieś miałam przepis... Postaram się poszukać ale nie obiecuję że coś znajdę, bo większość mojej kolekcji przepisowej została w Polsce ;)


Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2719 dnia: 15 Stycznia 2010, 17:46 »
ja mam taki przepis na ciasto do krewetek ale uprzedzam,że z racji na te krewetki przepis jest jeszcze nie przetestowany ;)

- 1/2 szkl. mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- pieprz do smaku

w misce połączyć mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia; w innym naczyniu wymieszać jako oraz mleko; wymieszane z jajkiem mleko dodać do suchych składników; rozgrzać olej na głębokiej patelni, zanurzać krewetki w cieście i smażyć do uzyskania złotego koloru; gotowe odsączyć na papierowym ręczniku.

z tym,że krewetki mam w przepisie podane gotowane, podobno takie też są dostępne w sklepach
:)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2720 dnia: 16 Stycznia 2010, 18:23 »
Na imprezę polecam te kotleciki:
http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/kotleciki-drobiowe-z-serem-i-pieczarkami,27449
U nas zawsze goszczą na stole, goście są zadowoleni i najedzeni :) :) :)


Zrobiłam, udały sie i są mnim..przepis dodany do ulubionch.


"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2721 dnia: 17 Stycznia 2010, 12:21 »
No i po imprezie - podsumowanie potrwa:

1. te ze strony smakimprezy.pl - krokieciki ziołowe - pychotka i banalnie proste do zrobienia (dobre na zimno i na ciepło)
2. kuleczki serowo czosnkowe - pychotka :) równie łatwo się robi jak i zjada... idealne do sałaty :)

No i to co zrobiło furorę to tarta wiśniowa z migdałami.... (zniknęła w ciągu kilku minut) mam jeszcze wiśnie więc dziś zrobię jeszcze jedną

Tarta wiśniowa

Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: ok. 50 min.

Składniki
•  25 dag mąki + szczypta soli
•  2 żółtka + 2 białka (ja pianę ubiłam z około 5 białek i tak właśnie będę robić)  
•  1/2 kostki masła    
•  15 dag cukru    
•  1 budyń migdałowy (dałam śmietankowy)
•  1 opakowanie mrożonych, drylowanych wiśni, lub 1/2 kg świeżych
•  100 g płatków migdałowych

Etapy przygotowania
1.  Z mąki, soli, żółtek, 5 dag cukru i msała zagnieść kruche ciasto, schłodzić ok. 1/2 godz. Wylepić nim formę do tart i podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st.
2.  Wiśnie rozmrozić i odsączyć (świeże wydrylować). Ubić pianę z białek z cukrem i budyniem(takim sproszkowanym), dodać wiśnie oraz płatki migdałowe. Wyłozyć na ciasto i zapiekać w piekarniku (temp. ok. 170 st.) aż beza się zrumieni (ok. 1/2 godz.)

no i szarlotka :) mniami... według przepisu ze strony http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Szarlotka-spod-samiuskich-Tater.html
 

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2722 dnia: 18 Stycznia 2010, 10:05 »
no, ta Szarlotka z pod samiućkich Tarer jest naprawdę ...pychota !!!

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2723 dnia: 18 Stycznia 2010, 18:56 »
W najbliższym czasie czeka mnie parę imprez i zastanawiam się jakie przystawki podac ? Macie może jakieś sprawdzone przepisy, najlepiej żeby były to jakieś zimne zakąski, które można przygotowac jeszcze przed przyjściem gości

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2724 dnia: 18 Stycznia 2010, 21:24 »
Kobietkaa moje propozycje to: smażone śliwki z boczkiem, krakersy, tosty z łososiem, pieczarki zapiekane, ruloniki z wędliny.

- suszone śliwki bez pestek owinąć plastrem wędzonego boczku i smażyć na patelni aż się boczuś fajnie zarumieni, przy smażeniu można drewnianą łyżką „ugnieść” śliwki, gotowe nabić na wykałaczki bądź podsmażać już nabite ;)
- na krakersy ułożyć sałatę lodową, sałatę posmarować almette ziołowym a na almette kawałek papryczli lub oliwki
- kromki chleba tostowego pokroić na kwadraciki, podpiec delikatnie w piekarniku (tak, żeby środek był miękki a wierzch chrupiący) lub skorzystać z opiekacza , ciepłe posmarować cienką warstwą masełka, ułożyć sałatę lodową, posmarować serkiem śmietankowym i na wierzch ułożyć kawałek łososia wędzonego
- pieczarki opłukać, uciąć nóżki, ułożyć na każda pieczarkę kawałek boczku, na boczek plasterek żółtego sera i zapiec w piekarniku
- plastry wędliny posmarować grubszą warstwą serka śmietanowego wymieszanego wcześniej z chrzanem (przyprawiamy według uznania) zwinąć w ruloniki, jeśli wyjdą duże można przekroić na pół

polecam również nadziane na wykałaczkę pomidorki koktajlowe z kulką sera mozzarella i standardowe koreczki nabite np. na połówkę grejpfruta

proste i szybkie w przygotowaniu a to co jest z patelni (pod warunkiem,że ktoś lubi takie połączenie) i piekarnika smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2725 dnia: 19 Stycznia 2010, 11:38 »
Do tych tradycyjnych szynek można włozyć  jeszcze szparagi marynowane, zawsze cos ciekawszego


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2726 dnia: 19 Stycznia 2010, 12:32 »
szynkę można też zwinąć w rulonik a w środek nałożyć sałatkę jarzynową (dodatkowo można zrobić wywar warzywny i na jego podstawie zrobić galaretę i zalać szynkę) pychotka

polecam krokieciki ziołowe - ciasto francuskie - gotowe - farsz: marchew starta na grubych oczkach na tarce, pęczek pietruszki i koperku posiekać, do tego przyprawy i drobno pokrojona cebula. Zawijamy rulonik i na jakieś 20 min do piekarnika. Proste i smaczne

minihottdogi - ciasto francuskie gotowe owinąć nim parówki w środek można włożyć plasterem zółtego sera i na 15 min do piekarnika


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2727 dnia: 19 Stycznia 2010, 16:51 »
Dziewczyny pomożcie..szukam przepisu który podawała Maja na gyrosa (w chlebku pita), nie mogę tego odgrzebać.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2728 dnia: 19 Stycznia 2010, 19:50 »
Maja wklejała taki przepis z pitą:

Piersi w pachnącej pierzynce

      1 kg piersi z kurczaka (może być indyk lub cielęcina)
      250 ml gęstego jogurtu naturalnego
      150 g sera feta
      pół pęczka tymianku
      3 ząbki czosnku
      sok z jednej cytryny


Mięso pokroić na dosyć grubą kostkę (ok. 2-3 cm), wrzucić do naczynia do zapiekania, wlać ok. pół szklanki oleju/oliwy, wymieszać starannie i odstawić na 1 godzinę.
Po godzinie dodać jogurt, ser feta, starty czosnek, posiekany drobno tymianek, sok z cytryny i pieprz (idealny byłby cytrynowy), ponownie wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po 2 godzinach dodać nieco soli (ostrożnie, feta jest słona!), wymieszać po raz ostatni i piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.
Podawać posypane oliwkami, z sałatką grecką i chlebem pita oraz białym winem.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2729 dnia: 20 Stycznia 2010, 00:43 »
Elu chyba o to chodziło??


Cieszę się, że karkówka przypasowała ;D

Na ciepło może być też leczo - można wcześniej zrobić, dzień wcześniej nawet - a potem tylko odgrzać ;)

U mnie szał robią pity z gyrosem
Pity kupuję gotowe  ;) po co się przepracowywać.
Do tego szynkę lub fileta indyczego, kroję drobniuteńko w paseczki skraweczki, doprawiam przyprawą gyros lub podobną.
przed samym podaniem wrzucam na kilkja minut na patelnie - dosłownie kilka bo tak drobne kwałaki bardzo szybko się smażą.
Wyrzucam na półmisem, posypuję pokrojoną w krązki czerwoną cebulą i dużą ilością natki pietruszki

W tak zwanym międzyczasie podgrzewam w mikrofali pity ;)

o tego wczesniej robię sos - jogurt bałkański+tary zielony ogórtek+czosen i przyprawy

Każdy sam robi sobie pitę  ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka: